Ronai and Ronai
AMERIKAI

Beindult a cenzúra Magyarországon 2010. december 31. péntek 17:05 | Sherlock

  • Hozzászólások(116)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Beindult a cenzúra Magyarországon

Budapest – Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Tartalomfelügyeleti Főosztálya egy szeptember 2-án a Tilos Rádióban elhangzott Ice-T zeneszámmal kapcsolatban “törvénysértést valószínűsít, ami közigazgatási eljárás lefolytatását indokolja”. A 17 óra 53 perckor játszott Ice-T Warning (intro) It’s on című szám a magas hatóság szerint alkalmas volt arra, hogy a 16 éven aluliak fizikai, erkölcsi és szellemi fejlődését kedvezőtlenül befolyásolja, ezért “a III. kategóriába kell sorolni”, amit megfelelő jelzéssel ellátva csak este 9 és hajnali 5 óra között lehetett volna sugározni.

A Nemzeti Médiahatóság levelének egyik legfontosabb információja, hogy a hatóságnak Tartalomfelügyeleti Főosztálya van. Szívesen kikutatnánk ennek a hivatalnak amerikai megfelelőjét. Ez a cenzori hivatal pontos megnevezése. A Tartalomfelügyeleti Főosztály a néhány perces angol nyelvű dal kapcsán – mellékletekkel együtt – nyolc oldalon fejtegeti, miért marad vissza (klikk ide) a szellemi és fizikai fejlődésben egy egészséges magyar gyerek, ha meghallja ezt a számot. A cenzori hivatal a bevezetőben külön figyelmet szentel az előadó életútjának botrányos állomásaira. Szalai Annamária hivatala az előadót a “gengszterrap” képviselőjének nevezi, akinek zeneszámai a Los Angeles-i gettók mindennapjait dolgozzák fel, rendőri erőszakról, faji ellentétekről, autós lövöldözésekről, börtönélményekről szólnak. Ezek – vélhetnénk – még a zeneszám meghallgatása nélkül is alkalmasak arra, hogy megállítsanak egy egészséges vidéki magyar gyereket a fejlődésben. A magyar cenzúra hivatal felemlegeti Ice-T botrányait, közülük is a Cop Killer című számot, amely a rendőrök meggyilkolását idealizálta. A rapper bűnlajstromára írja, hogy szexista és erőszakra buzdító opusai miatt a Warner nem adta ki egyik albumát, ahonnan a szóban forgó zeneszámok is származnak. Azt a médiahatóság elfelejtette megemlíteni, hogy Ice-T-nek Amerikában mindebből semmiféle baja nem származott, kormányzati szervek nem cenzúrázták, állami tiltásnak vagy szankcióknak soha nem volt kitéve. Ahogy azok a rádiócsatornák sem, akik a számait játszották, pedig a tengerentúlon nagyobb esélye van annak, hogy egy gyerek megértse a dalok szövegét, mint Zalaegerszegen vagy Pápán.

Ezek után azt taglalja hosszasan a hivatal, hogyan lehetséges szerintük, hogy 12-14 éves egészséges magyar gyerekek kiválóan értik a Los Angeles-i gettók szleng nyelvét, amikor azt egyébként TOEFL nyelvvizsgával rendelkezők sem értik, Amerikában húsz éve élő felnőttek sem tudják lefordítani, sőt, a gettónyelvet az Amerikában született fehér amerikaik nagy része sem érti. Ennek lényege ugyanis éppen az, hogy csak a Los Angeles-i gettók lakói értsék. A Tartalomfelügyeleti Főosztály szerint azonban, mivel az angol divatos nyelv, a magyar 12 éves tinédzser pontosan tudja, miről énekel a Los Angeles-i rapper. Szalai Annamária hivatala szerint a rapper által használt szöveg a nyelvi igénytelenség felé terelheti a kiskorúakat. A néhány perces zeneszám alatt kialakulhat bennük az a meggyőződés, hogy a nő szexuális tárgy, és e tekintetben a Médiahatóság vezetőjének szakértelmében meg lehet bízni, lévén egykor a Miami Press című újság főszerkesztője. A Miami Press viszont a meztelen nőket nem mint szexuális tárgyakat ábrázolta, hanem mint intellektuális individuumokat, akiknek látványa elsősorban könyvtárlátogatásra ösztönzi a tizenéves olvasót. A rapper zenéje viszont lerombol mindent, amit a Miami Press felépített. A hivatal kifogásolja, hogy a rapszámban a trágár szavak a zeneszám lejátszása közben nem kerültek kisípolásra. Feltehetően ez esetben csak egy összefüggő vonatsípolást lehetett volna hallani. A cenzorok álláspontja szerint nem segít a Tilos Rádión és Ice-T-n az sem, ha a szubkulturális nyelvet esetleg nem értették a fogékony korban levő fiatalok, mert az előadás durva hangvétele kiválthatott ártalmas hatást a 16 év alatti hallgatókban.

Nem lehetett könnyű a hatóságnak a dal végighallgatása sem, mert idézték az egyik sort, amely megállapításuk szerint hangsúlyos elemnek számított:

Kérjük 16 éven aluli fejlődésben levő magyar fiatal olvasóinkat, most csukják be a szemüket és a fülüket!

“Az én kibaszott szobalányom is jobban él, mint Te, kurva.”

Érzésünk szerint – mivel ezt érezhető élvezettel írta le a cenzor – ez a mondat lehetett a kedvence. De ezt a mondatot is élvezettel idézi a cenzúra hatóság:

“elkaplak az utcán és seggbe kúrlak”.

Ennél a résznél tettük fel magunkban a kérést, hogy vajon Szalai Annamária is részt vett-e a megfelelő szövegrészek kiválogatásában vagy csak az alkalmazottai. Az is fontos kérdés, mivel itt szakértelemre van szükség, hogy munkatársainak hány százaléka került ki az egykori Miami Press munkatársai és fotómodelljei köréből. Ráadásul a seggbe kúrást a háttérben gépfegyver ropogás színesítette, ami a hatóság szerint félelemkeltő lehetett a kiskorúak számára. Aki túljutott a nemi aktuson sértetlenül, azt a fegyverropogás állította meg az egészséges fejlődésben. Nem beszélve arról, hogy – mint a cenzori lap beszámol róla – a fiatalok serdülőkorban eszményképeket keresnek, és belegondolni is rossz, milyen felbecsülhetetlen károkat okoz, ha eszményeiket a Los Angeles-i gettókban és nem a budapesti Médiahatóság munkatársai körében keresik.

A Tilos Rádió válaszlevelében próbálkozott védeni a védhetetlent (klikk ide), de csak arra tudtak hivatkozni, hogy a 16 éven aluli magyar fiataloknak mindössze 1,1 százaléka rendelkezik valamilyen alapfokú angol nyelvvizsgával, a Tilos Rádió hallgatóinak pedig mindössze 4 százaléka fiatalkorú. Ebből az következik, hogy szinte valószínűtlen, hogy éppen az 1,1 százalékból került volna be valaki a 4 százalékba, arról nem beszélve, hogy annak az 1,1 százaléknak  a 100 százaléka azt sem tudná megkérdezni az alapfokú angol nyelvvizsgájával, hogy merre van Los Angelesben a gettó. E gyenge védekezéssel próbálták elérni azt, hogy a magyar fiatalok egészséges fejlődése fölött őrködő Médiahatóság állapítsa meg azt, hogy jogsértés nem történt. Ezzel szemben az ifjúság jövőjéért aggódó polgárokként azt várjuk el a Médiahatóságtól, hogy a törvény legnagyobb szigorával sújtson le a Tilos Rádióra, Los Angelesre, a kurvákra és a fegyverropogásra.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (49 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +50 ( 60 szavazatból)
Beindult a cenzúra Magyarországon, 4.4 out of 5 based on 49 ratings

  • Hozzászólások(116)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

116 Reader’s Comments

  1. Én csak a jó zenéket szeretem, a rap nem tartozik bele, nem az izlésemnek való. Ha valaki nem akarja hallgatni, nézni a neki nem tetsző adást, a tervező rakott a készülékre egy gombot, vagy egy tekerőt és kész, el lehet tekerni, vagy hallgattatni. Ez ugyan nem igényel sok pénzt, megtakarítható vele egy pár milliárdnyi forint!
    Miért jutottunk ide? Azért, mert az emberek nagyobb része kiábrándult a szocialista vezetésből, kezdte elhinni a fröcsögést a fidesztől és az MSzP ELLEN szavazott! Nem a fideszre! Aztán fideszék úgy kommunikálták, hogy 2/3-ad jöjjön ki, a valóságban 53%-nyi többség helyett! Mint most a magánnyugdijpénztárak bekebelezése utáni nyilatkozatokban: “az emberek 94 %-a lépett át, igazat adva a kormányzatnak!” Zsarolással kicsikart átléptetés volt, szűkös határidővel, nagyon kevés tájékoztatással, azt is tévesen, megtévesztő jelleggel, mert aki magánnyugdijpénztári tag marad, elveszti az egészségügyi ellátáshoz való jogát! Hazugság! Ezért fizetjük az egészségügyi hozzájárulást, havi rendszerességgel! Ha nem jár, akkor minek kell fizetni? Ha nem lesz nyugdija az illetőnek, miért kell fizetnie? Azt is lenyúlják? Sok a kérdőjel? Nem! Kevés a magyarázat! Nagyon kevés, és az sem igaz! Nem hiszek nekik semmit sem már! Ezt tudom tanácsolni azoknak, akik gondolkoznak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  2. Bocs elmozdult az egér, és a rossz jelet nyomtam meg! Persze: a cikk tetszett!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  3. Egyetértek noeb egy-két dologban. De kell valamiféle helyes, erkölcsi alapot, utat mutatni a fiataloknak, nem az ilyesféle liberális erkölcs romboló undormányt a szemükbe, fülükbe sugározni (persze sok minden közre játszik még, nevelés, környezet, stb…). Véleményem szerint nem baj, ha az ilyen és hasonló förmedvény nem kerül nap mint nap a fiatal orra alá, mert a médiának is nagy szerepe van az ifjúság formálásában függetlenül attól, hogy tud-e angolul vagy nem. Persze ez csak egy kis probléma a jelenlegi rengeteg dologból, amin változtatni kell.
    Amúgy én nem a fideszre szavaztam (egy kutya mind), de nem is maradtam magánnyugdíj pénztári tag! Teljesen mindegy melyikben van a kis ember, így is úgy is meglopják. Meg mire eléri azt a kort (legalább is az én korosztályom beliek) addigra már úgy sem lesz nyugdíj, nem lesz aki eltartsa az öregeket. Munkából megyünk majd a temetőbe. Amíg durvább eszközökkel ki nem takarítja a nép a mocskot ebből az országból, addig szívatni is fognak ezek a gerinctelen csúszó-mászók.
    Kíváncsi vagyok meddig tűrünk még.
    A többieket nem olvastam szóval, ha valaki bárminemű hasonlóságot vélne felfedezni, az csak a véletlen műve vagy az ésszerűségé. Bár nem tudom kinél mit jelent az ésszerűség. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  4. Politikához csapódott,eddig is rajtuk lógott egy pénzéhes,erőszakos milliárdos réteg még jobban megeszi az országot.Itt minden párt mindenkit átvágott?Ők tovább gazdagodnak,szegények jobban eladósodnak,azért dolgoznak is elég szépen,rendesen politikusaink.Miért mindig csak a gazdagok akarnak reformok erős hátán sok pénzükkel dirigálni?
    Kormány lennék,én nem is kormányoznék,csak kerekeken gurulnék.Örülnék ellenzék oldalán,hol talán a gázpedál egál a fékkel,ezért nem bírunk a kerékkel,kerekekkel?Ha én kormány lennék,nem hagynám,hogy emberek fejetlenül jobbra-balra tekergessenek.A mi kormányunk kör alakú,körbe simogatjuk,de nem haladunk előre?
    Politikának jár a megkülönböztetett felsőbbség?Ezzel egyet ért a néma csendes többség? Magyar politikát gatyába kéne rázni,s sokat magyarázni,hogy élvezésük közepette,elrepedve milyen veszélyes a csúcs,milyen jó nagyot lehet onnét leesni,és országunkon érezni az összetörtséget?Velünk,magunkkal maximális törődöttséget már régen elfelejtettük?Hány ezer fényévnyire vagyunk attól mire rendbe jönnek dolgaink?Amennyire ismerem én a magyart,vele megegyezés,kiegyezés ezer év alatt lehetetlenné,ügyetlenné vált.Rossz ügyet enné meg az ördög a pokolba,vagy pokrócba pakolva vakulna mindkét szemeire,és világtalanul,hontalanul vesszen a mély semmibe bele?Kormányunknak,mindannyiunknak van ám programunk,mire jövőre muszáj rá nagyot ugranunk.Ellenzéknek pont az ellenkezője,ennek van is szép számmal ellenzője. Eljöhet még az az idő,hogy Orbán Viktor lesz az egész Unió teljes felhatalmazású nagyágyús főnöke,egyike azon politikusoknak,akinek lesz tartása és magabiztos mozgása,pezsgése új lendületet ad a kezd unalmas lenni Uniónak.
    Tuti jónak ő sem lesz az elrontója,mert páncélozott autója maga tolja oda a megnyugtató kibéküléshez a megegyezés,elrendezés fogalmát?Nos,uralmát senki nem vonhatja kétségek alá gyáván,mikor ember szaván,pergős száján nyála csöpögése,állatkénti bőgése riadalmat okozhat,s pofozhat egyoldalúságot neki a repedező falnak?
    Más itt az élet mint amit érzÜNK,politika kedve szerint bármit magának kisajátít,csak nézÜNK… nekÜNK embereknek végÜNK ha kevés a pénzÜNK,hisz most haldoklik szívÜNK?
    Politika káros töltetekkel szándékosan bánnak el a szegény emberekkel?Ennek mindenki közösen issza meg a levét,és elveszik szavazók lendületes kedvét.Jog az van,csak a hézagban meghúzza magát,és ezért törli fel magyar a saját (moderálva)?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Orbánról:

    Ennek az embernek nem tudok mondani dícséretet,
    szídni pedig nem fogom, mert szememben Ő erkölcsi halott.
    Kontár létére olyan terhet akart felmelni, amely meghaladta erejét
    de ezt ő tagadta ám ugyanezt másokról, elődeiről állította.

    Tévedése árát azonban mi,a becsapott nép fizetjük, és a helyette egyre csak romlik sorskilátásunk.

    Ezért itt az ideje, hogy hangosan és egyre többen kimondjuk::

    EZ AZ EMBER ALKALMATLAN,
    EZ AZ EMBER MONDJON LE!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  6. Az Magyarország egyik legnagyobb baja, hogy nem ismerte még a politikának a karaktergyilkosság funkcióját. Az elmúlt 8 évben folytatott jobboldali aknamunka, örök lázitás a kormány ellen és az MSZP miniszterelnökének karaktergyilkolása a fidesz részéről sajnos olyan jól sikerült, hogy a nép megcsömörlött a baloldaltól. De a buta magyar ezt úgy intézte el, hogy megbüntette őket és nem ment el szavazni.Egyszerűen otthon maradt, vagy hitt a gyújtóbeszédnek a ma diktátorától és meg is kapta érte a jutalmát. Lenyúlták a fiatalok jövőjét, megfogják a nyugdijasokat is nyomoritani és az aktivkorúak, akik adókat és nyugdijárulékot fizethetnének minimálbérre vannak bejelentve – kivéve a gyűlölt multiknál -, valamint a képzett köztisztviselők és közalkalmazottak sorban indok nélkül vesztik el az állásukat. Az pályakezdő értelmiség olyan gyorsasággal távozik külföldre munkátvállalni, hogy a Ferihegyen nyugodtan ki lehetne irni, hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt. Főleg most, hogy a frissen végzett orvosoknál a röghözkötést is megszüntették.Miért is? Nem baj, majd ellátnak bennünket képzettlenebb ápolók Romániából, vagy Kárpátaljáról.
    Csak azt tudnám, hogyha már a maximálisan elszegényitett néptől Viktor királynak és kommandójának nem lesz mit elvenni – mert a gazdagoktól nem akar elvenni semmit, hiszen őket gazdagitja – hová lesz a száműzetése és mikor? Nem emlitem itt meg Szent Ilona szigetét, hiszen Napoleon azért nagy hadvezér volt.
    Sajnos a demokraták és az értelmiségiek hallgatnak még mindig. Féltik az állásukat, amit bármelyik pillanatban elveszithetnek, vagy amögé bújnak, hogy ez már nem az én meccsem, mert nyugdijas lettem. De figyelem! A nyugdijakat is lehet úgy csökkenteni, ami népirtásnak fog megfelelni, főleg a gyógyszerek ártámogatásának a leszűkitése miatt is. És akkor a valamikori tizmillió magyarból, akik élve maradnak, mindenkit Kövérnek, Rogánnak és Orbánnak, vagy Lázárnak fognak hivni, azt a néhány tizezer túlélőt.
    Bravó magyarok. Ti a világ legtehetségesebb emberei, de a legtehetségtelenebb népe vagytok.
    Utáljátok csak egymást, mást ugysem tudtok. Őseink szégyelnék magukat a mostani magyarság miatt.Rakhattok ki nyugodtan már félméteres átmérőjű kokárdát is, a hallgatásotokkal kivivjátok jövendő sorsotokat. Mindig is rosszul viszonyult a nyelvetek a fenekekhez.
    Ez egy olyan szomorú magyar véleménye, akinek a nyelve mindig a helyén maradt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. Tisztelt Földieperke! Figyelje az ékezeteket! Itthonról irok!
    Tudja a fecske vagyok nyár nélkül és egyetértek önnel, de lehet fejlődni, csak először kicsiben kell csinálni! Szerintem azért a példamutatás működhet. Minden felekezetben és népcsoportban vannak ilyenek-olyanok, de ha meg tudja mutatni annak az embernek, hogy ő is értékes emberként pozitiv célokkal nézzen a jövöben és bizzon(Nem jobbikos szöveg, egyébbként nekem ők sem elég radikálisak gazdaságpolitikai szinten) Igy lehet mindenkinek arab orvos ismerőse, izraeli beruházó ismerőse, cigány jószomszédja stb, hozzáállás kérdése/ per egyén és kijön a hozzáállási hányados.! Ha az egyenlőség vége: egy , mert azért mindenki élni akar és ha valaki át akarja verni a másikat az előbb-utóbb kiderül és kiközösitik(kicsi izraeli importőr) Theát minden cégnél van ilyen is , olyan is? Nem? De!
    Szóval priváte nem érdekel ki rasszista , az érdekel aki képes velem együtt értéket létrehozni és normálisan gondolkodik, ahogy a japánok is. Ezt kellen nekünk is , csak hát a társadalmat állandóan álellenségképekkel osztják meg!!!
    Szebbet, jobbat, gyorsabban , együtt!!
    (tiszta kisdobos duma , de működhetne ? Nem? De!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  8. A cenzúra Magyarországon magasabb fokozatba lépett.
    Petőfi Sándort cenzúrázták és húzták meg a 2011-es március 15-i nemzeti ünnepségen! Ki gondolná, hogy éppen a sajtószabadságot eltipró zsarnokvezéreket átkozó sorai nem illettek az ünnep dramaturgiájába. Milyen pontosan tudják a szervezők, hogy a médiákra lakatot tévő “istentelen kéz” Orbán Viktoré!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. A Szalai team ( nem az autós) a kákán is csomót keres. Megértem őket. Bizonyítaniuk kell a főnökasszonynak, hogy ők igen is méltók a tisztségre, és az azzal járó havi több százezres fizetésre. A cenzúra most nagyon jó meló Magyarországon. Nem kell beleszakadni, biztos és stabil állás míg Orbán a kormányfő, és az átlagos fizetés többszörösét lehet megkeresni vele. Bele is fognak kötni mindenbe. Már verik a pénztárgépet, hogy mennyiről küldjék a számlát az RTL-nek, ha véget ér a Való Világ. Nem lesz olcsó mulatság, még akkor sem, ha a folyamatosan 2 millió fölötti nézettség miatt óriási reklámbevételeik vannak. Tulajdonképpen ez is egy különadó, melyet egy prűd vénlány által kézi vezérelt , hatósági jogkörrel felruházott team kénye-kedve szerint szabhat ki. Visszamentünk 150 évet az időben. Orbán anno a sajtószabadságért harcolt. Most ellene tesz. Szélkakas, vagy napraforgó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Foldieperke:
    Már megtörtént.A napokban emeltek számos olyan gyógyszerárat, amit tömegesen szednek, főleg idősek.( Vérnyomáscsökkentők satöbbi )
    Dregecky:
    Ez annál is inkább érdekes, mert valahol az olvasom hogy a Médianagyasszony annó valami pornólapnál volt szerkesztő, vagy főszerkesztő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  11. Igatatok van ! Már ami a politikát , és az országot illeti . Ez a kormány úgy s….r ahogy van . Változás ? Rajtunk , rajtatok múlik mit fogtok lépni a változás érdekében . Még ebben az évben végleg el kell dőlnie . A kormány érzi , tudja ezt , és nagyon fél is tőle , ezért tiltotta be a tüntetéseket is . Ez az utolsó esélyünk ! Ha most nem tudunk változtatni , ha nem lépünk egyszerre , akkor az utolsó esély is elúszik . Ha így lesz megérdemeljük a sorsunkat ! Ezért gyere el te is a legnagyobb demonstrációkra , hogy annál nagyobb legyen az ereje !
    A cikkel kapcsolatban pedig : A gyerekek fejlődéséért mi felnőttek, szülők vagyunk a felelősek . Ezért nekünk kell irányítani , terelgetni őket a helyes útra , mivel ők még nem képesek reálisan választani . Te vagy felelős a jövő nemzedékért !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. lofulü
    “…mert szememben Ő erkölcsi halott.”

    Az Ő kis ő. Nyelvtanilag így helyes, de erkölcsileg is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Szalay Annamária – mint pornó lap kiadó, mert az – nyilván konkurenciát lát az ilyen dalszövegekben. A konkurenseket pedig ki kell nyírni – ezt diktálja a Fidesz szellem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos