Ronai and Ronai
AMERIKAI

Clinton Törökországnak udvarolt 2011. július 17. vasárnap 11:30 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Clinton Törökországnak udvarolt

Isztambul/Ankara – Hillary Clinton külügyminiszter asszony szerint Törökország demokratikus modellként szolgálhatna a Közel-Kelet számára, csak még nem elég szabad a sajtó. A látogatás alatt vádat emeltek tizennégy al-Kaida tag ellen, akik merényletet terveztek az ankarai amerikai nagykövetség ellen.

Kétnapos látogatást tett egyik legfontosabb térségbeli katonai szövetségesénél az amerikai diplomácia irányítója, hogy elsimítsa a két ország között Irán és egyebek miatt kialakult feszültséget. Clinton szerint Amerika és Törökország a globális kihívásokkal szemben természetes szövetségesek.

A külügyminiszter megintette az EU-tagságra pályázó országot a sajtószabadság megsértése és újságírók bebörtönzése miatt, ugyanakkor a kollégájával, Ahmet Davutogluval való találkozóján hangsúlyozta, hogy a közel-keleti és észak-afrikai országok leckét vehetnének Törökországtól, ami a demokrácia kiépítését illeti. Clinton a kisebbségek jogaiért is szót emelt.

A török újságírókat a kormány állítólagos megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával tartják rabságban. A letartóztatásokat az Európa Tanács is elítélte. A hatvan fő többsége baloldali vagy kurd orgánumoknál dolgozik, a török hatóságok szerint zömük kapcsolatban áll a Kurd Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel. Az Egyesült Államok az utóbbi elleni harcban támogatja Ankarát.

Törökország nem csak katonai szempontból fontos partner, hanem az évi tizenegy százalékos növekedést produkáló gazdasága kapcsán is. A két ország közti kereskedelem volumene az idén ötven százalékkal nőtt, és Washington az amerikai cégek számára nagy lehetőségeket rejtő terepként tartja számon az országot.

Hillary Clinton látogatása idején emeltek vádat egy török bíróság előtt tizennégy al-Kaida tag ügyében, akik török médiatalálgatások szerint Oszama bin Laden május másodikai likvidálását akarták megbosszulni az ankarai amerikai követség ellen tervezett rajtaütéssel. Az állami Anatolia hírügynökség szerint a lefoglalt tárgyi bizonyítékok közt több száz kilogrammnyi robbanóanyag és különféle fegyverek voltak.

Clinton tizenkét napos külföldi körútja Görögországban folytatódik; a külügyminiszter ezután tárgyalásokat folytat Indiában, Indonéziában és Kínában is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. A törökök – némi autonómiát adva a kurdoknak – talán erősíthetnék is a régiós befolyásukat?!
    Mindemellett Clinton igazsága fontos!
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos