Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: Krumpli 2013. június 4. kedd 15:17

  • Hozzászólások(38)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: Krumpli

Már évek óta cuppogunk az intellektuális iszapban, hol mélyebbre, hol nem olyan mélyre süllyedve, gumicsizmánkat erőnek erejével ki-kiszakítva a totális elmebaj és a tálibizálódó közgondolkodás laza talajából, közben persze káromkodva, legyintve, hörögve, de mégiscsak csináljuk a saját dolgunkat, mert egy ország, egy magára valamit is adó értelmiségi nem töltheti azzal az életét, hogy egy minősíthetetlenül pocsék politikát minősít folyamatosan. Munkaidejében, szabadidejében, álmában, mindig. Nem. A politika nem minden, a politikusok csak akkor fontosak, ha már mindennel végeztünk, vacsora megfőzve, kutya megsétáltatva, Szokolov kizongorázta magát.

Az olvasó persze csak akkor találkozik velem, ha írok, de ettől torz kép alakulhat ki a fejében, miszerint én a Fidesszel fekszem és Orbán Viktorral kelek, pedig semmi sem áll távolabb a valóságtól, mint ez a perverz kép. Fúj.

A magyarok vonzzák a bajt, és ilyeténképpen volt szerencséjük megtapasztalni a kellemetlen, borzalmas és rettenetes helyzetek sokaságát, most éppen ezt a züllött kormányzást, de volt ennél rosszabb, sokkal rosszabb, csak az idegesítő, hogy az idő előrehaladtával egyre kevésbé számít az ember a spanyol inkvizícióra. (Senki sem számít a spanyol inkvizícióra! – ez talán túlzás: számít, de nem ezzel ébred.)

Nem volt olyan sokáig szabadság Magyarországon, hogy ne tudnánk minden további nélkül visszazökkenni a kádári petyhüdtség, a horthysta mocsok viszonylagos kiszámíthatóságába, együtt énekelni a karral, ha cserében van a pincében krumpli, az ólban disznó, a garázsban nyolcéves kocsi.

Már majdnem ötven éve magyar vagyok, és azt megtanultam, hogy a krumpli van, a szabadság meg csak valami halandzsa. Aki ezt nem érti, nem fogja érteni a magyarokat sohasem.

Mindezzel az alapállással nem különböznénk a világ számos népétől, nem lennénk jobbak vagy rosszabbak, de van egy sajátosságunk, amivel bosszantjuk és meglepjük a világot, ez pedig az, hogy miközben krumplit halmozunk a pincénkben, rengeteg, nem túl jó minőségű krumplit, amit szabadságunkért kaptunk cserébe az éppen regnáló náci, komcsi, falangista, klerikálfasiszta, űrzsidó, tökmindegy milyen hatalomtól, eközben baromira lenézünk mindenkit, minden népet és nemzetet, amelyik nem mi vagyunk.

Ülünk a krumpliszsákok tetején, szabadságunkat éppen elvették, és mi teli szájjal, boldogan utáljuk a románokat, szlovákokat, németeket, oroszokat, amerikaiakat, mindegy, aki éppen szembejön.

Van krumplink és magyarok vagyunk. Ennek elégnek kéne lenni ahhoz, hogy mindenki minket csodáljon, de ezek a szemetek nem csodálnak minket, pedig Orbán Viktor is megmondta, hogy csodálatraméltók vagyunk. Ezért szeretjük őt. Kér valaki egy kis krumplit? Nagyon finom.

Merünk álmodni.

Forradalomról hablatyolunk, de életünk örökös kiegyezés, nem a deáki értelemben, talán mondanom sem kell, nem értelmes kompromisszumok és érvek hosszú, finom láncolata mentén haladunk, hanem erőtől kushadunk, gyengeségtől felbátorodunk, többségnek azonnal és feltétel nélkül behódolunk, kisebbségeket folyamatosan csuklóztatjuk, közben néha lerohanunk a pincébe megnézni, hogy nem fogyott-e el a krumpli.

A sikeres magyart arról lehet megismerni, hogy máshol él.

Magyarnak lenni valami furcsa bábállapot, amiből csak bizonyos (könyörtelen és nagyon egzakt) feltételek mellett fejlődhet ki pillangó, de a többség zordan és eltökélten azért küzd, hogy maradjunk bábok. Bebábozódva a történelem is elviselhetőbb, nem ijeszt a repülés, sem szemek sem szárnyak.

A bábok boldogok.

Nem mások, hanem saját bábjaink vagyunk.

Ezért is utáljuk azokat a politikusokat, gondolkodókat, írókat és filozófusokat, akik ki akarnak küldeni bennünket a világba, arra biztatnak, hogy vegyünk részt a bolygó életében, mérjük össze magunkat a többiekkel, éljünk úgy, mintha otthonunk lenne a Föld, és nem csak ez a biztos, nyirkos zug, amit hazánkként magasztalunk, ami tényleg a miénk, ami tényleg csodálatos, de nem börtön. Utáljuk ezeket, félünk tőlük, nem akarunk megmérettetni, hanem csak maradni, elbújni, sötétben suttogva egymásnak hazudni, csírázni, mint a krumplik.

Odakint minden félelmetes, odakint nem működnek a saját hazugságaink, odakint nem krumpliban mérik az életet.

A baj csak az, hogy folyamatosan ránk nyitják az ajtót, bevág az éles fény, nem lehet elég mélyre húzódni a sarkokba, mert mindenhonnan támad az információ. Észak-Koreában sikerült megoldani a teljes sötétséget, de ott egymást eszik az emberek, mert a krumpli elfogyott.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy egy apró sárgolyón keringünk a semmiben, és ezzel a mindenségnek semmi, de semmi célja sincs.

A Jégkorszakban Scrat figurája megható és nevetséges, de ne akarjunk mi lenni a kontinensek vándorlása és a globális fajkihalás közepette csupán a makkjáért küzdő komikus figura, mert könnyen benne ragadhatunk a szerepben. Idejönnek majd más, szerencsésebb és okosabb tájakról a családok, krumplit dobnak a ketrecbe, mi pedig elénekeljük nekik az Összetartozás Dalát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (111 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +161 ( 169 szavazatból)
Para-Kovács Imre: Krumpli, 4.8 out of 5 based on 111 ratings

  • Hozzászólások(38)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

38 Reader’s Comments

  1. Jó nagy marhaság, hiszen két hiba van itt: a) a kapitalizmust szabadságnak venni, hiszen ‘89 és 2010 között nem szabadság volt itt, hanem szabadpiaci rendszer, ami viszont a pénz diktatúrája. És krumpli helyett(!) kaptunk tőle Dallast, Xenia-lázat, meg Szerencsekereket…. az se volt jó. b) A szoci volt az egyetlen esély – és megvalósulás – hogy a rabszolgaságot az értelmes élet váltsa fel. Más kérdés, hogy a magyar túl hülye volt ahhoz, hogy megbecsülje. (Tény, hogy ezt a legértelmesebbje is csak visszamenőleg érti meg, visszavágyva oda.)
    Azért köszönöm, uram: valahányszor fikciót olvasok, mindig tudatosul bennem, hogy a “szép”irodalmat miért utáltam meg. (Wass, Szolzsenyicin, Nyírő, Gippiusz, Tormay… egykutya. A fiktív írodalom szívesen hazudik.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -65 (93 szavazatból)
  2. @Kalous
    A szépirodalmat nem kell fikázni, annak onnantól van relevanciája, hogy olvassák, megszállja a fejeket és az élet utánozni kezdi. A klasszikusok írásai szembe jönnek az emberrel az életben. Amikor megírták talán még nem volt igaz, de ahogy olvassák igazzá válik, mert a saját képére alakítja az olvasók nagy tömegeit.
    A magyar meg nem hülye, nem hülyébb mint akikkel itt Texaszban körül vagyok véve. Viszont Magyarország kis ország, ezért aztán mutyizós, a szoci rendszer is az volt, csak akkor még esetleg nem így hívták, hanem mondjuk umbuldának. Amennyire tapasztalom a világban a “cronyism”, részrehajlás a haverok előnyére mindenhol benne van az emberben, csak van ahol kellően nagy ország esetén keretek közt leneht tartani. Ha lenne az EU-nak egy olyan gazdasági rendőrsége amely minden tagállamban intézkedhet, akkor más lenne a helyzet otthon is, dehát ilyen nincs.
    Horvátországban, Romániában vagy Szlovákiában abszolút nem jobb a helyzet mint nálunk, esetleg az állampolgárok jobban bedőlnek bizonyos hazugságoknak, meg jobban próbálnak egy hamis képet mutatni a külföld irányába. Szlovákiában a kormány propagandája pl sokkal jobb mint nálunk. De a rendszer ott is ugyanolyan korrupt. Luxemburg dettó. A gazdasági büncselekmények eltussolását ott kb olyan szintre emelték mint a NASA-nál a rakéta technológiát. Aki bukik az se ránt magával másokat, pedig az egész ország tudja mi folyik a felszín alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (30 szavazatból)
  3. Kecskeméti Károly

    A szerző újabb nagyszerű opusához nincs mit hozzá tenni, mindössze örülni köll neki, még néhányszor elolvasni, majd terjeszteni minél többeknek.
    Antal kommentje zavar, talán olyasmi miatt, amiért nyelvtanfolyamokon bénító, ha kezdő kerül az erősen haladó társaságba. Az utóbbi napokban fura figurák szereznek belépőjegyet, kár, hogy “lehúzzák alacsony homlokukra a nagy orosz eget”. Az idézet Németh Lászlótól, Sztálinról írta…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (56 szavazatból)
  4. Ez a lényege, hogy “Jó nagy marhaság” – lehet végre röhögni kicsit a kínunkon.
    Mellesleg a) nem a kapitalizmus a szabadság, hanem a demokrácia!
    b) a szoci az nem elveszett esély csak a diktatúrában, mert a fékek és az ellensúlyok kis humanizmussal “párosodva” jól közelítik az ideális társadalmat míg egyszer csak találkozhatnak, de nem úgy, mint a párhuzamosok. :D
    Köszi a kikapcsolódást! :)
    Majd elfelejtettem – fogyóban a krumpli! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  5. Nálunk még az árvíz is történelmi, mintha lenne politikai és gazdasági árvíz is.
    (Nem is értem, miért nem Nemzeti Árvíz)
    Hát igen mi mindenkinél különbek és történelmiebbek vagyunk.
    Ergó miért is ne néznénk le mindenki mást, még ha beledöglünk is.
    Amúgy mélymagyarul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +60 (66 szavazatból)
  6. ” Van krumplink,és magyarok vagyunk” Ez az! Sógor,koma,le a vasútról!
    Másoknak meg burgonyájuk,mégsem vágnak fel!
    Ez a hülye,ősbunkó mentalitás tűnne már el a fejekből!
    Légypiszok vagyunk a térképen,de mellényünk az van.
    Most akkor legyek büszke rá,hogy újkrumplim is van?
    Inkább megyek ki az esőre,hátha kimossa a fejemből ezt a szégyenletes hungarikumot,amit magyar mentalitásnak neveznek..
    Vagy inkább barackfát ültessek?Hátha még megérem,hogy táncolhatok alatta,valakinek a talpára lépve. Jézusom! SOS!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +54 (62 szavazatból)
  7. Kalous,
    “szép” irodalmat azért utáltad meg, mert Wass-t is oda sorolod. Így már nem is olyan szép.
    Igaza van Parának, olyan krumplis ez az egész. Gratula.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (49 szavazatból)
  8. Ez szimbólum. Mármint a krumpli.
    Értelmezésemben azonos magyarság tudatunkkal és magyarság érzetünkkel.
    Ami ezen túli, az nincs is a világon, s ha netán mégis lenne “…Ennek elégnek kéne lenni ahhoz, hogy mindenki minket csodáljon, de ezek a szemetek nem csodálnak minket, pedig Orbán Viktor is megmondta, hogy csodálatraméltók vagyunk. Ezért szeretjük őt.”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (27 szavazatból)
  9. gratula és köszönet a szerzőnek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (37 szavazatból)
  10. http://www.youtube.com/watch?v=jbBs8GEspy4

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  11. Das ist schön! Danke sehr, Herr Para!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  12. Szenzációs,mint mindíg. Szegin magyariak! Képzeljétek, minap lementem a pimcébe hogy lecsírázzam a krumplit, és megdöbbenve láttam, hogy a fele megrohadt. A krumpli ugyanis élő anyag. Él! ellentétben veletek. Nézzetek körül. Ti még éltek? mert az országotok (a bokréta Isten kalapján) már halott. A kerestyén istenetek is halott, Már a múlt század körepe táján megmondta egy okos ember. “Isten Meghalt. Megöltük őt.” És valóban. Új Isten szól hozzátok, emberek! Ezt meg egy magyar költő írta meg nektek, csak olyan hülyék vagytok, hogy neki sem hittetek. Pedig eljön.
    Nem templomok setét hajóin úszó
    Tömjén között ragyog fel tűz-szeme
    Barnult szentképek arany keretéből,
    Nem oltárok gyertyái közt fehérlik
    Alabástrom közönnyel hallgatag,
    Hívok csókjától koptatott szobor,
    Nem méla, hosszú, vont litániák
    Cukros hullámát untan szürcsölő
    Egek lakója is!
    Nem!
    Új isten ez!
    Új isten szól hozzátok emberek!

    Nem ég szülötte Ő! Nem mennyben él,
    Nagy messze tőlünk, titkos ismeretlen,
    Ki arca elé vonta az eget,
    Mint egy hűvös, nagy, kékselyem palástot,
    Nem!
    Óh de nem is föld bálványa Ő,
    Mint ama Mammon, aki ült hízott
    Gőggel rajtunk s szájától milliom
    Élősdi csák kígyózott szerteszét
    S a szürcsölő, szívó karok befonták
    A szüzek testét s feltörték finom
    Velőért a költő zengő agyát
    S a gyárak vak, mély kéményén benyúlva
    Átkúsztak a robotos termek odván
    S felitták mind a könnyet és az átkot
    S a lomha Rémben mind aranyra vált ez
    És új éhséggé, bár a telt belek
    Már a nehéz aranytól eldugultak
    S a rothadó nagy testre már kiültek
    Félelmes és aranyló hullafoltok…

    Most új isten szól néktek, emberek!

    A véres földnek vére szülte Őt,
    A sok kiomlott, sűrű, keserű
    Vér összeállt a fájó földeken,
    Testté tapadt, alakká tornyosult,
    Vérszínű, nagy mezítelen alakká,
    Ki országlépő-tágra tárja lábát
    S Földet rengésre tépő hangja zeng
    piros Keletről a sápadt Nyugatnak:
    “Im eljöttem!
    Eljött a Vörös Isten!”

    És megy s dörgő léptére messze reszket
    A sárga Szajna s medréből kicsap,
    Jerichós visszhangot ver vén Westminster
    S az Ócián zöld üvegén vörösen
    Előre rezg ezermérföldes árnya
    S átfogja a Fehér Ház vak falát…

    Hozsánna néked, új isten, hozsánna!

    Ismerj meg minket, tieid vagyunk!
    A szíved hajtó élő, drága nedv,
    A diadalmas vörös lüktetés
    A mi bús bérünktől is gazdagúlt
    S világra ömlő harsonád sodrába
    Gyötört torkunk reszkető hangverése
    Szerények s mégis egyítve simul:
    A kicsiny, árva magyar jaj-patak
    A messze zengő, nagy moszkvai árba,
    Mely most tisztára mossa a világot:

    Hozsánna néked, új isten, hozsánnak!

    Legyen szavad teremtés új igéje,
    Formáld át sáros, bűnös, ócska bolygónk,
    Mit elrontott sok régi, úri isten,
    Te istenek közt új és proletár
    Formáld boldoggá pörölyös kezeddel, –
    Emelj minket roppant tenyereidre
    És a magad képére gyúrj át minket!

    Ugye csak lestek. Hogy is mondta Katz főhadnagy a szószékről? ‘Amig én a lelkiismereteteket keresem, ti a tetveket. Sok hülye!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (26 szavazatból)
  13. Egyszerûen zseniàlis, minden sora, minden gondolata nagyon súlyos, nagyon helyénvaló !
    Bravó Imi, az idei egyik legjobb íràsod, legalàbbis nekem !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (34 szavazatból)
  14. Csacsicska Tamás

    Szenzor: „(Nem is értem, miért nem Nemzeti Árvíz)”
    .
    Ne siess előre… Az lesz. Győőőőzelem!
    .
    Ha azonban mégsem, akkor elmútt nyolc év. Ilyen egyszerű ez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  15. Csacsicska Tamás
    a víz nem kérdez, jön
    http://index.hu/tech/mem/2013/06/04/itt_az_arviz_a_belugymin_ujra_segit/
    kattints a képre

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  16. Mi van? Nem lesz krumpli? Na vazeg. Honnan hallottad?
    Nagyon veszik a párttagok? Drágább lesz? Kifogy?
    Na akkor futás, veszek egy zsákkal, amíg van.
    Kössz Para! Ha megtudok valamit, majd szólók.
    Tartsunk össze, mi magyarok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  17. Csak emlékeztetőül – ezt meg József Attila írta

    Van krumplink és van kanalunk,
    piszokban élünk s meghalunk
    sej-haj
    piszokban élünk s meghalunk.

    De Attila proli volt, ezért azt is tudta:

    Talán dünnyögj egy új mesét –
    fasiszta kommunizmusét,
    mivelhogy rend kell a világba,
    a rend pedig arra való,
    hogy ne legen a gyerek hiába,
    s ne legyen szabad, ami jó.

    A szöveghűségért nem vállalok felelősséget; emlékezetből írtam ide

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (30 szavazatból)
  18. Para és Váncsa a legjobbak ennyi !
    köszönjük az írás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  19. Igazi aranyköpés:
    “A sikeres magyart arról lehet megismerni, hogy máshol él.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (40 szavazatból)
  20. Persze!
    Azt mondják, hogy van krumplink. De nézzük csak meg egy kicsit közelebbről, hogy milyen is az a krumpli a zsákban?
    Már messziről bűzlik valami. A héja sáros, itt-ott már jócskán kicsírázott, az alján lévő darabok pedig már régen rothadtak, és penészesek. A szaga poshadt, az íze Gesarolos, lassan már az éhes krumplibogárnak sem kell. Ha megesszük, magában hordozza a még évek múlva is lassan ölő mérgeket, amivel korábban permetezték. Velünk meg azt akarják elhitetni, hogy a mi krumplink a létező krumplik legjobbika szinte az egész világon. Talán az ázsiai lehet ennél jobb, ahogy a “kedves vezető” próbálja megetetni velünk mostanában, csak ezzel az a baj, hogy vagyunk néhányan akik tudjuk, hogy Ázsiában főleg rizzsel táplálkoznak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  21. OK nagyon az írás. De kiegészíteném. A magyar krumpli legsajátabb tulajdonsága, hogy nem kell elvetni (tényleg, vetni, vagy ültetni?), aztán felkupacolni – hogy minél több gumó fejlődjön a föld alatt -, permetezni, meg levirágozni, felásni sáros őszi időben. Nem. A magyar krumplit úgy ADJÁK. Hogy kik? Nem tudható pontosan. Valahonnan föntről adják valakik, akiknek van. Mindig az az adományozó, aki a leghangosabban követeli a hálát. Hogy ő honnan veszi? Ki tudja…? Kit érdekel?
    Jesszus! Hová lett a krumplim? Miből főzök most már igazi, magyaros krumplilevest?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  22. Hát ez az írás több mint jó. Tökéletes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  23. de egyébként cserélnék minden taplóval, annyira kevéstől boldogok, mi meg itt versenyt szorongunk…. kinek van vmi jó kis antidepresszánsa?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  24. A “magyar” -egyáltalán-a krumpli nagyon értékes élelmiszer. A TESCO-ban 389Ft/kg a sárga leding krumpli.Több millió határon belül ragadt magyar embernek nincs módja,-anyagi tehetsége-,hogy rendszeresen kitekintsen a szabad Európa más országaiba,és uniós állampolgárnak is érezhesse magát. Egyébként a krumpliba legalább bele lehet harapni,és jóllakottan a bajokat félretéve örülni honfitársaink sikereinek,és közben vigasztalni magunkat,hogy lám-lám a magyarok csak megint kivágták a rezet! ….és ez még hosszú évtizedekig várhatóan így lesz …..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  25. Rég röhögtem már ennyit! “…vacsora megfőzve, kutya megsétáltatva, Szokolov kizongorázta magát .” Köszönöm!
    Az írás utolsó mondatáról az jutott az eszembe, hogy a DK -nak sikerült szembeállítania az összetartozás dalával a Himnuszt, el is énekelték, hír is lett belőle – lehet, hogy lesz újra himnuszunk? Szerintem néhányan egy tyúklépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy Magyarországon magyarnak érezhessük magunkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  26. oldberg,

    Én sem tudom mind fejből, de szerencsére működik a Google, és a legtöbb magyar klasszikus fenn van a neten:

    http://www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/kolto00000/kotet00001/ciklus00318/cim00320.htm

    DÚDOLÓ

    A rétek, útak csendesen
    úsznak a hűvös vizeken
    sejhaj
    úsznak a hűvös vizeken -
    Van krumplink és van kanalunk,
    piszokban élünk s meghalunk
    sejhaj
    piszokban élünk s meghalunk -

    Mért görbül kicsikém a szád?
    új inget gondolok reád
    sejhaj
    új inget gondolok reád -

    Senkije sincs, nem éri gyász,
    akire csak egy párt vigyáz
    sejhaj
    akire csak egy párt vigyáz -

    1927 jan./1928 vége

    Ezt most elrontom hogy megjelenjen:
    http://www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/kolto00000/kotet00001/ciklus00486/cim00496.htm

    VILÁGOSÍTSD FÖL

    Világosítsd föl gyermeked:
    a haramiák emberek;
    a boszorkák – kofák, kasok.
    (Csahos kutyák nem farkasok!)
    Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
    de mind-mind pénzre vált reményt;
    ki szenet árul, ki szerelmet,
    ki pedig ilyen költeményt.

    És vígasztald meg, ha vigasz
    a gyermeknek, hogy így igaz.
    Talán dünnyögj egy új mesét,
    fasiszta kommunizmusét -
    mivelhogy rend kell a világba,
    a rend pedig arravaló,
    hogy ne legyen a gyerek hiába
    s ne legyen szabad, ami jó.

    S ha száját tátja a gyerek
    és fölnéz rád, vagy pityereg -
    ne dőlj be néki, el ne hidd,
    hogy elkábítják elveid!
    Nézz a furfangos csecsemőre:
    bömböl, hogy szánassa magát,
    de míg mosolyog az emlőre,
    növeszti körmét és fogát.

    1936. okt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  27. talalom
    A nemzeti krumplit ültetik.A nemzeti krumplit azután nem felkupacolják,hanem feltöltik. Így lesz belőle olyan nemzeti krumpli,ami végett mi olyanok vagyunk,mint senki más a világban!
    Az én nemzeti büszkeségemet már csak az árnyékolja be ezután,hogy nemzetietlenekre pazaroljuk azt a drága burgonyát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  28. Kösz bumburi. Nem jutott eszembe a “feltöltik”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  29. Ja, egyébként anyám falujában (Zala megye) vetették a krumplit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  30. talalom
    Részemről kekeckedésvolt.Mert ha nagyüzemi módon teszik,akkor nálunk is vetik. Bocsánat!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  31. A krumplileves legyen krumplileves!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  32. Tölgy
    A demokrácia meg legyen demokrácia!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  33. “Erőtől kushadunk, gyengeségtől felbátorodunk”
    Bingó :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. Pacsi Para!
    Ismét egy kis remekmű, de nagyon fájdalmas. Fel is szisszentek rendesen az olvasótársak. Jobban bejön nekünk mikor a politikusokat vegzálod, mint mikor minket ” csapsz így pofán” az igazsággal. Azért csak tedd továbbra is a dolgod.
    Mi meg szépen rácsodálkozunk, hogy ” bábok” vagyunk ugyan, de büszkék. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. off,de:
    http://index.hu/kultur/2013/06/04/gardistak_verik_szet_a_ciganyokat_egy_stuttgarti_operaeloadasban/
    hírünk a világban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. Elképesztően jó írás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. Para, add már ki kötetben is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  38. Mate, Ivan Tibor

    Krumplicukor, krumplicukor hu de finom,
    Ede-sis meg huvo-sis a zajkajimon.
    Ne haragudj, Koncz Zsuzsa…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos