Ronai and Ronai
AMERIKAI

Markó Beáta: Performansz 2013. október 6. vasárnap 12:46

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Markó Beáta: Performansz

Megható performansz tanúi lehettünk Budapesten a héten. Nem, nem a hungarocellből készült szobor ledöntésére gondolunk, hanem Navracsics Tibor performanszára. A Tom Lantos Intézet a Parlamentben tartotta az általa szervezett Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című kétnapos konferenciáját. Evidens, hogy egy ilyen nemzetközi rendezvényen a magyar kormányt a miniszterelnök képviselje, ám őt sajnálatos módon sportbaleset érte, ezért éppen ebben az időpontban szorult kórházi ápolásra. Innen kívánunk neki gyors felépülést.

Így nyilván fájó szívvel, de le kellett mondania a konferencián való részvételt, és helyettesét küldte el, Navracsics Tibor személyében. Neki kellett kinyögnie azt a kínos mondatot, hogy: „A magyar állam is felelős volt a holokausztért.” Megtapsolták. A jelenlévők feltehetőleg nem hallják nap mint nap a miniszterelnök nagytőkézését, idegenezését, vagy a „mi, magyarok…” kezdetű mondatait. Azt is mondta még Navracsics miniszterelnök-helyettes, hogy: „A magyar társadalom 1990-ben szembesült azzal, hogy a magyar állam szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket.”

Hogy a magyar társadalom miért csak 1990-ben szembesült ezzel a ténnyel, az nem egészen világos előttünk, hiszen nem volt titok eddig sem. A holokausztról bőséges szakirodalom és tengernyi dokumentáció állt rendelkezésre 1990 előtt is. Navracsics hozzátette még azt is, hogy „szembe kell nézni a felelősséggel.” Németh Zsolt külügyi államtitkár mintegy ráerősítve Navracsics szavaira felszólalásában ezt mondta: „A kormány világossá tette, hogy Magyarország nem tűri a gyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus semmilyen formáját.” Őt is megtapsolták. A közönség soraiban – többek között – ott ült Izrael államának magyarországi nagykövete, az izraeli pénzügyminiszter, a magyar zsidóság számos képviselője és más notabilitások.

Tavaly október 23-án a szélsőjobboldali Betyársereg nevű militáns csoport vezetője, Tyirityán Zsolt a Corvin közben szólt az övéihez. Felsorolta a Rákosi-éra általa zsidóknak tartott vezetőit, lezsidózta Dániel Péter ügyvédet, és így folytatta: „… olyan kormányt szeretnék, amelyik ezt a fajtát, ezt az embertípust, ami a jelképeinket gyalázza, újra marhavagonokba rakná és elvinné jó messzire dolgozni.”

A holokauszttagadók köztudottan kedvenc kitétele az „elvitték őket dolgozni”, ami alatt azt értik, hogy munkatáborok lehettek, de népirtás nem történt. Az elhangzottak után a Tett és Védelem Alapítvány nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt feljelentést tett. A magyar rendőrség közel egy éves töprengés után a feljelentést elutasította. Hogy a döntésre egy évet kellett várni, az teljesen érthető, ha elolvassuk az elutasítás melletti érvet. A magyar kormány magyar rendőrségének indoklása a következő volt: „Egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről.”

Szembenézés a múlttal. Magyar módra.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (45 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +63 ( 77 szavazatból)
Markó Beáta: Performansz, 4.6 out of 5 based on 45 ratings

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. a náciknak és “csak” egy kicsit náciknak, a nagyon nácik társaságában TÖRVÉNYESEN lehet még jobban náculni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (23 szavazatból)
  2. “Egy olyan körben???”
    Permanens zsidózás folyik évek óta! Milyen körről beszélnek ezek? Ez a kör nem kérte ki sem az én véleményem, sem a másét, hogy zsidózhat e, magyarozhat e, vagy éppen amikor a nyugatot támadt szidni kedve.
    A magyar Országházban is megesnek ezek a kijelentések, és a ház elnöke egykedvűen elnéz a kijelentések fölött!
    Pedig tudomásom szerint senki nem adott nekik írásos engedélyt, de még szóban sem járult hozzá, hogy ilyen kijelentéseket tegyenek a politikusok!
    Itt jön ki, hogy aki nem ellenzi, az egyetért ezekkel a kijelentésekkel. Lassan már úgy veszik tudomásul, mintha az időjárásról beszélnének.
    Pedig a két téma előzménye nem ugyanaz!
    Kéretik a Navracsics, és Németh nyilatkozatát semmisnek tekinteni addig, amíg a tetteik nem igazolják a szavaik hitelességét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (34 szavazatból)
  3. Ez elképesztő, hogy ezeknek a mínuszolóknak van képe, még ilyen “érzékeny” témában is mínuszolni, egész egyszerűen embertelenek és aljasok.
    Kívánom nekik, hogy szenvedjenek annyit, mint amennyit szenvedtek szellemi elődeik miatt az őseink! Sem többet, sem kevesebbet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (34 szavazatból)
  4. „A kormány világossá tette, hogy Magyarország nem tűri a gyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus semmilyen formáját.”
    .
    Ez így igaz. Azért tananyag, létrehozott/létrehozandó szobor Wass Alberttől Horthyn át az összes e kérdésben nem bűnös. Cipeljük a hamvakat, beszólogatunk (retorzió nélkül) a parlamenti üléseken – szóval igaza van Navracsics úrnak gyűlöletről itt szó nem eshet.
    Ahogy mondani szokás, Tom Lantos forog a sírjában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (28 szavazatból)
  5. “…nem tűri a GYŰLÖLET…semmilyen formáját.” … akkor most ide is ideírnám emlékeztetőül egy véleményemet a “gyűlölettel” kapcsolatban, mert a rasszizmusig, antiszemitizmusig már nem is “megyek el”, mert az már olyan nyilvánvaló, hogy vak is látja. Szóval közintézményben, a BÍRÓSÁG épületében egy volt miniszterelnököt, most ogy-i képviselőt inzultálnak (köpdösik, lökdösik), és csak az inzultálók jó indulatán múlik, hogy nem kísérik le a zajló Dunába….Navracsics Aranyapának ezzel kapcsolatban feltett már valaki konkrét kérdéseket??? Vagy csak én nem hallottam róla???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (31 szavazatból)
  6. A külföldi megfigyelők ezeket a dolgokat nem látják, nem tudósítanak arról, hogy 1x valóban igazat szólt a 3xbóvlis vekkeres, amikor azt mondta, hogy ne azt figyeljék amit mondd, hanem azt amit tesz?!
    Az egész narancsbanda ezt teszi, beszédeket mondanak, és az ellenkezőjét teszik!
    És ne az itthoni ellenzéknek kelljen már futkosnia külföldre, hanem a külföldnek magától kellene ezeket meglátni, hiszen látszik, nem?!
    Alvajáró Bonifácok majd észhez térnek – amikor már késő minden kisöreg….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (24 szavazatból)
  7. Csakén,

    Megint ismétlem magam, a rothadt narancs, az rothadt … nincs mit tenni, mint mielőbb kivenni a kosárból, amíg az egész kosár be nem rothad…csak hát úgy tűnik, hogy az Eu addig vizsgálja innen is onnan is, hogy tényleg rothadt-e, vagy “csak” annak látszik, míg késő nem lesz, és utólag állapítja meg, hogy bakker ez tényleg rothadt volt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (25 szavazatból)
  8. Ezek után nem értem, hogy mért büntetik az adócsalást? Hiszen ez egy olyan ország, ahol mindenki csal, tehát egyetértés van a dologban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (26 szavazatból)
  9. farizeus náci banda van hatalmon mo-n. nyírő hamvaival rohangál kövér, wass albert és horthy szobrokat avatnak, tormay cécile-ről akarnak utcát elnevezni stb. fidesz=jobbik, senkinek ne legyenek kétségei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (34 szavazatból)
  10. A rendőrség indoklása szerint,ha egy népcsoport egy összejövetelen kijelenti,hogy egy másik népcsoportot ki kell irtani ez nem uszítás,hanem egyetértés és ez rendben van.Nem tudom mit jelent a rendőrségünk szerint az uszítás,csaknem az ha végre is hajtották amiről beszélnek az összejövetelen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (27 szavazatból)
  11. Ateista,
    nagyon érdekes a “teoretikus kérdésed”, melyre “teoretikus kérdéssel” válaszolnék. A rendőrségi indoklás logikáját követve, ha a nácik csak és kizárólag önmagukkal nagy egyetértében valósítják meg amit “kieszeltek szellemi elődeik nyomán” (“ezt a fajtát vagonírozni”), az vajh bűncselekmény, vagy nem? Remek kilátások, e logika mentén máris van hivatkozási alap…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (21 szavazatból)
  12. Amíg a magyar igazságszolgáltatásban – amúgy jó baloldalinak tartott, és egész életében ezt elkényeztetett írnok – nyíltan, és nyilvánosan zsidózhat egy általa zsidónak vélt személyről, sőt személyekről, addig ebben az országban nincs miről beszélni. Annál is kevésbé, mivel ez a személy a legtöbbet ártott azoknak, akiket lezsidózott – az állásukba került – Ő pedig még mindig ott pöffeszkedhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (19 szavazatból)
  13. clean, kire gondolsz? azt lehet tudni? köszi

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  14. clean, aha, csatlakozom jogászkához. engem is érdekelne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  15. Barátaim, ez egyre gázabb, a mínuszolók lassan többen lesznek mint mi.
    Pedig Beáta konklúzióként “csak” azt az “egyszerű” tényt kifogásolta, hogy Mo-n a “NÁCI BESZÉD” nemhogy büntetlenül marad…de mind inkább “HATÓSÁGILAG” TÁMOGATVA van, lett….egyelőre 23:29, de ez is aggasztó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (17 szavazatból)
  16. jogászka: Képzeld hozzá, hogy miket írkálnának, ha nem lennének azonnal kigolyózva! Örülj, hogy csak mínuszolnak, biztosan dühükben, az meg milyen jó! “…nézd legott komédiának, s múlattatni fog.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (17 szavazatból)
  17. Jogászka
    Egyszerű matek -KETTŐ darab állandó narancs-barna kullancs végzi az ellenőrzési és mínuszolási teendőit. Ha alacsony a részvétel – nagyobbnak tűnik az arányuk.
    Ha négynél nagyobb a különbözet – akkor van tényleges mínuszoló is, akinek valamiért nem tetszik a szöveg/ed. Ha nem indokolja – akkor rá se ránts!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (16 szavazatból)
  18. Na jó, igazatok van Emigrant és Kekec,
    de akkor is borzasztó egy ilyen írásnak – Beáta – a mínuszolása, nagyon bánt, a fentiekben kifejtettek miatt, a hozzászólások mínuszolását nem is beszámítva.
    De persze lekattanok az egészről…és legalább annak nagyon örülök, hogy itt nincs lehetősége ezeknek a férgeknek, hogy – a mo-i, “ún.” ellenzéki sajtó szintjére – lealázzák ezt a kis közösségi lapunkat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (16 szavazatból)
  19. Szerintem nem kell velük foglalkozni. Személy szerint meg kellene szüntetni ezt a minuszolás-plusszolásos véleménynyilvánítást. Általában azok olvasnak itt írásokat akiknek nagyjából egy véleményük van vagy legalább, közelálló. A trollokat pedíg simán ki lehet rugdosni ahogyan eddíg is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. IGAZA VAN Avi-nak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. Mate, Ivan Tibor

    Az “egy olyan kornyezetben” megfogalmazas Magyarorszagot jelenti. Az aztan pont olyan kornyezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Mate, Ivan Tibor

    Az “egy olyan kornyezetben” megfogalmazas Magyarorszagot jelenti. Az aztan pont olyan kornyezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. jogászka
    Ezek a mínuszosok ebből ének!
    Amióta a Kossuth téri hugyenottáknak elfogyott a tennivalójuk, ezzel keresik a kenyerüket. Valamiből nekik is élniük kell, nem jutott nekik mutyi-föld, mutyi-trafik, nekik ez jutott, várják a bérbékamenetet, hogy hullajtson nekik valamivel többet a cöfröf gittegylet!
    Itt nem írnak, a hazai hírportálokon aztán bepótolják, ott aztán fröcsögnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  24. Kedves jogászka

    Igen. Olyan szép neve van, nem zsidós. Még virág is van benne.

    Üdv: Clean.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos