Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csiroki indiánok: „Nekünk a szövetségi kormány nem dirigál” 2011. szeptember 15. csütörtök 11:26 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csiroki indiánok: „Nekünk a szövetségi kormány nem dirigál”

Oklahoma City – Elutasítóan reagált a második legnagyobb észak-amerikai indián törzs az őt ért rasszista vádakra. Mint írtuk, a csiroki indiánok egy határozattal kizártak maguk közül 2500 afro-amerikait, egykor befogadott felszabadított rabszolgák leszármazottait.

Az Egyesült Államok keleti területeiről 1838-ban távolították el az ott élő indiánokat, és számukra kényszerlakhely gyanánt jelölték ki a későbbi Oklahomát. Az oda vezető halálmenetben mintegy négyezer indián vesztette életét. A kitelepítettek között voltak asszimilálódott indiánok, akik Délen maguk is tartottak rabszolgát, akiket magukkal vittek Oklahomába. A rabszolga-felszabadítás idején ők is elnyerték szabadságukat, majd csirokivá fogadták őket. Ma körülbelül 2800 ilyen freedman létezik.

A csiroki törzs a jog értelmében szuverén nemzet, felfogása szerint jogában áll bárkit a kebelébe bevenni vagy onnan kivetni. A döntésnek nem csak elméleti következményei vannak. Az indián törzshöz tartozás elveszítésével a freedmanek elveszítették jogaikat az ingyenes egészségügyi ellátáshoz, és jó néhány oktatási előjogtól és szociális kedvezménytől is elestek.

Joe Crittenden csiroki ügyvivő törzsfőnök a szövetségi Indiánügyi Hivatalról (BIA) kapcsán kijelentette: „A csiroki nemzetet nem a BIA kormányozza.” Crittenden, aki a következő törzsfőnök megválasztásáig vezeti a csiroki indiánokat, meg nem nevezett kongresszusi képviselőket is megvádolt azzal, hogy be akarnak avatkozni a törzs belügyeibe.

Ilyen kísérlet valóban történt: a BIA helyettes vezetője, Larry Echo Hawk azzal fenyegette meg az indiánokat, hogy amennyiben vissza nem veszik a törzsbe a freedmaneket, és nem hagyják őket is szavazni, a szövetségi kormány nem fogja elismerni a szeptember 24-i törzsfőnök-választás eredményét. A kormány álláspontja szerint egy 1866. évi szerződés garantálja, hogy a volt rabszolgák és leszármazottaik a törzs tagjai, teljesen függetlenül attól, hogy fűzi-e őket vérségi kapcsolat a csirokikhoz.

A szövetségi hivatal kilátásba helyezte azt is, hogy visszatartanak egy 33 millió dolláros segélyt, amennyiben a törzs nem rendezi megfelelő módon a feketék ügyét.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Kísért a múlt.
    A több száz évvel ezelőtt történtek, komoly hatással vannak a mai történésekbe.
    Ha ebbe belegondolunk, láthatjuk, hogy döntéseink bizony tovább élnek, mint mi, vagy akár az unokáink.
    .
    Messzebbre kell annak látnia, aki egy ország, egy nép, egy népcsoport nevében dönt.
    Mindenkinek megvan ebben a saját felelőssége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. A csiroki törzs miért vetette éppen most ki maguk közül a feketéket? Hiszen korábban is teljesen tisztában voltak avval a ténnyel, hogy nincs vérségi kapcsolat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Érdekelne, miért is zárták ki azt a 2500- at… na, majd rákeresek az amerikai sajtóban, ha ráérek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Szerintem azért zárták ki a feketéket, mert ott sincs elég munka és az indiánok féltik azt amit keservesen felépitettek. Csiroki indiánok nagyon dolgos nép legalábbis ezt olvastam róluk

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Az amerikai indianok ingyen egeszsegugyi ellatasban es egyeb tamogatasban reszesulnek. Ez szemelyenkent tobb ezer dollart jelent evente (magan betegbiztositas egy negytagu csaladra evi 10 ezer dollar korul mozog). A freedmanek leszarmazottai hulyek lennenek, ha ezt feladnak. Ezert fenyegetozik a BIA (Indian ugyek osztalya – Bureau of indian Affairs) azzal, hogy megvonjak a tamogatast.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Edit:

    - Rendben van, de attól még marad a kérdés:

    Mi ez a balhé?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kiűzik a feketéket a csiroki indiánok 2011. augusztus 25. csütörtök | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos