Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: Őfelsége legújabb ellenzéke 2014. május 6. kedd 21:00

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

A Népszava, 2014. május 5-i számában az „MSZP: szétszakította a kormány a családokat” című írásban az alábbi olvasható (online itt): „A szocialisták szerint szétszakította a családokat a Fidesz-kormány, és elvette tőlük az ünneplés lehetőség[ét]. Egyebek mellett azzal érvelt az ellenzéki párt: több százezer ember kényszerült arra, hogy külföldön dolgozzon, így ők csak telefonon tudták anyák napján köszönteni az édesanyjukat. (…)”

Ide jutott az a szánalmas, eltaposott kukacként vonagló valami, ami ellenzéknek meri nevezni magát. Ezt a baromságot tudta kitalálni, hogy megmutassa ellenzéki voltát. Ezt veti Orbán szemére. Nem a megpuccsolt Alkotmányt, nem az elcsalt választást, nem a demokrácia minden pillérének ledózerolását, nem a diktatúra kiépítését, mert mindezt némi nyavalygás kíséretében simán lenyelte; hanem azt, hogy sokan csak telefonon tudták köszönteni az édesanyjukat.

Ezeknek végképp elment az eszük.

Aki hazug, pozőr, törtető, elvtelen, az zsigerből felismeri másban a saját tulajdonságait. Orbán is tévedhetetlen pontossággal felismerte mindezt politikai ellenfeleiben. Pontosan tudja, kik ők és mennyire jelentenek konkurenciát: senkik és semennyire. A megsemmisítő választási vereség után nem azt a helyes következtetést vonták le, hogy teljesen alkalmatlanok a szerepre, amit játszani vélnek, hanem pontosan ugyanazt mondják, mint Orbán: “Folytatjuk”. Csak míg Orbán szájából ez fenyegető, az övékből csak simán szánalmas.

És tényleg folytatják. A sokk után csak egyetlen reakciójuk volt: a túlélés. Mármint a személyes túlélésé, mert ellenzékként már régen halottak, csak valamiért még ott lehetnek a színpadon és ágálhatnak. Máris ott tolonganak a húsosfazék körül, hátha vet nekik a Gazda valami koncot, bizottsági helyeket. Négy évre megint megoldott a megélhetésük, és ez minden, ami számít. Minden más, amit tesznek, ámítás.

Ámítás, mert – mint siettek közölni ­– fel fognak esküdni az alaptörvényre. Márpedig attól kezdve akkor sem viselkedhetnének ellenzékként, ha erre meglenne bennük (nincs meg) az akarat és a képesség, mert az esküvel elfogadják, hogy törvénytelen támadni Orbán rendszerét. Milyen ellenzék az, amely önként elfogadja a demokrácia totális eltaposását, az ország kiárusítását, a nép megfélemlítését, és erre még fel is esküszik?

Milyen ellenzék az, amely hűségesküt tesz erre a rendszerre, amely ellen minden erejével harcolnia kéne? Megmondom: hazug, pozőr, törtető, elvtelen. Olyanok, mint Orbán, csak kicsiben. Elhanyagolhatóan kicsiben. Amíg ezek vannak, amíg ezek az ellenzék, Orbánnak nincs mitől tartania. Már felkészültek az „őfelsége ellenzéke” szerepre, csak még a mondandójukat próbálgatják egymás és a tükör előtt. Hamis, átlátszó, hiteltelen, de e téren a Gazda szerencsére nem igényes. Elég, ha megvan a látszat.

Mi pedig a földön ülve nézzük, ahogy ezek egymásnak játszanak a drága ruháikban a zsíros gázsiért.

Amit mi fizetünk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (69 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +119 ( 151 szavazatból)
Vendéghy Kornél: Őfelsége legújabb ellenzéke, 4.6 out of 5 based on 69 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos