Hozzászólás: Visszakerült Békéscsabára Kossuth Lajos levele http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html Amerikai.com Blogs Mon, 14 Apr 2014 22:15:07 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Tölgy http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html/comment-page-1#comment-207595 Tölgy Tue, 21 Aug 2012 16:28:36 +0000 http://nepszava.com/?p=109279#comment-207595 Egy újabb fideszes aki kommunista családból származik. Egy újabb fideszes aki kommunista családból származik.

]]>
Gedeon http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html/comment-page-1#comment-207397 Gedeon Mon, 20 Aug 2012 20:15:59 +0000 http://nepszava.com/?p=109279#comment-207397 Vantara Gyula Fideszes békéscsabai polgármester édesapja volt korábban a város kommunista tanácselnök helyettese! Vantara Gyula Fideszes békéscsabai polgármester édesapja volt korábban a város kommunista tanácselnök helyettese!

]]>
Kelemen http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html/comment-page-1#comment-207338 Kelemen Mon, 20 Aug 2012 17:30:55 +0000 http://nepszava.com/?p=109279#comment-207338 Ha mar a levelei, akkor itt van par szemelyes kedvenc: A sajtószabadság szükségességéről (1832. szeptember 5.) „… Nincs veszedelmesebb dolog, mint a kormányt s annak tagjait olly magas régióba helyheztetni, hogy oda a nép szabad szava fel ne juthasson. Amelly pillanatban egyes személyek bálványai kezdenek lenni az uralkodók, megszűnnek a népnek kedveltjei lenni. Ha valamely kormányszék a sajtószabadságot eltörli, cselekedeteit a közönséges ítélet alá ereszteni fél, s aki ettől fél, annak cselekedetei igazságtalanok.” A nevelés ügye, a nemzet ügye „A mi egy nemzetnél nevelés ügyében történik,… bármellyik templomban imádkozzék is a tanitó növendékeivel… nemzeti érdekű az… [kívánatos], hogy a magyar európaias legyen, s az, mit európainak nevezünk e honban mindig magyar maradjon.” A nemzetközi gazdasági együttműködés fontossága (1838. május 5.) „Nem kell kétségbeesnünk az emberiség jövendője felett… Voltak idők, midőn emberek s nemzetek… azt hitték, hogy egyik nemzet dicsősége csak a másik lealázásából, egyik gazdagsága a másik elszegényítéséből eredhet. Az ipart és kereskedést egybezavarták a sorsjáték ideájával, hol egyik csak azáltal nyerhet, hogy a másik veszített, és a nemzetek ellenségei voltak egymásnak, s viszont megrontásból éltek, mint a gladiatorok. De feltűnt a politica oeconomia új, gyönyörű tudománya, lassankint gyökeret vernek a tömegben czáfolhatlan igazságai; megmutattatott, hogy szomszédaink megrontása nem érdem, hanem öngyilkosság; hogy az idegenek bővelkedésének előmozdítása saját bővelkedésünket mozdítja elő, s mentül több, mentül gazdagabb nemzetekkel szabad szorgalmi, szabad kereskedési szövetségbe, annál szorgalmasabbakká, gazdagabbakká leszünk magunk is. Míg előbb mézére vágyván a szomszéd kasnak, kiöltük a munkás méhet, s mézét többet nem ízlelhettük, most virágot ültetünk szomszédságába; ő eljő táplálatért virágainkra, s érettök mézet ád önkényt táplálásunkra. Megértették a nemzetek, hogy a nemzetiség prometheusi lángjának éltetésére a mások nemzetisége iránti antipathia [ellenszenv] szele nem szükséges, nem kívánatos; hulltak és hullnak a… kőfalak, mellyek nemzetet nemzettől, mint tigrist oroszlántól viszonyos irigység, gúny és anthipathia szenvedelmeivel elszigetelték; s ha valaha valósággá válnának az örök békérőli gyönyörű álomképek, a status oeconomia békés tanításai fognák azt kivívni bizonyosabban, mint azon satus férfiak, ki evégett Európából egy nagy katonai laktanyák csináltak.” Geyza: jo lett a versed :) Ha mar a levelei, akkor itt van par szemelyes kedvenc:

A sajtószabadság szükségességéről (1832. szeptember 5.)
„… Nincs veszedelmesebb dolog, mint a kormányt s annak tagjait olly magas régióba helyheztetni, hogy oda a nép szabad szava fel ne juthasson. Amelly pillanatban egyes személyek bálványai kezdenek lenni az uralkodók, megszűnnek a népnek kedveltjei lenni. Ha valamely kormányszék a sajtószabadságot eltörli, cselekedeteit a közönséges ítélet alá ereszteni fél, s aki ettől fél, annak cselekedetei igazságtalanok.”

A nevelés ügye, a nemzet ügye
„A mi egy nemzetnél nevelés ügyében történik,… bármellyik templomban imádkozzék is a tanitó növendékeivel… nemzeti érdekű az… [kívánatos], hogy a magyar európaias legyen, s az, mit európainak nevezünk e honban mindig magyar maradjon.”

A nemzetközi gazdasági együttműködés fontossága (1838. május 5.)
„Nem kell kétségbeesnünk az emberiség jövendője felett… Voltak idők, midőn emberek s nemzetek… azt hitték, hogy egyik nemzet dicsősége csak a másik lealázásából, egyik gazdagsága a másik elszegényítéséből eredhet. Az ipart és kereskedést egybezavarták a sorsjáték ideájával, hol egyik csak azáltal nyerhet, hogy a másik veszített, és a nemzetek ellenségei voltak egymásnak, s viszont megrontásból éltek, mint a gladiatorok.

De feltűnt a politica oeconomia új, gyönyörű tudománya, lassankint gyökeret vernek a tömegben czáfolhatlan igazságai; megmutattatott, hogy szomszédaink megrontása nem érdem, hanem öngyilkosság; hogy az idegenek bővelkedésének előmozdítása saját bővelkedésünket mozdítja elő, s mentül több, mentül gazdagabb nemzetekkel szabad szorgalmi, szabad kereskedési szövetségbe, annál szorgalmasabbakká, gazdagabbakká leszünk magunk is. Míg előbb mézére vágyván a szomszéd kasnak, kiöltük a munkás méhet, s mézét többet nem ízlelhettük, most virágot ültetünk szomszédságába; ő eljő táplálatért virágainkra, s érettök mézet ád önkényt táplálásunkra. Megértették a nemzetek, hogy a nemzetiség prometheusi lángjának éltetésére a mások nemzetisége iránti antipathia [ellenszenv] szele nem szükséges, nem kívánatos; hulltak és hullnak a… kőfalak, mellyek nemzetet nemzettől, mint tigrist oroszlántól viszonyos irigység, gúny és anthipathia szenvedelmeivel elszigetelték; s ha valaha valósággá válnának az örök békérőli gyönyörű álomképek, a status oeconomia békés tanításai fognák azt kivívni bizonyosabban, mint azon satus férfiak, ki evégett Európából egy nagy katonai laktanyák csináltak.”

Geyza: jo lett a versed :)

]]>
gets http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html/comment-page-1#comment-207329 gets Mon, 20 Aug 2012 17:00:17 +0000 http://nepszava.com/?p=109279#comment-207329 Mi a köze ezeknek a barbároknak a liberális Kossuthhoz? :((( Mi a köze ezeknek a barbároknak a liberális Kossuthhoz? :(((

]]>
Geyza http://nepszava.com/2012/08/amerika/visszakerult-bekescsabara-kossuth-lajos-levele.html/comment-page-1#comment-207325 Geyza Mon, 20 Aug 2012 16:25:52 +0000 http://nepszava.com/?p=109279#comment-207325 A levélben a következő áll , idézem : - Kossúth Lajos megüzente A jó kolbászt mind megette Ott terem az Gyulán s Csabán Kerítésnek fonják ott ám ! A levélben a következő áll , idézem :
-
Kossúth Lajos megüzente
A jó kolbászt mind megette
Ott terem az Gyulán s Csabán
Kerítésnek fonják ott ám !

]]>