Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kétszázezer magyar gyermek éhezik 2013. december 20. péntek 7:10 | Barát József

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kétszázezer magyar gyermek éhezik

New York – Children’s Nutrition Fund névvel jegyezték be Kaliforniában azt a gyermekélelmezési segélyszervezetet, amely az éhező magyar gyermekek számára gyűjt adományokat. A szervezet kiemelten közhasznú státuszt kapott az Egyesült Államokban, amely azt jelenti, hogy az amerikai adózók adományaikat leírhatják az adójukból. Az Amerikai Népszava támogatja a szervezet munkáját és felkéri az amerikai magyarokat és a világ minden részén élő magyarokat, hogy lehetőségeihez mérten támogassa adományaival az éhező magyar gyermekeket. Az alábbiakban közöljük Barát József, a CHF ügyvezető igazgatója tájékoztató levelét és felhívását. Tegyünk meg mindent, hogy karácsonykor és az ünnepek alatt egyetlen éhező gyermek se legyen Magyarországon.

Ön vendégül látna-e az ünnepi asztalnál egy éhező gyermeket? Legalább egyszer egy évben? Legalább gondolatban? Akár csak egy gyorséttermi ebéd áráért? Ha igen, kérem, segítsen, hogy a Children’s Nutrition Fund (CNF), a magyarországi Gyermekétkeztetési Alapítvány amerikai testvérszervezete segíthessen.

Évről évre nő a gyermekszegénység Magyarországon. Érthető, az Európai Uniós sztenderd szerint 2013-ban a magyar lakosságnak már 46,6 százaléka élt szegénységben és kirekesztettségben. Az ENSZ szakosított szervezete, a UNICEF pedig megállapította: idén már minden második gyermek nélkülözik Magyarországon. Nem jut neki naponta háromszor ennivaló, nincs saját játéka, nincs új ruhája.

A legszomorúbb azonban, hogy egyre több gyermek éhezik. Egyre többen vannak, akiknek otthon nincs mit enniük, akik kiájulnak az iskolapadból, akik alig várják már a mások által lenézett menza ebédet. Akik azt mondják, hogy a kedvenc ételük a tészta és csak néznek, amikor megkérdezik, hogy milyen. Mert azt ők csak önmagában ismerik. Még mindig jobb, mint a kaparó, a vízzel kevert liszt megsütve a tűzhelyen. Már persze, ha van otthon fa, hogy meleg legyen a tűzhely. És ha van otthon liszt, hogy egyáltalán kaparó jusson. Mert előfordul, hogy semmi sincs vasárnapra. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának magyar tagja, Herczog Mária szociológus szerint Magyarországon időről időre 200 000 gyermek éhezik.

Ennek az ötödmillió nélkülöző gyereknek próbál segíteni az idén húsz esztendős Gyermekétkeztetési Alapítvány, az egyik legnagyobb hagyományú közhasznú szervezet Magyarországon. Ám a gazdasági válság kezdete óta egyre több az éhes száj és egyre kevesebb az adomány. Ezért hozta létre az alapítvány elnöke, Király Gábor vállalkozó és költő a Kaliforniában bejegyzett Children’s Nutrition Fund elnevezésű szervezetet. Hátha. Hátha az amerikai magyarok szíve megmozdul. Hátha lehet nem magyar származású amerikai adakozókat is találni. Hátha az Új Világ segítségével sikerül legalább a 2007-es szintre visszajutni, amikor az alapítvány 69 600 rászoruló között több mint négymillió kilogramm élelmiszert osztott szét. Ma már a kétszázezret is meghaladja a rászorulók száma, nekik idén 1 millió 829 ezer kilogrammnyi ennivaló jutott. Persze, tudjuk: a felnőttnek jobb hálót adni, mint halat. De a gyerek nem várhat, ha nem kap időben ennivalót, sohasem lesz belőle ép felnőtt – akár halász.

A Children’s Nutrition Fund idén nyáron kapta meg az Egyesült Államok adóhatóságától (IRS) a kiemelten közhasznú státust (501(c)(3) organisation). A tapasztalataink vegyesek. Számos magyar szervezet egyáltalán nem reagált megkeresésünkre, volt olyan magyar katolikus közösség és zsinagóga is, amelynek tisztségviselői találkozni sem voltak hajlandók velünk. Akadt olyan magyar klub, amelynek vezetője csak az esetleges jövőbeli adománygyűjtő rendezvények terembére ügyében lett volna hajlandó tárgyalni.

De volt amerikai magyar, aki bőkezűen adott és barátait is mozgósította. A San Diego-i Magyar Ház tagsága pedig úgy döntött, hogy vállalja egy nyolcgyermekes szegény család vasárnapi étkezésének költségeit egy évre. Tisztességből, együttérzésből jeles! Vajon akad-e magyar közösség, amely követi a példát? Vagy John Legett tiszteletesét, a Bethany Baptist Church gyülekezetének pásztoráét, aki maga állt egy adománygyűjtő akciónk élére. Mont mondta: „mi fekete középosztálybeliek tudjuk, honnan jövünk. Közülünk az idősebbek még emlékeznek a nélkülözés és kirekesztettség idejére.”

És ön? Egy ünnepi vacsora ára egy nélkülöző magyar gyermeknek? Vagy akár csak egy gyorséttermi ebédé? Abból is hétvégi lakoma lehet Magyarországon egy egész családnak. Akkor nem csak kaparó lesz, sőt nem lesz üres az a tészta.

Kérjük látogasson el honlapunkra: www.childrensnutritionfund.org, vagy www.cildnfund.org,  ahol adományát elektronikusan fogadjuk. Csekket a Children’s Nutrition Fund, 2172 Blake Street Berkeley, CA 94704 címre küldhet.

Barát József

a CNF ügyvezető igazgatója

[youtube t1mmr_mJztc]

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (45 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +51 ( 57 szavazatból)
Kétszázezer magyar gyermek éhezik, 4.8 out of 5 based on 45 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. Mi az hogy éheznek a gyerekek..??.
    A boltok tele vannak élelmiszerrel… (!!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (15 szavazatból)
  2. Ha ugyanennyi gyerek Afrika szarván éhezik, azt lehet magyarázni történelemmel, örökölt szegénységgel, bármivel. A magyar gyerekek éhezésének egyetlen oka van, az ördögi politikai elit. Nagyobbrészt jobbról, kisebb részt balról. Meg az egyházak, amelyek ezt akarják, támogatják, elsunyítják, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  3. Na de tényleg nem értem…!!
    A gyerekek éheznek, a szülők meg nem…???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (13 szavazatból)
  4. Ha már szóba került a vélemények között a SZETA neve, közlöm az érintettekkel, hogy a SZETA Egri Alapítványa 1989-óta folyamatosan segíti a mélyszegénységben élő családokat. Nagyon nehéz sorsokról tudunk beszámolni, egyre nő a szegénység. Vidéken ez még inkább fokozódik. A politika messze hátat fordítva szemléli mindezt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. 1/ Jó pont, hogy nevetni látom a gyerekeket.
    2/ Jó pont, hogy nem soványak a gyerekek.
    3/ Rossz pont, hogy majdnem a csillagos ég alatt alszanak.
    4/ Rossz pont, hogy innen alig van mód a kiemelkedésre.

    Van még mit javítani a helyzeten, azaz bőven akad munka minden ember számára…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos