Ronai and Ronai
AMERIKAI

A kihalás szélén a magyar hidegvérű 2011. március 29. kedd 17:51 | AN Forrás: MLLSZ

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A kihalás szélén a magyar hidegvérű

Régen igavonóként használták őket, most a kihalás fenyegeti a hidegvérű lófajtánkat, pedig már őshonos állatnak számít. Ahogy gépesítették a mezőgazdaságok, erre a fajtára egyre kevésbé volt szükség, számuk a becslések szerint 8-900 körül mozog. A tenyésztők azt szeretnék, ha ezek a nyugodt, de erőteljes lovak a jövőben az erdőművelésben kapnának nagyobb szerepet.

A Dél-Dunántúlon hagyományai vannak már a hidegvérű fajtának, a mezőgazdasági munkákban a kissé kötött, nehéz talajon ezek a lovak vontatták a terhet, szolgálták ki a gazdálkodó embereket. A lótenyésztők most abban bíznak, a környezetvédelem fontossága miatt újra szerepet kap majd ez a fajta.

Két kilométer lépésben, majd ugyanez a táv ügetésben, lépésszámlálás, állatorvosi vizsgálat, több száz kilós súlyokkal húzópróba – ezeket a feladatokat kell teljesítenie egy hidegvérű tenyészménnek. Hazánkban ugyanis csak azon hímivarú tenyészállatok kaphatnak tenyésztési engedélyt, amelyek eleget tesznek az úgynevezett ménvizsgának. A háromtagú bizottság nemcsak a lovak erőnlétét, de külsejét is felmérte.

Kifejezetten igás hasznosítású, a parasztgazdaságok feltétlen munkakészségű, még különösebb szakértelmet sem igénylő, megbízható, nehéz hámos munkalova. Jóindulatú, barátkozó természetű, tanulékony munkatárs. Kitartó. Nem csak lépésben gyors járású, hanem ügetésben is, és hosszabb távon is képes ügetőmunkára. Kétéves korában igázható.

A muraközi változat tömege kisebb, élettartama hosszabb, ügetése jobb. Munkahasználati tulajdonságai kifogástalanok. Fontos géntartalék, génmegőrzésre érdemes populáció.  A hidegvérű szaporulat jelentős része ma már húshasznosításra kerül.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
A kihalás szélén a magyar hidegvérű, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos