Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Az irgalmas szamaritánus 2013. december 10. kedd 11:05

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Az irgalmas szamaritánus

Van néhány dolog, amely mellett nem szabad elmenni. Számosak az Orbán-rendszer bűnei, de amit Iványi Gáborral és az egyházával művelnek, mind közül a legaljasabb. Kétségbe vonják Iványi Gábor metodista gyülekezetének egyházi jellegét, miközben a magyar nyilvánosságban egyetlen ember van, akinek magatartása emlékeztet Krisztusra. És ez Iványi Gábor. Ebben a nagy keresztény országban minden részvét nélkül múlnak ki emberek naponta, akiknek nem is kellene meghalniuk. Nem tudunk azokról semmit, akik szegénységük, nyomoruk, hátrányos helyzetük, hajléktalanságuk miatt veszítik el életüket. Ezek az emberek egyszer megszülettek, csecsemők voltak, szüleik éppen olyan boldogok voltak, mint mások szülei, előttük is ott állt az élet, amely aztán nem egészen úgy sikerült, ahogy szerették volna. Életük éppen olyan értékes, mint bárki másé. Vannak, akik tehetnek róla, vannak, akik nem, hogy az életük zsákutcába jutott. De egy biztos, hogy az esélyeikkel, az emberhez méltó élet feltételeivel együtt veszítették el méltóságukat, és váltak a maguk szemében is olyanokká, ahogyan a külvilág tekintett rájuk. Emberként születtek meg, de emberhez méltatlan módon és okból, közülük nem kevesen állat módjára haltak meg.

Egyetlen ember van ebben az istenverte országban, aki úgy tekint ezekre a szerencsétlenekre, mint Isten teremtményeire, ugyanolyan emberi lényekre, mint az élet napos oldalán élőkre. Iványi Gábor az egyetlen irgalmas szamaritánus, aki bekötözi a lelki és fizikai sebeiket, megmosdatja őket, megeteti őket, megmenti az életüket. Egész családja ezt csinálja. Felesége dolgozhatna elegáns irodában vagy jól felszerelt magánklinikán, de ő szó szerint a szarból mossa ki a magatehetetlen embereket, irtja a bolhájukat, gyógyítja a köszvényüket, ápolja a nyílt sebeiket évtizedek óta. Iványi Gábornak minden gyermeke ugyanebben a szolgálatban tevékenykedik. Nem kényszeríti őket senki. Kisgyermekkorultól fogva ezt látták, számukra ez a természetes. Jártam többször Iványi Gábor békásmegyeri panel lakásában, ahol hat gyermeket neveltek fel. Már felnőttek voltak a gyerekek, de még mindig a kis panelben szorongtak, mert az ő szüleik mindenüket másnak adták. Nem a vagyon gyarapításával törődtek.

Amikor Iványi Gábor egyik alapító tagként elkezdte a SZETA munkáját, hivatalosan még szegénység sem létezett. Ellenzékiségnek számított kimondani azt, hogy vannak szegények. Semmi esély nem látszott arra, hogy ezt a tevékenységet valaha támogatni fogja az állam. Saját erőből, áldozatokat vállalva, a nyomorgókkal együtt lakva, segítették a rászorulókat. Most azért nem adnak egyházi státuszt Iványi Gábor gyülekezetének, mert “bizniszegyháznak” minősítik, miután a rendszserváltás után igénybe vette az állam által nyújtott támogatásokat, amelyek mindenki előtt nyitva álltak. Mintha azokat a támogatásokat magára költötte volna, és nem azokra, akiknek a problémáját nem képes megoldani az állam. Létrehozott egy intézményrendszert, ahol a hajléktalanok gyerekeitől, a bántalmazott nőkön át, az utcán élőkig mindenkin segít, és szociális munkások generációit képezte ki a főiskoláján. Most a gyülekezete azért nem lehet egyház, ő maga hivatalosan elfogadott lelkész, mert a krisztusi könyörületnek olyan példáját mutatta be, amely megszégyeníti azokat a valóban bizniszegyházakat, akik tízmilliárdokat markolnak fel az államtól, de a szívüket elzárják a nyomorultak elől. Mindezt azért, hogy Iványi Gábor ne használhasson fel állami pénzt ahhoz a munkához, amit rajta kívül senki nem végez el.

Ennek az Orbán Viktor által vezetett rendszernek a képmutatása, mérhetetlen álnoksága és gonoszsága azon mérhető le leginkább, ahogyan a hajléktalanokhoz, az elesettekhez viszonyul. Jézus Krisztus azért jött, hogy a betegeket meggyógyítsa, a megkötözötteket megszabadítsa, hirdesse nekik az Úrnak kedves esztendejét. Nem az egészségeseket jött hívogatni, hanem a betegeket. Isten az árvák, az özvegyek, a szegények, az elnyomottak Istene. Egy olyan rendszer nevezi “kereszténynek” magát, amely mindezt megtagadja, hatalmasakat rúg a szegényekbe, a nyomorultakba, a mgaukról gondoskodni képtelenekbe. Amely megalázza, megtapossa és üldözi azokat, akik a szegényeken segíteni próbálnak. Mindebben élenjár a kereszténydemokrata néppárt, amelyet egy Nimród vezet, aki élvezetét leli nála gyengébb állatok gyilkolásában. Miközben olyan egyházakba öntik a milliárdokat, akik sem lelkileg, sem fizikailag nem tudnak segíteni az embereken. Papjaik és püspökeik palotákban élnek, dőzsölnek a luxusban. Ezek nem “bizniszegyházak”, de Iványi Gábor kis gyülekezete az. A bűnük az, hogy erejükön felül segítettek másokon.

Iványi Gábor egy kincs egy országban. Kevés ország mondhatja el magáról, hogy van egy ilyen krisztusi embere. Mindent elmond az országról, amely egy ilyen embert üldöz. Nem sajnálni kellene tőle a pénzt, amit a nyomorultakra költ, hanem minden pénzt odaadni neki, hátha valaki tud enyhíteni ezen a bajon. De ezeknek a gazembereknek az a megoldás, hogy kiszorítják a szerencsétleneket az erdőkbe, mint a vadállatokat. Iványi Gábor vezetett állami intézményt is, ahol meggyűlt a baja azokkal a “szakmai” feletteseivel, akik a hajléktalanokat szociológiai kutatások tárgyainak tekintették, Iványi Gábor viszont enni akart adni nekik. Krisztusi sors adatott neki. De én még ilyen szép és tartalmas, emberi értékekben gazdag életet nem láttam. Igazgyöngyök vannak ennek az embernek a szívében. Élete egy kálvária, és beteljesül rajta Jézus szava, hogy nem lehet a tanítvány nagyobb a mesterénél. Ha őt üldözték, a tanítványait is üldözni fogják. Ha őt gyűlölte, és nem fogadta be a világ, akkor a követőit sem fogja. A mai világban azonban nem törvényszerű, hogy ennek így kellene megtörténnie. Léteznek civilizált országok, ahol megbecsülik az ilyen embereket. Nem kis kereszt volt az sem, amit eddig cipelt a hátán, amíg legalább az egyházi státuszát, az állami támogatások felhasználásának jóhiszeműségét nem vonták kétségbe minden ok nélkül.

Ami Iványi Gáborral zajlik, az mutatja legjobban ennek a rendszernek és hatalomnak a mindennél mocskosabb aljas természetét és embertelenségét. Akik Iványi Gábort üldözik, nem őt üldözik, hanem azokat a szerencsétleneket, akik másra nem számíthatnak, és az Istenüket, aki számontartja az életüket. Ezt a munkát nem mindenki képes elvégezni. Én képtelen lennék rá. Ahhoz olyan hit, olyan szív szükséges, amilyen Ivaányi Gábornak, a családjának, a gyülekezete tagjainak és a segítőiknek van. Isten ajándéka ez, és ő maga is Isten ajándéka. Pótolhatatlan az, amit tesz. Balog páter, a szemforgató református jezsuita gazember, nem gondol arra, hogy egyszer meg kell állnia Isten előtt, aki számonkéri rajta azok halálát, szenvedését, akikről nem is tudunk. Ezt az Orbán Viktor nevű ördögöt a pokol kénköves tüzében fogják az örökkévalóságban sütögetni mindazért az aljasságért, amit elesett, magatehetetlen emberekkel szemben tesz. Ez a felcsúti csirkefogó Európát a “kereszténységre” tanítja, miközben krisztusi embereket üldöz, halálba kerget olyan embereket, akikért az Isten fia meghalt. Iványi Gábor esete mindennél jobban mutatja ennek a rendszernek a “keresztény” jellegét. Ezeket a kufárokat Jézus nem ostorral, hanem széklábakkal verné ki az Isten templomából.

Iványi Gábor egyházát most kirendelt szakértő vizsgálja, hogy egyház vagy sem. Állam hitelveket nem vizsgálhat. Érdekes lesz a végeredménye a vizsgálatnak, amely szembesül az első valóban keresztény gyülekezettel, amely a gyakorlatban meg is valósítja az evangéliumi mintát. A hit holt cselekdetek nélkül. Ezek a cselekedetek mondják el, milyen a hitük azoknak, akik ezt teszik. A szakértő kirendelése álnok képmutatás: az ítélet már készen áll, most eljátsszák hozzá a “demokratikus” látszatot. Vajon ki lesz a szakértő? Ki alkalmas arra, hogy Istenen kívül ezt a kérdést eldöntse? Nyilván arra kíváncsiak, hogy az egyháztagsági nyilatkozatokat aláíróknak milyen egyházi szolgáltatást nyújt az Evangéliumi Testvérközösség? Megmondjam? A hitet, a reménységet és a szeretetet. Azt akarják bebizonyítani, hogy az aláírók nem aktív egyháztagok. Kérdezzük, nagy tisztelettel, hogy a katolikus egyház által nyilvántartott taglétszámból hányan veszik igénybe a szolgáltatásaikat. A nyilvántartott tagok nagy része kétszer találkozik életében a katolikus pappal, akkor is öntudatlan állapotban: egyszer, amikor csecsemőként “megkeresztelik”, hogy becsaklizzák a szervezetbe és felvegyék utána a fejpénzt, másodszor, amikor eltemetik (feltéve, hogy eleget fizet a család).

Iványi Gábor egyházához csatlakozókat sokkal erősebb kapcsolat fűzi az Evangéliumi Testvérközösséghez, mint a katolikusok kétharmadát saját egyházukhoz. Mert ők tudatos döntést hoztak. De a római gyarmatosítókhoz “bekereszteltek” nem. Azt fogják majd kitalálni, hogy a csatlakozók nem az egyház hitelvei miatt csatlakozott, hanem a szociális munkájának elismerése miatt? De az nem bibliai, hogy valakinek a jó cselekedeteit látva ismerik fel az ő Istenét? Nem ez a bibliai minta? Hogy látva a te jó cselekedeteidet, dicsőítsék a te mennyei Atyádat? Nem ez a leghitelesebb bizonyságtétel az Isten jósága és szeretete mellett? Nem úgy van, hogy akik az Iványi Gábor hitéből származó jó cselekdetekre igent mondanak, azok az ő Istenére mondanak igent, aki ezeket a dolgokat cselekszi benne? A hitelvek fontosak vagy a hitből való cselekedetek? Melyik a hitelesebb?

Kígyók, kígyók, álnok, hamis, hazug, farizeus kígyók. Sajnálják a pénzt a síró öregasszonyoktól, betegektől, éhezőktől, árva és sérült gyerekektől, közben futballstadionokat építenek maguknak, ahol szórakoznak. Ezek nevezik magukat “kereszténynek”. Borsodban azt mondja a rakacai asszony, aki egyedül neveli a kislányát, hogy még egy kifestőt sem tud venni a négyéves gyerekének karácsonyra. Hogy megemlékezzen róla, hogy megszületett a világ Megváltója, a szegények Istene, aki egy istállóban látta meg a napvilágot, hogy együttérezhessen minden szerencsétlen nyomorgóval és üldözöttel. Nem szakad meg ezeknek a szívük? Van képük addig dőzsölni, milliárdokat osztogatni egy betegagyú ember sületlen és gyermeteg hobbijára, amíg egyetlen ilyen gyerek is van az országban? De sokaknak a színező már eszükbe sem jut, csak valami rendesebb ételt ennének már. De a nagy magyarok, a nagy “nemzeti” szövegükkel nem segítenek, tőlük megdögölhetnek a honfitársaik, a szívük kemény, mint a kő. De akik segítenének, azokat is akadályozzák és üldözik. A gonoszságuk az égbe kiált.

Iványi Gábor igazi pásztor és nem béres. A béres, ha farkast lát, elszalad, és magára hagyja a juhokat. Más azt mondaná: elvették az állami támogatást, nem tudjuk miből finanszírozni ezt a munkát, bezárjuk a boltot. De Iványi Gábor nem zárt be semmit. Nem adott át semmit, mert az egészet el is akarták venni tőle. Hanem működteti, ami önmagában egy csoda. Iványi Gábor intézményei soha nem a dőzsölésről voltak híresek, soha nem vetette fel őket a pénz, ha jutott valamire, másokra költötték. Létrehozták a kis békásmegyeri templomot, még annak udvarába is “hajléktalanokat” fogadtak be, ezúttal nem embereket, hanem állatokat. Az egész olyan, mint a mesében. Tényleg a pionír keresztények ősegyházát idézi. Ezek az emberek hitből élnek, minden egy kicsit rozoga, össze akar dőlni, de Isten segítségével mégsem dől össze, hanem mégis működik. A kis templom orgonája még Iványi Gábor fiának esküvőjén is bedöglött. De nem ezek a fontos dolgok, hanem a szeretet. Most is a kenyérszaporítás csodáját élik át napról napra, szűkölködve, eladósodva. Akiben van egy kevés istenfélelem, ezt kívülről látva, elszégyelli magát, és megretten, hogy elég biztosan áll-e ő az Isten színe előtt? Vajon nem kellene-e a vagyonából, a jövedelméből támogatnia ezt a munkát? Vajon nem azért áldotta-e meg Isten, hogy másokon segítsen?

Néhány hete felhívott Iványi Gábor. Csak úgy. Hogy vagyunk? Eszébe jutnak ilyenek. Mondtam neki, ha ez a 17 ezer ember vállalná, hogy havonta ezer forintot ad, ami 5 dollár, az egy hónapban 17 millió forint. Mit mondott erre Iványi Gábor? Hogy erre nem gondolt, hiszen az aláírók többségén neki kellene segíteni. Erről az emberről kérdőjelezik meg, hogy keresztény, hogy a gyülekezete egyház, amelyet még a kommunisták is elismertek, de ezek a nagy kommunistázó “keresztény-nemzeti” széplelkek nem. Megjegyzem, Iványi Gábor akkor is az üldözöttek oldalán áll, amikor az nem népszerű. Nem hibáztatott soha senkit, ha őszintén feltárta a szenvedését, a tehetetlenségét, a csalódottságát. Nem állt soha a gyalázkodók, a részvétlenek közé. Mindig tüntetően azok mellé állt, akiket üldöztek, elnyomtak, megaláztak. Soha nem mondta senki jogos felháborodására és kiborulására, hogy öngól. Soha nem állt a baráti géppisztolytüzet indítók oldalára. Soha nem vakította el a gyűlölet, mint némely “keresztény” testvérét, és az igazságot soha nem árulta el semmilyen érdekért.

Az Orbán-rendszer természetének vizsgálatához van egy másik lakmuszpapír: az antiszemitizmushoz való viszony. Iványi Gábor soha nem döngette a mellét, nem azért állt szembe mindig az antiszemitizmussal, hogy abból hasznot húzzon. Mindig az őszinte emberség vezette. Orbánék ötmilliárd forintot költenek jövőre egy holokauszt emlékműre. Az eset a rendszer állatorvosi lovaként magába foglalja mindazt a gonoszságot és romlottságot, amely ennek a rendszernek a sajátja. A holokauszt áldozatai, túlélői és a hozzátartozók nem igényelnek ötmilliárd forintos emlékművet, amely arra szolgál, hogy fügefalevélként takarja az Orbán-rendszer és kormánya antiszemitizmusát. Nekik elég lenne, ha nem állítanának Horthy-szobrokat, nem dicsőítenének nyilas és háborús bűnös írókat, Wass-t és Nyirőt kihúznák a tankönyvekből, nem lennének Budapesten antiszemita előadásokat tartó náci színházak. És ez nem kerülne semmibe, viszont mutatná az antiszemitizmus elutasításának őszinteségét.

Ehelyett, egy éhező országban provokatív módon ötmilliárd forintot költenek holokauszt-emlékműre, ami nem más, mint egy antiszemita uszítás. Aki nem utálta eddig a zsidókat, az is utálni fogja, és példálózni fognak vele, lám: a zsidóknak semmi nem elég. Itt van a “holokamu biznisz”. Enni nem tudunk, de ezeknek ötmilliárdért emelnek emlékművet. Mintha a zsidók kérték volna. Igazából a zsidóság hivatalos képviselőinek ezt vissza kellene utasítaniuk. Orbánék ezzel megerősítik azt a náci előítéletet, hogy a zsidók veszik el a magyar nép pénzét, miközben látatlanban lefogadom bárkivel, hogy ebből az ötmilliárdból minimum hárommilliárdot ellopnak. Lopnak, és közben a zsidókra mutogatnak, hogy “tolvajok”. Mindezt az antiszemitizmus elleni harcnak álcázva, ország-világnak mutatva, hogy ők mennyire elítélik az antiszemita fajgyűlöletet. Lázár János, aki közben zsidók meggyilkolásáért elítélt Wass Albert-szobrot avat (melyik fideszes vezető nem?), elmondja: azért állítanak a holokauszt gyermekáldozatainak emlékművet, mert a gyerekek biztosan ártatlanul haltak meg. A mondat második fele úgy folytatódna, hogy a legyilkolt felnőtt zsidók viszont nem. Ők megérdemelték. Ezt a kormány nevében mondta, és még mindig azt állítják egyesek, hogy sem Orbán Viktor, sem a kormánya nem antiszemita. Mit kell még tenniük ahhoz, hogy ez a vélekedés megváltozzon? Ennél mocskosabb antiszemita uszítás, mint amivel a gyermekáldozatok emlékművét megindokolták, nincs. Ráadásul teljesen új szín a nemzetközi antiszemita irodalomban. Ezek a gazemberek szélesítik a náci repertoárt, mindezt holokauszt-megemlékezésnek álcázva. A holokausztot az ő szellemi elődeik készítették elő és hajtották végre.

A názáreti Jézus zsidó volt és az is maradt. Soha nem sírt, csak amikor a zsidókat siratta, akiket majd meg fognak ölni a pogányok. A kereszténység nem a zsidóság ellentéte. A kereszténység és az antiszemitizmus egymást kizáró fogalmak. A kereszténység a “zsidóságba” való beoltást jelent. Itt van egy magát “kereszténynek” nevező rendszer, amely a “kereszténységre” hivatkozva korlátozza a polgári jogokat, számolja fel a demokráciát, és közben a legközönségesebb módon lop, hazudik, bálványimádó, antiszemita, gyűlölködő, kifosztja a szegényeket és üldözi az egyetlen embert, aki a magyar közéletben Krisztus képét és jellemét mutatja. Minden olyan felekezet, aki érzéketlen a nyomorgókkal szemben, egyházi státuszt és milliárdokat kap, akik pedig igazi keresztények, és ezt a gyümölcseik mutatják, azokat kirekesztik és elvitatják tőlük az egyházi státuszt.

Iványi Gábor esete rámutat egy másik fontos tanulságra: a “kereszténynek” hazudott fasiszta szellemiségű diktatúrával szembeni magatartás helytelen voltára. Dicséretes, és az egyetlen említésre méltó pozitív jelenség volt Magyarországon az Iványi Gábor egyháza mellett született 17 ezer aláírás. Ám látható, hogy semmit nem ér, mert ez a hatalom a saját maga által megszavazott alkotmányellenes rendelkezéseit sem tartja be. Ha a polgárok elfogadják az Orbán-rendszer játékszabályait, akkor azokon belül vereségre vannak ítélve. Így van az egyházi törvény esetében, így van ez a választásokkal, és minden egyébbel. A rendszer egészét kell elutasítani, mert az egész rendszer illegitim, amely semmiféle törvényt vagy szabályt nem tart be. A rendszer egészét kell bojkottálni, mert különben macska-egér játék folyik, és csak megalázzák azokat a polgárokat, akiknek joguk van a hazájukhoz, és semmi nem indokolja, hogy egy megkergült felcsúti hülyegyerek megint elvegye egy emberöltőre a szabadságukat és esélyeiket.

Az fogja megmenteni Magyarországot, aki nem törődik azzal, hogy ma hányan követik, ki mit fog mondani, hanem jogkövető módon és egyenesen viselkedik. Vagyis: a rendszert és a csaló választásokat bojkottálja. Tévednek, akik azt hiszik, hogy azzal rövidíthetik meg az Orbán-rendszer létét, ha részt vesznek a törvénytelen választásokon. Azzal nem megrövidítik, hanem meghosszabbítják. Ezt a választást nem azért tartják, hogy a nép akarata érvényesüljön (a nép nincs is abban a helyzetben, hogy felelős döntést tudjon hozni, mert a valós információktól elzárják), hanem azért, hogy az eddigi törvénytelenségeket, az alkotmányos rend megváltoztatását, az államcsínyt, és minden gazemberséget viszamenőleg ezzel a szavazással legitimáljanak. Iványi Gábor és egyháza esete cseppben a tenger: mindent elmond erről a rendszerről, és arról, hogyan nem lehet, és hogyan kell ezzel a rendszerrel bánni.

Ha Jézus mintáját követjük, stílszerűen, akkor azt látjuk, hogy ő nem alkalmazott erőszakot, de nem is engedett egy millimétert sem az igazságból. Nem ment bele a csapdákba, nem fogadta el a farizeusok játékszabályait. Amikor megfeszítették, ellenfelei akkor szenvedték el a legnagyobb vereséget.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +123 ( 143 szavazatból)
Bartus László: Az irgalmas szamaritánus, 4.6 out of 5 based on 68 ratings

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

65 Reader’s Comments

  1. @abakony.hu
    .
    köszönjük az interjút. Nagyon hasznos volt a fenti cikk mellé.
    További sok sikert!
    .
    “Aki csak magára gondol, annak problémái vannak, aki azonban másokra, annak izgalmas feladatai” (Ole Nydahl).
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Kedves Laci! Sokmindent írsz,sokmindenben igazad van. Csak egy összetett kérdés:hány éve is élsz New Yorkban? Talán már tíz éve is van. Hogy tudsz Te a magyar valóságról ítélkezni? Állást foglalni,véleményt mondani:csak emlékeztetlek Téged is láttunk az elmúlt rendszer embereként,a múlt rendszert élve,a Kisz-szervezet titkáraként akkori dolgodat végezve. Nem tudhatod,mert nem itt éled az életed,hogy ki mit tesz illetve nem tesz. Nem védek senkit, nem ítélkezek senki felett.Te is voltál hitében megtévedt ember! Emlékszel még,ugye?Ott élsz,ahol lehetőséget kaptál egy jobb életre.Ne azon háborogj,hogy itt ki mit tesz-nem tesz! Ha módodban áll segíts Iványi Gábor és mások munkájában:merem állítani nincs egyedül.Üdvözlettel:Akácsné Icu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -12 (28 szavazatból)
  3. Kedves “tisztelthölgyeimésuraim”!

    Bocsánat, hogy közbeszólok, de látom, még nem érkezett válasz erre a hozzászólásra: 2013 december 11. szerda 11:53. Megpróbálkozom a válaszadással… A magyarázat biztos nem lesz teljesen gördülékeny, előre is elnézést kérek érte: nem vagyok szakértő.

    A teljes részlet így szól (Máté 22: 15-22.):

    Ekkor a farizeusok elmenvén, tanácsot tartanának, hogy szóval ejtsék őt tőrbe.
    És elküldék hozzá a tanítványaikat a Heródes pártiakkal, akik ezt mondják vala: Mester, tudjuk, hogy igaz vagy és az Isten útját igazán tanítod, és nem törődöl senkivel, mert az embernek személyére nem nézel.
    Mondd meg azért nékünk, mit gondolsz: Szabad-e a császárnak adót fizetnünk, vagy nem?
    Jézus pedig ismervén az ő álnokságukat, monda: Mit kisértgettek engem, képmutatók?
    Mutassátok nékem az adópénzt. Azok pedig oda vivének neki egy dénárt.
    És monda nékik: Kié ez a kép és a felírás?
    Mondának néki: A császáré. Akkor monda nékik: Adjátok meg azért ami a császáré a császárnak; és ami az Istené, az Istennek.
    És ezt hallván, elcsodálkozának; és ott hagyván őt elmenének.

    Úgy tudom, a kulcs a “Mutassátok nékem az adópénzt.” mondat. Jézusnál nem volt ilyen pénz (ezért kért a farizeusoktól egyet). Az ő királysága nem evilágból való, a földi uralkodóknak nincs felette hatalma (ezt később Pilatusnak mondja). Viszont a farizeusok – mivel van ilyen pénzük – elfogadják az idegen, megszálló rómaiak hatalmát. Ha pedig ezt teszik, akkor fizessenek adót, mert ez is vele jár. Emellett ne csak a földi dolgokkal, hanem az égiekkel is törődjenek.

    Manapság is két lehetőségünk van:
    1) Ha nem vonjuk ki magunkat a földi dolgok alól: adózni szükséges, mert – legalábbis egy normálisan működő társadalomban – ebből az adóból olyan dolgokat valósít meg az állam, ami mindenki érdekeit szolgálja (pl. utak, közbiztonság, tűzoltóság…etc.)
    2) “Add el mindenedet, árát oszd szét a szegények között, majd jöjj és kövess engem.” Itt már nem kell semmilyen kompromisszum a fennálló hatalommal. Van, aki ezt választja (pl. szerzetesek). Igazából véleményem szerint Jézus is ezt az utat járta. Tehát nem ő köt kompromisszumot, hanem az, aki az 1. lehetőséget választja. Viszont ettől még lehet Jézus követője.

    Üdv.:
    Barnamedve

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Kedves Icu,

    én a szakmámat gyakorlom, a munkámat végzem, egy amerikai magyar újságban a magyarországi viszonyokról (is) írok. A világ sokkal kisebb, mint gondolnád, bár Budapesttől New York messzebb van, mint New Yorktól Budapest, de ne hidd, hogy innen nem lehet látni, mi zajlik ott. Arról, például, hogy Iványi Gábor egyháza miért nem lehet egyház, elég világos és egyértelmű véleményt lehet mondani a világ bármely részéről. Ehhez semmi köze nincs annak, hogy én a falum KISZ-titkára voltam, ahol Te KISZ-tag voltál, és jó lelkiismerettel csináltam, amíg jó lelkiismerettel csinálhattam, aztán amikor úgy láttam, még ki is léptem, veletek szemben, akik nem léptetek ki. Ugyanígy csináltam minden mást is az életemben. De ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy Magyarországon sértik a lelkiismereti szabadságot és a felekezeti jogegyenlőség elvét sok minden más mellett. És ahhoz sem, hogy erről a világ bármely pontjáról ne mondhatnék én vagy bárki más véleményt. New Yorkban én nem kaptam lehetőséget egy jobb életre, hanem én választottam, hogy milyen társadalomban, milyen mentalitású emberek között szeretnék élni, és ezért óriási áldozatokat hoztam és hozok. Éppen azért, hogy ne kelljen elviselnem az olyan aljasságokat, mint amelyekről ez a cikk szól. Mindenkinek joga van véleményt mondania erről, éljen bárhol a világon. Sőt, még nem magyar embereknek is joguk van ehhez, és úgy látom, hogy a nyugati sajtóban megjelenő Magyarországról szóló cikkek jobban látják a magyarországi helyzetet, vagy legalábbis jobban tükrözik azt, mint a pártpropagandát végző magyar sajtó 90 százaléka, amely közönséges agymosást folytat. De sokan félrértik, amikor például azt mondják, hogy én innen “osztom az észt”, és innen üzengetek haza. Ez tévedés. Az Amerikai Népszava 122 éves újság, az online technikai adottságainak köszönhetően az itteni cikkek olvashatók Magyarországon is, de a világ minden pontján is, ezért a világ magyarságának szól, áéppen úgy, mint bármilyen más újság. Ez nemcsak az Amerikai Népszavára igaz, létezik Kanadai Magyar Hírlap is. Ha nem lenne online, ezek a cikkek itt ugyanigy megjelennének, csak akkor kizárólag a nyomtatott újságban. Iványi Gábort az amerikai magyarok jól ismerik, évek óta minden héten megjelennek az Amerikai Népszava nyomtatott kiadásában az Egyperces prédikációi. Ez a cikk is nekik szól, csak a technikának köszönhetően, Te is láthatod, és elolvashatod Magyarországon. Remélem, sikerült eloszlatnom néhány félreértést. Baráti üdv., BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  5. A császárnak járó megadásról.
    A tanítványok Jézustól azt kérdezték, hogy kik fizetnek adót.?Jézus mit mondott?
    A Fiak Szabadok!, de a botránkozás elkerülése végett vessetek oda nekik, ami jár ( énérettem és érettetek ) Ami a hal gyomrában volt, az az akkori legkisebb pénzegység volt.
    A világnak csak az adóval tartozol ez úgyis az övé.
    A Mindenhatónak semmivel nem tartozol, hisz Ő már mindent kifizetett érted és érettem. Hát ez a nagy különbség.
    Úgy gondolom itt nem az adópénz a lényeg, hanem az, hogy a Fiak Szabadok.
    De a legnagyobb kérdés, hogy Te a Fiak közé tartozol-e?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Elnézést, hogy nem előbb írtam, de nem vagyok sokat a net közelében, dolgoznom kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Eagle 12:02 “Mi a démon ellenszere??
    Puskagolyo – kétszer – a demon fejébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Tudom nem ez egy újság, de fontos a hitelesség, és ennek kedvéért a bibliai idézet a fenti témához :

    Köszönöm a türelmet.

    Károli Gáspár » A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 17. fejezet
    24
    Mikor pedig eljutottak vala Kapernaumba, a kétdrakma-szedők Péterhez menének és mondának néki: A ti mesteretek nem fizeti-é a kétdrakmát?
    25
    Monda: Igen. És mikor beméne a házba, megelőzé őt Jézus, mondván: Mit gondolsz Simon? A föld királyai kiktől szednek vámot vagy adót? a fiaiktól-é, vagy az idegenektől?
    26
    Monda néki Péter: Az idegenektől. Monda néki Jézus: Tehát a fiak szabadok.
    27
    De hogy őket meg ne botránkoztassuk, menj a tengerre, vesd be a horgot, és vond ki az első halat, amely rá akad: és felnyitván a száját, egy státert találsz benne: azt kivévén, add oda nékik én érettem és te éretted.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Kedves Bartus László,
    annyira tökéletes kórképet adott a jelenlegi itthoni helyzetről, hogy egyszerűen ennél jobban le sem lehetett volna írni. Nagyon sajnáltam, hogy ez a valóban gazfickókból álló szemét banda még a saját rendeletét, törvényét sem tartja be, a legjobb példa erre, hogy azt mondták Iványinak, szedjen össze 10 ezer aláírást – és amikor ennek a többszörösét összegyűjtöttük, már nem volt elég… ettől kezdve az sem igaz,amikor levegőt vesznek (bár jobb lenne, ha egyszercsak elfelejtenének levegőt venni).. Szóval nagyon szuper a cikk, amúgyis nagy figyelemmel kísérem és gyűjtöm az írásait. Csak gratulálni tudok hozzá és várom további cikkeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  10. Tanulságos videó a csepeli szociális temetésről és a követelményekről Hír24-en.
    Címe: Ezreket várnak a szegények temetőjébe
    Tele jó tanácsokkal/kötelezettségekkel az eltemettető számára.
    .
    Valóban egy ilyen szellemi légkörből „kilóg” Iványi Gábor. Áldja meg Isten őt és minden segítőjét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Erre az álkeresztény bandára csak egyetlen jelző az igazi, – ezek sátánisták. Erre nézve Krisztus Urunk eligazított kétezer évvel ezelőtt;
    ” Bárcsak hideg lennél vagy forró, mivel langyos vagy, kivetlek téged az én számból.” ( Jelenések könyve, levél a laodíceai gyülekezetnek).
    Jézus szerint tehát még az istentelenek is különbek, mint a langyos álkeresztények. Még egy másik figyelmeztetését is érdemes megjegyeznünk; “Tartsátok be az írástudók tanításait a törvényről, de cselekedeteiket ne kövessétek, mert ők mondják, de nem cselekszik.” Napjainkban nemhogy nem cselekszik, hanem az ellenkezőjét cselekszik, tehát sátánisták. A legnagyobb felelősök ezért a magukat kereszténynek nevező egyházi vezetők, akikre nézve a Bibliában Ezékiel könyvének 33. fejezetében tér ki Isten szava.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. “Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.
    Nem minden, aki ezt mondja nekem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.” (Máté ev. 7:19-21)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    Tisztázzuk, a korabeli Izráelben kétfelé fizettek adót:
    1. Rómának – római pénzben.
    2. a Templomnak – csakis zsidó pénzben szabadott.
    .
    A római adót a nép által vámszedőknek nevezett – volt bűnözőkből, felszabadult rabszolgákból és pogányokból verbuvált – adószedők bérmunkában hajtották be. Erkölcsi szempontból mindenki bűnösöknek tartotta ezeket…
    A templomadószedőt a nép is így nevezte és erkölcsileg elfogadott foglalkozásnak számított.
    .
    A drahma görög pénz volt, így aztán furcsa, hogy az egyik fenti idézetben a templomi adó szedőit dramhmaszedőknek nevezi Károli Gáspár
    .
    Egy biblia fordítás nem attól hiteles, hogy minél régebbi, és ettől olyan rejtélyesen misztikus, hanem attól, hogy minél olvasmányosabb azaz a nyelvezete minél közelebb áll az adott kor olvasójának az anyanyelv használatához. 1500, vagy 1800 év távolság egy adott fordítandó anyag születésétől számítva, annak hitelességét illetően már édes mindegy.
    .
    Annál érdekesebb viszont az, hogy anno az egyházatyák “egyházpolitikai” igényeiket kielégítendő, mennyit vettek ki belőle, mennyit tettek hozzá és mennyit változtattak meg anyagon belül ők maguk…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    És itt se feledjétek kedves Kommenttársak Jézus kijelentését és igéretét, miszerint nem azért jött, hogy a proféciákat és magát az Írást, a Törvényt, vagyis a Tórát illetve, hogy egyáltalán a zsidó vallást megváltoztassa, eltörölje hanem éppen, hogy megerősítse (betöltse) azt. És azt is hozzátette, hogy aki ezekben [csupán egyetlen iótányi] változtatást eszközöl és ráadásul úgy is tanítja azt, annak nem lészen helye a Mennyek Országában. [Máté.5;17]
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    Még egy fogalom tisztázandó, a pénzváltó fogalma.
    .
    Tekintettel arra, hogy a zsidó vallás szabályainak szerint a templomi adót nem fizethették másban, mint zsidó pézben, szükség volt olyan foglalkozásra, amely az ettől eltérő pénznemeket át, illetve felváthatta. Még római pénzben sem fizethették meg ezt a hozzájárulást a templom és az akkor – Nagy Heródes uralkodását leszámítva * – már kb. száz éve az uralkodói feladatokat és a kormányhivatalt is ellátó főpapság működéséhez… A pénzváltó erkölcsileg természetesen elfogadott foglalkozás volt. Az, hogy Jézus szétcsapott közöttük, az éppenséggel nem a foglakozás iránti ellenszenv kifejezése, hanem A [zsidó!]Templom világi hívságoktól mentes tisztaságát volt hivatott demonstrálni, beleértve ebbe a hosszú ideje húzódó – ráadásul római megszállással és adózással is párosuló – ellentmondásos interregnum óriási [örténelmi] feszültségét is.
    .
    * Heródes a származását tekintve nem volt zsidó. [A Nép azóta is az igazi királyára, felkentjére, mesiah-ra magyarosan messiás-ra, latinul krisztusra vár]

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos