Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Az élet vize 2013. augusztus 10. szombat 16:14

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Az élet vize

A hőség drámai volt. Halomra dőltek százéves éves rekordok, forró afrikai számum szántott végig az arcokon, a nők a megállóban fejükre terített vizes kendővel ácsorogtak. Az állam is elműködött valahogy. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének szervei kiadták a narancsriasztást (fel kéne ezzel hagyni, bizarr politikai áthallása van), a pályaudvarokon önkormányzati emberek osztogatták a palackos vizet, az ÁNTSZ közleményben figyelmeztetett, hogy fogyasszunk folyadékot, vonuljunk árnyékba satöbbi, forró fej, hideg szív… Amikor beütött a hír, hogy Ózdon, romák által lakott övezetekben (és ma már fél Ózd ilyen övezet) az önkormányzat blokkolta a kutakat. Nincs víz, pontosabban, mivel a minimális szolgáltatást „az emberiesség nevében” törvényileg kijár, „szűkítették a keresztmetszetet” (olyan ez, mint a selyemzsinór) húsz percig tart, míg megtelik a vödör. Nincs mese, a cigányok nem nagyon fizettek a kúthasználatért (és ez tényleg igaz), csak éltek, mint a hal a vízben. Mosakodtak, főztek és ittak, a nagy melegben főleg ittak. Jegyezzük meg, a gyorsfelmérések szerint a lépéssel a magyarok nem kis hányada egyet is ért ám. Ha valaki azt hiszi, hogy „a szűkített keresztmetszetek politikája” píárilag vesztő, téved. Attól függ, hogy kiket szűkítünk. Nincs tanulságosabb oktatófilm, mint amikor látjuk, hogy húszvalahány ember ácsingózik a közkútnál, a poros utcán, plusz harminchét fokban. És cseppenként csordogál a víz. Gyönyörű.

És persze az is szempont, hogy a szörnyű romagyilkosságok ügyében tartott ítélkezési nap forró óráit akartuk átélhetőbbé tenni, kvázi ellenpontozva azt. Nem hiszek az összeesküvési elméletekben, de nem elképzelhetetlen, hogy ezt a nemzetközileg is kínos cécót idáig (és ide) húzták, rejtvén a legforróbb nyárba, oda, ahol már se hír, se sajtó, se magyar dicsőség, csak üres utca és sivár némaság.

Ózd polgármesterét sokan védik. Mi az, hogy „azok” nem fizetnek, csak isznak és mosakodnak? Miféle áthallása van így a dicső rezsicsökkentésnek? „No rezsiről” azért nem volt szó. Víz persze akkor is kell, a víz a létezés forrása, biológiai és spirituális értelemben is, még akkor is, ha az ózdi romákon már a szenteltvíz sem segít.

Ilyen arcátlanul, ilyen drámai kíméletlenséggel – ha a dolgok mélyére nézünk – kormányzat még nem leplezte le magát. A kis szemétkedések sunyi országában döbbenetes élőkép a néma utcán ácsorgó, fényben izzó embersereglet. S lassan, csöpögve megindul a víz. Az élet apadó vize.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +47 ( 63 szavazatból)
Buják Attila: Az élet vize, 4.5 out of 5 based on 37 ratings

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

58 Reader’s Comments

  1. A reflexek nem a Kádár rendszerből erednek.A hét végén Hódmezővásárhelyen voltunk és megnéztük a zsinagóga holokauszt kiállítását.Az egyik falon korabeli napilapok másolatai voltak.Ami Horthy tömjénezést lehetett ott olvasni, már Don után, néhány hónappal a háború vége előtt.A mi,mai emberünk jól érzett rá, hogy itt vannak vevők a mindenható vezér mítoszára.Csak bele kell olvasni a különböző rajongói oldalakba, micsoda vezérkultusz van itt kialakulóban.A történelmi példákból csak sejtjük,hogy mi lesz a vége.Nem túl dicső.Senkinek.Sem a címzettnek,sem magunknak.Miért hagytuk,hogy így legyen!
    Ps. A “miért hagytuk,hogy így legyen !” még átment a cenzúrán (1967),a noname punkbanda 2013-ban már nem.
    Ki mondja itt,hogy szólásszabadság van? Bolgár György.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  2. Nem kell itt csodálkozni semmin.Ha beispiele ,holnap kivégzőosztagba keresnek önkénteseket,garantálom, hogy hosszú sorok fognak állni a toborzóirodánál,és azon fognak veszekedni hogy órabér,vagy fejenként. Ez van,az irigység,gonoszság, a sunyiság a jellemzője, e földrajzilag jól körülhatárolható helyen élő embertömegnek. Miért? Hát nem Csernobil miatt,az biztos.Talán a Syriusi gyökerek…..Utálom a fajtámat,nem tehetek róla ,hogy ide születtem.Apámat már sajnos nem tudom felelősségre vonni. Kertész Ákos érthetően fogalmazott. Félnek az emberek? Mi a …túl? Nem félnek,egyszerűen gyávák,és pitiánerek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  3. A gyávaság a félelemből ered.Hogy ki,hogyan műveli- mennyire pitiáner- alkati kérdés.Én nem ítélem el pl. azt a vidéki pedagógust, aki nem fejezi ki nyíltan a véleményét a fideszes igazgató szakmai alkalmatlanságáról, ha közel, s távol nem kapna állást,ha kirúgnák.Tudok olyan példát, hogy kimondta a véleményét, aztán kirúgták, és másfél év munkanélküliség után , a város legjobb gimnáziuma után kénytelen volt elvállalni a kisegítő iskolai tanítást, napi két órás utazás mellett.Ezt a szituációt ki lehet terjeszteni a teljes közalkalmazotti rétegre- vagy hatszázezer ember.Különösen kiszolgáltatottak a vidékiek, ahol már oda sem kell szólni, kit ne vegyenek fel, mert minden felvétel a KIK-en keresztül történik. Ilyen centralizálás a hatvanas években volt utoljára. No,hol van itt demokrácia? Meg lehet kérdezni a Gyuritól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Philip Marlowe 2013. augusztus 12. hétfő 19:33 A HétköznaPI CSAlódások egyáltalán NEM noname együttes, persze, a Zámbó famílián, Tekknőn, Kárpátián, Utolsó Védvonalon, Listen és Wagneren deszocializálódottak nyilván nem ismerhetik… Az együttes immár 22 éve a baloldali színezetű könnyűzene állócsillaga, a szélsőjobboldal gyűlöletének céltáblája, többek között a Ciurkaellenes, 1993? a Hess-ellenes, 1995? vagy a skinheadellenes 1999? dalaik miatt, az első Orbán-diktatúra megpróbálta betiltani őket, a 2002-es választási kampány idején nem szólhatott a “Narancsárus” c., Orbánt kritizáló daluk… Gyakran zenésítenek meg egyébként József Attilát, és Gyóni háborúellenes versét is ők hozták be a fiatalok tudatába.
    Szóval, a legkevésbé noname. Aki nem ismeri, az talán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. Nem érzem magam outsidernek a populárisabb zenék világában és éppen ezért fönntartom,hogy egy néhány száz főt megmozgató csapat azért nem nevezhető még magyarországi mércével sem állócsillagnak.Azt pedig,hogy érvelésed a Zámbó familián és Kárpátián(!) való szocializációval támasztod alá, tekintsük első felindulásból elkövetett csacsiságnak.A “noname”-ért elnézést kérek, hogy kiből lesz “name” az sokmindentől függ.Az mindenképp dícséretes,ha van egy banda,amelyik Gyóni Gézát ad elő.Nekem az inkriminált nótájuk nem tűnt túl nagy dobásnak.Közhelyes,ezerszer hallott sztereotípiák.Úgy látszik a kommentből nem ment át,hogy a rezsim már a kevéssé ismert bandákra is lecsap.
    A Kárpátia meg a Zámbó família fájt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. A hullává válástól fél és slagbénító kifolyót tervez az ózdi polgármester

    http://hvg.hu/itthon/20130814_A_politikai_hullava_valastol_fel_az_ozdi#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_8_14

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Philip Marlowe
    2013. augusztus 14. szerda
    09:07

    Valójában persze minden gittegylet noname valakinek.
    Míg mások rajongói mást tartanak noname-nek.
    Pl. a magam részéről Wagnert egyáltalán nem tartom annak, és számomra Zámbó Jimi elég noname, amennyiben nem igazán hallgatom. Míg másoknak a Depresszió lehet a nagy nulla.
    Állócsillagok? Kik? Mitől? Kinek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. @szenzor 17:57.Ha ennek a félhülye polgármesternek az volt a legnagyobb ötlete,hogy szűkítsék le az átfolyási keresztmetszetet,akkor itt a vége.Mondott-e valamit a szerencsétlen,hogy pl. MUNKÁT ÓZDRA! A szerencsétlenje csak szűkíteni tud.Szerintem minden oka a félelmének megvan a hullává válástól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos