Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nyugodhat-e békében Billy, a Kölyök? 2011. július 18. hétfő 19:43 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nyugodhat-e békében Billy, a Kölyök?

Santa Fé – William Bonneyval 1881 nyarán végzett Pat Garrett seriff, de Billyt, a Kölyköt az állam illetékesei azóta sem hagyják békében pihenni.

Tavaly Bill Richardson akkori kormányzó került a lapok címoldalára azzal a bejelentésével, hogy meg akar kegyelmezni a tizenkilencedik századi banditának, de hivatala utolsó napján végül másképp döntött.

Utóda, Susana Martinez egész Új-Mexikóra kiterjedő „embervadászatot” indított Billy emlékére, abban a reményben, hogy fellendül a turizmus: aki elsőnek végigcsinálja az akadályversenyt, annak tízezer dollár üti a markát. Azért épp tízezer, mert annak idején, 1881-ben 500 dollárt tűztek ki Billy fejére, és ez a mai árfolyamon, az inflációt figyelembe véve, a hússzorosát éri. „Lehet, hogy mások meg akartak kegyelmezni Billynek, a Kölyöknek, mi azonban nem hagyjuk futni”, fogadkozott Martinez.

Sarkantyúi, bőrnadrágja és eredeti körözése

Úgy tartják, Billy huszonegy éves korára huszonegy embert lőtt le; később elfogták, halálra ítélték, s a börtönben kivégzésére várt a törvény embere, William Brady 1878. évi meggyilkolása miatt. Erre a gyilkosságra az úgynevezett Lincoln Megyei Háborúban került sor, amely az új-mexikói marhatenyésztők között zajlott és számos halálos áldozatot követelt. A banditának sikerült megszöknie, de közben két másik seriffhelyettest is megölt. Végül 1881 júliusában, hónapokkal a szökés után, vele is végzett Pat Garrett seriff egy új-mexikói városban.

Az idő nem szépítette meg a vadnyugati betyár emlékét annyira, amennyire várni lehetett volna. Az új-mexikói közvélemény enyhén szólva megosztott abban a tekintetben, hogy valóban hősi rangra kell-e emelni egy gátlástalan gyilkost, akinek bűnei akkor is égbekiáltóak, ha Billyről több mozifilmet forgattak, mint Amerika bármely más történelmi alakjáról, szám szerint hatvanötöt. Új-Mexikóban szép számmal élnek olyanok, akiknek felmenőjét William Bonney tette el láb alól. Ők, valamint Garrett seriff leszármazottai tiltakoznak az ellen, hogy a banditát bármilyen formában piedesztálra emeljék.

Cellasír. Rács nélkül széthordták volna a nyugvóhelyét

Billyt halála színhelyén, Fort Sumnerben temették el a régi katonai temetőben. Sírját évente mintegy húszezren látogatják meg, és a látogatók rendszerint megtekintik a nem messze lévő emlékmúzeumot is, ahol kiállították Billy puskáját, bőrnadrágját, sarkantyúit, valamint néhány tincset a hajából. Az érdeklődést jelzi, hogy nemrégen 2,3 millió dollárt adtak egy aukción a bandita egyetlen hiteles felnőttkori fényképéért.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Hát ez nagy pech Billynek. Még halála után is börtönben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Sajnos a banditakhoz valo ilyesfele hozzaallas vilagmeretu. Nalunk is “nagy tisztelet” ovezte Subri Joskat, Rozsa Sandort. Australiaban Ned Kelly meg a bandajat tekintik hosoknek pedig csak egyszeru szemetlada gyilkosok voltak. Szerencsere mindig akadtak jozan emberek akik elvegeztek a piszkos munkat es megszabaditotk a vilagot az ilyen alakoktol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Megmenekült a szent hegy 2011. július 6. szerda | AN

Elkelt Billy, a Kölyök képe – 2,3 millióért 2011. június 26. vasárnap | AN

Kokainszállító repülő zuhant egy tóba 2011. április 25. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos