Ronai and Ronai
AMERIKAI

A terhes nők letagadják, ha dohányoznak 2011. január 3. hétfő 5:51 | AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A terhes nők letagadják, ha dohányoznak

New York – Az Egyesült Államokban átlagosan minden negyedik cigarettázó terhes nő letagadja, hogy dohányzik – állapították meg friss felmérésükben amerikai kutatók.

A fejlett országokban, így az Egyesült Államokban is az egyik leggyakoribb megelőzhető oka a csecsemők halálozásának és betegségének a várandós nők dohányzása.
A betegségmegelőzéssel is foglalkozó amerikai hatóság, a CDC jelentésében arra ad becslést, hogy a termékeny korban lévő nők valójában mekkora hányada dohányzik, illetve hányan tagadják ezt felmérésekben adott válaszaikban.
A vizsgálatba 994 állapotos és 3203 nem terhes nőt vontak be, akiknek életkora 20 és 44 év között volt. Megkérdezték őket dohányzási szokásaikról, és a tőlük vett vérmintában mérték a nikotin egyik lebomlási terméke, a kotinin szintjét.
A várandós nők 13, a nem terhesek 30 százaléka volt aktív dohányos. Előbbiek átlagosan napi 11 szál, utóbbiak napi 14 szál cigarettát szívtak el.
Az állapotos nők 23 százaléka, a többi nő 9 százaléka tagadta a felmérésben, hogy dohányozna, náluk a laboratóriumi vérvizsgálat igazolta a kotinin jelenlétét. A kutatók szerint ráadásul ez a szám még több ok miatt alábecsült, a terhes nők szervezete például gyorsabban lebontja a kotinint, így az kisebb koncentrációban marad a vérmintában. A hamis tagadó választ adók aránya a 20-24 évesek alcsoportjában volt a legnagyobb, és azoknál, akiknek egészségbiztosítása állami tulajdonú biztosítónál volt.

Egy vizsgálat szerint azoknak a tinédzsereknek, akiknek édesanyja cigarettázott a terhesség alatt, sokkal több az esélyük ártalmas kilókat felhalmozniuk, mint azon társaiknak akik az anyaméhben nem voltak kitéve ezen káros szenvedélynek.

A kutatók kimutatták, hogy azok akik az anyaméhben ki voltak téve a cigaretta füstnek, jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt halmoztak fel magukon, mint nemdohányzó mamájú társaik.

A tanulmány szerint, a cigaretta füstnek kitett tinédzserek belső szervei körül egyharmaddal több, bőrük alatt pedig 26%-kal több zsír volt.

Tehát, még egy ok, hogy a dohányzó nők legalább terhességük alatt abbahagyják ezt a káros aktivitást, hiszen hatással van az elhízásra való hajlam bekódolásában még a magzati állapotban. Továbbá, a nikotin megtelepszik a baba testében és jóval nagyobb mennyiségben meg is marad ott, ráadásul hosszabb ideig, mint az anyában.

Az állatokkal való kísérletek szerint, a születés előtt beadott nikotin befolyásolja az agy egyes részeit, beleértve azokat, amelyek kontrollálják, hogy miből mennyit eszünk és milyen jól égetjük el a kalóriákat.

A tudósok több, mint ötszáz 12 és 18 év közötti kamaszt tanulmányoztak. A tinédzserek fele születése előtt ki volt téve a cigaretta füstnek. Azon kamaszok, akiknek édesanyja dohányzott a terhessége alatt, 300 grammal kevesebbet nyomtak, mint társaik és kevesebb ideig szoptatták őket.

A tinédzserekről MRI készült, továbbá egy táplálkozástudós faggatta őket napi energiabevitelükről, valamint kérdőíveket kellett kitölteniük fizikai aktivitásaikról. A késő pubertáskorban jelentős különbség volt a zsír elraktározásában. Ez a vizsgálat fontos, hiszen a felnőttkori betegségek már ebben a korban kialakulhatnak.

Ez volt az első tanulmány, mely a méhen belül elszenvedett dohányzás következményeként a hastájékon felhalmozott zsírpárnákat említi.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Kiskorú veszélyeztetése….ez a terhesség alatti dohányzás és drogozás olyan, mintha egy forró vasalóval vasalgatnák a gyereket, csak belülről. Nem normális az ilyen. Akinek ennyi felelőssége sincs, az mit fog később csinálni a gyerekkel? Azt hiszem, ebben a kérdésben nem lennék kíméletes törvényalkotó….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos