Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem alkotmányos jog a macesz és a szőlőlé 2011. augusztus 12. péntek 8:29 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem alkotmányos jog a macesz és a szőlőlé

New York – Szövetségi bírói döntés értelmében börtönlakóknak nem alkotmányosan védelmezett joga, hogy maceszt és szőlőlevet kapjanak, akkor sem, ha ezt vallásuk előírja.

A szodómiáért elítélt Christopher Henry az állítása szerint elszenvedett „folyamatos trauma” és alultápláltság miatt tízmilliárd dollár kártérítésre perelt azon az alapon, hogy megsértették az Első Alkotmánykiegészítésben foglalt szabad vallásgyakorlási jogait.

Henry furcsa módon nem a tavaszi zsidó nagyünnep, a Pészách alkalmából követelt maceszt, amikor hagyomány, hogy nyolc napon át nem fogyasztanak kovászost, pászkát viszont igen. Az őrizetes azt állítja, neki minden nap joga van a maceszhez, a szőlőléhez pedig minden péntek este.

A zsidó vallás előírásai értelmében péntek este – a szombat beköszöntekor – valóban borral szokás az ünnepnapot megszentelni, és a szőlőlé is bornak számít. A szabályok azonban úgy szólnak, hogy amennyiben semmiképp nem lehet szert tenni borra, az áldás elmondható másfajta ital, legvégső esetben akár víz felett is.

A napi maceszevés semmilyen szinten nem előírás, a macesz fogyasztása vallásilag csak Pészách előestéjén kimondott kötelesség; nem világos, miből gondolta a rab, hogy a büntetés-végrehajtásnak kötelessége lenne őt napi rendszerességgel pászkával ellátni.

Shira Scheindlin bírónő úgy ítélt, a Rikers Island-i börtön megtagadhatja Henry követeléseit, ha úgy látja, ezzel a rend fenntartását szolgálja és kíméli a költségeket. Az ítélet indoklása kimondja, hogy az individuális evési szükségletek kielégítése a kivételezés érzését keltené a többi rabban, ami viszont frusztrációt váltana ki és végső soron a fegyintézet biztonságát ásná alá.

A bíróság megállapította, hogy Henry korábban kóser étkezést követelt, amit meg is kapott, valamint azt is engedélyezték, hogy rabbi látogassa.

Az önmagát képviselő elítélt már számos keresetet adott be a büntetés-végrehajtás ellen, kifogásolta többek között az engedélyezett telefonbeszélgetések megszabott időtartamát és a házastársi látogatások hiányát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Elküldeni tanulmányi kirándulásra egy mexikói (egye-fene lehet kongói is) börtönbe:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Az ilyen embereket, meg az összes bűnözőt olyan elbánásban részesíteném, mint Amerika egyik városában/államot, megyét, várost nem tudok most hirtelen említeni/ a helyi serif csinál. Sátortábor, nomád körülmények, munka. Érdekes módon a bűnözés vissza esett. Magyarországon kigyúrva, izmosan jönnek ki a börtönből, mert idejük nagy részét a tornateremben töltik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Azt kérdeztem volna, hogy kért és kapott-e a börtönben kóser étkezést, de a cikk végén kiderült, hogy kapott.
    Éljen az Alkotmány Első Kiegészítése és soha ne csorbuljon a vallásszabadság !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. “A szodómiáért elítélt Christopher Henry az állítása szerint elszenvedett „folyamatos trauma” és alultápláltság miatt tízmilliárd dollár kértérítésre perelt …”
    El sem merem képzelni, micsoda folyamatos traumának volt kitéve ez a szegény ember — nagyon bánthatták, ha tízmilliárd (!!!) dollárra taksálja az őt ért lelki kárt.
    Már csak egy kérdésem lenne: ugyanazen az alapon mennyire taksálja annak a traumáját, akit megerőszakolt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Nade ez a tízmilliárd Dollár nem anyagi természeű kártérítés lenne , hanemcsak az elszenvedett lelki sérülések miatti.
    Azmeg mindjárt másképpen veszi ki magát , nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. És itthon, hogy van ez?
    A rendszerváltás után az első rendeletek egyike volt, ami lehetővé tette, hogy az elítéltek vallási hitük szerint élhessenek az intézetekben. Ebbe beletartozik a lelki gondozás vallásuk képviselője által, istentiszteleten vehetnek részt ( csak magánelzásában korlátozhatók e jogukban), tarthatnak maguknál vallási könyveket és olyan kegytárgyakat, ami nem sérti a biztonságot. Tilos a hátrányos megkülönböztetés vallásuk miatt. Börtönkeresetükből támogathatják egyházukat…stb. akit bővebben érdekel, a 6/1996.(VII.12.) IM rendelet.
    *
    Lehetőség szerint biztositják a vallásuk szerinti étkezést ( 6/1996. IM rend.147.§.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. AHAVAT HABRIOT

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. “miből gondolta a rab, hogy a büntetés-végrehajtásnak kötelessége lenne őt napi rendszerességgel pászkával ellátni.”
    én is ezt kérdezem!
    adnék én annak a csűrhének olyan maceszt, hogy arról koldulna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos