Kedvezményes bérlet a budapesti kutyáknak 2013. November 14. Thursday 22:32 Forrás: AN, MTI

Share
Kedvezményes bérlet a budapesti kutyáknak

Budapest – Először csak a nyugdíjas bérlet árát csökkentette volna a Tarlós István vezette fővárosi közgyűlés, azután belejöttek a képviselők, és úgy döntöttek: ha már lúd, legyen kövér, legyen minden bérlet olcsóbb. Hogy hirtelen mitől vált lehetővé – a jövedelmekhez mérten – Európa legdrágább tömegközlekedését némiképp csökkenteni, nem nehéz kitalálni: a véletlen egybeesés oka, hogy jövő tavasszal választás lesz Magyarországon.

Vitézy Dávid, Orbán Viktor rokona egyelőre maradhat a posztján, de Tarlós Istvántól húsz pontból álló megrovást kapott. Jó hír még, hogy a kutyák is kedvezményes bérlettel utazhatnak.

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, 33 igen szavazattal elfogadta a bérletek árának csökkentéséről szóló előterjesztést. Januártól a teljes árú havi bérlet 10 500 forint helyett 9500 forintba, a dolgozók kedvezményes éves bérlete 114 600 forint helyett 103 ezer forintba, a tanulók havi bérlete 3850 forint helyett 3450 forintba, a nyugdíjasoké pedig 3700 forint helyett 3330 forintba kerül jövő évtől.

Eredetileg az előterjesztők csak a nyugdíjas bérletek árát csökkentették volna, de Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) és Tarlós István főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyet a képviselők elfogadtak.

Németh Szilárd korábban azzal érvelt, 2013-ban a becsült jegyárbevétel 56 milliárd forint lehet, így rendelkezésre áll az a pénz, amelyből végrehajtható a csökkentés

A közgyűlési vitában Losonczy Pál (Jobbik) 30 százalékos viteldíjmérséklést javasolt. Somfai Ágnes (a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független képviselő) és Horváth Csaba (MSZP) is a megalapozott költségszámításokat hiányolta, utóbbi képviselő arról is kérdezett, hogy miért pont 10 százalékot csökkentenek. György István úgy válaszolt: azért 10 százalék a mérséklés, mert ennyit “fel tudnak vállalni”.

Az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezetik a kedvezményes kutyabérletet is, ennek ára 5250 forint lenne. Az előterjesztők azzal indokolták a bevezetést, hogy ritkán váltanak teljes árú bérletet a kutyák számára, inkább jeggyel, és csak ritkábban szállítják őket. Azokban az esetekben pedig, amikor megváltják a pórázon vezetett kutya számára a teljes árú bérletet, panaszok forrása a fizetendő díj mértéke.

A gyenge kereslet miatt megszüntetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezetik viszont a nosztalgiabérletet, amely 15 ezer forintba kerül és érvényessége a BKK által megrendelt nosztalgiajáratokra terjed ki.

Tags: , , , ,

9 Reader’s Comments

 1. Halleluja!
  Bp el van adósodva nyakig, és csökkenti a bérletek árát! Na ez a bérlet lesz majd az, ami a későbbiek folyamán sokba, nagyon sokba fog kerülni a fővárosiaknak!
  Mint a rezsicsökkentés, ami csökkenve emelkedik.
  Uram Atyám!
  Kollektív őrület szedi az áldozatait ebben az országban?
  Van még ember, aki hisz ennek a Tarhósnak, és kompániájának?
  A sok bevezetett adó most lesz kampányköltségként csökkentésbe átadva, vagy mi a francot csinálnak ezek??? (nem tévedésből írtam így!)
  És a boldog fővárosiak ( gyanítom más városokban is ez lesz a gyakorlat) most már még a kutyáikat is felruházhatják kutyabérlettel?
  Az ész megáll, és ácsorog. Ilyen gazdasági szakemberek csak nálunk lehetnek. Ez unikum úgy ahogy van!

 2. Nagyon durván nyomja a fityisz. Hisz ők emelték meg kb.ennyivel 2 évvel ezelőtt,most meg visszaadják. Nagyon rámentek arra a tézisre, hogy a zemberek csak 3 hónapra visszamenőlegesen emlékeznek dolgokra. Egyébként sztem ha most megkérdeznék, 100-ból 80 ember azt mondaná, hogy a Gyurcsányék emelték meg a bérletek árát és most a fityi csökkenti.Meglátjátok, a forint is visszaerősödik valamennyit és a benzin ára is nagyot fog csökkenni a választásokig. Durva pszichó …

 3. Magyarország újabb lépést tett a pénz nélküli, kommunista társadalom felépítése felé. Következnek a vidéki nagyvárosok önkormányzatai!

 4. És az ezt az intézkedést megszavazó fogpaszta reklám pályázta meg a főpolgármesteri széket!
  Hajrá MSZP! csak igy továb! akkor legalább gyorsan megszabadulunk tőletek is végre!

 5. Tarlóssal felnyalatják a padlót, mielőtt kirúgnák.
  Nagy hangon előadja a Fidesz elvárásait saját ötletként.
  Vitézy Dávidot sem merte kitenni, mert az a saját felmondólevele lett volna.
  Most meg segít a FŐVÁROST Fidesz színűvé varázsolni.
  A BKV ezer sebből vérzik, pont ez hiányzik neki. Ahelyett, hogy azokkal a buszvezetőkkel törődnének, akiket két megálló között a bérlet eredetiség-vizsgálatára akarnak rákényszeríteni.

 6. a) ugyanúgy, mint a rezsicsökkentést, ezt is nyilván az adókból fogják kompenzálni, kérdés, megvan-e már ez az adónem, vagy ez lesz a karácsonyi ajándék a fővárosiaknak? Sőt, lehet, országos adóból lesz….
  b) ha jól sejtem, ezek a “nosztalgiajáratok” korántsem az élethez feltétlenül szükséges intézmények felé járnak, tehát a nyugdíjas – és diák Budapest-bérleteket ez nem váltja ki, tehát már megvan az első töréspont a demagógiában.
  c) ez a populista intézkedés hoz majd pár plusz szavazatot a politikai szemtengelyferdülésesektől, de drága lesz, ha már egyszer értelmetlen is… Az új adónemet is jótéteményként harangozzák majd be, vagy bújtatva vezetik be? Járatritkítás, vonalmegszüntetés, hm?

 7. “Kedvezményes bérlet a … kutyáknak”? … Budapesten? … Is?
  Orbán kutyáinak már az egész országra van “kedvezményes (örök)bérletük”!
  Most már csak Budapest hiányzott, ahol majd ezek a “tarlós tejjel” etetett Blökik tovább vitéz(y)kedhetnek … KÖZPÉNZBŐL! … ahogy szokták! … a Zurak! … grrr! … hogyaza jóbüdösQA!
  … és ezt …
  … szóval igen!

 8. Nagyon örülök, hogy csökkentik a BKV bérletek árát, de az lenne a tiszteletteljes kérdésem hogy;
  ha ‘minden “jobban teljesít” akkor a Vitézi-Tarlós páros nem látta az utcán, hogy a rezsiháború jelenlegi állása – 20%… kint van plakátokon; lehet látni buszról villamosról.
  Ja, hogy ők nem járnak ilyen járművekkel… elnézést kérek. Akkor meg számolják fel a Bkk-t a Vitézi fiúnak meg vegyenek egy város témájú építőjátékot; a maradék pénzből ki lehet fizetni a bérletellenőrző sofőröket, meg lehet csökkenteni kb 40%al.

  Még az lenne a kérdésem,hogy a parkoló automatákat át lehetne-e állítani rezsiköccsentős üzemmódra? Súlyadóban meg ingatlan,és telekadóban megfizettük már előre, emelt díjjal.

 9. Szerintem a Fidesz nem jól csinálja!
  Ha lehet a rezsicsökkenés 20 %, akkor miért ne lehetne 100%?

  És a BKV miért ne járhatna alanyi jogon?
  Vagy mint a felsőoktatás ami ingyenes, nincs tandíj, csak hozzájárulás.

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók