- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal

Sunday, April 13th, 2014 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal

Budapest, Bécs – Az osztrák gazdák és az ausztriai cégek “hátrányos megkülönböztetése” miatt a két ország között most rendkívül feszült a viszony.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a címoldalán közölt vezércikkben értékelte a választásokat szombaton és elemzést közölt a Jobbikról, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig az online kiadásában az európai populista vezetőkről készült portrésorozatában közölt írást Orbán Viktorról. A Die Presse című bécsi lapban pedig az osztrák külügyminiszter többek között a magyar-osztrák kapcsolatokról is beszélt.

A FAZ Orbán Magyarországa címmel közölt vezércikket Stephan Löwensteintől, aki kiemelte: a Fidesz és a Jobbik eredménye alapján az az érzés keletkezhet, hogy jobbratolódás történt Magyarországon, ez azonban téves benyomás, hiszen a jobboldali erők összesen a szavazatok 65 százalékát szerezték meg, szemben a 2010-es 70 százalékkal.

A Jobbik előretöréséből sem lehet a szélsőjobboldali milliő növekedésre következtetni, mert a párt támogatottsága azután kezdett emelkedni, hogy mérsékelt retorikára váltott, és így meg tudta szólítani a Fidesztől elforduló, tiltakozó szavazókat. Szerinte kudarcot vallott a Fidesznek a szélsőséges Jobbikra vonatkozó politikája, amely arra irányult, hogy ne vegyenek tudomást a pártról, témáit pedig mérsékeltebb formában felkarolják.

A választási eredmény megmutatta, hogy a magyarok túlnyomó többsége fogékony azokra az ígéretekre, hogy megvédik őket a globalizáció viharaitól és az EU révén érvényesülő, állítólagos idegen befolyástól. A baloldali ellenzék nem tudott sok szavazót meggyőző választ adni a széles rétegek életét nehezítő gondokra, és továbbra is hiteltelen korábbi kormányzati teljesítménye miatt, Orbán válasza pedig az unortodox gazdaságpolitika volt, amely ellentmond a szokásoknak és nemzetközi bírálatokat hívott elő, de ez csak használt Orbánnak, aki tehetséges populistaként arra kényszerítette a közműszolgáltatókat, hogy a számlán jelezzék a kormány intézkedéseinek köszönhető díjcsökkenést – írta Stephan Löwenstein.

A Süddeutsche Zeitung Orbán Viktor, a népet megértő magyar címmel közölte a Populizmus Európában – Ők az euroszkeptikusok című portrésorozatában Matthias Kolb írását, aki egyebek között kiemelte, hogy a miniszterelnök új típusú populista, és azt gondolja, hogy aki bírálja, az hazaáruló és nem ismeri a népet. Politikai ellenfeleit démonizálja, lejáratja, vagy nem vesz tudomást róluk, és ebben a légkörben még radikálisabb erők is növekednek. Ugyanakkor Magyarország erős emberét nem zavarja, hogy az ország arculata mindezt megszenvedi és az a meggyőződése, hogy csak ő képviselheti népét.

Az osztrák külügyminiszterrel, Sebastian Kurzcal készített külpolitikai témájú interjút szombaton a Die Presse című konzervatív bécsi lap. A miniszter a Magyarországra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, hogy meg akarja erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat, mivel Ausztria komoly gazdasági érdekkel rendelkezik Magyarországon. Jól tudja ugyanakkor, hogy ez a legnehezebb feladatok egyike. Az osztrák gazdák és az ausztriai cégek hátrányos megkülönböztetése miatt a két ország között most rendkívül feszült a viszony, mondta a miniszter, hozzátéve: a magyarországi választások előtt nem volt az a benyomása, hogy Magyarország kész a jobb együttműködésre Ausztriával.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2014/04/magyarorszag/rendkivul-feszult-a-viszony-a-sogorokkal.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.