Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kritikus lengyel vélemény a magyar EU elnökségről 2011. január 26. szerda 7:39 | AN

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kritikus lengyel vélemény a magyar EU elnökségről

Varsó – A Lengyel Külügyi Intézet tanulmányában sorra veszi az Orbán-kormánynak azokat az intézkedéseit, amelyek ártottak Magyarország imázsának az EU elnökség első napjaiban. Szerintük ezek befolyásolhatják a magyar EU elnökség hatékonyságát. Az írás kiemeli a kompromisszumkészséggel kapcsolatos tapasztalatot: az elnökség szerepe akkor a legjobb, ha kompromisszumokat képes az EU intézményei között kidolgozni. Magyarország gazdasági hatékonyságára kedvezőtlen lehet, hogy a hitelbesorolását leminősítették.

Egy tagállam állapota, különösen ha először látja el az elnökséget, meghatározhatja annak menetét – olvasható a lengyel tanulmányban. Ez valószínű Magyarország esetében is. Orbán Viktor 2010 májusában hatalomra került jobbközép kormánya személycseréket hajtott végre mind a külügyminisztériumban, mind Magyarország állandó európai uniós képviseletében. Ez megzavarhatja az elnökségre való felkészülést. Továbbá az olyan tevékenységek, mint az új médiatörvény elfogadása, a leginkább nemzetközi aggodalmakat kiváltó válságadó, a központi jegybank függetlenségének csorbítása, valamint az új alkotmány elfogadását célzó magyar tervek jelentősen ártottak az ország imázsának, már az elnökség első napjaiban. Hosszabb távon befolyásolhatják Magyarország hatékonyságát az EU fórumán.

Magyarország hatékonyságára, különösen gazdasági téren, hatással lehet státusa, mint az eurozónán kívüli tagállamé, valamint a nemzetgazdasági helyzetét körüllengő bizonytalanság, amely csak nőtt, miután Magyarország hitelbesorolását leminősítették (Fitch) 2010 végén. A budapesti és brüsszeli magyar közszolgák elnökség-beli tapasztalathiánya miatt nem zárható ki, hogy az EU Tanács Főtitkársága jelentős szerepet vállal az elnökségi program végrehajtásában. Az utóbbi évek tapasztalatai bizonyítják, hogy az elnökség szerepe akkor a legjobb, ha kompromisszumokat képes az EU intézményei között kidolgozni. Következésképp a jogszabályok első olvasatának elfogadása függ attól, mennyire hatékonyan vezetik a háromoldalú találkozókat. A magyar EU-elnökség egy újabb olyan elnökség, amely befolyással van a lisszaboni felépítmény új intézményi gyakorlatának létrehozatalára. A rotációs elnökségi pozíció újabb formációi és annak a főbiztos és az Európa Tanács Folyamatos Elnöksége számára fenntartott területekre gyakorolt valós befolyása függhet a magyar elnökség tevékenységének hatékonyságától.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 20 szavazatból)
Kritikus lengyel vélemény a magyar EU elnökségről, 4.7 out of 5 based on 14 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Sokat mond és igencsak ciki, hogy már a velünk évszázadok óta közismert módon rokonszenvező lengyelek is kritizálnak bennünket… Teszik ezt annak ellenére, hogy az őket az elnökségi sorban megelőző magyar kormány akár be is tarthat nekik… És mint tudjuk, ifjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk s nemzet(meg)vezetőnk igencsak bosszúálló típus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  2. Képaláíráshoz: OV átveszi a jogart :D hehe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  3. Jajjj Gugyerák,hát nem tudod,hogy ez a varsói hír nem így igaz!?
    Ezt a hírt a hazai és nemzetközi baloldali és liberális (pfújjjjjj) körök érdekszövetsége kérésére adták közre lengyel barátaink.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  4. Hanna, kedves! A magyar történelemben 4x (nevezetesen 1620, 1707, 1849 és 1921-ben) volt trónfosztás; ezeket mind a Habsburg ház kényszerült elszenvedni. Idén júliusban majd lesz egy újabb, ami a Cinege utcai (gy.k.: ormány) házat fogja sújtani. Bár ha jobban belegondolok, 2002-ben már egyszer megtörtént vele, tehát neki is a 2. lesz! ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  5. Most én mondom, hogy a próféta szóljon Belőled :) Ámen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Kedves Hanna,
    ha már viccelődünk,azt is szimbolizálhatná a kép,hogy hátat fordít
    Európának. :-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. Akkor hogy a kedvedben járjak, Hanna, még 2014 tavaszán is lehetne egy, hacsak nem variálnak valamit a választási rendszeren… (Bár ez várható, hiszen 200 fős képviselőtestületet ígértek, ami eleve hozzányúlást jelent. És aztán ha egy üzlet beindul, itt kő kövön nem marad!)
    Bízzunk hát abban, hogy nem lesz lehetősége sem beállítani, sem megdönteni a bűvös 4-es csúcsot!
    Csak hát, mint látjuk, sem a paprikás, sem a gulyás nem robban… Hiába a tragikomikus esztergomi eset Meggyes Tamással és Tihanyi Évával…
    Ha már a saját erőnkben nem bízhatunk, már tán csak az jelenthet vigaszt, reményt, hogy egy erdélyi származású barátom szerint az értelmes erdélyieknek már nagyon tele van a hócipőjük azzal, kinek száját nem hagyta még el hamis szó… Csak nem emlékeznek arra, ki vonta meg az RMDSz támogatását, ki osztotta meg az erdélyi magyarságot? (RMDSz kontra Magyar Polgári Szövetség.) Csak nem lett elegük abból, hogy kimegy, Tusnádfürdőn jó alaposan megkeveri a fekáliát, majd hazajön, a kintiek meg szagolhatják az előtoluló penetráns illatot? Ha van gerincük, akkor még akár az is előfordulhat, hogy köszönik a magyar állampolgárságot, szavazati jogot, gyest, nyögdíjat, stb. de ELLENE szavaznak.
    Be szép is lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  8. Kedves Rossmodorban,

    Tiéd a pont! Valóban, ez jellemző az ovisra leginkább: ha ti arra, én erre. S hát ugye megsértették Magyarországot, vagy orbántinát, jogos a durci.

    Kedves Gugyerák,

    ne robbanjon, de amit főztek, ők egyék meg! Vagy ha robban, robbanjon a kukta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  9. Gugyerák hozzászólásának utolsó mondataihoz:
    Ha valóban megkapják külhoni és szórvány magyarjaink a szavazati jogot (ami 100% lesz -sajnos), akkor a nemzeti volksbundista fővezérnek, minden magyarok atyjának nem biztos, hogy összejön még egy kis plusz szavazatszám, úgy értve, hogy csak neki.
    Gondoljunk bele. A csőcselék szavazói jó része szélsőjobb identitású, hiszen 8 éven át bátorította ezt a fasisztoid bandát. Ez a horda pedig arról híres, hogy állandóan zsidózik.
    Namármost. Izraelben és másutt is vannak zsidó vallású magyarok, akik szintén szép számban fordulnak elő a világban. Ne gondoljuk azt, hogy ezek az emberek erre a felcsúti, erőszakos jellemű surmóra fognak szavazni. Az sem valószínű, sőt biztosra veszem, hogy a környező országokban is számottevően lesznek akik nem erre a diktátorra szavaznak hiszen sikerült megosztania a külhoni nemzettársainkat is.
    Ha matematikailag nézem, akkor csak a szavazók létszáma növekszik/növekedhet , de az arányok nem nagyon változnak. Legalábbis nagyon bízom ebben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  10. Kogitonak:
    Én is gondolkozom! És attól tartok, csak ámítod magadat. :-(
    Ha a hazai helyzet, közgondolkodás, szavazó hajlam nem változik meg, akkor még matematikailag sem döntő tényező a külhoni magyarok szavazata.
    Csak emlékeztetőül, hogy mi volt 2010-ben: a leadott 5 132 531 szavazatból fityisz: 2 706 292, cuclista: 990 428 listás szavazat. Ez 52,73% és 19,30%-nak felelt meg.
    A gondolat-kísérletemben csak a meghatározó, legnagyobb erdélyi tömegekkel számolok. Kárpát-alján, Vajdaságban, Felvidéken stb. együttvéve sem lakik ennyi magyar. nyilvánvaló, hogy köztük is vannak kiskorúak, tehát szavazati joggal nem rendelkező személyek, no meg aztán nem is kér mindenki állampolgárságot, de ott sem meg el mindenki szavazni. De tételezzük fel, hogy mind az 1 500 000 erdélyi szavazhat, el is megy szavazni és valami csoda folytán mind a cuclistákra szavaznak.
    Ekkor a leadott szavazatok száma kerekítve 6,6M-ra emelkedik, a cuclisták pedig 2,5M szavazatot kapnak. A fityisznek maradt a 2,7M szavazata. Csak az arányok változtak a jelenlegi 53 : 19%-ról 41 : 38%-ra. Tehát továbbra is ugyanott vagyunk, ahol a part szakad! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. kogito:
    A gondot abban látom hogy a szegényebb külföldön élő magyarok befolyásolhatók(tisztelet a kivételnek). Pl . a választások előtt a nagy 2/3os egyetértésben minden születendő magyar állampolgár kap 100 ezer ft-ot. Tehát ha az erdélyi magyar gyermeket tervez akkor számára az intézkedés előnyös. Viki egy pillanat alatt feláldozná a költségvetést a hatalom megtartásáért. Egyébként semjén azzal indokolta a külhoni magyar szavazatokat hogy az itthoni szavazok nem mindegyike fizet adót akkor miért lenne megkülönböztető ha külföldről szavaznának. A hiba ott van hogy aki Mo. él ,beül a kocsiba, pelenkát vesz a gyereknek stb. az mind adót fizet áfa, jövedéki, önkormányzati, stb. Ebből a pénzből lehet szabadrablást végezni-gondolják ők-és teszik is. Ez a kormány jelenleg mindenben hazudott ahhoz képest amit vállalt és úgy tűnik ez a biztos szavazótábort nem zavarja. Szóval nem vagyok ilyen optimista és csak remélem hogy hathatósabb EU nyomás alá raknak minket és felébred a sok álomkóros.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  12. No persze ha idehaza fordulat áll ugyan be, de nem elég nagy, ha csak X (nem túl sok) szavazattal győzi le a mostani ellenzék a fityisz-szentfazék pártszövetséget, ámde Erdélyben Y (komolyabb mennyiségű) szavazattal a fityisz nyer, és X < Y, akkor az erdélyi magyarság lesz a mérleg nyelve és "ártunk s ormányunk" megmenekült! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. Btag hozzászólását megerősítendő:
    Ne nyeljétek már Ti is be ezeket a hasbaakasztó szöveget!
    Nem csak adókat, hanem TB és nyugdíj járulékot is fizetünk. Ezeket még a minimálbéren bejelentettek is fizetik! Ezt nyilván Semjén (tömjén) tezsvír is tudja! (No persze ő sem hazudott, csak elhallgatta azt, ami nem az ő állítását erősíti…)
    Viszont a külhoni magyarság e.ü. ellátása, netán nyugdíja nem az adóként befizetett forintoknak, hanem ezeknek a befizetéseknek a terhére történik. Annak a terhére is, amit a minimálbéres fizetett be. Tehát igenis a hazai minimálbéres is (ha csökkentett mértékben is, de) részese a közteherviselésnek, ezért aztán más a jogi státusa, mint a külhoni (egyébként becsületes, rendes) magyar emberé!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Ameddig csak idegenek?,-bár már ők sem azok-, kritizálnak bennünket addig ,-bár nem illik ilyen sunyi módon-,locsoghatunk,teszik is szorgalmasan Kovács 23.akárki nevű pártkatona vezetésével.
    De ha már a hozzánk,- nem csak állítólag hanem évszázados gyökerekkel rendelkező alapon-,közelálló barátaink is kritizálnak hát azt egy értelmes vezető ,vezetés komolyan veszi.Bizony !
    De hát hol értelmesek,vagy miben értelmesek,vagy miben megbízható ez a forradalmi társaság.Talán abban,hogy a közösségi kondérban könyökig turkálnak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Btag!
    Most olvastam hogy az erdélyi Magyar Polgári párt azt javasolja hogy kapjanak gyermeknevelési segélyt ill.etve díjat a határon túli magyarok. Tulajdonképen igaza van. Ha – mint Semjén mondja a szavazati jog megadása indoklásául — nincs kétféle magyar állampolgár akkot tényleg nekik is kell kapni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. nagyon jól érzem máris köztetek magamat közgazdász vagyok liberális demokrata , sőt szociáldemokrata, kérem majd fogadjatok be…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Ejj, ejj. A külhoni magyarok is látnak és gondolkodnak. Nekik is betart ez a rezsim. Meglátjátok nem fogják őket jutalmazni.

    A lengyel témára pedig, jó látni, hogy megvalósul a más kárán tanul elv….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. 200 fős parlament fenyegető ígéretével szembesülve minden egyes fidesz képviselő fuldoklóként bizonyítja hűségét! Hiszen soknak közülük ott kell hagynia a húsosfazekat!! És KI fog dönteni a maradásról???? Erről sem szabad megfeledkeznünk. Ez igazi személyiségtorzító helyzet!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az interneten árulják az alkotmányokat 2012. július 15. vasárnap | AN

A MÚOSZ új médiatörvényeket sürget 2012. május 25. péntek | AN

Módosította a rezsim a médiatörvényt 2012. május 24. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos