2010. szeptember 10.,
péntek

Nikolett, Hunor
nyitólap | kapcsolat | regiszráció | login
Keresés... web hírlap portál

Levegőt!

Buják Attila
2010. február 27.

Politológus vátesztől hallom: eljött az irányított (szuverén) demokrácia kora. Nem kell csúnyaságokra gondolni, jó az. Az antiliberális rendnél, a mondjuk „nyílt, őszinte szavazásnál" elviselhetőbb. (Volt ilyen is, kevesen tudják, például Bethlen gróf-miniszterelnökünk alatt, aki úgy indokolta a „bemondásos rendszert", hogy a „nemes, pusztai magyar néplélektől idegen" a függöny mögötti méla sunyizás. A „lepapírozás". A magyar nyíltan gyűlöl s szeret. Ühüm.) Mielőtt megijednénk, kifejtem, milyen lesz az új rend.

Otthonos és kellemes. A hatalmi ágak önállósága, ellenőrző szerepe vélhetően megszűnik. A végrehajtó hatalom ott lesz minden kilométerkőnél, beleszól, befolyásol, kisegít, „tanácsol", ad és elvesz, mint egy szerető, szigorú, ámde igazságos apa. „Egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek." Tőlünk keletre „szuverén" demokráciának nevezik a közeledő Orbán-rendszert. Moszkvában jó meleg van a teremben, az „állami Dumában", van tea, pirog, vodka, fizetés.

Az „állam" különben ma kulcsszó. Amennyire példásan szabadelvű volt a nyolcvanas években a magyar közvélemény a harcos ellenzékitől a derék, birka párttagig, annyira állampárti ma.

Elfáradtunk. Húsz éve élünk politikai szükségállapotban. A magyar konszolidációra vár. Megváltóra. Próbálkozott emez, nem hagyta amaz. Próbálkozott a bal, keresztbe tett a jobb. A Fidesz megnyerte a háborút. Új világot teremt, saját képére és hasonlatosságára. Az imént idézett politológus kortárs mondja: „a szabadság rendetlensége után eljött a szabadság nélküliség rendje."

Olyan lesz, amilyet érdemlünk. Amilyet akartunk. Atyai. Kokit is ad, ha kell. Hosszú, kalandos túra volt. Nagy utat jártunk be Jancsi bácsitól Kádár Jánosig. A „közmegegyezéstől" az új „közmegegyezésig." Húsz évet ki kell törölnünk az életünkből. És egy költőt, a druszámat, József Attilát, aki másféle elveket vallott. „Szabadság, te szülj nekem rendet." Én ebben hittem. Káprázat volt? A lakásban szobafestés és nagytakarítás van, kupleráj, háromezer kötet szerte a padlón. Hiába keresem Attila kék kötésű kis könyvecskéjét. Elveszett. A verssor – Levegőt – csak véletlenül jutott az eszembe.

MTI hangos hírek
óránként frissülő hírek Budapestről

Szavazás
Ön szerint hány magyar él Amerikában?
Másfél millió
Két és fél millió
Leszármazottakkal együtt négymillió

website by YToN
Copyright 2006 © Olivia Media & Publishing Corporation. All rights reserved.