Ronai and Ronai
AMERIKAI

Karzai: „Pakisztán mellé állnánk egy háborúban” 2011. október 24. hétfő 11:13 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Karzai: „Pakisztán mellé állnánk egy háborúban”

Washington/Kabul/Iszlámábád – Amennyiben katonai konfliktus lenne Pakisztán és az Egyesült Államok között, Afganisztán Pakisztánt támogatná, jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök egy pakisztáni magántévének nyilatkozva a hétvégén.

Hamid Karzai kijelentése különösen annak fényében tűnik bizarrnak, hogy a jelenlegi kabuli rezsim valószínűleg néhány hónapot sem bírna ki egymagában a tálibok és más terrorszervezetek nyomásával szemben, ha a NATO – főként amerikai – alakulatai nem tartanák fenn a hatalmát.

Az elnök újabb Amerika-ellenes megjegyzései csökkentették az Afganisztán és Pakisztán közti feszültséget, ami azért hágott nemrég tetőfokára, mert Kabul azzal vádolta Iszlámábádot, hogy része volt a korábbi afgán elnök, a tálibokkal folytatott béketárgyalások vezetésével megbízott Burhanuddín Rabbáni szeptember 20-i meggyilkolásában.

„Ha, Isten őrizz’, valaha háború lesz Pakisztán és Amerika között, Afganisztán Pakisztán mellé áll”, mondta Karzai a Geo televíziónak. „Ha Pakisztánt megtámadják és Pakisztán népének szüksége van Afganisztán segítségére, Afganisztán önökkel lesz.”

Amire jelenleg nincs komoly esély. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kétnapos iszlámábádi látogatása idején határozott hangon kérte ugyan számon a pakisztáni szerepvállalást a terrorellenes háborúban, kizárta viszont, hogy Amerika szárazföldi hadműveletekbe kezdene a pakisztáni Észak-Vazirisztán tartományban, amely az al-Kaidával és a Talibánnal szövetséges Hakkáni klán otthona.

A Hakkáni tagjai az utóbbi időben több hadicselekményt követtek el az amerikai és a szövetséges hadsereg tagjai ellen, így Washington azt követeli, Pakisztán lépjen fel erőteljesebben a szélsőségesek ellen a törzsi régióban, ahová ma lényegében nem ér el a központi kormányzat hatalma. Az amerikai-pakisztáni kapcsolatokban nem szült jó vért az sem, hogy a Hakkáni afganisztáni vezetőjét, Hádzsi Máli Khánt elfogta a NATO.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Karzai: „Pakisztán mellé állnánk egy háborúban”, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Ki kell vonulni, majd elintézik a problémákat egymás közt. Esetleg egymást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Ehhez még Indiának is lesz szava.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Néha … azthiszem nem jól látom a bötűket :D :D
    Méghogy ez a Kharzai bárki mellé áll..örüljön ha sajátmaga mellé képes állni , nemhogy mások mellé !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Ideje jó korán elkezdeni a helyezkedést, nehogy úgy járjon Karzai, mint Rabbání. Persze a nyugati megszálló erők által hatalmon tartott, önállóan életképtelen és mérhetetlenül korrupt kormányától egészen meglepő ez a kiállás. Végül is nincs mit veszítenie, amint eltűnnek a NATO csapatok, ő és családja már csomagolhat is valamelyik öböl-menti diktatúrába és Afganisztán újra a szélsőségesek melegágya lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Egyrészről mondhatnám, hogy teljesen természetes Karzai kijelentése, muzulmán ország mind a kettő.
    Másrészről Orbán óta tudjuk, nem az a lényeges, hogy mit mond.
    Ez az afgánra is érvényes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. A helyes kifejezes az lett volna Pakisztannal egyutt doglenenk meg egy esetleges haboruban.
    Ezek a felfujt holyagok mindig “ilyesztegetik” a vilagot hogy milyen erosek, milyen bolcsek, mennyire veluk van istenuk alah, aztan amikor a seggukre vernek akkor sirva szaladnak az ENSZ-hez. Mi magyarok akar buszkek is lehetnenk, nalunk is vannak hulyebbek..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Nevetségesek ezek az arabok.
    Ha nem lenne ott olaj,egymást ennék meg.
    Így is ez lesz,mert annyian vannak,mint a kinaiak.Viszont dolgozni nem akarnak.Csak várják a segélyt….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. aser:

    “Fontosságuk” pontosan a kőolajnak és a földgáznak köszönhetik, és amint elfogynak ezek a meg nem újuló erőforrások (avagy azelőtt valamilyen csoda folytán fel nem fedezik az őket viharos sebességgel kiváltó környezetkímélőbb és olcsóbb lehetőségeket), AZONNAL a világ legelhanyagoltabb, semmirekellő milliók lesznek, mint a XX. század előtt, sőt, talán már a terrorizmus sem lesz olyan erős, ha nincs, ki finanszírozza azt majd. Áldás lenne az olaj, de átok nekik, mert még mindig a beduin mentalitás uralkodik köztük, ezzel garantálva, hogy jóval kevésbé, vagy sehogy se tudják hosszú távon biztosítani életszínvonaluk puszta emelését, nemhogy annak fenntartását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Reszkess, USA, “afganisztán” ellned jön!

    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

A Karzai klán belső harcai 2012. június 7. csütörtök | AN

Fel akarják darabolni Oszama feladóját 2012. június 2. szombat | AN

Távozik posztjáról a kabuli amerikai követ 2012. május 24. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos