Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mikor mond le Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai? 2014. április 7. hétfő 5:57 | AN

  • Hozzászólások(72)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mikor mond le Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai?

Budapest – Ha következetes lenne a “kormányváltók” vezérkara, akkor a megsemmisítő vereség után az “összefogás” pártjainak elnökei lemondanának. Utólag nem hivatkozhatnak a csaló választási törvényre. Ha elfogadták a feltételeket, akkor nem hivatkozhatnak azokra. A baloldal többször kifogásolta, hogy Orbán három választási vereség után sem távozott. Pedig azok  a vereségek nem is hasonlíthatók az “összefogás” vereségéhez.

A magát “demokratának” nevező összefogás egy nappal a választás előtt is azzal hitegette a baloldali és liberális szavazókat, hogy nyerhetnek. Elindultak a választáson, amelyről tudható volt, hogy legitimálja az Orbán-rendszert. Nevetségessé váltak, és azzá tették a választóikat is, hogy a “kormányváltók” nevet adták egy olyan tömörülésnek, amely meg sem közelítette a kormánypártok választási eredményét. Nem lehet utólag a választási rendszerre és Orbán médiájára hivatkozni. Azok a választás előtt is ismertek voltak. A balliberális pártok saját logikájából az következne, hogy elnökeik egyenként lemondanak.

Különösen Mesterházy Attila, aki vállalta ennek a rossz emlékű, és a demokrácia minden szabályát felrúgó “összefogásnak” a vezetését. Ezzel nemcsak azt vállalta, hogy miniszterelnök lesz, ha nyernek, hanem a felelősséget is. Egy ekkora választási vereség után egy pártelnöknek távoznia kell. Nem azért, mert Mesterházy Attila nem kedves ember, hanem azért, mert ezt követeli meg egy demokratikus párt hitele. Hiba volt, hogy nem bojkottálták a rendszert, már az is az volt, hogy az alaptörvény illegitim elfogadása után visszamentek a parlamentbe. Hiba volt az “összefogás” körüli cirkusz, ha utána mégis belementek az “összefogásba”, ami viszont megszüntette a demokratikus versenyt egymással össze nem tartozó pártok esetében. Hiba volt az “összefogás”, tévedés volt alkalmazkodni Orbán csaló válastzási törvényéhez, amely össze nem tartozó pártokat egy szövetségbe kényszerített. Az “összefogás” helytelenségére Bajnai Gordon a választás után már egyértelmű utalást tett.

Az ellenzéki “összefogásnak” nem volt közös programja, amit Mesterházy meghirdetett közös programként, az nem ütötte meg egy általános iskolai dolgozat szintjét, s azzal fenyegetett, hogy ha végrehajtják, Magyarországot tragédiába dönti. Az MSZP kampánya olyan volt, mintha nem is lenne, mintha nem is akarnának nyerni, vagy néhány képviselői hely megszerzésén túl komolyabb eredményt elérni. Mesterháy Attila felelőssége azért sem kerülhető meg, mert az MSZP szövetségi politikáját annak rendelte alá, hogy ő legyen az ellenzéki szövetség vezetője.

Gyurcsány Ferenc végzetes stratégiai hibát követett el, amikor bevitte a pártját az ellenzéki “összefogásba”, és ezzel az Orbán-rendszer igazi ellenzékének egyetlen reményét az MSZP-s kollaboráció részévé tette. Ha ezt nem teszi, akkor most a DK a demokraták egyetlen esélyeként, morálisan megerősödve állna az Orbán-rendszerrel szemben, és a rendszer ellenzéke hozzájuk csatlakozna. Ehelyett, most beülnek díszpintynek, lefegyverezve, Orbán parlamentjébe, ahol semmi eszközük nem lesz. Ha demokrata, akkor egy ilyen rossz döntés, majd egy ilyen súlyos választási vereség után lemond. Feltéve, hogy a DK nem az ő egyszemélyes pártja. Ha elindultak a választáson, ha vállalták ennek a felelősségét, akkor le kell vonni a konzekvenciákat. Ha nem teszik meg, az egy újabb cáfolata annak, hogy a vallott értékeknek és a gyakorlatnak bármi köze van egymáshoz. Nyugati típusú pártokban ilyenkor lemondanak.

Bajnai Gordon bármennyire is szimpatikus ember, végzetes és döntő felelőssége van abban, hogy az ellenzék belesodródott ebbe a választási színjátékba, és legitimálta az Orbán-rendszert. Fellépésével kényszerhelyzetet teremtett. Nem sikerült egy igazi pártot sem létrehoznia, Szigetvári Viktor személyében aktivizálta a baloldalra legveszélyesebb politikai tanácsadót, aki egyéni politikai karrier építésére, és ugródeszkának használta Bajnai Gordon népszerűségét. Szigetvári minden politikai stratégiája tévesnek bizonyult, az MSZP-ellenes retorikától indultak, majd kizárólag az MSZP-vel való szövetség mentette meg Bajnai Gordont a teljes bukástól. Bajnai lemondása csak azért nem lenne jó, mert Szigetvári személyében, aki ugrásra készen áll, rászabadítaná az országra Orbán után a másik Lucifert.

Végzetes hibát követett el a három pártelnök. Nem jól számítottak, nem az Alkotmány szellemében jártak el, lemondtak a jogállami normák érvényesítéséról, és úgy legitimálták a diktatúrát, hogy megsemmisítették az ellenzék minden további morális hitelét. Orbán Viktor rendszerének részeivé váltak, lemondtak a rendszer megdöntéséről, és ehhez elveszítettek minden morális alapot. Ha bevonulnak a parlamentbe, az illegitim alaptörvényre tett esküjükkel megpecsételik mindezt, és Orbán álparlamentjéban díszletként biztosítják azt a hamis látszatot, mintha Magyarországon parlamenti demokrácia lenne.

A felelősségük óriási. De vállalja-e bárki mindezért a felelősséget, vagy csupán az, hogy Orbán “rossz ember”, mindenkit felment a felelősség alól?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (45 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +44 ( 70 szavazatból)
Mikor mond le Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai?, 4.0 out of 5 based on 45 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(72)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

72 Reader’s Comments

  1. Az “ellenzék” elmehet a sunyiba, már a választási rendszer átbuherálásánál ki kellett volna vonulni a Parlamentből. Vagy a Tákolmány megszavazásánál. Nem egy napra, hanem végleg.
    .
    Na de, ha Mesterházy monnyonle, akkor a kedves Népnek talán nem kéne lemondani???
    .
    Mégis, kik szavaztak olyan alakokra, mint Zsigó meg Rogán?
    .
    Hogy az ellenzék nem fogta össze a demokratikus erőket? Miért, igény volt rá?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (32 szavazatból)
  2. Mesterházy marhára elégedett a választási eredménnyel- hallom at ATV-ben. Teccik.
    Majd bolond lenne lemondani. Közmunkásként kevesebb a zsé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  3. Az az ország, ahol egy Rogán kaliberű pöcsfej egyéniben nyerni tud, egyszerűen menthetetlen. És nem, nem mentség, hogy nem volt kire, akkor bedobom üresen, vagy pöcsöt rajzolok Rogán neve mellé, aztán este számolgathatják az érvénytelen szavazatokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (29 szavazatból)
  4. Mondjuk Mesterházy azért tényleg durva, ez az Egervári Sanyi bácsis “megyünk tovább” duma LOL.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  5. nagy andras
    Jogos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  6. …Mondd meg nekik, hogy pusztulunk, veszünk,
    Mint oldott kéve, széthull nemzetünk…!

    Tompa M (1850)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  7. persze, de fodor gabor is mondjon le, mert a kialakult helyzetert a finomlelku, alliberalisok is nagyban felelosek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  8. Valóban, a szövetség hiba volt – kikényszerített hiba. Kikényszerítette az új választási rendszer és azok a szavazók, akik nem értették/-tik, miért pártoltak át sokan egy új baloldalhoz, vagy egyáltalán: hogy miért hozták létre.
    Bajnai blikkre, attitűdre olyan, mint egy mag-európai politikus. Tanulnia kell a lelkesítést, az egyszerű erőt. Ott van mellette a Szolidaritás, ott van a Milla, ott van a saját alapítványa – dolgozzanak rajta.
    Mesterházy és Gyurcsány azonban mindketten egy bukott baloldal képviselői, miattuk sokan szavaztak (az értetlen baloldaliak), ugyanakkor sokan nem (akik viszonylag újra vágytak).
    Teljesen új persze nem jöhetett: az első év döbbenete után lassan kezdett kialakulni egy új baloldal. Van, aki a pálya mellől visszatért: magától vagy mert visszakönyörögték (speciel Bajnai). Egy ilyen munka nem megy hónapok alatt.
    Az E14 szedje össze magát, csináljon üzeneteket, csinálja meg az arcait. Mesterházy meg Gyurcsány… nos, ők lépjenek le. Fodor Gábor meg… most már ő sem csinálhat hangulatot az E14 ellen.
    A baloldali szavazók pedig találják ki, hogy megfelel-e nekik a kétpártrendszerre gyúró régi vagy a hirtelen hisztérikusan fellángoló régi baloldal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (15 szavazatból)
  9. BB
    Istenkém, ne ilyen finoman! Édes politikusaink így nem értik!
    csinszka
    Mindenki nagyban felelős. Az áldemokratikus, álkeresztény Orbán, a teljes álbaloldal, az egész álliberális társulat és a virtigli nem álnáci jobbik.
    Meg mi magyarok, akik nyalják a hatalmat és törleszkednek a nyerteshez, vagy annak látszóhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  10. Mesterházy már közölte, hogy nem mond le. Miért is tenné, amikor négy évig ellébecol majd a parlamentben?
    A többiek? Szintén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  11. internationale
    Who the f*ck is E14?
    Utólag könnyü megállapítani, mi volt a hiba. Ami azonban menet közben is jól látható volt, Mesterházy Kapitány messze nem tudta ellensúlyozni Orbán doktor demagógiáját. Nulla karizma, nulla képesség. Így én is vállalkozhattam volna a miniszterelnökjelöltségre.
    A Kedves Vezető meg dörzsöli kezét, mert klassz kis – impotens – ellenzéke nem képes labdába rúgni. Legfeljebb saját magát rúgja fel.
    (Meg vasárnap engem is, amit meg igen zokon vettem.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  12. Magyarországnak egy olyan, új hiteles baloldal kell, ahol egyetlen régi hiteltelen ember sem vesz részt többé a politikájában. Ezek a mostaniak a milliárdos PROLETÁROK a magyarság szemében csak bohócok lehetnek.
    Rajtuk röhög a magyarok 3/4-e.
    Önmagukon kívül nincs joguk mást okolni .
    Mutatniuk kellett volna egy más lehetőséget a választást megelőző 4 év alatt, és azt tettekkel bizonyítani. A regnáló kormány szidása, és a tényekkel nem bizonyított kritika amit sorozatban követtek el, a biztos bukást eredményezi.
    Az utólag történő mosakodás pedig tehetségtelenségük biztos jele.
    A falka mindig a domináns hímet követi, a többit pedig elzavarja ez a természet törvénye!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  13. gyozike április 7. ;16:24:

    “nem csak a Haynaukra kell gondolni, ha nem az Audira, Mercedesre, a német tőkre és piacra” ( Németorsz./Ausztria megítélésével kapcsolatban )

    Elnézést ha túl hosszas közgazdasági témájú vitába bocsátkozom; de az a hosszútávú gazdaságfejlesztési stratégia ( és Magyarországon miközben a rablóprivatizációval egy szinte háborús mértékű pusztulással felérő leépülést hoztak, ezt a stratégiát jelölte ki az ország politikai, gazdasági uralkodó rétege már több mint két évtizeddel ezelőtt ), amely az olcsó képzetlen munkaerő tömeges alkalmazását ( alacsony hozzáadott értéket ) tudja csak ( legalább is nagyrészt ) kínálni a világpiacon ( kvázi házhoz hozzák a “vendégmunkát” , oda ahol kevesebb a munkabér és ami talán még fontosabb: korlátozottabb munkavállalói – és emberi – jogok vannak ) , az a legjobb receptje annak, hogy egy ország tartósan lemaradt, (fél)perifériás függeléke legyen a fejlett kapitalista országok centrumának. Ilyen Latin-Amerika nagy része az Észak-Amerikának, a volt szocialista Kelet-Közép Európa a hajdani “éltanuló” Magyarországgal az élen Nyugat Európának; Dél-Kelet Ázsia, Japának, Dél-Koreának ( és részben Kínának ), de jellemző módon neveznek néhány régióbeli országot a fejlett országok varodájának is. Ha az ember rászánja az időt érdemes meghallgatni Róna Péter gondolatait a témában: a négy évvel ezelőtti kampány idején készült Róna-Bauer Tamás vita különösen érdekes a “kormányváltó erők” gazdasági/társadalmi elképzeléseinek ( persze nem mintha számítana egy választási kampányban az ilyesmi, nemde? ) megítélésekor.

    http://www.youtube.com/watch?v=m7Mv1_0grrw

    A náci oldalakhoz hasonlítgatást inkább nem minősíteném, már csak azért sem, mert a kapitalista rendszer kritikai elemzése talán inkább a Magyarországon – jó, maradi, reakciós jobboldali társadalomhoz illően – nem igazán preferált baloldali irányzatok sajátja főképpen. De a nemzetközi pénzügyi szakma krémjében a pályafutása nagy részét eltöltő Róna még csak nem is baloldali; leginkább egy centrista, felvilágosult, liberális álláspont az övé – na ez már elég a szélsőbaloldalisághoz, sőt nácisághoz a sok magyar neofita, neoliberalizmust majmoló ( ez utóbbit is kiforgatva persze ) buzgómócsingnak. Na jó, de hát nyilván eben érdekeltek… mások meg nem… Mindenesetre ez is egy oka, hogy nincs senki aki Or(k)bánnal és a nácikkal szemben hiteles alternatívát tudna felmutatni. Annyi a különbség köztük hogy a kormányváltók a nyugatiaknak, orkbánék az oroszoknak, kínaiaknak stb. a perifériájává tennék Magyarországot. De ami legfontosabb: egyikük sem a nyugathoz való társadalmi, gazdasági felzárkózás programját képviseli, magam részéről ennek a szellemében is ítélem meg őket. Amúgy például a bálványnak számító euróbevezetés sem feltétlen a gazdasági felzárkózás elősegítője, de ilyen szakmai vitákat nem is lehet elvárni a magyar uralkodó osztályok intellektuális színvonalát figyelembe véve.

    http://www.youtube.com/watch?v=OaObv14amlc

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  14. Tanulságos írás tágabb értelemben is a magyar társadalom mentalitásával való szembenézéshez.
    http://www.kanadaihirlap.com/2014/04/07/rossz-dontesek-evszazada

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  15. Úgy látom, lassan mindannyian szegényebbek leszünk egy illúzióval. Már többször találkoztam azzal a fordulattal, hogy „Bartus Laci már két éve mondja…”. Az igazság az, hogy Magyarországon már két évvel ezelőtt sem voltak demokraták – csak elvétve, mint az itt hozzászólók is -, így a demokrácián sem volt sok megmentenivaló. A rendszerváltás előtt és után egy rövid ideig volt itt nagy igyekezet, de az igazán hozzáértők, akik tudják is, hogy mi az a demokrácia, hamarosan kivonultak a politikai élet első vonalából. Azt mondanám, hogy a demokrácia megteremtése csak a hatalom békés megszerzése céljából volt napirenden. A létrehozott, valóban nagyszerű demokratikus intézmények az évek során lassan kiüresedtek, a hatalomra került pártok az ádáz küzdelemben is összekacsintottak. A Magyar DEMOKRATA Fórum, a Szabad DEMOKRATÁK Szövetsége, a Fiatal DEMOKRATÁK Szövetsége, a Keresztény DEMOKRATA Néppárt annyira volt demokrata, amennyire az MSZP szocialista, azaz semennyire. A nép uralmára hivatkozókat nem érdekelte a nép sorsa. Mára a demokrácia fogalma összefonódott az ország és népe kifosztásával és tönkretételével. Ezért én nem ítélném el a választókat, amiért elmentek szavazni és ezzel legitimálták a rendszert. Ennek az az egyetlen pozitívuma, hogy a szélsőségesek „csak” 20 %-ot értek el. Ezt azért meg kell becsülni. A demokráciát pedig elvi alapon, nagyon alázatosan, a nulláról kell felépíteni. Most már valóságos, szilárd építményt kell alkotni.
    A demokrácia maradékának a szétzilálása az utóbbi években nagyon felgyorsult. Csak kapkodtam a fejem és nem értettem, hogy hol a válasz. Az AN olyan lett ebben, mint egy sziget a hatalmas óceánban, ahová a fuldoklók kivetődnek és ahol egymásra találva felismerhették, hogy nincsenek teljesen egyedül. Köszönet érte. Ettől kissé megerősödve kell folytatnunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  16. Tisztelt Walla!
    .
    Jó cikk. Elmondom, mi lesz itt négy év múlva: a földek 90%-a megy a fidesz-származású csókosokhoz, azokon semmi nem fog teremni, csak bogáncs, parlagfű, meg aranysakál, ők meg felmarkolják az EU-s földalapú támogatást.
    .
    Aztán Szabolcs-Szatmár-Mordor népe megy, és megszavaz nekik még négy évet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  17. Az emberek 97%-a alkalmazott, bérmunkás, vagy bérmunkás szintjén élő vállalkozó. A lakosság 30%-a rendelkezik középosztálybeli bérrel. Mit számít nekik, ki van hatalmon? Nem fog változni semmi. Már nem hisznek a politikai elitnek. Azok mentek el szavazni, akik vagy vallásosan tisztelik a jelöltjük pártját, vagy dühösek a jelenlegi hatalomra. A többi megítélése szerint tök mindegy ki van hatalmon. A szegényebb ember erős kezet remél, erős államot, amely megvédi őt a kapitalizmus “hátrányaitól”. Nekik Orbán Viktor az isteníthető – jövendőbeli Putyin, Lukasenko, Nazarbajev, Alijev, Asszad. Egy kis csoport – az önbizalommal rendelkező ember – kevesebb államot, több szabadságot remél. Nekik Orbán az ellenség. NA ez utóbbi emberből Kelet-Európában kevés van. Kulturálisan még nem értek meg erre a többség képviselői.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Violin,
    Méghogy Or(k)bánék védenének a kapitalizmus vadhajtásaitól…? A legútszélibb kizsákmányolást folytató hazai nagyburzsoázia ( CBA, Simicska, Széles, Nyerges, Csányi, Demján stb. birodalom ) képviselői, miközben a nyugati multik számára ( és újabban a keleti beektetők felé is ) az éhbérért gürcölő és jogfosztott ( és nem melleselg alulképzett, alacsony hozzáadott értéket előállítani képes ) munkaerőt reklámozzák. Amúgy 1989-2010 között egy kormány se tett annyit a munkavállaói jogok megsemmisítésért ( persze ez következett az egész jogállamiságot felszámoló tevékenységéből ) mint ez a rezsim. A “balliberális” valójában jobboldali “kormányváltó erők” egyes képviselői, hívei pedig arról fecsegnek hogy ez a kormány gazdaságilag “túl baloldali”, “rákosista” és hasonló blődségek … Persze a ( sokszor az alig burkolt zsidózást elfedő ) kommunistázásnak nagy hagyománya van ebben a férges, köpönyegforgató országban. Amíg ilyen intellektuálisan nyomorult, primitív, reakciós ( morálisan meg egy nagy 0 ) marad ez az ország ne várjon itt senki demokratikus, emberi körülményeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  19. http://hvg.hu/itthon/20140407_Gati_Napoleon_ota_nem_helyezkedett_annyit
    -
    Ez is egy vélemény (az utolsó sora), mely szerint külföld tolerálni fogja Orbánt. No, de miért is süketek akiknek hallaniuk kéne és miért vakok, ha tudják mi van, akkor miért pénzelik azt, aki ellenük uszít?!
    Tényleg egy vidéki kóceráj lenne az EU?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. http://www.stop.hu/kulfold/kimondtak-a-nyilvanvalot-durvan-jogot-sertett-magyarorszag/1230512/
    -
    Bármit megtehetnek, a buksijukat talán nem simogatják meg, de ez az ítélet halottnak a csók, mert a koleszos joghézagék nem értenek a szóból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. http://www.stop.hu/kulfold/strasbourg-elkaszalta-a-fidesz-onkenyes-egyhazi-torvenyet/1230547/
    -
    Akik magasról, nagy ívben tesznek az EU szabályaira, amikor a sajátjaikat is átírják, ha kedvük szottyan, akár havonta, azoknak aztán lehet ítéletet hozni!
    -
    Ezt nem értem Gáti úr véleményénél – miért tolerálják ezeket a dolgaikat?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Tegnapi cikk az Index-ről.
    -
    Összefogós pártemberek nyilatkoznak név nélkűl. Őszintén, hiszen azt igazán csak anonim lehet:
    -
    http://index.hu/belfold/2014/04/07/mi_lesz_most_a_baloldallal_mi_lesz_az_osszefogassal
    -
    Egy gyöngyszem belőle:
    -
    “Bárcsak menne neki Mesterházynak Gyurcsány, akkor legalább nem kellene többé összefogni vele!”
    -
    -
    Olvadozik a máz, hullik a vakolat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Magyarországon nincs ellenzék 2014. május 8. csütörtök | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

Felmondott az MTI fotórovatának vezetője 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos