Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nincs több bliccelés: jegy nélkül nem indul a busz 2011. augusztus 31. szerda 12:50 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nincs több bliccelés: jegy nélkül nem indul a busz

Róma – Precedens nélküli jegyellenőrzési módszert vezetett be a héten Modena városi közlekedési vállalata. A buszok addig nem indulnak el, amíg minden utas nem érvényesítette a menetjegyét. Így kívánják visszaszorítani a jegy nélkül utazók emelkedő számát.

Nem fizetsz? Nem indulok el. Rövid, de azonnal érthető jelszóval indult a héten az emilia-romagnabeli Modenában a bliccelők elleni kampány. A száznyolcvanezer lakosú városnak a két legfrekventáltabb járatán, a hármas és a nyolcas számú autóbuszon vezették be az új rendszert, mely szerint a jármű addig nem nem indul el, amíg minden utas nem tud felmutatni érvényes jegyet.

A menetrendszerinti indulás előtt a busz vezetője végigjárja a járművet, és ellenőrzi a jegyeket. Ha valakinél nincsen érvényes jegy, a sofőr felszólítja őt az érvényesítésre, ha az utas ezt mégsem teszi meg, a vezető azonnal hívja a kalauzokat, akikkel a rendőrök is megérkeznek. A beavatkozás alig pár percet vesz igénybe a modenai városi közlekedési vállalat (ATCM) és a helyi hatóságok között a kampány érdekében kötött operatív megállapodás értelmében. Az első nap incidensek nélkül zárult – számolt be az eredményről az Il Resto del Carlino modenai napilap.

Az ATCM így kíván tenni a jegy nélkül utazók ellen, akiknek száma tavaly kétszer több volt, mint 2009-ben. Az egyelőre csak két autóbuszjáraton bevezetett kísérleti rendszerben résztvevő vezetőket tanfolyamon készítették fel arra, hogy agresszivitás nélkül meggyőzéssel próbálják rávenni utasaikat a jegyvásárlásra. A tömegközlekedési menetjegy alapára Modenában 1 euró húsz cent, és hetvenöt percig érvényes.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Nincs több bliccelés: jegy nélkül nem indul a busz, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. szegény buszvezető! Hogy számolja a 75 percet visszafele?
    Ilyen lenne a Bp-Győr gyorsjárat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Helyes, Londonban már rég ez a rendszer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. 2006-ban Kanadában voltam 3 hónapig, közelebbről Edmontonban (Alberta). Ott az a szokás, hogy felszállni csak az első ajtónál lehet, és az utas vagy felmutatja a vezetőnek az érvényes bérletét, vagy bedobja az (átlátszó!) perselybe a menetdíjat (akkoriban talán 1,25 CAD volt). A pénz először egy rekeszbe hullik, ott a vezető láthatja, mennyit dobott be az utas, majd a sofőr teker egyet a masinán, és az kiadja az időponttal lebélyegzett jegyet (ezzel korlátlanul lehet utazni és átszállni 90 percen belül). Igaz, ott csak egyszer utaztam zsúfolt busszal, vagyis ez a módszer pl. a budapesti 7-es járaton aligha válna be. Ja, és a 3 hónap alatt 1× sem láttam olyant, aki a hátsó ajtókon próbált volna felszállni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  4. Weißkopf
    Hogy lehetne már összehasonlítani a bliccelésben világbajnok magyarokat az edmontoniakkal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. Bevezethetnék M.o.-n is

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. “Nem fizetsz? Nem indulok el. ”
    tedd azt! a következő percben beverik a képed! jó esetben!!
    egy biztos. A magyar bkv-nál csak úgy vállalnék jegyellenőri munkát, ha kikötném: elkérem a jegyet, bérletet, de ha azt mondja nem adom, vagy nincs, már fordítok is hátat a rohadék bliccelőnek! Nem gondolja a góré, hogy félholtra verem magam ugye? Álljon be Ő jegyellenőrnek! Megtudná mi a magyar bliccelők “istene”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A tolvaj-kormány kifosztja a magyar népet 2013. május 19. vasárnap

Tintoretto a Quirinale „istállójában” 2012. április 15. vasárnap | AN

Távozással fenyeget az olasz miniszterelnök 2012. március 28. szerda | AN

Új kormánya lesz Olaszországnak 2011. november 14. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos