Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nápolyt a nápolyiak tisztítják meg 2011. július 22. péntek 20:18 Forrás: Gaal Rita/MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nápolyt a nápolyiak tisztítják meg

Nápoly-Változatlan a nápolyi köztisztasági helyzet 2008 óta, amikor az éppen megválasztott Berlusconi-kormány gyors nagytakarítást ígért. Nápolyban és környékén több ezer tonnányi szemét hever az utcákon. A probléma több éve megoldatlan, részben a szemétégetők hiánya, részben aszemétlerakó telepek kibővítését ellenző helyi ellenállás miatt. Azóta is szemét uralja az évezredes köveket, és a levegőt. Elegük van a szemétből Nápoly lakosainak: Facebookon szerveződve maguk kezdtek bele városuk takarításába.

Elsőként a városközpontban levő könyvesbolt tulajdonosa, Rino De Martino fogott egy vödör mosószeres vizet és egy kefét, majd nekilátott lesikálni a Plebiscito tér oszlopait – közölte a helyi sajtó. Utána a huszonhét éves Emiliana Pellone lépett, aki kulturális menedzseri diplomával a zsebében blogjáról intézett felhívást a nápolyi fiatalokhoz. “Elég a szemétből, ha nincs más, takarítsunk ki mi, tegyük tisztába városunkat”" – írta a fiatal nő, aki már egész hálózatot teremtett CleaNap névvel.

A Nápoly kitakarítását nevében is célzó Facebook-oldalhoz eddig közel háromezren csatlakoztak: minden tízedik nap a város meghatározott helyszínét takarítják ki seprűvel, lapáttal a kezükben. A kezdeményezéshez a szintén most alakult Guerilla Gardening – egy családanyák, nyugdíjasok, tanárok, ügyészek alkotta mozgalom – is társult.

A közös takarításban minden korosztály és társadalmi réteg részt vesz. Van, aki az eldobott cigarettacsikkeket szedi össze, más az üvegeket; a helyi bűnszervezet utcai lövöldözésében meggyilkolt Annalisa édesapja a szelektív hulladékgyűjtést igyekszik reklámozni saját kerületében; van, aki a teljesen elhanyagolt tereket, parkokat próbálja életre kelteni fűnyírással, virágültetéssel. A La Repubblica című lap szerint csakis a “szemétangyalokká” változott lakosok képesek megmenteni saját városukat, de ők se tudják eltüntetni a nápolyi utcákat továbbra is ellepő közel kétezer tonna hulladékot.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Nápolyt a nápolyiak tisztítják meg, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. És az a “…szemétlerakó telepek kibővítését ellenző helyi ellenállás …” megadja magát a nemes helyi tisztaságteremtő szándéknak?
    Vagy Nápoly nyert egy szemétégetőt?
    Vagy (talán ez a legvalószínűbb) a cikk címének a jelentése nem az alakuló tényeket, hanem csak néhány helyi lobogó lelkű született tündöklőnek az ábrándjait tükrözi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Leginkább egy szemétégetővel lehetne a szemetet eltüntetni.
    Ezek nemteljesen normálisak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  3. A Camorra mit csinál ilyenkor? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. A Chamorra a helyzet fő okozója, ugyanis a szeméttelepek mind nekik fizetnek, tehát nem érdekük az égetőmű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Balotelli és a nápolyi maffia 2011. június 6. hétfő

Nápolyt ismét elárasztja a szemét 2011. május 6. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos