Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jön föl a Jobbik, mint a talajvíz 2014. február 12. szerda 14:09 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Jön föl a Jobbik, mint a talajvíz

Budapest – Aktivizálódtak a választópolgárok, és ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát, erősödött a legtöbb Fidesz–KDNP, és a rangsorban harmadik Jobbik is. Vona Gábor szélsőséges pártja ezzel együtt továbbra sincs irigylésre méltó helyzetben: akik nem akarnak kormányváltást, azok többnyire nem őket, hanem a Fideszt választanák.

A kormánypárti szövetség hívei aktívabbak is, mint a támogatottság szempontjából második baloldali összefogásé – ez derül ki az Ipsos február első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményéből.

Az ország felnőtt lakossága körében végzett felmérés szerint a Fidesz–KDNP-szövetség vezet, a legutóbbi 28 százalékról 30 százalékra bővült támogatói körének mérete. A baloldali, liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. Ez a támogatottság mindössze 1 százalékponttal magasabb, mint az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció múlt hónapban összeadott 22 százalékos szavazati aránya.

Sokat javított a Jobbik, a pártnak januárban 6 százalékos tábora volt, ami egyetlen hónap alatt 9 százalékra emelkedett. Az LMP akárcsak januárban, most is 2 százalékon áll. A pártoktól elzárkózók aránya folyamatosan szűkül, decemberben 43, januárban 41, most 36 százalék tartozik ebbe a csoportba.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzéki összefogás 33 százalékos. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, míg az LMP-re 2 százalék – mérte az Ipsos.

A cég elemzése szerint ahhoz, hogy a baloldali szövetség a parlamenti választáson sikeresebben szerepeljen, mint ahogyan most áll, növelnie kell a meglévő támogatók aktivitását, erősítenie kell eltökéltségüket és minél több passzív kormányváltó polgárt kell maga mellé állítania.

Jelenleg ugyanis a Fidesz–KDNP hívei közül 63 százalék mondja biztosra részvételét, és 78 százalék nagyon elszánt abban, hogy április 6-án oda adja a voksát, míg az ellenzéki összefogás támogatói körében 53 százaléknyian igazán aktívak, és 65 százaléknyian állítják határozottan, hogy preferenciájukból tényleges szavazat lesz – közölte az Ipsos.

Hozzátették, az országban zajló folyamatokkal elégedetlen, kormányváltást akaró, ám pártot magának nem találó választók aránya 12 százalék, számuk közel egymillió fő. Mivel azonban java részük (700 ezer ember) semmilyen aktivitást nem mutat, jelenleg nehéz tényleges ellenzéki szavazóként tekinteni rájuk.

Az Ipsos az elmúlt hónap nyertesének a Jobbikot nevezi, mivel számottevően, 6-ról 9 százalékra emelkedett a támogatottsága. Úgy tűnik, jól hajrázik a nemzeti radikális párt, hiszen utoljára másfél évvel ezelőtt volt ilyen jó eredménye – olvasható az elemzésben. Az Ipsos szerint a mostani emelkedés főképpen a húszas, harmincas korosztályban, az érettségizettek és diplomások körében, valamint vidéken érzékelhető. A jobbikosok elég stabilnak gondolják aktuális preferenciájukat, 71 százalék biztos benne, 25 százalék valószínűsíti, hogy a pártra fog szavazni.

A baloldali összefogás pártjai összerakták korábbi szavazótáboraikat az Ipsos adatai alapján, így 23 százalékon állnak, ami 1,8 millió támogatót jelent. Helyzetüket viszont nehezíti, hogy szimpatizánsaik nem elég aktívak, csak 53 százalékuk ígéri bizonyosra a parlamenti választáson részvételét. Viszonylag nagy hányaduk, 35 százalékuk nem biztos az elmenetelében, csak feltételezi azt – állapította meg az Ipsos.

A cég szerint az MSZP–Együtt–PM–DK és a Liberálisok együttműködésének másik problémája, hogy jelenleg csupán kétharmaduk elszánt abban, hogy pártszimpátiájukat a választás napjáig megőrzik – a Fidesznél több mint háromnegyedük. Sokuknál, 30 százalékuknál még csak érlelődik az Összefogásra leadandó voks.

Az ellenzéki formáció megalakulásának eredménye, hogy már van – igaz, csak egy – olyan társadalmi közeg, ahol megelőzik a kormánypártot. A nyugdíjasok között a baloldali összefogást 31, a Fideszt 25 százalék támogatja.

A választópolgárok 34 százaléka elégedett az országban zajló folyamatokkal és ugyanennyien – és lényegében ugyanazok – a mostani kabinet maradását szeretnék. Közülük a nagy többség a Fidesz szavazója, s akik nem – a lakosság 4 százaléka, 300 ezer ember –, azok is a kormánypárt áprilisi esélyeit javíthatják.

A lakosság 57 százaléka elégedetlen a hazai viszonyokkal, 45 százalék kormányváltást szeretne. Az ellenzék valójában még azokra számíthat, akikre egyszerre jellemző mindkét álláspont s eddig nem választottak pártot – írta összegzésében az Ipsos, amely szerint a lakosság 12 százaléka, körülbelül egymillió szavazópolgár az ellenzék tartaléka, ezen osztozhat a Jobbik, az LMP és a baloldali összefogás, valamint a kormánykritikus kis pártok.

Az Ipsos szerint ebben az elégedetlen, kormányváltó hangulatban lévő, most pártnélküli csoportban a baloldali ellenzéki összefogásnak van a legnagyobb esélye támogatókat toboroznia: 22 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy április 6-ig e tömörülésre voksol.

A Jobbik is gyarapodhat innen, 13 százalék ad valamekkora sanszot arra, hogy végül erre a pártra adja szavazatát. Az LMP-nek is vannak tartalékai a kormányváltók csoportjában, 11 százalékuk lehetségesnek tartja, hogy a választás napján őket támogatja.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +14 ( 14 szavazatból)
Jön föl a Jobbik, mint a talajvíz, 4.6 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Lesz még haláltábor Magyarországon , akárki meglássa…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (29 szavazatból)
  2. Orban penzeli a jobboldalt is ! Vona ala dolgozik a fidesznek . Oriasi osszefonodasok erdekcsoportok vannak a ket parton belul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (32 szavazatból)
  3. Bocsanat a jobbikot Orban penzeli!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (23 szavazatból)
  4. (Fotó alávaló:)
    ˙
    Zsák és a foltja
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (26 szavazatból)
  5. A jobbik azt mondja, hogy büszke arra, hogy a jobboldali fiatalok hozzájuk csatlakoznak,és nő a taglétszámuk. (Orbánnak a nyugdíjas tagozata magas létszámú)
    Választás után meg koaláznak egyet.
    Így a Geyza víziója elég hihetőnek tűnik.
    Munkamegosztásban amit a fidesz nem mer meglépni, azt majd a jobbik megteszi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (28 szavazatból)
  6. ˙

    FidSS és Jobbik elválasztahatatlan részei egymásnak. (A jobbiknak még a nevét is Orbanini találta ki !)

    ˙
    Még a FidSS-nél is szélsőségesebb Jobbik ha kell, az utolsó pillanatban minden választóját ráállítja a FidSS győzelemre, hisz valójában abban rejlik az ő reménységük is. Együtt semmiképp nem bukhatnak. A Führer meg főképp nem bukhat. Mert, senki ne gondolja, hogy az egy önálló párt… – Méghogy ellenzéki ?!
    .
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (29 szavazatból)
  7. A pöttyös seggűek a jobboldalra szavaznak. Egyébként még azt is meg fogjuk érni, – sajnos, – hogy a FidSS összefog egy koalícióban már nem csak a KDNP-vel, hanem a Jobbikkal is. Akik valójában mindenkinél Rosszabbikak, a rosseb beléjük. Egyébként a populációt minősíti az az arány, amely kb. 9 millió szavazóból a Jobbikot élteti szavazatával.
    Hová a fenébe jutott ez az ország az utóbbi 25 évben, és még mi várható itt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (22 szavazatból)
  8. csőcselék nép a magyar
    aként is végzi majd

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (30 szavazatból)
  9. Ahol könyveket égetnek ott embereket is fognak égetni. – jósolta meg Heinrich Heine korát messze megelőzően.
    Egyszer már bevált a jóslat.
    Hunniában pár héttel ezelött a kedves nácik szintén könyveket égettek.
    A szélsőjobb térnyerése még akkor is látványos. ha a leszámítjuk a Jobbik önreklámját.
    Nos, akkor Kertész urat miét nem vesszük komolyan?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (21 szavazatból)
  10. egy megosztott nep meg soha nem vitte semmire, addig nem nyugszik a magyar , mig szerbiahoz hasonlo “elmenyre” nem tesz szert….mi mar ezt regen felismertuk, csak remeltuk, soha nem lesz igazunk….nemhogy igazunk lett, de a kepzeletunk messze alulmulta a mai magyar valosagot….a katasztrofa elkerulhetetlen….es teljesen mindegy, hogy valosagos csatak lesznek aldozatokkal, vagy csend es megalkuvas, katasztrofa ez mindenkeppen! a magyar nep utolso 20 evenek programja orban hatalomhoz, vagyonhoz juttatasa barmi aron….ennel nem talaltak fontosabb celt maguk elott….se a sajat eletuk, se a gyerekeke nem szamit….nem szeretnek bekeben, szeretetben, joletben elni, az nem volna ilyen “izgalmas”…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (17 szavazatból)
  11. A 10 Md Euros orosz atomüzletet is megszavazta ez az ellenzékinek nevezett párt…… Jó kis szélsőséges ellenzék…, nemde, ha ugyanarra szavaz, amire a Fidesz….?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  12. “Jön fel a Jobbik, mint a talajvíz”. Ez találó cím. Magam részéről mégis patkány inváziónak nevezném és hozzátenném – lesz itt még “pestis”, ha nem kapják össze magukat a jóérzésű emberek. Nem mind csőcselék a magyar, még ha felülnézetben annak is tűnik. Elkeserítő a helyzet és nagyon ideje lenne az ébredésnek, mert ha álmunkból riasztanak fel a csöndesen megálló “fekete autó” utasai, késő lesz. Akkor is, ha gárdisták és mindenféle szélsőséges alakulatok masíroznak az egész ország utcáin.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  13. A cikk cime: “Jön föl a Jobbik, mint a talajvíz”
    jobban hangzana igy: “Jön föl a Jobbik, mint a latrinábol a szennyvíz”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  14. Sammy igazad van .

    De a szennyvíz nem annyira fertőző mint a nácizmus

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Fidesz nem vitaképes 2014. március 13. csütörtök

Megint a Magyar Nemzethez került egy jegyzőkönyv 2014. március 13. csütörtök

Hajrá Magyarország, hajrá CBA! 2014. március 12. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos