Ronai and Ronai
AMERIKAI

Milliárdokra büntették az olajmultit Ecuadorban 2011. február 15. kedd 16:57 | AP / AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Milliárdokra büntették az olajmultit Ecuadorban

Quito – A Chevron Corporation felelős a dél-amerikai ország dzsungeleiben véghezvitt környezetrombolásért, és 9,5 milliárd dollárt kell fizetnie kártérítés fejében, illetve az eredeti állapot helyreállításáért.

A megítélt összeg messze alatta maradt annak a 27,3 milliárdnak, amelyet a bíróság által kijelölt szakértő állapított meg, de még így is világrekord: soha ekkora összeget környezetvédelmi kártérítési perben nem ítéltek meg.

Nem biztos azonban, hogy a felperesek, akik között kárvallott őslakos indiánok is vannak, nagyon gyorsan pénzhez jutnának, a Chevron ugyanis nyíltan kikényszeríthetetlennek tartja az ítéletet, el sem ismeri annak jogosságát. Az olajmulti régóta hangoztatja, hogy Ecuadorban semmiképp nem számíthatott tisztességes eljárásra, és teljesen ki is vonta onnan minden végrehajtható pénzét és ingóságát, miután Rafael Correa, az ország baloldali elnöke nyíltan a felperesek mellé állt.

A tavaly 19,1 milliárdos haszonra szert tett Chevron szóvivője, Kent Robertson az Associated Presszel közölte, a felperesi oldalon csaltak a bizonyítékokkal is, és elvárják, hogy őket ezért felelősségre vonják.

A maratoni ügy tizenhét éve húzódik amerikai és ecuadori bíróságokon; még hollywoodi vonatkozása is van, mivel az olajcég sikeresen kényszerítette arra Joe Berlinger dokumentumfilmest, hogy Crude (Nyersolaj) című filmje egyes részleteit bocsássa az alperes rendelkezésre. Ezeket a részleteket annak demonstrálására használták fel, hogy milyen etikátlan eszközökkel befolyásolta a felperesek jogi képviselője, Steven Donziger az ecuadori igazságszolgáltatást.

A keresetet eredetileg egy New York-i szövetségi bíróságon adták be 1993-ban a Texaco ellen; három évvel később a bíróság illetéktelennek tartotta magát, mert a Texaco bebizonyította, hogy az ügy lefolytatására Ecuador a megfelelő helyszín. A Chevron 2001-ben vásárolta fel a Texacót; a keresetet két évre rá adták be Quitóban újra. Noha abban csak negyvenhét felperes szerepel nevesítve, valójában harmincezer embert érint az ügy, akik károkat szenvedtek vagy megbetegedtek 1982 és 1990 között, amikor a Texacónak köszönhetően Rhode Island állam alapterületének megfelelő olajfolt keletkezett az ecuadori dzsungelben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjalapok is perelik a British Petrolt 2011. február 15. kedd | AN / RR

Milliárdos bírság környezetszennyezésért 2011. február 15. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos