Ronai and Ronai
AMERIKAI

Baloldali siker a dán választásokon 2011. szeptember 17. szombat 11:14 | AN

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Baloldali siker a dán választásokon

Koppenhága – Tíz esztendő szélsőjobbos kormánybefolyását törték meg a dánok azzal, hogy megválasztották első női miniszterelnöküket. Az eddigi kormányfő, Lars Lokke Rasmussen gratulált a győztesnek.

Helle Thorning-Schmidt, a balközép jelöltje nyerte a választásokat Dániában. A szociáldemokraták ezzel egy évtized jobboldali uralmát törték meg az országban. Az eddigi liberális-konzervatív koalíciót ráadásul a szélsőjobbos, EU-ellenes és muszlimgyűlölő alakulat, a Dán Néppárt is támogatta. Bár a szocdemek nem alakíthatnak egyedül kormányt, abban várhatóan egyik eddigi kormánypárt sem vállal szerepet; két másik baloldali párttal szervezik meg a koalíciót.

A legkényesebb kérdés természetesen, mint az már az északi országokban egyre megszokottabb, a bevándorlás volt. Az eddig a kormánykoalíciót kívülről támogató szélsőjobb méretén felüli befolyásra tett szert, és bevándorlás-ellenes törvények tucatját verte át a törvényhozáson. Thorning-Schmidt ugyan nem határolódott el egyértelműen a szélsőjobb bevándorlókkal kapcsolatos álláspontjától, két várható szövetségese, a Szociálliberális párt és a Vörös-Zöld Szövetség jelezte, hogy kevésbé szigorú álláspontot képvisel az ügyben.

Ugyanakkor mégis csak a gazdasági kérdések dönthettek. A szocdemek ígérete szerint többet költenek az oktatásra, de úgy általában a közkiadásokat is megnövelik. Ehhez természetesen több adót kell beszednie a kormánynak, amit nem is rejtettek véka alá. Az északi jóléti demokráciákban azonban egyáltalán nem ritka, hogy adóemelés ígéretével nyerjen valaki választásokat, hiszen a gondoskodó állam eszménye csak így fenntartható, amit a választók is nagyon jól tudnak.

Ezzel megtörni látszik az európai jobboldal lendülete, amely még a világválság 2008-as kitörése után is töretlen maradt. Franciaországban és Olaszországban is kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne váltsák le az eddigi jobbközép kormányokat és ültessenek baloldalit a helyükre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Baloldali siker a dán választásokon, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Viktor, figyelj.
    Kezdheted a csomagolást.
    Láthatóan kezd kijózanodni Európa.
    Remélem rohamosan felébred Magyarország is ebből a szörnyű álmából, életfogytiglani eltiltásra ítéli a nép ezeket a gyagya FIDESZ és Jobbik(LMP) vezetőket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. A gyöztes vesztett – vesztes gyözött.. A dan szocialdemokracia ennyire rosszul meg nem szerepelt valasztasokon es jovendo koalicios tarsa, a Szocialista Neppart is rosszul szerepelt. Ez utobbi párt a Dán Kommunista Partbol valt ki az 1956 oktoberi szovjet beavatkozas utan. A “vörös blokk” annak koszonheti gyozelmet, hogy a magyarul szocialliberalisnak nevezett Radikalis Bal 10 ev utan ismet a merleg nyelve lett, valamint a kulonbozo marxista, kommunista, anarchista csoportok utodjakent szereplo Egyseges Lista megharomszorozta mandatumai szamat. Az elozo koaliciohoz tartozo Konzervativ Neppart szemelyi kerdesek miatt harmadara töpörödött..
    Helle Thorning-Schmidt elott nehez idok allnak, hogy az orszagot kormanyozni tudja. Legalabb 90 szavazatot kell osszekotornia minden torveny elfogadasahoz es nem fogja a szelsobal szavazatait hasznalni minden esetben.. A szakertok 1-2 even belul uj valasztasokat josolnak – Daniaban a valasztasok kiirhatok, ha egy kormany ellen tobbseg alakul ki.
    A kihivasok nem lettek kisebbek – az elonyugdij megszuntetese, a munkanelkuli segelyek folyositasi idotartamanak megfelezese 2 évre, a nyugdijkorhatar emelese 67 evre elkerulhetetlen nepszerutlen intezkedesek. A munkahelyek kiszervezese Azsiaba, Kelet-Europaba, a koltseges joleti allam finanszirozasa oriasi problema..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Kecskeméti Károly

    Szegény dánok!
    Valaki figyelmeztethette volna őket, ne csináljanak ekkora butaságot! A győztesek már másnap rá fognak rontani a nemzetre.
    Egyetlen reményük maradt, náluk is megkezdi áldásos tevékenységét egy elszánt harcos, a bevált jelszóval: a haza nem lehet ellenzékben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Akkor az ember ne menjen haza, ugye?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Képzelt szalagcím a Kurucinfo képzelt művészeti rovatából :
    ” Valami bűzlik Dániában..”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Nah most a muszlim ellenesek a rossz fiúk ? Hogy van ez Geyza :/ ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Ricsipop:
    Én nemtudom…én semmit nemtudok…én csak egy szimpla kis próféta vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. “…Tíz esztendő szélsőjobbos kormánybefolyását törték meg a dánok azzal,…”

    - Nanananana…

    A cikk írójának, függetlenül attól, ki volt az:

    - Marhaságot ne beszéljen, ne írjon.

    Vagy mi van, a két Rasmussen “szélsőjobbos”?

    Jelölje mér meg bárki, hogy milyen “szélsőjobbos” dolgokat művelt az utóbbi 10 év bármelyik dán kormánya… segítek, ilyet nem fog tudni mondani senki.

    Túlzásokba, tökéletes fogalmi- és képzavarokba azért ne szaladjunk már, főleg ezen a weboldalon ne… Jó?

    Csak megjegyzem:

    - A bevándorlóellenesség Dániában nem “nácizmus”, hanem a többségében egyre állatiasabban viselkedő iszlamsta bevándorlók, és az ezekkel szemben gyakran tétlen kormányok elleni teljesen jogos reakció.

    Ha annyira “szélsőjobbos” lett volna bármelyik kormány is, ezt a söpredéket összegyűjti egy internálótáborba, és kivágja mind a jó francba.

    Ehelyett, hagyták többször is, hogy a bevándorlóállatok felperzseljenek Koppenhágában teljes városrészeket, ahogy ugyanez az utóbbi pár évben rendszeresen megtörténik a nagyobb északnyugat- európai városokban is.

    Szóval, még egyszer kérem:

    - Hülyeséget nem írjon egy szerző se ide.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. És az igazi dán szélsőjobb, melynek amúgy se nagyon volt befolyása a parlamenti dolgokba, az sem AZ a szélsőjobb, ami magyarsztánban… a dániai, holland, osztrák, stb. úgynevezett “szélsőjobbosok” inkább kőkemény rendpártiak, bevándorlóellenesek (de csak az afrikai, arab bevándorlást ellenzik, na vajon miért), és, most lessétek meg, feltétlen Izrael- támogatók.

    Érdekes látogatást tettek ezek az össz- északnyugat- európai (“szélsőjobbos” pártvezérek vagy fél éve Izraelben… emlékeztek még rá?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Szépek ám ezek a dán nők, :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. @Eldrad:

    “És az igazi dán szélsőjobb, melynek amúgy se nagyon volt befolyása a parlamenti dolgokba”

    Azert jo lenne pontosabban fogalmazni. A Dan Neppart nacionalista, xenofob, populista, rendparti szelsojobb csoportosulas. Vezetoje egy politikai ostehetseg – civilben házi apolonö – fo fegyverhordozoi tehetseges, felkeszult politikusok. 10 even at volt a párt az elozo kisebbsegi kormany parlamentaris tamasza. Nelkuluk nem sok torveny ment volna keresztul a Parlamenten es idoelotti valasztasok kovettek volna egymast. A szomoru az, hogy minden szukseges gazdasagi intezkedesnek meg volt az “ára” – a bevandorlasi torvenyek ujabb es ujabb szigoritasa. Miutan diszkriminalni nem lehet, a nem nyugati bevandorlas visszaszoritasara cimzett torvenyek mindenkit sujtanak, igy a kulfoldon dolgozo, tanulo dán nem hozhatja haza pl. amerikai vagy ausztral hazastarsat.. Mennek Malmöbe lakni 2 evre, hogy aztan EU torvenyek alapjan hazajohessenek.
    A Dán Neppartnak viszont nincs Gárdaja, nem alapertelmezett antiszemita. A létezo “gárdak” a befolyas, a Parlament kozelebe sem jutnak, egy-egy felvonulasuk utan a publikum csovalja a fejet, a rendorseg lecsukja a vezetoket 1-2 hetre es nincs tovabb..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Kár.
    Aszittem Dániába talán kivándorolhatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Kibic:

    - Ez mind így igaz, de ezek nem valamiféle “szélsőjobbos nyomás” hatására létrejött intézkedések.

    Hanem, teljesen racionális törvények, az iszlamista bevándorló- söpredékkel szemben.

    Csak az a gáz, amit te is említettél, hogy mivel ugye, nem lehet “diszkriminálni” (miért nem???), így kollektíve korlátoznak mindenkit, pedig nagyon jól tudják, kiket nem kellene többet beengedni, és kiket kellene összegyűjteni, és kivágni a francba.

    De hát ott is jelen van az ultraliberális elmebetegség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. “…A Dán Neppart nem alapertelmezett antiszemita….”

    - Annyira nem, hogy ha jól tudom, ők is ott voltak azon az izraeli látogatáson, vagy 4 hónapja

    Tudod, amikor a többi, jelentősebb északnyugat- európai “szélsőjobbos” (WTF???) pért fővezérei demonstratíve megjelentek ott, és hivtalosan is támogatásukról biztosították Izraelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. @eldrad:

    “Hanem, teljesen racionális törvények, az iszlamista bevándorló- söpredékkel szemben.”

    Itt sem szabad altalanositani. Nem akarok belemenni a kenyszerhazassagok temajaba, de a statisztikak azt mutatjak, hogy a masodik generacios muszlim lanyok pontosan olyan aranyban vesznek reszt az oktatasban, felsofoku kepzesben, mint a “bennszulott” lanyok igen jo eredmennyel. A problemat a huszon-eves gyokertelen fiatal ferfiak es az alkalmazkodas minimumara sem kepes szulok okozzak.
    Egyebkent mar probalkoznak az “alcazott” diszkriminacioval – meg akarjak konnyiteni egyes orszagok allampogarainak bevandorlasat. A jovendo uj kormany valoszinuleg valamit enyhiteni fog a gyakran embertelen jogszabalyokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

Felmondott az MTI fotórovatának vezetője 2014. április 11. péntek

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos