Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Az ének iskolája 2014. április 21. hétfő 23:32

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Az ének iskolája

Nem televíziós kritikát szeretnék írni a TV2 műsoráról, hanem egy jelenségre szeretném irányítani a figyelmet. A cinikus megnyilvánulásokat meghagyom azoknak, akik ebből élnek.

Mi az interneten látjuk a műsort, és a magam részéről el vagyok ragadtatva. Nem szakmai okokból, ahhoz nem értek, nem is azért, mert szórakoztató és nem giccsesen szívfacsaró. Nem mesterségesen hozzák létre a megható jeleneteket, hanem az élet produkálja őket, és talán nem véletlen, hogy a műsor filozófiája szerint „tanári karnak” nevezett társaság vonzza magához ezeket a jeleneteket. Van szívük.

De ennél is fontosabb, hogy ez a műsor megejtő természetességgel emel fel nehéz sorsban élő tehetséges gyerekeket, csinál csodát gyerekek életében egy olyan országban, ahol az emberekre nem várnak csodák.

Amikor először eljöttünk Magyarországról a feleségemmel, azt mondtam neki, hogy azért nem szeretnék ebben az országban élni, mert nincs remény arra, hogy az életemben valaha valamilyen csoda történjen. Valami váratlan, ami meglepő és rendkívüli dolog. Lehet, hogy akkor sem lesz, ha elmegyek innen, de benne van legalább az életben a csoda lehetősége. Már csak azért is, mert csoda nélkül elpusztulunk. A lehetőség nekem elég. Ha a lehetőség sem adott, ha nem lehet álmodozni, akkor vége az életnek. Ha maradok, előre leírhatom a következő negyven évet, és abban semmi különleges és váratlan fordulat nem lesz.

Az ének iskolája most belopott ebben a reménytelen és csodák nélküli országban kedves és jobb sorsra érdemes gyerekek életébe egy kis csodát. Rajtuk keresztül megtették ezt a remény nélküli, a kilátástalan mindennapokban élő országgal is. Azt üzente az egyszerű embereknek, hogy akár veled is megtörténhet. Olyan helyen, ahol ma csak azokkal történhet meg, akik az élet napos oldalán vannak, akik a felcsúti stadion VIP páholyainak valamelyikébe ülhetnek.

Kicsit most mindenki átélheti azt a csodát, amelyet a műsor készítői és főleg szereplői néhány kisgyerek életébe elhoztak. Legalább megcsillant, hogy az életben lehetnek csodák, nemcsak az számít, ki hova születik, kinek a rokona ismeri Lázár Jánost, és ez a műsor arról szól, hogy nem mindenki annyit ér, amije van.

Ehhez képest szinte másodlagos, milyen tehetséges, szorgalmas és az igazi életre nyitott ember van ebben az országban. Pedig ők „csak” énekelnek. Nyilván vannak másféle tehetségek is. Micsoda pazarlás, hogy eközben ez az ország azzal van elfoglalva, hogy 1944-be térjen vissza, megszépítse a Horthy-rendszert, a papok és a csendőrök világát, hogy letagadja a holokausztot, és az a legfontosabb, ki magyar.

Csak elismerésünket fejezhetjük ki a „tanári kar” valamennyi tagjának, élükön Friderikusz Sándorral, aki brillírozik a szerepében, mert önmagát adja, akik nem éreztetik, hanem emberségükkel lebontják azt a borzalmas távolságot, amely a gyerekek és családjaik, valamint köztük van. A természetesség, az emberség, az együttérzés, a szeretet, a szív eltünteti ezeket a különbségeket és lerombolja a falakat. Egy olyan országban, ahol ezeket az érzéseket még akkor sem illik vállalni, ha vannak. De egyre inkább nincsenek.

Ez az ország hálás lehet Szulák Andreának, Szandinak, Hajós Andrásnak és Király Viktornak, a már említett Friderikusz Sándorral együtt, hogy a jóságot legalább egy műsor erejéig megtapasztalhatja. A képernyőn létrejön egy hely, ahol nincsenek vallási, faji, etnikai és szociális megkülönböztetések, hátrányok. Ahol azért vagy értékes, mert te is egy ember vagy. A tehetségedet a legjobbak elismerik, és ha nehéz sorsú családból érkezel, azzal együttéreznek. Nem kell szégyellned magadat és a családodat.

Személyesen is sokat köszönhetek a tanári karnak nevezett „zsürinek”, mert amikor őket és a műsorukat nézem, rájövök, hogy szeretem ezt az országot, és talán ezért szidom eleget. Szeretem a hazámat, csak azt az arcát nem szeretem, amelyet felém és a külvilág felé mutat.

Nincsenek illúzióim. Iszonyatos lelki rombolás ment végbe ebben az országban, sokkal nagyobb, mint a szocializmus évtizedeiben. De ha csak néhány emberrel is elhitetik, hogy ennek az országnak ez az igazi arca, vagy ez lehetne az igazi arca, hogy szerethetnék egymást, hogy észrevehetnék a másik embert, abban a tehetséget, akkor talán megértenék, hogy érdemes lenne tenni érte.

Érdemes lenne visszatérni azokhoz az értékekhez, amelyek nem praktikusak a mai Magyarországon, de mégis ezek miatt érdemes élni. Az ének iskolája egy olyan országban mondja a nézőnek, hogy a tehetség, a szorgalom és a jóság legyőzhet minden akadályt, királyfi lehetsz a viskóból, királylány apa nélkül, amely országban csak a kontraszelekció érvényesül, ahol bármit elérhet az, aki közel van a tűzhöz, és semmire nem juthat az, aki távol.

Az ének iskolája fantasztikus szerepe éppen abban van, hogy ezzel a hazug világgal szemben bemutatja egy más világ lehetőségét. Ez a csoda nem álom, hanem valóság, elhiszem a könnyek őszinteségét és jogosságát, elhiszem, hogy Hajós András és a többiek valóban emberszámba veszik ezeket a kicsiket, és felelősséget éreznek értük. Nem a valóságshow-k megalázó és kifacsaró világa ez, ahol a szereplők eszközök, akiket eldobnak, ha már nincs szükség rájuk. Ezek a gyerekek valóban megkapják azt a lehetőséget, amely a képernyőn látszik, az álom valósággá válik, Hamupipőkébe valóban beleszeret a herceg.

Akinek van szíve, érzi ezt, és ebben a magyar valóságban talán a műsor készítői és szereplői sem tudják, hogy történelmet írnak. Valami olyat adnak egy megalázott és értékeit veszített országnak, amire a legnagyobb szüksége van.

Most már csak egy olyan műsorra lenne szükség, amely ugyanezt megteszi a felnőtt lakossággal is, amely nem énekel, már nem popsztár akar lenni, csupán élni, vállalkozni, álmait megvalósítani, de azt még soha senki nem mondta el nekik, hogy ezt hogyan kell.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (75 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +132 ( 148 szavazatból)
Bartus László: Az ének iskolája, 4.6 out of 5 based on 75 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos