- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Vendéghy Kornél: Érdekvédelem a szégyenpadon

Saturday, June 1st, 2013 In FEATURED, Vélemény | Comments Disabled

 

A SZEF alelnökét nem nagyon zavarja a jogsértő megfigyelési törvény

 

A Klubrádió 2013. június 1-jén, a 8:58:59-kor kezdődő műsorblokkban (a blokkon belül a 13:35-24:39 közötti időben) a riporter Fehér Józseffel, a SZEF (Szakszervezetek Érdekvédelmi Fóruma) alelnökével beszélgetett. A műsor meghallgatható a Klubrádió archívumában.

Szájtátva hallgattam: egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy érdekvédelmi szervezet alelnöke ilyen opportunista, megalkuvó módon elárulja azokat, akiknek az érdekeit állítólag képviseli.

A riporter felvezette a közszolgálati dolgozókra vonatkozó, állítólag a korrupció visszaszorítására hozott új nemzetbiztonsági szabályozást. Ennek alapján a közszolgálati dolgozó, ha nem akarja elveszteni az állását, „hozzájárul” ahhoz, hogy őt magát, minden munkatársát és minden családtagját a nap 24 órájában bármilyen titkosszolgálati eszközzel megfigyeljék. Ez a megfigyelés teljes mértékben az NBH belátására van bízva, az érintettek számára titkos és átláthatatlan lesz, és eredményeit a vizsgálat végén sem kell törölni. A törvényről korábban Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke is támogatólag nyilatkozott. A TASZ erőteljesen tiltakozott [1]a szerinte alapjogokat sértő törvény ellen.

Az ember azt gondolná, hogy egy érdekvédelmi vezető vehemensen tiltakozik egy olyan, az alapjogokat sértő törvény ellen, amely az általa képviselt munkavállalókban félelmet és létbizonytalanságot kelt. De aki ezt gondolja, téved. Fehér a SZEF-es voltából adódó kötelező, de visszafogott szájkarate („pszichológiai terror”, „megszorítás”, „fenyegetés”, „ultimátum”) után lényegében a következőket mondja:

1)   Nem a 600 000 közszolgálati dolgozó mindegyikét fogják megfigyelni, hanem „elsősorban” csak azokat, akik államtitok ismerői vagy közpénzek felett rendelkeznek.

2)   A törvény elfogadhatatlan, de nyeljük le, nem törődve azzal, hogy alapjogokat sért, és várjuk meg, mi lesz 2–3–6 hónap múlva (ezt tanácsolta nekik az ombudsman is). Ha baj lesz vele, akkor más szabályokat kell kitalálni.

3)   A törvény lehetőséget teremt emberek titkos eszközökkel való megfigyelésére, de ha nem figyelik meg őket, akkor nincs gond a törvénnyel.

4)   Ha az érintettek „saját szabadságjogaiknak egy indokolatlan korlátozását vélelmezik vagy tudják igazolni”, akkor fel lehet lépni ellene.

ad 1): Másodsorban viszont bárki megfigyelhető, és ehhez elegendő az NBH érdeklődése, amely pedig titokban marad. A megfigyeltek nem ismerhetik meg az aktájukat, nem fűzhetnek hozzá megjegyzést, sőt, magáról a vizsgálatról sem fognak soha tudni, legfeljebb abból, hogy felmondtak nekik.

ad 2–3) Ez a legalávalóbb dolog, amit egy ombudsman vagy érdekképviselő mondhat: fogadjuk el az alapjogok megsértésére feljogosító törvényt, és várjuk meg, hogy visszaélnek-e vele. Hogyan lehet valaki ennyire hülye? Azt hiszi, olyan törvényt hoztak, amellyel nem akarnak élni? Ha, mondjuk, Fehér mellének szegeznek egy kardot, de – tegyük fel: ma még – nem nyomják bele, akkor nincs baj?

ad 4): Az érintettek a szabadságjogaik indokolatlan korlátozását máris vélelmezhetik, mert pontosan erre szolgál a törvény. Igazolni viszont soha nem fogják tudni, mert pontosan ezért titkos a megfigyelés.

Ez tehát a közszolgálati dolgozók érdekeit „védő” második ember véleménye. Fehér József elárulta azokat, akiket képvisel, és a SZEF egésze is elárulta, ha Fehér ott vezető lehet. Bátran kijelenthetjük, hogy a közszolgálati dolgozóknak jelenleg nincs érdekképviselete. Ami vagy aki ma annak hívja magát, az hazudik.

A Klubrádió riportere ezt a gyáva, megalkuvó véleményt lényegi tiltakozás, ellenérv nélkül hagyta elhangzani.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2013/06/velemeny/vendeghy-kornel-erdekvedelem-a-szegyenpadon.html

URLs in this post:

[1] tiltakozott : http://ataszjelenti.blog.hu/2011/11/28/megszalljak_az_allamigazgatast_a_kemek

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.