Gabriel 2014. April 20. Sunday 1:26 | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Gabriel

New York – Lou Howe rendező filmje kivételesen egy olyan játékfilm, amelyben a mentális betegség és annak következményei a betegségben szenvedőre, valamint szeretteire, reálisan, klisé- és szenzációmentesen kerülnek a néző elé.

A Rory Culkin által megtestesített Gabriel hazakerül egy hétvégére a zárt osztályról. Már hazautazása is hazugsággal kezdődik. Gabriel ugyanis abban a tévhitben él, hogy öt évvel ezelőtti nyári szerelme volt az egyetlen, aki igazán szerette őt, és ha most megkeresi, vele új életet kezdhet. Ezért ahelyett, hogy egyenesen hazamenne, egy kis kitérőt tesz egy egyetemi városkában. A lány persze semmit sem sejt és Gabriel családja sem, egészen addig, amíg Gabriel meg nem szökik édesanyja házából.  Egy napig New York városában keresi lázasan kedvesét, aki vidéki házában van éppen. Ezután betör nagyanyja lakásába, ahonnan egy gyűrűt lop el, hogy szerelme kezét kérje meg majd vele. A bejárónő felismeri és bátyja hazaviszi a fiatalembert.

Gabriel pszichózisa látszólag ártalmatlan, mégis ijesztő, mint egy el nem múló látens betegség, amelyre nincs gyógymód, amely nem halálos, de lassan és biztosan mindenkit kikészít. A beteg tudja is és nem is tudja, tettei milyen következményekkel járnak családja, szerettei számára. Meg is akar „gyógyulni”, meg nem is.

A film 88 perce elég arra, hogy megismerjük Gabriel arcát, ideges tekintetét, gyors járását. A színészi alakításoknak és a forgatókönyvnek köszönhetően ha holnap szembe jönne velünk az utcán, pontosan tudnánk, kicsoda.

A történet végén Gabriel megtalálja a lányt, aki nem ijed meg tőle. Amikor a tengerparton, pont úgy, ahogy eltervezte, Gabriel megkéri a kezét, a lány higgadtan nemet mond. Nincs happy end és nincs remény. Az óceán végtelen hullámaiba potyognak a könnyek.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a TriBeCa Film Fesztivál 2015. April 17. Friday | Molnár Miriam

TriBeCa Film Fesztivál: The One I Love 2014. April 27. Sunday | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

TriBeCa Film Fesztivál: The Canal 2014. April 26. Saturday | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

TriBeCa Film Fesztivál: Palo Alto 2014. April 25. Friday | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók