Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megünnepelték a déli elnök beiktatását 2011. február 21. hétfő 9:17 | AN Forrás: New York Times

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megünnepelték a déli elnök beiktatását

Montgomery,  Alabama – Korhű jelmezekben, több száz fős nézősereg felvonulásával emlékeztek meg Jefferson Davis, a Konföderáció első és egyben utolsó elnöke eskütételéről az alabamai Kapitóliumnál. Volt díszsortűz, elhangzottak beszédek, és elénekelték a konföderációs himnuszt, a Dixie-t.

Amatőr színész játszotta el Jefferson Davist (1808-1889), Mississippi szenátorát, az Államok védelmi miniszterét, aki születésére nézve tősgyökeres északi volt, személy szerint nem akarta a szakadást, mégis déli elnök lett, hogy a vereség után megjárja az északiak börtöneit, végül a tennessee-i Memphisben politikamentesen, egy életbiztosító cég elnökeként fejezze be pályafutását.

Az ünnepségen részt vevők száma messze meghaladta a nézőkét, ám mégis ez volt az idei év legnagyobb megnyilvánulása a Sons of Confederate Veterans szervezet részéről, amely a közelmúltban azzal került címlapokra, hogy Mississippiben rendszámtábla kibocsátását kérte Nathan Bedford Forrest déli tábornok, a Ku Klux Klán tennessee-i nagysárkánya emlékére. A szervezet megemlékezésein, amelyek közül a Jefferson Davis-ünnepség volt az egyik, az amerikai polgárháború a szuverén Dél elleni északi agresszió formájában jelenítődik meg.

Az ünnepségen nem tettek említést a rabszolgaságról vagy annak megszüntetéséről, igaz, erről Jefferson Davies elnök sem szólt beiktatási beszédében. Joe Dupree, az alabamai Mobile képviselője az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre úgy reagált, hogy az afrikai rabszolgaság négyezer éves afrikai intézmény volt, történelmileg pedig hiba.

A délelőtt tizenegykor kezdődött látványos parádé idején a menet a Dexter Avenue-n haladt a Kapitólium felé, bezárt üzletek, egykori, ma üres kormányépületek és a Dexter Avenue-i baptista templom előtt, amely ma ifjabb Martin Luther King nevét viseli, aki az 1950-es évek végén ebből az épületből szervezte a híres autóbusz-sztrájkot a tömegközlekedésen akkoriban alkalmazott faji elkülönítési politika megszüntetése végett.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Rendszámtáblát akarnak a KKK-főnök emlékére 2011. február 10. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos