Ronai and Ronai
AMERIKAI

Radnóti Menet 2013 2013. október 29. kedd 10:31

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Radnóti Menet 2013


Civilek Budapesten idén is megszervezik az immár hagyományos Radnóti Menetet. November 9-én a költő 1944. novemberi meggyilkolására emlékezünk. Ez a nap egyben a fasizmus elleni küzdelem világnapja. Az idei menet nemzetközi részvétellel zajlik.

2013. november 9-én, a Fasizmus és Antiszemitizmus Elleni Tiltakozás Nemzetközi Napján és egyben Radnóti Miklós halálának valószínűsíthető évfordulóján tartják meg Budapesten civil antifasiszták – immár ötödik alkalommal – a Kohányi Társaság és a Magyar Antifasiszta Liga szervezésében a Radnóti Menetet, hogy emlékeztessenek a fasizmus hét évtizeddel ezelőtti rémtetteire, megemlékezzenek az ártatlan áldozatokról és azokról, akik aktív ellenállásuk által emberek tudtak maradni az embertelenségben.

A több mint 16 kilométeres menet reggel fél 10-kor indul a rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájától. A kiindulópont megválasztásával a szervezők arra a botrányos állapotra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ott Magyarország háborús bűnösöket tisztel meg közpénzen fizetett díszsírhelyekkel, amelyek újnyilasok zarándokhelyeivé váltak. A menet állomáshelyei lesznek a Népszínház utcában a Kis Varsó emléktábla, a Bethlen Gábor téren a Magyar Zsidó Munkaszolgálatosok Emlékműve, majd a Dohány utcában Koszorús Ferenc emléktáblája.

A menetelők megtisztítják az elhurcolt áldozatokra emlékeztető, az útvonal közelében található botlatóköveket. Az egyes állomásokon beszédek hangzanak el; neves előadóművészek, többek között Garai Róbert és Zsolnai Júlia pedig verseket mondanak. A Radnóti Menettel egy időben a civilek koszorút, illetve virágokat helyeznek el Radnóti Miklós sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, Szenes Hanna emlékművénél a róla elnevezett parkban, Radnóti Miklós szobránál a Nagymező utcában, valamint a „Cipők a Duna-parton” szoborkompozíciónál; utóbbit az idei menet a szokásoktól eltérően azért nem tudja érinteni, mert nem tudna továbbhaladni az építési területté változtatott és feldúlt Kossuth téren, amelyet a hatalmon lévő rendszer 1944-es állapotára alakít vissza.

A menet végállomása Radnóti Miklós egykori lakásánál, a XIII. Pozsonyi út 1. alatt lesz, ahol 19 órakor kezdődik az egész napos program egy órás zárórendezvénye. Az idei Radnóti Menet nemzetközi eseménnyé válik azáltal, hogy azon német fiatalok egy csoportja is részt vesz. A menethez bárhol – akár rövidebb szakaszokon vagy egyes állomáshelyeken is – lehet csatlakozni, illetve egyes botlatókövek megtisztítására lehet jelentkezni. A Pozsonyi úti zárórendezvényen a szervezők szívesen látnak minden antifasisztát: a menetelőket, a botlatókövek önkéntes megtisztítóit, azokat, akik a nap folyamán magánemberként felkeresték a Cipőket, esetleg más emlékhelyeket, vagy akárcsak a megemlékezésen való részvételükkel kívánják kifejezni elhatárolódásukat a fasizmustól, az antiszemitizmustól, illetve a rasszizmus és a kirekesztés bármilyen formájától.

Részletes információk, kapcsolatfelvételi adatok az esemény folyamatosan frissülő központi webhelyén találhatók: facebook.com/events/378660892267672

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +25 ( 25 szavazatból)
Radnóti Menet 2013, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Kíváncsi leszek, hogy a mély és igazán nagyon magyarok rászerveznek-e?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Raszputyin, legyen ez a “mély és igazán nagyon magyarok” problémája; a történet most nem róluk, hanem a megemlékezésről és az emlékeztetésről szól. Nekünk azzal kell törődnünk, hogy sokan legyünk, legalább este 7-kor a végállomáson, a Pozsonyi úton. Továbbá azzal, hogy aki csak tud, járuljon hozzá az akció sikeréhez a maga eszközeivel, lehetőségeivel. Itt találhatók az ötletek, ki miben tud segíteni:
    https://app.box.com/s/xhu0pfu4e8tqeyxwq75r/1/1212859193/10829231881/1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Vajon mikor nyúlják ezt is le ?
    Mert Tom Lantos emlékét ( aki egyébként meglehetősen rühellte Mosthatolmonlévőnket , erre saját maga célzott Juszt Laci régi műsorában ) már sikerrel lenyúlták. Meg még több hasonló dolgot is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “1964 őszén, október végén Radnóti menet indult Veszprémből a Vegyipari Technikumból Egyed László vezetésével. Hat évvel később, 1970-ben megismételték a menetet, s ettől kezdve évenként zajlanak a Radnóti menetek október 31-én.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Gyarmati Fannit köszöntjük születésnapján 2013. szeptember 8. vasárnap

Radnóti Miklós 104 éve született 2013. május 5. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos