Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Az RTL „megtérése” 2014. június 18. szerda 19:02

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Az RTL „megtérése”

Sajátos terméke a Nemzeti Együttműködés Rendszerének az RTL Klub sokak által ünnepelt „megtérése”. Mielőtt értékelnénk ezt a fordulatot, emlékeztetnünk kell arra, hogy az RTL Klub négy éven át folyamatosan hazudott, elhallgatta a magyar emberek elől a valóságot, elhallgatásával meg is hamisította azt. Nem a sajtó alapvető funkcióját látták el. Akik ehhez a nevüket és az arcukat adták, és magukat újságírónak nevezik, mind valahányan gazemberek. Ez a kiindulópont.

Most nem részletezném, hogy a tömegkommunikációnak milyen ereje, hatalma van, ennél fogva milyen felelősség terheli. Ha egy televízió elektronikus újságírást folytat, akkor a csatornának és a benne dolgozó újságíróknak a sajtó alapvető feladatát kell ellátniuk, meg kell felelniük az újságíró szakma alapvető erkölcsi követelményeinek. Ezek közül mindjárt az első az, hogy az újságíró nem hazudhat. A hazugság nemcsak az, amit mondunk, hanem az is, amit nem mondunk el.

Márpedig az RTL Klub híradókat adott, benne töméntelen hazugsággal, a valóság elhallgatásával, az emberek félrevezetésével. A sajtó a negyedik hatalmi ág, kötelessége a közhatalom ellenőrzése, a közvélemény tájékoztatása, a törvényesség és az alkotmányosság, az emberi jogok védelme. Onnan tudjuk, hogy az RTL Klub pontosan tisztában volt a valósággal, hogy amikor az anyagi érdekei úgy kívánták, azonnal tudták, mi zajlik ebben az országban. Korábban ezt szándékosan elhallgatták. Mindezt piszkos anyagi érdekből tették. Hadd emlékeztessem az érintett kollégákat arra az éves jelentésre, amely minden évben beszámol arról, hány újságírót vetettek börtönbe, végeztek ki, kínoztak halálra, mert nem engedtek az igazságból, és eleget tettek a kötelességüknek. Ehhez képest kell morálisan értékelni azok tettét, akiket még ilyen szankciók sem fenyegettek, mégis lemondtak pénzért önként erről a kötelességükről.

Az RTL Klub ezzel nemcsak az újságírás minden írott és íratlan szabályát sértette meg, ennek a szakmának valamennyi etikai normáját taposta sárba, hanem még a sajtótörvény által írott szabályokat is áthágta. Az információs szabadsághoz való jog alapjog, amelynek biztosítása a sajtó feladata. A sajtó a társadalom szeme, füle, szíve, lelkiismerete. Aki ezt bűnös módon hazugságra használja, az nemcsak aljas gazember, hanem törvényszegő is. Emberek életéért felelős.

Ha az RTL Klub úgy érezte, hogy anyagi érdekei veszélybe kerülnek, ha Orbán Viktor diktatúrájáról és rendszerének jellegéről hiteles képet ad, megtehette volna, hogy megszünteti a híradóját, és úgy működik, mint egy mozi. Ha erre a szerződése nem ad lehetőséget, akkor eladja a csatornát, ha nem lehet hitelesen tájékoztatni, befejezi a működést, vagy vállalja a következményeit. De nem ez történt, hanem fenntartva a hiteles tájékoztatás látszatát, hazudtak négy éven át, reggel délben és este, a legaljasabb módon. Hatalomban tartva a kelet-európai despotákkal barátkozó betegagyú zsarnokot, egy antiszemitát, Orbán Viktort.

Majd amikor a falusi zsarnok szemet vetett a televízióra, és az anyagi érdekeit kezdte veszélyeztetni, akkor hirtelen megvilágosodtak, hogy mi lenne a sajtó feladata. Sokan az RTL Klub „megtéréseként” ünneplik, amikor a sarokba szorított patkány támadni kezd. Azokra a jellemtelen emberekre, akik szerint nem számít, hogy miért, csak támadjon, szót sem fecsérelnénk. De tévednek azok, akik azt hiszik, hogy miután az RTL Klubot is elérte a csendes önkény, az RTL felismerte e rendszer természetét és veszélyességét, és megváltoztatta az eddigi gondolkodásmódját.

Erről szó sincs. Ahogyan az RTL Klub eddig is tudta, hogy egy bűnszervezet elfoglalta Magyarországot, ahogyan eddig is tisztában volt azzal, hogy ebben a bűnszervezetben milyen helyet foglal el Mészáros Lőrinc, Rogán Antal vagy Lázár János (akik demokráciában egyenként életfogytiglani börtönt kapnának, és Magyarországon akkor lesz jogállam, ha ezt egyszer ki is mérik rájuk), azt is tudta, hogy ennek a rendszernek mi a természete. Nem a természetével van baja, hanem az érdeksérelemmel. Az RTL most sem sajtóként viselkedik, hanem azt a bűnös hatalmi játszmát folytatja, amit eddig is tett. Az anyagi érdekei most azt kívánják, hogy kicsit befenyítsen.

Nem „megtérés” és „megvilágosodás”, hanem maffiaháború szemtanúi vagyunk, amelyben az RTL Klub most fegyverként használja a kezében levő televíziót, hogy az anyagi érdekeit érvényesítse. Ennek semmi köze nincs az újságíráshoz és a sajtószabadsághoz. Elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy szembeforduljon a másik anyagi érdekcsoporttal, amely az államhatalmat is megszállta. Hogy jól mérte fel a helyzetét, vagy nem, azt az idő majd eldönti. Szerény véleményem szerint az Orbán-maffia elsöpri őket, de nehogy valaki egy csepp könnyet ejtsen értük, és a sajtószabadságot emlegesse, mert ez csak egy maffialeszámolás, nem a sajtó elleni támadás. Az RTL Klub azt már régen eljátszotta, hogy bárki is sajtóként tekintsen rá.

Egyesek morális döntésnek vélik az RTL Klub szembefordulását, de ebben is tévednek. Eddig sem kényszerítette őket senki, hogy hazudjanak, maguktól vállalták, hogy pénz és különböző előnyök reményében gazemberek lesznek. Ebben a lépésben inkább az látszik, túlbecsülték az erejüket, és úgy jártak, mint a Gazsi vakmerő lova, amely a falnak szaladt. Orbán és társai kíméletlen bűnözők, akik simán leszámolnak majd velük. Nekik akkor lett volna esélyük, ha Orbán államcsínyekor nem a bűnös hallgatást és a kollaborációt választják, hanem a sajtó feladatát ellátták volna. Őket ettől a leszámolástól kizárólag az a jogállam védhette volna meg, amelyet ők hagytak elpusztítani (a többi kedves kollégájukkal együtt, akik szintén többre becsülték a koncot, mint az Alkotmányt és a jogállam köztársaságát).

Most az RTL Klub nem bízhat semmiben, csak azokban a maffiamódszerekben, amelyeket az ellenfele is használ. Ebben azonban nincs esélyük az Orbán-klán ellen. Az ellenfél kezében nagyobb géppuska van, mint az ő kezükben. Aki már látott gengszterfilmeket, innen elképzelheti a folytatást. De a „balliberálisok” erkölcsi színvonalára és éleslátására jellemző, hogy ezt az alvilági érdekharcot a sajtószabadsággal hozzák összefüggésbe, és azt gondolják, hogy valami pozitív esemény történt.

Tisztességes ember meg sem nézi az RTL Klub felcsúti riportjait, mert hány azoktól. Tudja, hogy ez miről szól, milyen célokat szolgál. Olyan ez, mint amikor aljas emberek feltesznek egy ismert emberről titokban készített pornót, de tisztességes ember bele sem néz. Undorodik tőle, mert erről az egészről nem a szerelem jut eszébe. Ha az RTL magától kezdett volna sajtóként funkcionálni, vagy csak most fedezett volna fel valamit, amiről eddig nem tudott, az más lenne. De erről szó sincs.

Ha az RTL Klub az őt ért alvilági támadás hatására nem mutatja meg, hogy mit tudott volna, ha teszi becsületesen a dolgét, és mit hallgatott el ezzel szemben Orbán Viktor kedvéért, a bűne kisebb lenne. Ne felejtsük el, közben lezajlott egy újabb “kétharmados” választás is, ahol a szavazók semmit nem tudhattak meg az RTL híradójában arról, hogy hol élnek. De ez hagyján. Ám az a stílus, hogy beszélhetünk másképp is, ha veszélyben a pénzünk, minden morális mércén túl van. Az RTL esetének tanulsága, hogy a többi jómadár, mint a magát ellenzékinek hazudó és Orbán Viktor zsoldjában álló ATV, ugyanilyen aljas játékot űz. Ők még mindig úgy tesznek, mintha nem tudnák, kicsoda Mészáros Lőrinc, nem tudnák, hogy egy bűnszervezet tagja, a miniszterelnök strómanja. Ők még ugyanúgy hazudnak, elhallgatnak, a nézőket manipulálják, mint az RTL Klub a szélkakas-fordulat előtt. Még jobban. Bánó Andrást tisztességes társaságba rendes emberek be sem engednék.

Az ATV aljassága még az RTL Klub erkölcstelenségénél is nagyobb, mert az RTL Klub soha nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy az ellenzék televíziója. Nem vállalta magára azt a gyalázatos szerepet, amelyet Németh Sándor, hogy Orbán Viktor számára gúzsba köti az ellenzéket: kiengedi a gőzt, levezeti az indulatokat, eltereli a figyelmet, meghatározza a hangvételt, és manipulálja a demokrácia híveit. Az RTL Klub jószerivel hirdetésekből élt meg, Németh Sándor azon kívül, amit kilop saját hívei zsebéből, egyházként jelentős állami pénzeket is kap. Van miért csáklyázni, ezért a reklámpiac kirablása nem is érinti érzékenyen. A zsarolható és lefizetett emberek ennek a rendszernek az erős támaszai, nem a CÖF. Az csak félázsiai bolondok gyülekezete. Orbán legnagyobb támaszai ezen az oldalon vannak. Ezek ugyanolyan bűnözők mint Orbán és csicskásai.

Majd akkor nézzen a kedves publikum, amikor Németh Sándor fordul szembe az Orbán maffiával, ha valami anyagi érdekét sértik. Akkor aztán kő kövön nem marad. Akkor tudják majd meg igazán a liberálisok, milyen mocskos játékot játszik velük Németh Sándor és az ATV már ötödik éve, és mennyire az orruknál fogva vezette őket. De Németh Sándor nagyobb bajban van, mint az RTL, mert neki komoly elszámoltatása lesz a látható világon túl is. Rajta számon kérik majd a Bibliát, amellyel nem tud már most sem elszámolni. Néhány év alatt pedig utolérte a katolikus egyház kétezer évét. Ha egyszer ő rákényszerül a “megtérésre”, akkor lepleződik le mindaz a hamis világ, mocskos hazugság, amely átszövi Budapestet. Keserű lesz az ébredés. Mindenki zsebét égetni fogja a közvetve Orbántól, közvetlenül a kollaboránsaitól kapott pénz.

Az RTL Klub új magatartása nem szembefordulás a rendszerrel. Mindez a rendszer keretein belül marad, és a rendszer természetét mutatja. Része annak, ami ellen tisztességes demokratának harcolnia kell.

Kár, hogy ilyet nem látni. Egyet sem.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (112 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +159 ( 191 szavazatból)
Bartus László: Az RTL „megtérése”, 4.7 out of 5 based on 112 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos