Ronai and Ronai
AMERIKAI

Idén is lesz NFL-szezon 2011. július 26. kedd 20:13 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Idén is lesz NFL-szezon

New York – Hivatalosan is megszületett a megegyezés a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai és klubtulajdonosai között, így nem marad el a következő szezon. A liga működését szabályozó új kollektív szerződés (CBA) tíz évre szól.

“Football’s Back”, olvasható a tengerentúli lapok címlapjain, miután helyi idő szerint hétfőn este bejelentették, hogy sikerült pontot tenni a több hónapos, 9 milliárd dollárt érintő bérvita végére.

“Akárcsak a rajongók, én is nagyon elégedett vagyok az új megállapodással, illetve, hogy visszatérhetek a munkába”, mondta az Indianapolis Colts klasszis irányítója, Peyton Manning kevéssel azután, hogy a játékosok ellenszavazat nélkül elfogadták a tulajdonosok módosított ajánlatát.

Ennek megfelelően a csapatok már kedden szerződtethetnek szabadügynök státuszban lévő játékosokat, míg az edzőtáborok ezen a héten – legkorábban szerdán – nyitnak. Az előkészületi meccsek sora augusztus 11-én, az alapszakasz szeptember 8-án rajtol.

“Mindkét oldal nevében szeretnék bocsánatot kérni a szurkolóktól”, nyilatkozta a New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft. “Az elmúlt hónapokban csak az üzlettel foglalkoztunk, de végül sikerült eljutnunk egy olyan egyezséghez, mely segítségével a sportág a következő évtizedben is virágzik majd.

Az új kollektív szerződés – melyet várhatóan augusztus első hetében írnak alá a felek – a nyilvánosság számára egyelőre még ismeretlen, de a fontosabb pontokban az alábbi megegyezés született.

A március elején lejárt CBA helyébe lépő szerződés a következő tíz évben szabályozza a liga zavartalan működését. A kontraktus nem tartalmaz kilépési lehetőséget, így a 2020-as idénnyel bezárólag garantáltan lesznek NFL-szezonok.

A játékosok átlagosan minimum 47 százalékban részesülnek a liga bevételeiből (a régi modellben az elosztás 50-50 % volt), míg az országos TV-bevételek 55 százalékát kapják meg.

Elfogadásra került a tulajdonosok közötti bevételelosztási rendszer, amely a fair-playt segíti. A megegyezés szerint a legmagasabb helyi bevételeket generáló csapatok 10 %-os adót kötelesek fizetni; ebből az összegből a kisebb piaccal és költségvetéssel rendelkező, azaz a szegényebb csapatok részesülnek.

Marad a 16 meccses alapszakasz, de 2013-ban – a játékosok beleegyezésével – ismét szóba kerülhet a 18 mérkőzéses bővítés lehetősége.

Az ún. fizetési sapkát (a csapatoknak a játékosok bérére költhető maximális keretét) 120.375 millió dollárban állapították meg – az összeg a bevételektől függően változhat.

A játékosbörzén kiválasztott – draftolt – újoncok fizetése jelentősen csökken, szerződésük négy évre köthető, ötödik opciós év lehetőségével. A megegyezés elsősorban az előkelő helyen elkelt játékosokra vonatkozik.

A felszereléses edzések száma csökken a játékosok biztonsága érdekében. A felkészülési időszakban a játékosok egy nap egy kontakt és szereléses, illetve egy szerelés nélküli edzésre kötelezhetőek. Az alapszakasz során maximum 14 teljes, védőfelszerelésben végzett edzés a megengedett.

A minimum fizetés – amely a liga játékosainak mintegy felét érinti – az első évben 50 ezer dollárral (375.000 $), majd fokozatosan 15 ezer dollárral emelkedik.

A visszavonult játékosok számára 1 milliárd dollárt biztosít a szerződés. Ebből 620 millió dollárt továbbítanak a Legacy Fund alapba, amely az 1993-ban visszavonult sportolók juttatásait kezeli.

[youtube 5x82FAuoHGM]

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Idén is lesz NFL-szezon, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

Kapcsolódó cikkek

NBA: törölték a szezon első két hetét 2011. október 11. kedd | AN

Amerikai futballal példálózott a Tottenham menedzsere 2011. szeptember 22. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos