Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Zsidó Nyári Fesztivál sem kér a piszkos pénzből 2014. február 6. csütörtök 6:46 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Zsidó Nyári Fesztivál sem kér a piszkos pénzből

Budapest – Bár ebben a megszorításokkal teli világban minden forintra szükség van a fennmaradáshoz, van, ami a pénznél is fontosabb. A tisztesség például, mert ez legalább hosszú távon kamatozik. A Dohány és a Frankel Leó utcai zsinagóga, valamint a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ is visszautasítja a Magyar holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására a Civil Pályázati Alaptól elnyert támogatást. Különösen nagy jelentősége van a Dohány utcai zsinagóga tiltakozásának és bojkottjának.

Korábban a dél-szlovákiai Érsekújvár (Nové Zámky) zsidó hitközsége a  magyar kormány civil alapjának 1,5 millió forintos támogatását. Az emlékmű-helyzet fokozódik.

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ arról tájékoztatta a Mazsihisz vezetőségét, hogy „a jelenlegi, felháborító helyzetre való tekintettel a civil pályázaton elnyert teljes összeget – 24 millió forintot – visszautasítjuk, és a jelenlegi kormány által szervezett holokauszt-emlékéven nem kívánunk részt venni”.

A zsidó idegenforgalmi központ úgy fogalmazott: „úgy érezzük, hogy felháborodásunk nem kíván magyarázatot, hiszen a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felülemelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell. Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!”

A Frankel Zsinagóga Alapítvány – egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével – sem kívánja felhasználni azt az anyagi támogatást, melyet a magyar kormány Civil Pályázati Alapjától a vészkorszak hetvenedik évfordulójának megemlékezési rendezvényeire nyert.

Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy “a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.”

Megemlékezéseiket megtartják, de ehhez nem kérnek támogatást “egy olyan kormánytól, melynek köpönyegforgató viselkedése megbotránkozást vált ki a magyarországi zsidóság túlnyomó többségéből és a demokratikus nemzetközi közösségből is.”

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a holokauszt emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára, ahol 2500, gettóban elpusztult zsidó hittestvérük nyugszik.

Ez az alapítvány is úgy döntött, hogy a „kialakult helyzetben” a megítélt támogatást visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról nem mondanak le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden tagadta azt a hírt, hogy elhalasztják az V. kerületi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékművének felállítását. Mint mondta, nem tud arról, hogy a tervben változás történt volna. Kedden a Népszabadság írt arról, hogy Orbán Viktor utasítására mégsem épülne meg az emlékmű a Szabadság téren.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szervezet vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságának múlt vasárnapi együttes ülése után arról nyilatkozott az ATV Szabad szemmel című műsorában, hogy nyitottan várják a kormány javaslatait a józsefvárosi Sorsok Háza emlékhellyel és a német megszállás emlékművével kapcsolatban.

Közölte, arról is döntöttek, hogy amennyiben nem kapnak megfelelő javaslatokat, akkor a most vasárnapi közgyűlésen a vezetőség és az elöljáróság a holokauszt-emlékév 2014-es programjából való távolmaradás melletti kiállást javasolja a közgyűlésnek.

Két nappal ezelőtti hír, hogy fogadta el a dél-szlovákiai Érsekújvár (Nové Zámky) zsidó hitközsége a  magyar kormány civil alapjának 1,5 millió forintos támogatását. Lang Tamás hitközségi elnök közölte: az utóbbi hónapok magyarországi eseményei miatt döntöttek így, mert úgy látják, hogy Magyarországon tudatosan átírják a történelmet, és a holokauszt-emlékév is inkább a választási kampány része, mint az áldozatok előtti tisztelgés. „Az utolsó csepp a pohárban Szakály Sándor történész nyilatkozata volt, aki azt mondta, hogy 18 ezer magyarországi zsidó legyilkolása idegenrendészeti intézkedés volt” – hangsúlyozta Lang.

A hitközség közleménye így szól:

„Nyugtalansággal, mély megrendüléssel és megbotránkozással vesszük tudomásul, hogy az akkori magyarországi zsidóság deportációjának 70. évfordulója – a méltó megemlékezés éve, a megbékélés és tényfeltárás, a tanulságok levonása és azok tanítása helyett – Magyarországon mindinkább a napi politika tárgyává sekélyesül. Az utóbbi napok – részünkről elfogadhatatlan – állásfoglalásai és történései számunkra kérdésessé teszik a Civil Alap nyújtotta támogatási szándék őszinteségét (…)

Elfogadhatatlannak tartjuk a „mi – a magyarok, ők – a zsidók” szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy „mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket”. Elfogadhatatlannak tartjuk a holokauszt áldozatait kizárólag mint a zsidó közösség veszteségét számon tartani. A Magyarországi holokauszt közel hatszázezer áldozata olyan tudatos népirtó politika és magas szinten megszervezett, még a nácikat is bámulatba ejtő szofisztikált cselekvés következménye, amelyet az akkori magyar kormány és közigazgatás teljes szervezete vitt végbe.

Elfogadhatatlannak és a történelem tudatos hamisításának tartjuk a céltudatos felelősség-áthárítás minden formáját, az áldozatok és bűnösök összemosását, a német megszállásra és a „szuverenitás elvesztésére” való hivatkozást. Ezt nem teszi igazzá semmilyen történelemhamisító ál-emlékmű. Nem feledjük: már a náci megszállásig is legalább 60 ezer áldozata volt a Magyarországi zsidógyűlöletnek, közöttük az „idegenrendészeti eljárás” 18 ezer áldozata is. Elie Wiesel szavaira hivatkozva: „…nem azért, mert valamit tettek vagy esetleg nem tettek volna, hanem kizárólag azért, mert zsidó anyától születtek. Engem gyűlöltek, még mielőtt megszülettem volna.”(…)

Ezekben a kérdésekben sajnálatunkra nem történt határozott állásfoglalás a 2014. január 27-i Holokauszt Emléknapon elhangzott legmagasabb szintű, miniszterelnöki üzenetben sem. Ezen nem változtat a tény, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr, vagy Rétváry Bence államtitkár úr nemzetközi rendezvényeken magyar felelősségről beszél. A valós történések iránya ezt nem követi.

Mindez őszintétlenné teszi a magyar kormány hozzáállását a Megemlékezés Éve szervezésében és anyagi támogatásában. Szabadjon Konrád György szavait idézni: „…az nem a százezernyi hetven évvel ezelőtt meggyilkolt zsidó gyerekről, hanem a mai magyar kormányról szól”. Hozzá szeretnénk tenni: annak választási kampányáról. Az áldozatok emléke nem lehet a napi politika és politikai harc, az ország imázsának a külföldnek szánt szebb bemutatása érdekében a propaganda eszköze.

Nem adhatjuk nevünket sem a történelemhamisítás, sem a Horthy-rendszer szerecsenmosdatásának szolgálatához. Meggyilkolt szüleink, nagyszüleink, testvéreink emlékének kegyelete számunkra mindennél előbbre való, ezért ebben a folyamatban nem kívánunk részt venni.

Mindezek miatt a Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség vezetősége egyhangúlag n úgy döntött, hogy a magyar kormány civil alapjának a megemlékező rendezvényeket támogató, már megítélt  pénzügyi hozzájárulást nem fogadja el.“

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (28 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +37 ( 47 szavazatból)
A Zsidó Nyári Fesztivál sem kér a piszkos pénzből, 4.6 out of 5 based on 28 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. A külügyi tárca ideges, mert már az AN is foglalkozik a szobor állítással!
    http://hvg.hu/itthon/20140206_A_kurucinfo_irasaihoz_hasonlo_cikk_miatt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  2. Az elhatárolódások után a MAZSIHISZ-nak nem maradt más lehetősége, mint távol maradni az ünnepségsorozattól.
    Ha még ezek után is tárgyalnak lézerjankóval,akkor saját maguk alázzák meg a holokauszt áldozatait, és hozzátartozóit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (20 szavazatból)
  3. A MAZSIHISZ és a Lázár-féle ZSIDÓ TANÁCS tagjai az érhező közfelháborodás és a egyes zsidó szervezetek példamutató döntései ellenére tovább folytatják azt a megalázottak, kiraboltak és legyilkoltak elmékéhez méltatlan egyezkedést, amit a Horthy-éra újjáélesztőinek nemzetközi közvélemény előtti tisztára mosdatása érdekében kezdtek akkor, amikor a Kossuth téri szimpadra hívták Rogán Antalt, Orbán egyik kápóját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (21 szavazatból)
  4. A @bumburi által megadott cikkből.

    “”Ahogy a kuruc.info esetében is jelezni szoktuk véleményünket, úgy most, az – egyébként valódi befolyással és számottevő olvasótáborral nem bíró – Amerikai Népszava cikke alapján is megtettük ezt” – idézett a Külügyminisztérium leveléből a Magyar Nemzet.”
    .
    Ahhoz képest elég idegesen reagáltak a cikkre, és nem csak arra az egyre sok másikra is. Lesznek még idegesebbek is.

    .
    De azt viszont látom, hogy ők rendszeres olvasói az AN nek.
    .

    Az AN elég befolyásos online lap, de nem az fog tönkretenni titeket, hanem a saját hülyeségetek, erkölcstelenségetek és bűnözői tevékenységetek.
    Ezeket mi is jelezni szoktuk a megfelelő helyeken nemcsak az AN hozzászóló rovatában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (21 szavazatból)
  5. Eagle
    Elég árulkodó ez a cikk a pánikról.
    Tudják, hogy mi is tudjuk, és az AN-án keresztül a világ minden pontján értesülnek a viselt dolgaikról
    számottevő olvasótáborral nem bíró

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (21 szavazatból)
  6. elbénáztam.
    Az utolsó sor kelti pontosan bennük a pánikot.
    Szerintem tisztában vannak az AN látogatottságával is, különben meg sem szólaltak volna ez ügyben ennyi idő után.
    Nem reagáltak azonnal,hanem hezitáltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  7. Gondolom, a Mazsihisz egyezkedéseiben most a választóvonal az, hogy csak a pénzt utasítják vissza, de részt vesznek a hivatalos nemmegemlékezésen, vagy hogy részt sem vesznek. Azt is gondolom, hogy a kormány mindent elkövet, hogy a megemlékezési cirkuszához színpadra állítsa zsidóság képviselőit — bosszantó módon nehéz dolog zsidókról szóló cirkuszt rendezni zsidók nélkül. Eddig a legkövetkezetesebben a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ nyilatkozott, amely elutasította a részvételt is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  8. Bumburi
    Az An cikke miatt a kormány abszolut nem ideges

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. ubuntu
    Miből gondolod?
    Ha nem lenne ideges, szóvá sem tették volna. Előbb tájékozódtak volna a jogi helyzetről.
    A cikk megjelenése óta ezen hezitáltak, hogy szóvá tegyék e.Eltelt pár nap azért azóta…
    A híveknek most megmutatják (csak szeretnék) hogy milyen kemények ők még Amerikával szemben is.És ez bele is illik egyeske kommunikációjába, a hívek meg benyalják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  10. A vadon élő madarak is hevesen tiltakoztak egy szobor csoport ellen, mely szoborkompozíció ,lázárt, és tömjén zsoltot örökíti meg az utókornak. Madárboldogság lett volna az elnevezése,lázárt, és tömjént ábrázolta volna, amint kis köténykéjükből, kukoricát szórnak, az előttük csoportosuló kövér madaraknak. A lázárral egyezkedőkről ,eszembe jut egy történet, a 70-es évekből,Anyám az Amerikai úti, zsidó kórházban dolgozott, goj nővérként. Egy alkalommal, G. főrabbi felesége megkérte Anyámat, hogy vigyen be neki ,fél kg.gépsonkát. Anyám meg is tette.Mutter bevitte a sötét kórterembe a sonkát,és megkérdezte: Alizka, és ha észreveszik a többiek?- Ugyan már, ezek vén marhák( egyébként ő is 80 felett járt), majd törökülésben az ágyon, egy ültő helyében felfalta az egészet. Na mindegy, lehet hogy hülye példa volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  11. vicsi (2014. február 6. csütörtök 11:05)
    “Kérek húsz dekát abból a pulykasonkából!”
    “De Grün néni, az disznóból van!”
    “Kérdeztem én, hogy miből van az a pulykahús?!”
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  12. A kormány reagálása remélhetően sok ember figyelmét fordítja az AN felé. Ha egy kicsit is korrekt gondolkodású egy ember, akármilyen ideológia mentén is élt eddig, valszeg felnyitják a szemeit az írások!
    Mellesleg én is így jutottam ide anno 2011-ben. Egy cikkben hivatkoztak erre az oldalra, beleolvastam, és rögtön választ kaptam sok kérdésemre, pl. arra,. hogy miért nem érzem itthon jól magam, miért nem boldogulok a tisztességes munkámmal, miért nem fogok elmenni szavazni most már, miért fogok az első adandó alkalommal lelépni innen.
    Mert ilyenek a vezetőink, a lakosság jelentős része, mert már nincs kire szavazni!
    Ha 25 év alatt egy szabaddá vált ország erre volt csak képes, akkor itt nincs miről beszélni! Remény mindig van, de nekem már nincs sok időm kivárni, nem akarom az életem másik felét is reménytelen küzdelemmel feláldozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  13. A legmélyebb tisztelet illeti mindazokat, akik nyíltan szembefordulnak Orbán minden eddiginél aljasabb és körmönfontabb tervével: a magyar államnak és a magyar társadalomnak a holokausztban betöltött szerepének eltussolásának, a történelmi valóság meghamisításának, a valóság relativizálásának tervével, az áldozatok emberi méltóságát meggyalázó szoborállítással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  14. Érdemes elolvasni, hogy lézerjankónak mi a véleménye a ‘44-es eseményekről.
    http://hvg.hu/itthon/20140206_zsido_kozossegi_kerekasztal_emlekmu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. ˙
    ˙
    Mi az, hogy “Zsidó Közösségi Kerekasztal”, amelyről a hírekben bizony most hallunk először ??? Eddig nem is létezett, és most hopp, lássatok csudát…
    Miféle egyesülés ez, ki és hogyan alapította, na és minek. Egyszercsak volt, o s z t . a n n y i ? Hol van bejegyzve, és ki jegyeztette be???
    ˙
    Nagyon olyan ízű dolog ez, mint az EMIH-nek a (Köves Slómó féle) megalakítása, és messzemenő támogatása Orbanisztán szervezésében.
    Nyilvánvaló, hogy a fasiszta hatalom azért szokott ilyen szervezeteket alakítani, hogy a valódi közösségi érdekvédelem képviselőit – ez esetben a magyarországi zsidó hitközségek . s z ö v e t s é g é t . – úgy is mondhatnánk, hogy . a z. i g a z i . és erre feljogosított . k e r e k a s z t a l t . a MAZSIHISZ-t k i s z o r í t s a . a döntés köréből…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  16. Fölöttébb érdekes, hogy a “zsidóbarát” Németh Sándor és a hit gyülekezete most hallgat mint szar a fűben amikor náci emlékművet avatnak. Pedig régen elsőkként vonultak az utcára kiabálni pl. amikor Krisztus utolsó megkísértése c. film ment a mozikban. De most más a széljárás. “Ti nem értetek ehhez, nem értitek a nagypolitikát – mondta korábban Németh a híveinek amikor pillanatról pillanatra változtatta a nézetét. Kell ennél világosabb bizonyíték, hogy a hatalommal lepaktált Németh Sándor, most amikor a zsinagógák és közösségek egymás után jelentik be a holokauszt megemlékezés bojkottját. Pedig a Hit gyülekezete nagyon reklámozta a filoszemitizmusát minden adásában és zsidóbb volt a zsidóknál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  17. Az egerszegi Béke-Shalom sem kér a kormány támogatásából

    http://www.stop.hu/belfold/az-egerszegi-beke-shalom-sem-ker-a-kormany-tamogatasabol/1215160/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is kordont bontottak a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

Orbán majd a jövő héten válaszol 2014. február 6. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos