Ronai and Ronai
AMERIKAI

A németek csak bevonultak a szövetségeshez 2014. január 2. csütörtök 21:15 | AN

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A németek csak bevonultak a szövetségeshez

Budapest – Egyre nagyobb hullámokat ver a német bevonulás évfordulójára tervezett Szabadság téri emlékmű. Ungváry Krisztián történész a Népszavában emlékeztet arra, hogy a Horthy-vezette Magyarország a németek szövetségese volt, és mint szövetségesükhöz vonultak be, nem mint ellenséges országot szállták meg Magyarországot.

A német bevonulás nem volt klasszikus értelemben vett megszállás, miután a magyar kormányzóval való megegyezés keretében történt. A szövetséges Magyarország lelkesen támogatta és harcolt a hitleri Németország oldalán, majd erős jelleméről tanúságot téve, megpróbált az ellenséggel kiegyezni a németek háta mögött, amikor a németek vesztésre álltak. Horthy beleegyezett a németek bevonulásába azzal, hogy lemondott az ellenállásról és a helyén maradt. Ezzel mindent törvényesített. Hozzájárult a Kállay-kormány menesztésébe. Vállalta, hogy a németek kérésére a magyarországi zsidóságot összegyűjti és átadja a németeknek. Ezt a vidéki zsidósággal meg is tette.

Ungváry Krisztián történész ezzel kapcsolatban a Népszavának elmondta:  Magyarország a náci Németország szövetségese volt, a parlament a megszállás után is ülésezett, az új Sztójay-kormány pedig javarészt a korábbi, Kállay Miklós vezette kabinet tagjaiból állt. A Horthy-rendszert felélesztő Orbán-kormány tervezett emlékműve ugyan azt a célt szolgálja, hogy az 1944-es év úgy jelenjen meg a köztudatban, mintha kényszerpályára került volna az ország a német megszállással, és onnantól mindenről a nácik tehetnek. Ungváry Krisztián szerint ez nonszensz.

A németek azért vonultak be, hogy Magyarország teljesítse az ígéreteit, hajtsa végre vállalt szövetségesi feladatait. Biztosítani akarták, hogy a háború kedvezőtlen fordulatai miatt egyik fontos szövetségesük nem szúrja hátba őket. Horthynak csak azon az úton kellett végigmennie, amelyen ő magától elindult, azokat az ígéreteit kellett teljesítenie, amelyeket korábban magától tett. A német bevonulás után az önrendelkezés megmaradt, Horthy nem mondott le, legitimálta a magyar kormányt, ő nevezett ki mindenkit, az államapparátus a magyar kormány utasításait hajtotta végre. A németek arról gondoskodtak, hogy a szövetséges tartsa be az ígéreteit és a németekkel kötött szerződéseit. A magyar kormány ezt minden erőszak nélkül megtette. A német bevonulás a magyar politikai vezetés egyetértésévelé történt, Hitlerrel való megegyezés kísérte, miután semmiféle ellenállás nem történt.

A németek nem ellenségként érkeztek az országba, hanem szövetségesként. A magyar értékelés sajátos, amikor azt tekintik az önrendelkezés megszűnésének, hogy szövetségesüket nem szúrhatták hátba, amikor fordult a hadiszerencse, és nem tagadhatták meg a szerződésekben vállalt kötelezettségeiket és ígéreteiket. Erdélybe és a Vajdaságba bevonulni jó volt, amikor az árat ki kellett volna fizetni, az már nem tetszett. De a nácikkal szövetséges magyar “keresztény” vezetés ezután sem fordult szembe a nácikkal, hanem teljesítette önként minden kérésüket. Ha a nácik megszállók lettek volna, akkor a magyar vezetés lemond, vagy ellenáll. De nem ez történt.

A Népszava emlékeztet arra: azt pedig, hogy a megszállással összefüggésben ellenállásról nem beszélhetünk, Ungváry szerint az az anekdota is bizonyítja, miszerint annak idején megkérdezték a hadműveletet vezető német tábornokot, hogy mennyi idő kell Magyarország megszállásához, mire azt mondta, 24 óra, de ha ellenállásba ütköznének, elég lesz 12 óra is, mivel ez esetben elmaradnak az üdvözlő beszédek. A német csapatokat a legtöbb helyen virágesővel fogadta a magyarországi német kisebbség, amely minden más kisebbséggel szemben különleges előjogokat élvezett a Horthy-rendszerben.

Orbán botrányos kijelentése, amelyet Angela Merkel egy megjegyzésére tett, miszerint “a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be”, jól tükrözi a hazug hivatalos magyar történelemszemléletet. Orbán megfeledkezik arról, hogy szellemi elődje, Horthy Miklós mélyen hajlongott Adolf Hitler előtt, a “keresztény-nemzeti” Magyarország a náci Németország szövetségese és utolsó csatlósa volt, a német nácik oldalán megtámadta a Szovejetuniót, és a német náciknak összegyűjtötte és önként átadta a vidéki magyar zsidóságot. Horthy Magyarországa nácibarát fasiszta állam volt, ugyanolyan hazug demokratikus díszletekkel, mint Orbán fasiszta Magyarországa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (59 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +71 ( 99 szavazatból)
A németek csak bevonultak a szövetségeshez, 4.4 out of 5 based on 59 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

37 Reader’s Comments

  1. Horthy hazaáruló volt egy idegen hatalomnak aktívan közreműködve kiszolgáltatta 600 ezer állampolgárát …. Horthynak le kellett volna mondania és ezzel tehermentesíteni Magyarországot az elfuserált politikájának a következményétől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (55 szavazatból)
  2. orbán politikai hulla

    1944 – 600.000 deportált zsidó ember
    2014 – 500. 000 elüldözött
    a fideSS ugyanott folytatja, mint nagy elődei és példaképei

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (68 szavazatból)
  3. Horthy ugyanolyan alja ember volt, mint a mostani majmolója, Orbán.
    Aljas, kétszínű, és hazát eláruló.
    Ennyire egyszerű a dolog.
    Hogy ehhez aztán milyen köretet tálalnak,teljesen mellékes.
    Ezek kényük kedvük szerint elhazudják a múltat, hogy a jelen 100%-ban az övék, és csak az övék legyen.
    Orbánnak sem fog számítani, hogy milyen áron maradhat hatalmon,mint ahogy Horthynak sem számított.
    Az asszisztencia Orbánnak is olyan minőségű, mint amilyen Horthy őfőméltóságának volt.Selejt,semmirevaló.
    Majd a Magyar Csapat, amit most alakít meg Őfőméltóságú Orbán az tesz róla, hogy az “ellenség” megszűnjön létezni…
    Az út szabad előttük…Nincs ellenzék, aki megakadályozná ebben.
    Kirakatpolitikusok ” kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (63 szavazatból)
  4. Minden ország vagy nemzet történelmébe,bizony vannak olyan korszakok amelyre ,nem kell hogy büszke legyen.de az eltagadásával sem lehet nem megtörténté teni– Egyszerűen nem értem hogy ,mire jó ez,? úgy akárják eljátszani beállítani mindha
    Magyarország háborus történelmi szerepét nem ismernék europában vagy a nagy világban.–Egyszerűen nem értem .!!– Vagy talán megtetszett valakinek a tengernagyi rendfokozat?? már a vezérlőtábornoki, nem jövedelmező??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (39 szavazatból)
  5. Március 19-én az emberek többsége közömbösen fogadta a német erőket és csak fokozatosan döbbentek rá a megszállás következményeire. Az angolszász légierő immár kíméletlenül bombázta a fontosabb magyar célpontokat, elsősorban gyárakat és közlekedési csomópontokat. Április 3-a és szeptember 30-a között összesen 19 légitámadás érte az országot. A bombázások következtében mintegy 20 ezer ember halt meg, április végéig közel 100 ezren hagyták el a fővárost. A német hadsereg azon túl, hogy jelen volt, számos középületet lefoglalt és súlyosan megterhelte az ország gazdaságát. Eltartásuk a magyar kormánynak havi 200 millió pengőbe került. Hatalmas mennyiségű élelmiszer és nyersanyag, kisebb mértékben ipari termék áramlott ki az országból – fizetség nélkül. A német klíringadósság összege az 1943 decemberi 1 milliárd márkáról 1944 végére 2,5 milliárd márkára emelkedett, sőt májusban az SS-nek olyan egyezményt sikerült kicsikarnia a Weiss–Chorin–Kornfeld családoktól, melynek révén a családtagok szabad külföldre távozása fejében 25 évre megszerezte teljes vagyonukat. Az akció hatására Imrédy lemondott miniszteri posztjáról, végleg kiesve ezzel a németek számításaiból. A Sztójay-kormány elszánta magát arra, hogy minden lehetséges erőt mozgósít a szovjetek ellen. Áprilisban az 1. magyar hadsereg Lakatos Géza parancsnoksága alatt támadással próbálkozott {I-135.} Galíciában, ám az elszenvedett veszteségek hatására visszavonult a Kárpátok előterébe és védelemre rendezkedett be. Ezután német kívánságra kikerült a frontra Horthy elit katonai egysége az 1. lovashadosztály is. A jelentős mozgósítások eredményeképp a hadsereg létszáma 1944 augusztusára 1 millió főre emelkedett. Lehetőség nyílt továbbá a németek számára, hogy a magyarországi német lakosság körében gyakorlatilag kényszersorozást rendeljenek el az SS-be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (35 szavazatból)
  6. Ez a Horthy egy agymenés lehetett : még évekkel ezelőtt azzal magyarázták Horthyt ,hogy nem tudott arról mi célból gyüjtenek gettókba 600 ezer embert és szállítják őket tovább a megsemmisítő táborokba.
    Egy ilyen kormányzó mellől csak úgy észrevétlenül el lehet tüntetni néhány 100 ezer embert ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (42 szavazatból)
  7. Remélem, nem csak a Mazsihisz tiltakozik majd, hanem a demokratikus német állam is! A megszállás k e z d e t é t ünnepelni egyébként is kész elmebaj. Az épeszűek a v é g é t szokták ünnepelni. Persze Magyarhonnak egyikre se volna nagyon jogalapja sajnos, Horthynak, Szálasinak és elvtársaiknak “hála”. Azt hiszik itt, hogy a felelősség efféle gyerekes áthárítása a választás előtt mindkét oldalon jobban bejön majd, mint amikor Móricka a kis szaros gatyáját lobogtatva kiabálja, hogy “nem én voltam”? Ha már mindenképpen akarnak emlékművet , javaslom, ez a jelenet legyen bronzba öntve!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (38 szavazatból)
  8. Majd Kerényi elvtárs az ” Átdobták a szart a kerítésen ” című műdal bronzba öntött változatát megkomponálja és az lesz a megszállási emlékmű szobor kompozíció központi figurája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (27 szavazatból)
  9. részlet:

    Charles Gati megjelent A:N. 2011.január február

    Egy tanulságos esetről szól amelyet úgy érzek, hogy most feleleveníthetek újra.
    Az első rész Franklin D Rosevelt a 2. világháború korai napjaiban megkérdezet egy tanácsadót, jhogy Magyarország amely éppen hadat üzent az Egyesült Államoknak királyság vagy köztársaság.
    Tanácsadó. Királyság elnök úr!
    R. :Hogy hivják ott a királyt?
    T. :Magyarországnak nincs királya!
    R.:Akkor ki irányítja a királyságot?
    T.:Egy régens, név szerint Horthy Miklós tengernagy.
    R.: Tengernagy?-Akkor Magyarországnak jelentős haditengerészete van.
    T.:Magyarországnak nincs haditengerészete, még tengeri kijárata sincs.
    R.:Gyakran szokás háborúzni vallási okokból is.Mi ott a fő vallás?
    T.: A katolicizmus,elnök úr,de Horthy tengernagy protestáns.
    R.:Akkor ez az admirális területi követelések miatt üzent hadat nekünk?
    T.:Magyarországnak Romániával szemben vannak területi követelései.
    R.:Ebben az esetben M:O: hadat üzent Romániának?
    T.:Nem! M.o. és Románia szövetségesek.
    R.:Had tisztázzam ezt.M.o. királyság amelyet egy régens irányít haditengerészet nélküli tengernagy , és az ország szövetségben áll Romániával, amellyel szemben területi igényei vannak, viszont az Egyesült Államoknak üzent hadat amellyel szemben nincsenek területi igényei.
    T.:Így van elnök úr!
    ————————————————————————————————————Képzeljenek el egy hasonló, bár nem ennyire mulatságos beszélgetést a mai fehér házban.
    B. Obama. Magyarország köztársaság?
    T.: 2011.december 31.ig bizonyosan az. Akkortól a neve Magyar Köztársaságról csak Magyarországra változtatták.De az ország köztársaság marad.
    B.O.: Nem tervezik a régi királyság visszaállitását?
    T.: Nem! Orbán Viktor miniszter elnök több mint 1000éves nemzete alapító atyjának akar tünni, de nem törekszik arra, hogy király legyen, az új alkotmány vagy alaptörvény azonban ennek ellenére a régi királyság értékeit vissz hangozza.Isten, Szent István koronáját, a kereszténységet és a családot.
    B.O.:Ki az az Orbán nevü fickó?
    T.:A 90es években liberális antikommunista volt,de jelenleg nyolcfős kabinetjének 3 tagja az 1989 elötti kommunista párthoz tartozott.Valaha atheista volt, de most kálvinista, néha azonban katolikus templomba jár.Politikailag keresztényként, jobb oldaliként és nacionalistaként határozza meg magát
    B.O::Had tisztázzam eztOrbán liberális volt és atteista, de ma jobboldali nacionalista?És vallás gyakorló protestáns, aki néha katolikus templomba megy, és olyan politikai entititást próbál megvalósítania amely már 1000 éves?
    T.:Igen uram, így van!Tudnia kell azt is, hogy 2008 ban John Mccaint támogatta .B.O.:Nem egy okos politikus!
    Meg probáltam hűen átadni egy régi írás rövid kivonatát,esetleges tévedésért

    elnézést kérek.

    m

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (53 szavazatból)
  10. “…Horthy hazaáruló volt egy idegen hatalomnak aktívan közreműködve kiszolgáltatta 600 ezer állampolgárát…”
    .
    - Annál azért valamivel többet.
    .
    Ne felejtsük el a voronyezsi fronton kínhalált halt (éhezés, fagyhalál, betegségek), vagy orosz haláltáborokban hasonlóképpen járt 2. Magyar Hadsereg tagjait sem. Az kapásból vagy plusz 150.000 fő.
    .
    A magyar katonai vezetés már akkor is pont olyan jól működött, mint a mai: operetthaderő, semmihez nem értő vezetői vízfejjel, használhatatlan felszereléssel, elégtelen utánpótlással, gyenge képzéssel, alapvetően szükséges eszközök nélkül (mármint, a puszta életben maradáshoz alapvetően szükséges eszközök nélkül, nem hogy a háborúhoz).
    .
    Mindez a világháború egyik legbrutálisabb hadszínterén.
    .
    Namármost, horthy ezt a sereget engedte így kimenni, így kínhalálukért személyesen is felelős. Jó sok ember élete veszett oda miatta. Biztos jól aludt élete hátralévő részében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (41 szavazatból)
  11. A Magyar Honvédségről, aktuálisan:
    .
    2013. október 23-án dr. Orbán Viktor a Fidesz elnöke párt-nagygyűlést tartott a Hősök terén. Ez a rendezvény nem volt állami ünnepség és Orbán pártvezérként szólította fel a hallgatóságát, hogy „…szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok!…Be kell indítani a gépezeteinket, hadrendbe kell állítani csapatainkat!…”
    .
    A gyűlés szónoka mögött nemcsak állami zászlók és címerek, hanem a Magyar Honvédség katonái – több, mint százan – is megjelentek. Jelenlétük nyomatékot adott a pártvezérnek arra, hogy az ország népét megfenyegesse. A hivatásos katonák jelenléte azt sugallta, hogy Orbán akár katonai erővel is kész nyomatékosítani mondandóját.
    .
    A Magyar Honvédség professzionális szervezet, élén a honvédelmi miniszterrel. A szervezet abszolút politika mentes bármelyik magyar alkotmány – akár az Alaptörvény – és a Honvédelemről szóló jogszabályok szerint.
    .
    Melyik katonai vezető felelős azért, hogy a Magyar Honvédség egyenruhájában megjelent katonák egy párt-rendezvényen vettek részt és dr. Orbán Viktor uszító kijelentéseinek pszichikai támogatást nyújtottak? Az illető katonai vezetőt azonnal hadbíróság elé kell állítani, politikai vezetőjének pedig haladéktalanul távoznia kell a tárca éléről. A Katonai Ügyészségnek vizsgálnia kell (kötelessége!), hogy a katonák szereplésére személy szerint kitől érkezett felkérés.
    .
    Az eset a Magyar Honvédség legsúlyosabb fegyelemsértése 1989, a Magyar Köztársaság megalakulása óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (47 szavazatból)
  12. “…Az eset a Magyar Honvédség legsúlyosabb fegyelemsértése 1989, a Magyar Köztársaság megalakulása óta…”
    .
    - Jáj, barátom, te sem voltál katona és/ vagy közeli katonaismerős a “magyar honvédségnek” nevezett torzszülöttben az utóbbi 10 évben, az biztos… ami ott sok éve megy, az egy szakadatlan függelem- fegyelem- és minden egyéb sértések halmaza.
    .
    Pl, amikor háborús zónában (konkrétan afganisztán) a magyar “katonák” tehetetlensége, sorozatos kötelességszegése miatt meghal 5 ausztrál és új- zélandi elitkatona, azt te minek neveznéd? És ezért a legcsekélyebb felelősségre vonás nincs?
    .
    Normális esetben ezért vagy kivégzés, vagy életfogyt katonai fegyház járna. A magyar maffiaállam meg némi hőbörgés után eltusolta az ügyet.
    Volt itt cikk erről is vagy 2 éve. Ahogy arról is volt egy jó komment, miért tehetetlen a NATO az ilyen söpredékkel szemben.
    (tisztelet annak a nagyon kevés, ott harcoló, valóban derék magyar lövész és felderítő legénynek, mint kivételeknek, akiknek a többség miatt kell szégyenben maradniuk a nemzetközi katonatársadalom előtt).
    .
    De a lista nagyon hosszú lenne, ilyen, és egészen hétköznapi dolgokkal is tele volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (20 szavazatból)
  13. “A németek azért vonultak be, hogy Magyarország teljesítse az ígéreteit, hajtsa végre vállalt szövetségesi feladatait. ”
    .
    Jelenleg az EU szövetségesei vagyunk és tekintettel arra, hogy a magyarok jellemben egy szemernyit sem változtak, gondolom az EU kölcsönkérhetné Orbán vekkeróráját, ébresztőt fújhatna magának és rájöhetne, hogy Magyarország, különösen Orbán vezetése alatt, csak erőszakkal vehető rá szövetségesi kötelességei teljesítésére, és csak így védhető ki az árulás és a hátba szúrás.
    —–
    Kedves Bartus úr,

    Ha jónak látja ön is, szeretném megkérni, hogy ezt a cikket, valamint egy régebbi cikkét a trianoni egyezményről, és talán még plusz egy kettőt az örök időállók közül, egy külön rovatban egy egyszerű klikkel elérhetően elhelyezze a főoldalon.
    .
    Ezek a cikkek, egyben néhány magyarországi egyházi, vallási, vallástörténeti állapotokat taglaló cikkel örök érvényűek, a történelmünk egy része, nem szabad, hogy értetlenségbe, félremagyarázásba, feledésbe merüljenek. Mindennapi életünk részei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (21 szavazatból)
  14. Ráadásul az úgymond “megszállók” kizárólag csak a zsidókat, és a Horthy -rendszerre veszélyes ellenállókat, valamint a kommunistákat gyűjtötték be, és gyilkolták meg különböző módokon. Azért, mert valaki magyar volt Magyarországon, még nem érte retorzió a németek részéről. Ellentétben azzal, amikor a a magyar hadsereg “győztesen” bevonult Újvidékre, vagy a Szovjetunió egyes területeire. Na az megszállás volt valóban! Itt nem erőszakoltak meg asszonyokat, lányokat, nem gyilkoltak öregeket, gyerekeket, ahogy azt egyébként a nácik rutinosan tették minden háborús megszállt területen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (15 szavazatból)
  15. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Horthy annyira hitt a német szövetség fontosságában, a küldetés kivételes magasztosságában, hogy fiát is kiküldte a szovjet frontra.Az értelmetlenül elpusztult fia gyásza sem késztette gondolkodásra.A rendszerváltás után nyilatkozó Horthy unoka közölte országgal-világgal , hogy “nem akar magyar lenni.Már iszlám vallást vett fel”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (14 szavazatból)
  16. – Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
    – Huszonnégy órára.
    – És ha ellenállnak?
    – Tizenkét óra.
    – Hogyhogy?
    – Elmaradnak az üdvözlő beszédek.

    Walter von Brauchitsch tábornagy – 1944

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (28 szavazatból)
  17. Totalitás!
    “Horthy annyira hitt a német szövetség fontosságában, a küldetés kivételes magasztosságában, hogy fiát is kiküldte a szovjet frontra.Az értelmetlenül elpusztult fia gyásza sem késztette gondolkodásra.”

    És a szovjet fronton nem csupán a részegen repkedő kis-Horthyk pusztultak értelmetlenül, tán a felszerelés nélkül, nemezcsizmákban vitézkedni küldött II. magyar hadsereg katonái is megérdemelnének egy pár jó szót!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  18. Volt ellenállás :) Egy szem ember ellenállt: Bajcsy-Zsilinszky Endre

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  19. Igen, Emlékmű a hős szövetséges náci német hadsereg bevonulásának 70. évfordulójára.
    Állíttatta: O. /nulladik/ Viktor Őfőméltósága, 15 millió magyar Miniszterelnöke, Vezénylőtábornok, az Ő uralkodásának 3. esztendejében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  20. Ezzel a Fidesz logikával 1956 november 4. szovjet bevonulás tiszteletére is kellene egy emlékművet állítani .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  21. ” Egyre nagyobb hullámokat ver a német bevonulás évfordulójára tervezett Szabadság téri emlékmű. ”

    Ha megépül, Rogán már nem csak tolvaj-rabló, hanem tömeggyilkosokat védő gazemberré válik. A magyar zsidókat a magyar állam csendőrsége állami parancsra gyűjtötte össze és pillanatok alatt átadta egy idegen (akkor már megszálló) hatalom gyilkosainak, akik a Magyar Királyi (vajh mitől???) Államvasutakkal szállíttatták a szerencsétleneket a Német Birodalom haláltáboraiba.
    A felelősség 90-95 százaléka Rogánék elődeit, Horthyt, Szálasit, és a többieket terheli, a Harmadik Birodalom csak 5-10 százalékban felelős.
    Ráadásul a Harmadik Birodalom bűneiért az utódállam, az NSZK megpróbált némi kárpótlást fizetni (emberéletekért!!!???), míg a jogfolytonos magyar utódok nem. Sem Rákosi, sem Kádár, de a “szabad” magyar kormányok sem……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  22. Szanyi Tibor: Magyar Szégyen Napja
    http://kapcsolat.hu/blog/szanyi/11463-magyar-szegyen-napja
    “Ezzel a mementóval akarják megüzenni a nyilas hajlamú szavazóknak, hogy ne pazarolják az energiájukat kormányzásképtelen alakulatokra, hiszen maga a Fidesz is fel tudja vállalni a náci, fasiszta, nyilas (eszmei és gyakorlati) szolgáltatásokat.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  23. “ikab
    2014. január 3. péntek
    13:19

    Volt ellenállás :) Egy szem ember ellenállt: Bajcsy-Zsilinszky Endre”

    Volt még néhány ember, pl. Bajcsy-Zsilinszky titkára, Barcs Sándor, akit szintén azonnal begyűjtöttek a németek március 19-én, de ő megúszta azzal, hogy a fogait kiverték. A feleségének ugyanis sikerült őt a Margit körúti fogházból -egy csendőr megvesztegetésével- kihoznia.
    És persze volt egy Ságvári Endre is.
    Most családi ellenállókról nem szólók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  24. Esetleges helyszín lehetne a Szabadság téren felállítandó leendő “emlékmű” még üresen álló helye?
    Miért is ne? Miért pont ott nem? Olyan stílszerű lenne.
    Csak nyíltan fel kellene vállalni a háttérszövetség létét.

    http://nol.hu/belfold/20140104-titokban_szervezodik_a_becsulet_napja#

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  25. Hogy a rotyi árúló az kétségtelen de az is tény hogy a megszállákor az első három napban már 1500 önkéntes besúgója volt az SSnek meg a Gestaponak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  26. Nem kritikaként, csupán elgondolkozva:
    A szavaknak, azok értelmének súlya van. Az egyik mondatban található ez a kitétel, “…hazug, hivatalos magyar történelem s z e m l é l e t…”, amelyben szerintem a szemlélet szó, mint a történelm járuléka itt pontatlan. Mert az, a szemlélő akaratán kívűl létező tevékenység, valaminek – ez esetben tehát a történelemnek – a kívülről történő “független” megítélésére irányuló és hatását befolyásolni képtelen vélemény-alkotás. Körülbelül annyi, mint a megítélés…
    *
    Márpedig ez a mai magyar hatalom nagyon is tudatosan és előre k i t e r v e lt . l a p o k k a l . játszik. Azzal az előre elhatározott lánglelkű szándékkal, hogy a történelmet nem csupán szemléli, hanem formálja, éspedig a Horthy rendszer fasiszta, irredenta soviniszta alapjaira építve (még fizikailag is, lásd: Kossuth tér és a Szabadságtér), azt folytatva. Ezt az akaratát majd mélyen beágyazza a szánt szádékkal és módszeresen elbutított társadalmi közegbe, hogy aztán folyamatában építsen fel egy, a mai Európától teljesen idegen rendszerű, az ő fogalmai és igényei szerint valódi nemzetállamot.
    Habsburg Ottó hadd forogjon a sírjában, hogy ő nem egy ilyen páneurópáról álmodozott…
    *
    *
    Megjegyzés:
    Úgy tíz éve, a belépés idején, ismerve a magyar jobboldalnak ezt a belenyugvásra képtelen – ellenforradalmi – jellegét neveztem a nemzetállamokból építkező Európai Uniót “fából vaskarikának”. Mert pl. az Amerikai Egyesült Államok uniója azért olyan szilárd, mert nem nemzetállamokból épül fel… Ahhoz tudtommal eddig csak csatlakoztak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  27. Dr. Kronstein Gábor

    A német bevonulás 70. évfordulójához kapcsolódó emlékmű-avatás, a vele
    kapcsolatos megemlékezések nem adnak semmi többletet sem a hazai történelmi tudat, sem a magyar emlékmű-kultúra számára. Különösen nem
    az emlékművekkel, szobrokkal agyonterhelt Szabadság-téren. Az áldozatokra
    vonatkozó álságos hivatkozás nem tudja elfedni, hogy az egész ügy az 1944-es
    magyar együttműködés elkendőzésére szolgál. Gusztustalan….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  28. Dr. Kronstein Gábor

    Az egész eljárás a korabeli magyar felelősség utólagos megszépítésére
    szolgál. Gusztustalan és merőben fölösleges ügy…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  29. Az azért nyilvánvaló ,hogy a II. Világháborúban sem a németek sem Horthy szerepét nem lehet tisztára mosni . A háborút a jó oldal nyerte meg és a rossz oldal veszítette el .
    Horthy bűne elsősorban az ,hogy betegesen ragaszkodott a rossz oldalhoz ami 1941 decemberétől már láthatóan nem csak a rossz hanem egyre nyilvánvalóbban vesztes oldalnak is számított..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  30. Ez az emlékműállítási terv az Ördög műve. Nem véletlenül kerítenek rá sort a ciklus végén. Ez az emlékmű lesz a pont az i-n. Az Alaptörvénybe ugyancsak ördögi szándékkal beleírt 1944. március 19-ének a kőbe vésett megtestesülése.
    Az erő és hatalom jelképe: “megcsináltuk, mert akadálytalanul megtehettük”.
    És mindezt miért? Azért, hogy a magyar náci soviniszta szélsőjobb az 1944-ben történtekkel való lelkiismereti szembenézés nélkül, immár mindarra, ami 1944. március 19. után történt, az Alaptörvényben foglalt felmentő oklevéllel rendelkezve, ezáltal az amúgy finnyáskodásra hajlamos mérsékeltebb polgárság számára is szalonképessé varázsoltan, számukra is emészthetővé téve képviselhesse és propagálhassa a Horthy-korszak soviniszta és revansista eszmeiségét. Ez az emlékműállítási törekvés messze túlmutat egy puszta köztéri alkotás jelentőségén. EMBEREK !!! Eljött a végső pillanat a tisztánlátáshoz !!! Világosan kell látnunk, hogy ez a tervezett emlékmű nem más, mint a hatalmon lévő, Magyarországot kormányzó fidesz és a végletekig elmenni képes magyar náci, soviniszta és revansista szélsőjobb szövetségének szimbóluma. Ennek az emlékműnek a szerepe nem más, mint a magyar náci soviniszta szélsőjobb és a mérsékeltebb konzervatív polgári jobboldal közötti határvonal elmosása, ezáltal a radikális és a mérsékelt jobboldal távlati politikai szövetségének előkészítése. Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor csak a korábbi fidesztől jobbra képes új támogatókra lelni. Ahhoz pedig, hogy a központosított hatalmát megtarthassa, szüksége van ezekre a támogatókra. Maga a fidesz is jelentősen jobbra tolódott, de ez még mindig nem elegendő Orbán megnyugvásához, ezért a szélsőjobbal való esetleges szövetség szalonképességének előkészitésével igyekszik bebiztosítani a hatalmát. Kerül amibe kerül. Az összeomló gyenge finnyás lelkek, a társadalmunk élő lelkiismeretének hordozói hadd vesszenek, hiszen Orbán szerint nem hoznak a konyhára semmit. Borzalom, ahová ez a folyamat vezet! A pokol szakadéka tátong Magyarország előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  31. Öreg Titán
    **************************************************************************************5!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  32. ÖREG TITÁN! MAX!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  33. Öreg Titán! nem adok pluszt. És megkérem Bartus Urat! hOGY FEJEZZÜK BE, A PLUSZ,ÉS MINUSZOLÁST kOMPLESZUSOKKAL KÜZDÖK, ÉS NEM FOGADOM, ELMÁSOK VÉLEMÉNYÉT,AGRESSZÍV BAROM VAGYOK…..éDES eRDÉLY ITT VAGYUNK,ZÚG A SZITTYA FERGETEG……………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  34. IKAB! Ságvári piskóta? Vér kellet a Pucába!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  35. A nagymamam devecseri szuletesu.Devecserben a haboru elott 300 zsido ember elt bekessegben a keresztenyekkel. Minden zsido csaladot elhurcoltak. Senki nem tert vissza. Ma mar egy zsido sem el ott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  36. Az 1944. március 19., mint Magyarország szuverenitása megszűnésének dátuma, az Alaptörvénybe foglalva egyúttal lebegteti és újranyitja az 1947-es párizsi békeszeződés Magyarország általi elismerésének kérdését, ezzel jelentős muníciót és legitimitást biztosít a magyar soviniszta revansista politikai törekvések számára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  37. Sára Sándor dokumentumfilmjében az 1942 januárjától 1943 nyaráig lezajlott eseményekre, a Don-kanyarbeli összeomlásra emlékeznek közkatonák, volt vezérkari tisztek, volt munkaszolgálatosok.
    K. Gy., vezérkari tiszt: „Meg kell emlékeznünk arról, hogy míg ezek a szerencsétlen magyar katonák a Don mellett tengődtek, hogy nézett ki Magyarország, a hátország helyzet«? Sajnos a magyar közvélemény nem volt egységes. Itt Magyarországon egy lármás, hangos szélsőjobboldal vitte a hangot, amelyiket nem fékeztek le, vagy nem fékeztek le kellőleg. Ennek egyik oka az is, hogy még maga Kállay miniszterelnök márciusi beszédében azt mondta, hogy ez a mi háborúnk, és nekünk ebben a háborúban részt kell venni. Természetesen tápot adott ennek a szélsőjobboldali irányzatnak, amely kiélezve hangoztatta a háborúban való részvételét. A magyar lakosság, az ország zöme, egyáltalán nem lelkesedett ezért a háborúért, ami lelkesedés volt az mesterséges volt.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos