Ronai and Ronai
AMERIKAI

Több pihenőidőt a légiirányítóknak 2011. március 26. szombat 1:18 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Több pihenőidőt a légiirányítóknak

WASHINGTON (AP) – Szabad az utasszállító repülőgépeknek csupán egyetlen szolgálatban lévő légiforgalom irányítóval a fedélzeten landolniuk?

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a héten két utasszállító is légiforgalom irányító segítsége nélkül landolt a washingtoni Reagan nemzeti repülőtéren. Az irányítót szolgálatából felfüggesztették miután kiderült, hogy azért nem látta el feladatát, mert elaludt. 4 egymást követő éjszakai műszakban látta el munkáját este 10 órától reggel 6-ig.

Az incidensre közel 5 évvel a Kentucky állambeli végzetes baleset után került sor, amikor egy irányító egyedül volt szolgálatban. A vizsgálatok kiderítették, hogy az irányító kimerült volt. Ennek ellenére a pilótára terhelték a 49 áldozatot követelő baleset felelősségét.

A Légiirányítók Szövetsége azóta is figyelmeztet arra, hogy az irányítókat ne egyedül állítsák szolgálatba és lehetőség szerint kerüljék a fárasztó időbeosztást.

A kérdés várhatóan jövő héten kerül a Kongresszus elé, amikor a kormány megvitatja a republikánusok által javasolt 4 milliárd dolláros finanszírozás-megvonást a Federal Aviation Administration-től. A hivatal nyilatkozatában kijelentette, hogy nem kevesebb, hanem több pénzre van szüksége.

Frank Lauenberg szenátor szorgalmazza, hogy a Newark Liberty Nemzetközi Repülőtéren mielőbb megemeljék a képzett irányítók számát a jelenlegi 26 főről 35-40 főre.

Hasonló probléma miatt tartottak figyelmeztető sztrájkot a héten a Malévnál is. Nem bérkövetelésük volt a pilótáknak és légiutas kísérőknek, hanem azt szerették volna elérni, hogy az Európai Unióban meghatározott minimális pihenőidőnél két órával többet kapjanak. A jelenleg érvényes 12 óra munkaidő után plusz két órát tölthessenek pihenéssel.

A követelések között szerepelt az is, hogy ne lehessen korlátlan az éjszakai munkavégzés. A pilóták elmondása szerint jelenleg átlagosan heti egy-két éjszakai járatpárt teljesítenek, de a Malév el akarja törölni a heti öt maximumot. Az éjszakai munkavégzést nem szabályozza az EU.

Végül a péntekre tervezett általános sztrájk elmaradt, a feleknek sikerült konszenzusra jutniuk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Szép jövő vár a Hainan légitársaságra 2011. április 21. csütörtök | MTI

Twitterezők javaslatára indul járat Miamiba 2011. március 27. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos