Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem akarnak Walmartot Brooklynban 2011. február 3. csütörtök 13:00

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem akarnak Walmartot Brooklynban

New York – Olcsók ugyan, de megnyomorítják környezetüket, állítja egy vitatott tanulmány, ami a jelek szerint nem könnyíti meg a nevét 2008 óta kötőjel nélkül és kis m-mel író diszkont hipermarket-lánc térnyerését.

A tavaly a világ legnagyobb árbevételével dicsekedhető nyílt részvénytársaságát 1962-ben hozta létre Sam Walton; cége tíz évre rá, amikor tőzsdére vitték, az Egyesült Államok legnagyobb magán munkáltatója és egyben a legnagyobb zöldség-kiskereskedési láncolata volt – és elvileg az maradt a mai napig is. Ma tizenöt országban 8500 üzletet üzemeltetnek, 55 különböző néven.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint azonban az Államok legnagyobb munkáltatója nem annyira munkahelyeket teremt, sokkal inkább megszünteti azokat, a béreket lenyomja, ráadásul növeli a közkiadásokat is, mivel alkalmazottainak nem kár egészségügyi és egyéb béren kívüli juttatás, ezeknek a terhét a Walmart a Medicaidre és más közpénzes programokra hagyja.

New York város tanácsa csütörtökön nyilvános meghallgatásban foglalkozik a témával, az érdekelt nélkül, a Walmart ugyanis jelezte, hogy az eseményen nem kíván részt venni.

A részvénytársaság szerint a New York-i Egyetem egyik intézménye által készített kritikát „selejtes tanulmányokból ollózták össze”, így azt nem lehet komolyan venni. A dokumentum csakugyan ötven, Walmart-hipermarketek megnyitásával foglalkozó tanulmányra épül, és épp akkor tették közzé, amikor a multi New York legszegényebb negyedeiben próbálja megvetni a lábát. A szerzők állítása szerint a független kutatók túlnyomó többsége azt állapítja meg, hogy ahol a Walmart megjelenik, ott csökkennek a bérek és a béren kívüli juttatások, és jóval több kereskedelmi állás szűnik meg, mint ahány létrejön.

Steven Restivo, a hipemarket-lánc szóvivője szerint egy üzlet dolga az, hogy jó minőségű és minél frissebb élelmiszerrel lássa el a helyieket. Ez a fő mondanivalója annak a PR-kampánynak is, amit a cég január közepe óta folytat rádió- és újsághirdetésekben, valamint honlapján.

Bill de Blasio, New York jogtanácsosa szerint azonban a Walmarttal trójai falovat engedne területére a város. A cég megjelenése rövid távon vonzónak tűnhet sok, ínséget szenvedő családnak, hosszú távon ellenben, épp a munkahelyek megszűnése miatt, nagy problémává válhat.

A Walmart 2005 óta próbálkozik New York bevételével, az ostromot azonban eddig mindig sikeresen visszaverték a közösségi és szakszervezeti aktivisták. A cég jelenleg East New Yorkban és Brownsville-ben keres telket, márpedig ezek a brooklyni negyedek a magas munkanélküliségről, a bűnözésről és a drogról híresek. Egymást érik a felújításra megérett épületek, és sok errefelé a szociális bérlakás. Míg New York egészében az éves átlagkereset 55,562 dollár, addig ugyanez East New Yorkban 33,485, Brownsville-ben 26,802 dollár.

A Walmartnak nagy meccset kellett játszania Chicagóban is, ahol végül a szakszervezetekkel megkötött egyezség után nyithatott csak ki két egységet. Brooklynban azonban az utca népe nem lelkesedik az ötletért, amit a kiskereskedők egyenesen katasztrófának tartanak: az a termék, ami náluk húsz dollárba kerül, a Walmartnál már tizenkettőért is beszerezhető. De a vevők nagy része is úgy látja, hogy az olcsósággal önmagában nem sokra megy, ha kirúgják a munkahelyéről.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Nem akarnak Walmartot Brooklynban, 3.0 out of 5 based on 1 rating

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos