Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerika aggódik Líbia miatt 2011. február 21. hétfő 9:46 | AN Forrás: New York Times

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerika aggódik Líbia miatt

Washington – Az Obama-adminisztráció vasárnap elítélte a Kadhafi-rezsim tüntetőkkel szembeni brutalitását és azt, hogy „többszörösen szavahihető” források szerint a zavargásoknak máris sok száz halottja van.

A bahreini feudális rezsim után Moamer Kadhafi ezredes biztonsági erői csaptak le a legnagyobb kíméletlenséggel a rendszerét fenyegető felkelőkre. A washingtoni külügyminisztérium „mélységes aggodalmát” fejezte ki a történtek miatt. Philip J. Crowley külügyi szóvivő megfogalmazása szerint az Egyesült Államok „határozottan ellenzi a halálos erőszak alkalmazását”, és erre fel is hívta több vezető líbiai személyiség, köztük Musza Kusza külügyminiszter figyelmét.

Egyelőre nem világos, mekkora hatással lehet az amerikai megrovás a líbiai diktatúrára, amelyet – ellentétben a bahreinivel – Obama elnök nem szólított fel arra, hogy vonja vissza fegyvereseit az utcákról. A jelek szerint Washington lényegesen nagyobb fontosságot tulajdonít az Öböl menti sejkségnek, mint Líbiának. Obama személyesen is felhívta Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini önkényuralkodót, hogy lebeszélje az erőszak alkalmazásáról, és arra biztassa, kezdjen a lázadókkal párbeszédet. Másnap Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója, Thomas E. Donilon tette ugyanezt Szalman bin Hamad al-Kalifa koronaherceggel.

Líbia és az Egyesült Államok között a múlt század nyolcvanas éveiben romlott meg a viszony, amikor Washington a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolta meg Tripolit, s Reagan elnöksége idején a két ország több alkalommal fegyveres összetűzésbe is keveredett. Kadhafi az ezredforduló után kezdte meg a Nyugathoz való fokozatos közeledést, az Egyesült Államokkal 2009-ben állította helyre a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat, ám a viszony ennek dacára hideg maradt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A törzsek hűségén múlik Kadhafi sorsa 2011. február 23. szerda | Dorogman László/MTI

Bengáziban már ünepelnek 2011. február 23. szerda

Líbiában dúl a fegyveres harc 2011. február 23. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos