- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

TriBeCa Film Fesztivál: The One I Love

Sunday, April 27th, 2014 In Kultúra | Comments Disabled

TriBeCa Film Fesztivál: The One I Love

New York – Ha csak egy filmet kellene ajánlanom az idei TriBeCa Film Fesztiválon bemutatott alkotások közül, egy percig se kellene gondolkodnom: azonnal a The One I Love című játékfilmet javasolnám.

A másfél órás film több szinten olyan jó és annyira egyedi, hogy a forgatókönyvet, szellemiséget, humorát és innovációt tekintve Charlie Kaufman munkáira emlékeztet. Az ilyen kreatív filmesek munkái minduntalan bebizonyítják, hogy nagy költségvetés, technikai trükkök, 3D és sztárparádé nélkül is lehet újat mutatni a filmvásznon.

Egy kis sztárparádé azért akad, hiszen a női főszereplő Elisabeth Moss-t a West Wing és Mad Men című TV sorozatokból is jól ismerjük. Férjét Mark Duplass játsza, aki kevésbé ismert. A forgatókönyvíró Justin Lader a történet vázát írta csak meg, a jelenetek nagy részében a színészek magunk improvizálták az egyes mondatokat a rendező, Charlie McDowell utasításai szerint.

A film történetének egyedi jellege miatt nehéz úgy írni róla, hogy ne árulnánk el a lényeget, a meglepő részeket. Ízelítőnek tehát legyen elég ennyi: Sophie és Ethan házassága nehéz időszakon megy át. A párt terapeutájuk irodájában ismerjük meg, mivel Ethan hűtlenségét próbálják megoldani és házasságukat megmenteni. A terapeuta azt tanácsolja, utazzanak el egy hétvégére a közeli vidéki házba, ahol, a terapeuta szerint, sok hasonló helyzetben lévő pár oldotta már meg sikeresen kapcsolatát.

Az enyhén irritált és gyanakodó Sophie és a kötekedő, kezdőlegesen pocakosodó Ethan megérkeznek a birtokra, ahol két ház van. A nagyobb házban rendezkednek be, vacsorát készítenek, beszélgetnek. Egy idő után Sophie kimerészkedik a kertbe és kíváncsisága a kis vendégházba is becsalogatja. Ethan is megjelenik és az este váratlanul romantikusra fordul. Amikor Sophie visszaér szálláshelyükre, férjét meglepően a kanapén találja. Ethan valahogy nem emlékszik arra, ami csak az imént történt a vendégházban.

A humoros részeket komoly részek követik. A film a vége felé kicsit veszít dinamikájából, de nem olyan nagy baj, a nézőnek legalább van ideje eltűnődni saját párkapcsolatán, esetlen általánosságban a szerelemről, a párválasztásról, a vonzódás elavulásáról és az emberi természet trükkös létéről.

The One I Love, amerikai játékfilm

Rendezte: Charlie McDowell

Írta: Justin Lader


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2014/04/kultura/tribeca-film-fesztival-the-one-i-love.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.