Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan kerülheti el Amerika a vétózást? 2011. szeptember 27. kedd 11:31 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan kerülheti el Amerika a vétózást?

New York – Időhúzás vette kezdetét a palesztin állam-elismerési és tagfelvételi kérelem során a Biztonsági Tanácsban, amely megosztott a témában. Bizonyos, hogy szükség esetén az Egyesült Államok megvétózza a palesztin államot „létrehozó” határozatot, de az is biztos, hogy jobb lenne ezt elkerülni.

A BT-nek tizenöt tagja van, ebből öt állandó tag – Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína – vétójoggal rendelkezik. A jelenlegi tíz nem állandó tag: Bosznia-Hercegovina, Brazília, Dél-Afrika, Gabon, India, Kolumbia, Libanon, Németország, Nigéria, Portugália.

A papírforma állandó tagok közül bizonyosra vehető az orosz és a kínai igen; a franciák csak megfigyelői státuszt szavaznának meg; a nem állandók közül biztosan megszavazza a palesztin államot Dél-Afrika, India és Libanon. Egyértelműen a zsidó állam mellett szavaz Németország, és tartózkodás jósolható a britek felől. De szinte az összes többi államnál még van mit keresni. A palesztinok jelenleg csak öt országról mondhatják el egyértelműen, hogy mellettük fog szavazni, ami a teljes jogú államiságot illeti.

A BT hétfő délután kerek negyven percet tudott foglalkozni a témával, ami arra utal, hogy a döntést nem fogják elsietni, így mindkét oldalnak bőven jut ideje arra, hogy megpróbálja a megingatható országokat valamilyen formában presszionálni. A Biztonsági Tanács a menetrend szerint szerdán és pénteken foglalkozik a palesztin államisággal, szavazás azonban jó esetben hetekig nem várható; eközben a Kvartett követelni fogja, hogy a felek térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Ezt Izrael már elfogadta, a palesztinok viszont elutasították.

Kína ugyan előre bejelentette, hogy megszavazza a palesztinok kérését, ám Jang Csie-csi külügyminiszter azt is hangsúlyozta a Közgyűlésben elmondott beszédében, hogy Peking szívesebben látná, ha közvetlen tárgyalások folynának a felek között. Nicholas Sarkozy francia elnök úgy nyilatkozott, hazája csak a voksolási joggal nem járó megfigyelői státuszt szavazná meg Palesztinának, azt viszont semmiképpen, hogy teljes államiságot kapjanak.

Hillary Rodham Clinton már hétfőn megkezdte Marían Angela Holguin kolumbiai külügyminiszter asszony meggyőzését. Kolumbia azon nem állandó BT-tagok egyike, akik szavazata még nem biztos. Bosznia, Gabon és Nigéria ugyancsak azt jelentették be, hogy fontolgatják a teljes jogú államiság megszavazását – de nem azt, hogy minden körülmények között meg is fogják szavazni azt. A palesztinok képviselői még a héten találkozót terveznek mindhárom ország küldötteivel. Ugyancsak hajlik a palesztin államiság megszavazására Portugália.

Az Egyesült Államoknak könnyű ugyan bemondania a vétót, ha megvan a kilenc szavazat, de diplomáciailag úgy Amerika, mint Izrael jobban jönne ki, ha nem kéne vétózni, mert eleve nem lenne meg a szükséges mennyiségű voks. Ha Amerikának nem sikerül se Kolumbiát, se Gabont, se Boszniát, se Nigériát, se pedig Portugáliát meggyőznie, akkor a libanoni, dél-afrikai, orosz és kínai szavazattal meglenne a teljes államiság megszavazása a franciák nélkül is. Elég tehát ezen országok közül csak egyet meggyőzni, és már akkor nincs meg a teljes jogú államisághoz szükséges kilenc szavazat – így vétóra sincs szükség

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Feltéve, de meg nem engedve, ha megszavazzák a Palesztin államiságot ki fogja betartani az ENSZ határozatot?
    Mennyi ENSZ határozatot tartottak be a Közel -Keleten?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. dodeskaden!
    A presztizst a politikusok állítólag aprópénzre tudják váltani. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Dodeskaden, nem sok ENSZ határozatot tartottak be. Csak az arab országokat nem nagyon fedték meg…Persze ha Izrael szegülne szembe, akkor lenne fejmosás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Sikeres volt Netanjáhu amerikai szereplése 2011. szeptember 26. hétfő | RR

Az elnök ma fogadja Mahmúd Abbászt 2011. szeptember 21. szerda | Rákócza Richárd

Palesztin állam – harmadszor? 2011. szeptember 20. kedd | RR

Ki etesse tovább a palesztinokat? 2011. szeptember 14. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos