Aesopus: A polip és a cápa 2013. július 31. szerda 9:20

Aesopus: A polip és a cápa

 

 

Eredetiből fordította: Hámori János

 

 

Hol volt, hol nem volt, volt egy ország – nevezzük Tenger Pénze Országának (a szórend szabadon felcserélhető) – ahol éltek a polipok, a cápák és még sokan mások.  Egy darabig békességben, de az idők változnak és a barátságok sem örökkön örökké valók.

 

Egyszer a Főcápa úgy gondolta, ideje elvenni a vérszívás jogát is a polipoktól, ezért statáriumot hirdetett a polipok ellen. Nosza, lett nagy riadalom! Az egyik öreg polip gyorsan levelet is írt a cápák cápájának, de miután az utóbbiak nem tudnak olvasni – a rabláson kívül nagyrészt mást sem tudnak – így a helyzet lényegében semmit sem változott.

 

Egy másik öreg polip néhány napra gyorsan elhagyta a biztonságos öblöt – közben azért piacra dobott pár milliárdnyi értékpapírt –, mintegy üzenetként a cápák cápájának. A csúcsragadozók hírharsonája másnap elő is állt a megoldással: Főpolip nagyon beteg, külföldre ment kezeltetni a csápjait. A temetésére kell neki ez a rengeteg halpénz. A hullámok meg azt mormolták: Főpolip utolsó figyelmeztetést küldött Főcápa őfőméltóságának – de nem szeretett volna otthon lenni, amikor utóbbinak elsőbbségivel kézbesítik a hírt. A cápák üzemeltetik ugyanis a Tegyél Egy Kokit nevű rohamosztagot, a rend, a biztonság és a nyugalmuk fenntartása érdekében.

 

A Főcápa azonban elértette a Főpolip üzenetét – tán azt gondolta, a Főpolip beijedt –, és gyűlést hívott össze szerdára, mert maga elé terjesztetett két javaslatot. Az egyik a polipok teljes, a másik részleges kirablásáról szólt. Főcápa tanultsága és mentális állapota ugyan nem lehet alapja bármilyen kompetens döntésnek, de ez őt soha, semmitől sem tartotta vissza. Amióta létezik a pénzen fej és írás, számára minden döntés csak egy újabb dobást jelent.

 

Főpolip – aki persze nem egészségügyi okok miatt volt távol, hanem azért, mert külföldön biztonságba helyezte a kimentett pénzét – beígérte szerdai hazatérését.

 

Szerda reggel tehát a cápák gyűlése ugyan összeült, ám a beígért döntést elhalasztották. Főcápa ugyanis aggódni kezdett: mit fog bejelenteni a később hazatérő Főpolip?

 

Utóbbi persze semmit sem jelentett be, de célját elérte: a polipok elleni döntést elhalasztották, ráadásul a Főpolip által bejelenteni való is magmaradt „tartaléknak” a következő alkalomra, amikor a cápák – de leginkább a Főcápa – megint nyugtalankodni kezdenének.

 

A dolgok jelenlegi állása szerint 1:0 a polipok javára, annál is inkább, mert a cápák bejelentették: hajlandók lennének némi alkura a tárgyban.

 

Egyedül a többi hal kétségei nem oszlanak: lesik a ragadozókat és aggódnak.

 

Tanulság:

Ahogy korábban egyszer már megírtam: róka szájából ne próbáld kiénekelni a sajtot.

22 Reader’s Comments

 1. “…róka szájából ne próbáld kiénekelni a sajtot.”

  Fujj, nem is kéne nekem egy elém rókázott nyálas sajt!

 2. A kishalaknak, amíg életükre nem törnek, teljesen mindegy hogy a cápa vagy a polip rabolja ki, és tartja a szegénység és éhezés fogságában.
  Azt követik vakon amelyik szebben énekel és az ő nótájukat fújja.

 3. “Főcápa tanultsága és mentális állapota ugyan nem lehet alapja bármilyen kompetens döntésnek, de ez őt soha, semmitől sem tartotta vissza. ”
  Ezt a mondatot külön köszönöm! :)
  “Tegyél Egy Kokit” :)

 4. Nagyon jó írás.:)))
  “A cápák üzemeltetik ugyanis a Tegyél Egy Kokit nevű rohamosztagot, a rend, a biztonság és a nyugalmuk fenntartása érdekében.”
  Ez csúcs.

 5. Valóban nagyon jó írás, csak a közvetítő félrefordította a szereplők nevét: nem vette figyelembe, hogy az eredetiben a cápák a polipok egy alfaja. Sőt, a cápának nevezettek jobban hasonlítanak a polipokra, míg a polipoknak nevezettek inkább csak a cápákra.

 6. Az a helyzet, hogy a cápák mára nagyobbra nőttek, mint az óriáspolipok, pedig pár éve még a polipok etették és tartották életben őket.
  A főcápa már sokadszorra bizonyítja be, hogy csak addig van szüksége valakire, amíg abból neki haszna származik, utána eltapossa.
  A sok kis hal már igazán elkergethetné a nagy halakat, cápástól, polipostól, mindenestül…

 7. Antifülke, te láttál már természetfilmet?
  Én pl. még soha nem láttam azt hogy a kishalak ráijesztettek volna a ragadozókra.
  De mondjuk van az a mondás is hogy ” sok lúd disznót győz “, talán az alapján még van remény.

 8. A témához :
  Volt ( még van ) Kishazánkban egy Taxi Ötmillió elnevezésű taxi-diszpécser szolgálat , ami az 500 00 00 telefonszámra alaítódott , amire hosszúlejáratú szerződést kötöttek a telefontársasággal.
  Természetesen az egész magántőkéből jött létre , hosszú évek kemény munkájával fejlődött fel oda hogy mostmár országosan ismert és elismert rendszerr lett.
  Tegnapi nappal EGYSZERŰEN LENYÚLTA EGY MÁSIK CÉG A TELEFONSZÁMOT !!! (Egy taxi-társaság persze.) És vele együtt az öszes ügyfelet.
  Így megy ez Árvalányhajlandban kérem….Gondolom valakik megvédték ezt is.

 9. Ezek nem cápák, ezek T.Rex-ek! Top predator!

 10. Tisztelettel jelzem mindenkinek, hogy ’számkivetettségünk’ utolsó hónapja következik
  Ennél rosszabb soha ne legyen ezeken az oldalakon, és legalább ennyire tudjunk egymással kommunikálni.
  Bumburi és Csakén elvette a kenyeremet, úgyhogy nekem csak a kalács maradt!
  Éjféltől indulna NYÁRI SZÜNET III. de a fent említett társaink már beindították, csatlakozzunk hozzájuk.

 11. Nagyon varom, hogy a fopolip bepipuljon es vegre-valahara boritsa meg az egesz ragadozohal tarsasagot minden idejeben megvasarolt es biztonsagbahelyezett terhelo dokumentum feltarasaval.
  Legyen egy teljes DDT tisztitas, a doglott halakat majd megeszik a kicsik, es legyen vegre egy elheto tenger ;)

 12. Geyza
  Ebből már csak az jöhetne, hogy felébrednek a taxisok, ha nem akkor pedig, így jártak! Most hol a blokád?!
  Nem kapnak fuvart, mert nem érik el őket telefonon, ki szóljon értük?
  Tudom, a lusta, tutyi-mutyi ellenzék!
  Más:
  Nyugdíjvédelmis talált egy csontvázat, igaz 2002-ből, tanácsadásért 50 ezer forintos óradíjat fizetett az MSZP.
  De mi ez a a mostani, 670 ezer forintos tanácsadási díjhoz képest?!
  Tudom, infláció van!
  Csak a nyugdíjak emelésénél nem fogják ezt a magas inflációt megvalósítani!
  50 ezer 2002-ben, 670 ezer 2013-ban, ez mekkora infláció?
  Mindent a maga idejében és a maga helyén kell kezelni!)))
  Ilyenek ezek a szent emberek, akiknek maguk felé hajlik a kezük!

 13. És mi van a mi mutáns állatfajunkkal, a capapolip hungaricussal? (Selachimorpha octopus hun.)
  Magyar köznyelvi nevén: csuti kisgömböc.

 14. Tökéletes a mese. Csak az a baj, akikről szól, azok nem értik -még ha netán olvassák is-, akik olvassák, azok persze értik és akik nem olvassák, azoknak kellene olvasniuk, ha tudnának olvasni……Akkor viszont ez az ország nem ott tartana, ahol…….

 15. Tehát a “főcápa” gyilkos, rabló és tolvaj. Ez könnyen bizonyítható is ott, ahol a főügyész nem a főcápa hasára kötözve úszkál…….

 16. Nagyon megtanultuk a leckét, hogy hiába fogjuk ki a főcápát, a rendszer tovább működik. Pedig ez nem igaz.
  Igaz volt 100 – 200 éve, hogy a király – császár – cár (utóbi kettő eredetileg: Caesar) kiiktatása után kerekedik másik uralkodó, a főurak osztálya pedig tovább uralkodik, legfeljebb más kiscsoport kerül fölülre.
  Ma ez azért nem igaz, mert az a rendszer (vagyis ez a rendszer) már nagyon instabil. A csúcsa köré rendeződik az egész, és ha azt megbillentik, olyan zavar támad, hogy könnyen összedől. Persze nem árt, ha a billentés előtt cselekvési terv is készül, és a billentés időzítését összehangolják azzal.
  Ugye, Gonoszka?

 17. Mi a véleményetek, ha a választásokkal kapcsolatos téma a NYÁRI SZÜNET IV- en lenne.?
  Páran odakeveredtünk ezzel a témával.

 18. A kis halak majd beállnak bojtorján-halnak…Rácuppannak a cápára, vitetik magukat, cserében tisztogatják imitt-amott és övék a nagy zsákmány után maradó apró cafadék…Mindenki jól jár és helyreáll a táplálék-lánc…

 19. Tisztogassák , szopogassák itt-ott..
  Hö. Höhö.

 20. Geyza…
  Az az áldott jó szívem, hogy ilyen magas labdát adtam fel…:))

 21. antifülké -nek mondom:
  “A sok kishal már elkergethetné a nagyhalakat,cápástól,polipostol.”
  Sjnos ez már nem fog mnni,mert a külhiakat nem zavrják a hazánban élő cápák ,és péolipok..Ök azt fogják tenni,ami nekik jó,az ithoniakat meg egye meg a fene.Mmarad teát édes hazánk ugy,ahogy most van,cápástul és poliposoktól.

 22. A cikk nagyon jó. Gratuálok!
  A helyzet viszont annál rosszabb. A tömegnek mindegy, hogy ki öli meg: a cápa kapja be, vagy a polip szorítja halára.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók