Ronai and Ronai
AMERIKAI

Alzheimer-kór diagnózis: már egy pillantásból is 2011. július 17. vasárnap 11:12 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Alzheimer-kór diagnózis: már egy pillantásból is

Párizs – Ausztrál tudósok az Alzheimer-kór diagnosztizálásának egy új módszerével kísérleteznek.

Eljárásuk lényege, hogy az eddigiektől eltérően nem az agyat, hanem a szemet vizsgálják, ugyanis a halálos kór a látószervünkben is képes elváltozásokat indukálni.

A szem vizsgálata során a retina ereit, valamint a szem hátsó részét borító idegréteget nézzük meg. A vizsgálathoz szükséges eszközök egy átlagos szemésznél rendelkezésre állnak, csupán az ereket fokozottan figyelő számítógépes programot kell beszerezni – mondta Shaun Frost az Ausztrál Nemzeti Tudományos Intézet munkatársa, a kutatás vezetője.

A kísérletben 100 egészséges, 13 Alzheimer-kórban szenvedő és 13, az Alzheimer-kór tüneteit produkáló alany vett részt. Az eredmények azt mutatják, hogy a betegségben szenvedők ereinek szélessége valóban eltér az egészségesekétől. Ahhoz, hogy a kutatók még pontosabb képet kapjanak, a jövőben nagyobb csoportokon is ki szeretnék próbálni a vizsgálatot.

A mostani kutatás eredményeit a bostoni egyetem professzora Dr. Lee Goldstein is méltatta, aki korábban szintén foglalkozott az Alzheimer-kór szemre gyakorolt változásaival.

Egy másik kutatás -mely Susan Stark a Washington Egyetem munkatársának nevéhez fűződik- pedig az Alzheimer-kór előfordulásának gyakoriságát kutatja. Ebben a kísérletben 125, általában 74 év körüli nyugdíjas vett részt. A hat hónapos vizsgálat során közülük 48-an produkáltak az Alzheimer-kórra jellemző tüneteket. Azonban ezek egyértelmű azonosítása nehéz, hiszen átmeneti agyi rendellenességet okozhat több gyógyszer mellékhatása, a magas vérnyomás, egy esetleges fejsérülés, valamint agyi trauma is.

Minden estre jó, ha ismerjük az Alzheimer-kór lehetséges tüneteit, melyek a következők: memóriazavar, mely nehézségeket okoz a mindennapi életben; nehézségek, ha egy probléma megoldásáról, egy dolog megtervezéséről van szó; hely- és időérzék elvesztés; beszéd- és íráskészségben mutatkozó nehézségek; csökkent vagy teljesen hiányzó ítélőképesség; problémák a társas kapcsolatokban; hangulati és személyiségi változások.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szemmel-verés !
    Csak rádpillant a kuruzsló , máris rádtör a gyógyíthatalan !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. minden esetre elég ijesztően hangzik!
    az egyik legszörnyűbb kór a világon!
    itt miért nem csinálnak ilyen szűréseket!
    ja tudom! nem tudnánk megfizetni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Hamarosan itt a sétával tölthető telefon 2011. augusztus 28. vasárnap

Negatívabbak már nem is lehetnénk 2011. augusztus 15. hétfő

Önzetlenek a csimpánzok 2011. augusztus 11. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos