Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: Sikertörténet 2014. július 18. péntek 14:19

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: Sikertörténet

Ismerőseim neve mellett egyre gyakrabban jelenik meg olyan városnév, ami egészen biztosan nem Magyarországon van. Ezt a cikket például New Jersey-be küldöm, amiről eszembe jutott egy rendszergazda barátom kiborulása, amikor egyik ügyfele sohasem felejtette el az e-mail cím mellé odaírni, hogy to Rákóczi út 36. Nem lehet könnyű a rendszergazdák élete, de minden bizonnyal kevesebb stresszel jár, mint a munkagépkezelőké vagy a nővéreké.

Utóbbiak nem is nagyon hezitálnak, mennek Ausztriába, Németországba, Angliába, azonban ismerőseim között felülreprezentáltak a hozzám hasonló léhűtők, bohémok, bölcsészek, újságírók és klasszikafilológusok, akik egyrészt sohasem tartoztak a nagyon jól kereső magyarok közé, másrészt nem nagyon tudják konvertálni tudásukat angol vagy német nyelvterületre. Én például így ötven felé, már egészen biztosan nem tudok oly’ bravúrosan és mégis érzékletesen megtanulni írni angolul, hogy az engem megillető helyen, a Rolling Stone vagy a Village Voice hasábjain találjam magamat, tehát eleve óvatosabban indulnék neki a világnak, nem beszélve arról, mennyire utálok mosogatni.

Mindezek ellenére mégis egyre többen vannak odaát.

Pedig maradhatnának is, mert Nagykőrösön például egy karbantartó elég jó fizetést kapott. Történt, hogy a januárban munkába álló szaki megkapta első fizetését, ami egészen pontosan 5,9 millió forint volt. Erre varrjanak gombot a hülye norvégok! Keres náluk ennyit egy karbantartó? Lehet menni a vérbe…

A dolog szépségéből semmit sem von le a tény, miszerint a bérszámfejtők elcseszték a számolást, a karbantartó egyáltalán nem keresett 5,9 millió forintot első, csonka hónapjában, de az utalás kétségtelenül elment, a karbantartó örült, ki ne örülne ilyen fokú megbecsülésnek?!, és a jól végzett munka elégedettségével lelkében, belevetette magát a bulizásba.

Nagykőrösön felpörgött az éjszakai élet.

Olyan csapatás folyt, hogy a környező falvakból is felruccantak a partiarcok, mert ilyet még nem láttak.

Fontos hozzáfűzni, hogy azon a környéken ebből a pénzből rendes házat lehet venni, komoly kerttel, és ennyit egy karbantartó 40 hónap alatt keres meg, és ha ötvenezret képes minden hónapban félretenni, 120 hónap alatt spórolhatja össze. Tíz év munka, tíz év koplalás, ehelyett hirtelen megjelent a számláján. A valósághoz persze hozzátartozik, hogy egy karbantartó a valóságban sohasem lát egyben ekkora összeget, mert enni kell, a villanyszámla az villanyszámla, jön egy betegség, és akkor még nem nősült meg, nincsenek gyermekei, nincs kocsija, nincs tévéje, nincs egy jó ebédje tíz éven át.

Megjött tehát az átutalás, kezdődött a csapatás, elindult a bulivonat, és mire a cég észbekapott, négymillió simán elfogyott. Február 21-én kapta meg az írásos felszólítást, hogy fizesse vissza az összeget, amit ő meg is tett, tessék, itt van kétmillió a többit elszórakoztam…

Sikertörténet ez.

A Nagykőrösi Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat ellene. Az ügyészség – tárgyalás mellőzésével – felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott az ügyben. Azaz emberünk megélhette élete legjobb napjait, olyan magasságokba jutott el, ahová önerőből sohasem, mert ezen a környéken 20.000 dollár elszórása nagyjából senkinek sem adatik meg, hacsak nincs a politika legfelsőbb köreiben, de ami a legjobb, hogy a hirtelen jött és elköltött milliókat azóta vonják a béréből, tehát a nagykőrösi karbantartónak van Magyarországon a legbiztosabb munkahelye, holnaptól besétálhat rózsaszínű szalmakalapban és tüllszoknyában, dolgozhat részegen, késhet és beszólhat a főnökeinek, hiszen ha kirúgják, soha többé nem látják a pénzüket.

Kétségtelen tény, hogy hősünk bárhol a világban megkeresett volna 2000 dollárt karbantartóként, mármint a világnak azon a részén, ahol nem támogatják a munkát, mint ahogy azt miniszterelnökünk találóan megjegyezte, hiszen: Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország: „Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell.”

A nagykőrösi karbantartó talán az első magyar munkás lehetett volna, akinél ez ténylegesen beigazolódik, ha nem tévedésből kapja meg a neki járó (nem járó) fizetést, mivel sehol sincs előírva, hogy Magyarország egy lépcsőben oldja meg polgárai helyzetét, sokkal könnyebb lenne egyesével, például minden évben valaki – sorsolás útján eldöntve – norvég fizetést kap.

Ez persze igazságtalan, de az még igazságtalanabb, hogy néhány millió éhező mellett, csak a politikai seggnyalók élhetnek európai életszínvonalon. Ennél nagyságrendekkel korrektebb, ha minden januárban kihúznak valakit a kalapból, akik onnantól kezdve normálisan élhetnek. Nem dőzsöl, nem kokainos kaviárban fürdik reggelente, csak úgy él, ahogy az embernek élnie kell. Aztán lassanként hat-nyolcmillió év múlva mindannyian felzárkózhatunk.

Persze vannak, akik nem akarják kivárni ezt, érthető módon, mert bár az életszínvonal folyamatosan javul Magyarországon, csöppet mégis túlzás millió éveket várni a kétezer dolláros fizetésre. Ők elmennek.

Ők azok, akik mozgékonyak, okosak, alkalmazkodók, terveik vannak, már Európában születtek, és nem is akarnak máshol élni, mert Kazahsztán untatja őket, Kína pedig elrettenti.

Ők a legjobbjaink, akikre nincs szükség, mert nem a Fideszre szavaznak, kiröhögik Szijjártó Pétert, nem érdekli őket a foci, és konkrétan leszarják az operett-országot, amit ezek a szerencsétlenek építenek maguknak.

Mi meg itt maradunk, mert lusták és öregek vagyunk, nézzük a tévében a híreket, káromkodunk és figyeljük a változó lakcímeket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (140 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +225 ( 247 szavazatból)
Para-Kovács Imre: Sikertörténet, 4.8 out of 5 based on 140 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos