Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hiperszonikus gépet tesztel a légierő 2011. március 24. csütörtök 9:20 | AN Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hiperszonikus gépet tesztel a légierő

Edwards légibázis, Kalifornia – A pilóta nélküli X-51 WaveRidert arra tervezték, hogy rendkívüli gyorsasággal robbanófejeket juttasson el sebészeti pontossággal gyakorlatilag a Föld bármely pontjára.

Az Egyesült Államok légiereje kísérleti repülést végez csütörtökön a Csendes Óceán felett az óránként négyezer mérföldes sebességre képes csodafegyverrel, amely lehetővé teszi, hogy a Pentagon percek leforgása alatt katonai csapást intézzen a világ bármely pontja ellen.

A Dél-Kaliforniában épült, pilóta nélküli X-51 WaveRidert arra fejlesztették ki, hogy nagy hatóerejű robbanófejeket juttasson célba sebészeti pontossággal bárhol a földgolyón.

A hadsereg illetékesei szerint az új technológia előtt 1998-ban nyílt meg az út, amikor az Egyesült Államok hadserege sikertelen kísérletet tett Oszama bin Laden likvidálására. A haditengerészet Arab-tengeren állomásozó kontingensei cirkáló rakétákat lőttek ki afganisztáni kiképzőtáborokra, el is találták azokat – de nyolcvan perccel később. Bin Laden addigra felhúzta a nyúlcipőt.

Az X-51-essel tesztelt szuperszonikus rakétával ugyanez a támadás tizenkét perc alatt lett volna végrehajtható, mondta Richard Hallion, a légierő korábbi főtanácsadója a hiperszonikus technológiáról. Míg a szuperszonikus azt jelenti, hogy valami hangsebességnél – Mach 1-nél – gyorsabban megy, a hiperszonikus sebesség a hangsebesség ötszörösének meghaladását jelenti.

Egy, a hangsebesség ötszörösét produkáló motor kifejlesztése nem volt egyszerű, de a Boeing Huntington Beach-i Phantom Works leányvállalata és a Canoga Park-i Pratt & Whitney Rocketdyne összefogása tavaly májusra hozta meg az eredményt: az X-51 akkor szállt fel először az Edwards légibázisról.

A 14 láb hosszú gépet egy B-52-es szárnya alól indították. A WaveRider levált, négy másodpercen át süllyedt, azután bekapcsolt a rakétameghajtás, és hetvenezer láb magasra vitte a szerkezetet, ahol levált róla a rakéta-meghajtómű, s maga a gép légbeszívó tüzelőkamrás motorjától hajtva több mint két perc erejéig elérte az óránkénti 3500 mérföldes sebességet.

A kísérletet sikeresnek minősítették, mivel a korábbi hiperszonikus repülések időtartama nem haladta meg a tíz másodpercet. Ez azonban még nem jelentette azt, hogy elérték a légierő által kitűzött célt, amelynek értelmében a szerkezetnek több mint öt percen át kell tudnia tartani a négyezer mérföldes sebességet. Erre azonban nem volt képes, egy tervezési hiányosság okozta repedés miatt le kellett szállnia.

A próbaút ettől függetlenül igen jelentősnek minősült a Pentagonban, mondta Charlie Brink, az X-51 program légierős igazgatója. A gépet egy 250 millió dolláros szerződés keretében építették, a kormány azonban további milliókat költött arra, hogy el tudják érni a hiperszonikus sebességet.

A programot eredetileg a NASA vezette, amiből sokan arra következtettek, hogy a hiperszonikus hajtóművet az űrkutatás során akarják felhasználni. A NASA az 1980-as években valóban kifejlesztett egy olyan járművet, amely rakétameghajtással tudott a kifutópályáról felszállni, és egészen a világűr határáig jutott. Ezt a programot azonban pénzhiány miatt félbe kellett szakítaniuk.

Az X-51 fejlesztését így a légierő folytatta, és a tavalyi próbaút után az addig szkeptikusok is kezdtek belelkesedni, mondta Brink. „Most már azt mondhattuk nekik: ha nagyon messziről és nagyon gyorsan el akarunk találni valamit, megtehetjük.”

A próbaút idején még nem sokat lehetett tudni a Pentagon X-51-essel kapcsolatos szándékairól. A légierő ezekről csak most beszélt. A tervek szerint a 2012-es pénzügyi évben kezdik meg az X-51 fegyverzettel való ellátását, közölte Stephen Walker, a légierő helyettes tudományügyi igazgatója egy kongresszusi bizottsággal.

Az elképzelés szerint nagyon gyorsan célba lehet juttatni konvencionális robbanófejet, s így menekülőben lévő terroristákat lehet megsemmisíteni, de épp így kilőhetők a vegyifegyver-raktárak vagy a már útjukra indított ballisztikus rakéták is.

Az X-51 az első fecske abban a gyorsreagálású globális csapásmérő rendszerben, amellyel a világon bármit meg lehet semmisíteni maximum egy óra leforgása alatt, mondta John pike, a katonapolitikával foglalkozó GlobalSecurity.org igazgatója. „Arra tervezték, hogy gyorsabb legyen és messzebbre jusson, mint bármi más. Ez a fajta technológia megteremti annak lehetőségét, hogy ne kelljen az ellenséggel közvetlen harcba bocsátkozni.”

A cirkáló rakéták – így a líbiai hadművelet során bevetett Tomahawkok – 550 mérföldes óránkénti sebességre képesek. De még a mostani hiperszonikus rakéták is csak a kezdetet jelentik, ígéri Joe Vogel, az X-51 igazgatója a Boeing részéről, aki úgy látja, hogy a technológiát integrálni lehet a kémrepülőkbe, sőt a teherszállító gépekbe is, mi több: olyan jövőt képzel el, amelyben egyszer majd az utasszállítókat is hiperszonikus motorok hajtják. Ami annyit jelentene, hogy harminc percre csökkenne a New York-Los Angeles légiút.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Hiperszonikus gépet tesztel a légierő, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Jó ég, ! Mennyi mindent lehetne venni a hülyegyerekek játékszerének
    az árán! Egy egész kis utcáscskát építhetnénk az árából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  2. Gonoszka :
    Csak az a kérdés , hogy ki a hülye? Ti. ez egy végtelen versenyfutás , mint a rendőr és a bankrabló versenye . Csak annyival rosszabb , hogy nem lehet tudni ki a rabló , ki a pandúr ( nem biztos , hogy a gazdagabb a perzekútor ! ) Vajon az a terrorista akinek csak néhány öngyilkos merénylőre telik , vagy az aki dollármilliárdokat költ arra , hogy Ő lehessen a világ csendőre ? Félreértés ne essék nem állok egyik pártján sem , csak az agyamat ( agyunkat ) smirglizem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  3. A mérnökök kifejleszthetnek bármilyen csodakütyüt, ez aztán arra késztet másokat, hogy még csodálatosabbat hozzanak létre. Az Egyesült Államok a világ jelenleg egyetlen csendőre egyre dologra nem lesz képes soha. Az egész világot hatalmába keríteni. Bár rendelkezik a világ legtökéletesebb fegyverrendszereivel 1945 óta egyetlen háborúját nem volt képes megnyerni. Az a technológiai fölény, amivel a világ előtt jár, néhány év alatt szertefoszlik. Kár újabb fegyverekre milliárdokat költeni. Ez a pénz sokkal jobb helyen lenne, ha az általános, mindenkire kiterjedő egészségbiztosításra, az Egyesült Államokban is jelenlévő mélyszegénység felszámolására költenék. Persze ez nem hoz olyan magas profitot. Nem kellene megfeledkezni egy mondásról: aki kardot ránt, kard által vész el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Mikor hagyják már abba ezt a bin laden baromságot?…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Ennek az eszement fegyverkezési versenynek egyetlen előnye az, hogy előbb utóbb a civil technikában is megjelennek a csodatalálmányok. Az ember fenemód találékony, ha újabbnál újabb dolgokat kell kitalálnia társai megsemmisítésére és ha már kitalálta, akkor rájön, hogy más hasznosabb dolgokra is használható. Így megy ez már évezredek óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Bár rendelkezik a világ legtökéletesebb fegyverrendszereivel 1945 óta egyetlen háborúját nem volt képes megnyerni

    Kedves Nyul György

    Gondolom eszement szükségét érzed annak ,hogy kommentelj:(
    Én nem érzem ugy,hogy csinálnod kellene.
    Valóban ,az USA a WW2 óta egy háborut se nyert,kivéve talán a koeait,a vietnamit(katonai értelemben )a hidegháborut,az öböl háborut meg minden kisebb katonai konfliktusát.
    A pénz elköltésének hasznosságáról szóló gondolatod annyira demagóg,hoyg görögül beszél.Kiváncsi lennék,mi lenne a véleményed akkor,kell-e a haditechnikát fejleszteni,ha mélyszegénység(?) ugyan nem lenne,de egy arab kecske csorgatná a nyálát a nyakadba:(

    Az Amerikai Népszava működtetőinek üzenném,keressenek valakit,aki beszél magyarul,a fenti cikk is hemzseg a magyartalan mondatoktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ripityára tört a Hullámlovas 2012. augusztus 16. csütörtök | AN

Egy óra alatt átrepüli Amerikát 2012. augusztus 14. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos