Ronai and Ronai
AMERIKAI

Markó Beáta: OPNI 2014. szeptember 7. vasárnap 15:03

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Markó Beáta: OPNI

A szép emlékű szocialista-liberális kormánykoalíció bűnlajstroma szinte végtelen hosszúságú, (igaz, ha tízszer ennyi időt kaptak volna, akkor sem tudták volna utolérni a 2010 óta regnáló hatalom bűneit), ezért bele sem kezdünk annak felsorolásába, csak egy példát ragadunk ki. A közvélemény hibáztatja őket – többek között – az OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) 2007-es bezárása miatt, ám ebben az esetben, szerintünk, félreértésről van szó.

Ma már nem divat a mentális betegségekben szenvedő, pszichiátriai zavarokkal küzdő embereket rácsos ágyhoz kötözni vagy elektrosokkos terápiával kínozni. Az OPNI-t sem zárták be, épp ellenkezőleg: a kapuit megnyitották, és az azóta eltelt időben az intézményt folyamatosan tovább bővítették, amely napjainkra elérte 93 ezer négyzetkilométeres alapterületet.

Azt mondják, az őrültet csak egy hajszál választja el a zsenitől, és azt is tudjuk, a tehetség utat tör magának. Ez a hatalmasra nyílt, szabad tér korlátlan lehetőséget ad a tobzódásra. Mi mással magyarázható annak a vállalkozó üstökösnek a megjelenése a pannon égen, aki – mint ígérte – pillanatokon belül le fogja győzni a gravitációt? Tudományos munkássága hamarosan dicsőséget hoz a hazának, s közel ötszáz év után a világ végre előbbre léphet és sutba dobhatja Sir Isaac Newtont az almájával együtt. De említhetnénk példának azt a magas nyeregben ülő férfit, akinek poroszkálásai során bőven volt ideje töprengeni, s nem is hiába. Kiérlelt gondolatairól a kormánypárti tévében (melyik tévé nem kormánypárti?) számolt be: megdöntötte az evolúció elméletét. Fuccs a darwinizmusnak is! A stúdióban őt hallgató technikai eszközök (mikrofonállványok) kissé berezonáltak a tézisek hallatán, ám a tehetségnek, mint említettük, semmi sem állhatja útját.

A zsenikről szólva, semmiképp sem feledkezhetünk meg arról a lángelméről, aki a közgazdaságtudományt helyezte teljesen új alapokra. Szerénységét igazolja, hogy csupán „unortodoxnak” nevezte el saját eszmerendszerét. Kezdetben csak miniszterként alkotott nagyot. Téziseit a gyakorlatba átültetve, három év elteltével már jól látszik a munkájának gyümölcse: a lipótmezei lakosság közel fele az éhezési szint körül vagy az alatt tengődik. Egy éve az OPNI bankigazgatójaként monetáris újításokon munkálkodik, s a mostanra tíz millió alá apadt ápoltak által összegürcölt pénzt a sajátjának tekinti, és akként kezeli: műtárgyakat, kastélyokat, palotákat és más ingatlanokat vásárol belőle. Hamarosan iskolát alapít, ahol a világon egyedülálló módszereit fogja oktatni, s a magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy fölöttébb nagy túljelentkezés várható.

S végül még véletlenül se feledkezzünk meg a főideológusról, aki egész éves elmélkedéseinek eredményeit rendszeresen egy szomszédos ország nyári szabadegyetemén szokta előadni. A válogatott hallgatóság tátott szájjal és párás szemekkel figyeli, majd állva és vastapssal fogadja az újonnan kidolgozott, soha sehol ki nem próbált, nem létező politikai és államtudományi fogalmakat. Hazatérve a főideológus és hallgatósága közösen fognak hozzá az újabb és újabb átalakításokhoz, a nagy elméletek továbbfejlesztéséhez, gyakorlatba átültetéséhez.

Meg is van az eredménye. Manapság az OPNI egy jól szervezett intézmény, a főigazgató erős kézzel fogja össze, magára vállalva a felelősség roppant terhét, egyedül dönt a legapróbb kérdésről is, ápoltjai boldogak és elégedettek, hiszen nem hallani a tiltakozásukat. S ami a legjobb, nem kell felelősséget vállalniuk önmagukért, nem kell gondolkodniuk, mert azt helyettük is megteszik az említett zsenik.

Na, most képzeljék el, mi lett volna, ha az OPNI-t tényleg bezárják? Hogyan bontakozhatott volna ki ez a sok kiemelkedő zseni? S ki törődött volna a 9,4 millió mezei ápolttal?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (93 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +131 ( 153 szavazatból)
Markó Beáta: OPNI, 4.8 out of 5 based on 93 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos