Tarján András: Pedagógusnapra 2013. május 30. csütörtök 14:09

Tarján András: Pedagógusnapra

Szeretném, ha minden tanító és tanár holnap kapna egy-egy szál rózsát, mert megérdemlik!

A rózsa száráról távolítsátok el a tüskéket, nehogy megsebezze a kezüket! Mostanában sebeket úgyis kapnak.

Ennek a több, mint százezer embernek, akik most a Klébersberg mamutintézmény (szegény Klébi!) szolgái, ezernyi megaláztatásban van része.

Három éve hülyítik őket, hogy jön a pedagógus életpálya-modell, és akkor a pedagógus egy jól kereső hivatás lesz. Ehelyett a januári fenntartóváltással legtöbbjüknek csökkent nemcsak a reálbére, hanem effektíve kevesebb pénzt visznek haza.

Most pedig, ismét „nincs betervezve”.

Az államosítás együtt járt azzal is, hogy akiket eddig igazgatóknak hittünk, ma már csak engedelmes végrehajtók. Hiszen nem szólhatnak bele, kiket alkalmazhatnak, mivel gazdálkodhatnak. Az igazgató nem nyilatkozhat a sajtónak főnökei engedélye nélkül.

Az új Nemzeti Alaptanterv 90 százalékban kötelező tananyagot ír elő. Nesze neked alkotó életpálya!

Ebben a tantervben helyet kapott a múlt rossz szelleme. Ilyen Wass Albert antiszemita író beemelése, aki „A patkányok honfoglalása” című publicisztikájában is bizonyítja elveit (“falakban, pöcegödrökben elrejtőzött patkányok” eltávolításáról is gondoskodni kell.)

Nyírő József is ott van az új tantervben. Ő 1942-ben így nyilatkozott: „…ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie.”

Bízom abban, hogy a magyar pedagógusok, legalább a bezárt tanterem falai közt, az igazságot fogják tanítani, és nem lesznek hajlandóak a kurzus igényei szerint lehajtott fejű rabszolganemzedéket nevelni.

Bízom, de tudom, hogy egyre nehezebb lesz állandó fenyegetettségben helytállni.

Hiszen „kialakítás alatt van” a mindenható tanfelügyelői rendszer.

 Erről egy több évtizedes emlék jut eszembe, egy másik diktatúrából. Meglátogatott a tanfelügyelő, és mivel más kifogást nem talált tanításomban, ezért jegyzőkönyvezte, hogy burzsoá ideológiát terjesztek. Hogy mivel? Farmernadrág volt rajtam.

Hogy mindenki egyszerre lépjen, a pedagógusokat beterelik a kötelező pedagóguskarba.

Már hallom az új felügyelőket, amint megkövetelik az egyenruhát, az egyengondolkodást, hogy a NER szellemében egyforma, engedelmes embereket neveljenek.

Holnap nyújtsunk át minden pedagógusnak egy-egy szál rózsát, nézzünk rájuk mosolyogva, hiszen most nekik van szükségük bíztatásra, erőre!

Legyen erejük kibírni még ezt a néhány hónapot, ami még hátra van!

(Néhány évtizedet – A Szerk.)

18 Reader’s Comments

 1. Sajnálom szegény pedagógusokat, mert ennél megalázóbb életpályamodelt mint amit nekik készítenek fasiszta előljáróik, nem tudok elképzelni. A Klébersberg utód ajánlása alapján általam csak Aczél György intézetnek nevezett erőszakszervezetnek az orbáni fasizmus szellemében engedelmeskedni elviselhetetlen lehet. Sajnálom azokat a gyerekeket is akiket pedagógusaik a rájuk erőltetet ókori ideológia alapján kénytelenek engedelmes rabszolgává nevelni. Ha időben el nem takarítjuk az orbán-fasiszta bagázst, Magyarország a Vatikán gyarmata lesz.

 2. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egy üres valami!
  Mikor másfélhónap mulva meglóbáltam magam, és keresni kezdtem, hol a fizetésem, ne tudjátok, hány telefonomba került.
  Mondhatnám a struktúrájuk nem lett kialakítva. Gyakorlarilag az iskolák végzik a feladatokat, melyet elküldenek a kincstárnak, azok vissza, majd a kerületi tanfelügyelőknek.
  Megelőző szervezés nem volt.
  Mikor felmentem a kerületi tanfelügyelőhöz, minősíthetetlen stílusban elhajtott volna!! Nem sikerült neki.
  Mikor kérdeztem a tőle kijövő 2 beosztottat, mi a neve a főnöknek, választ nem kaptam, kimentek a folyosóra. Azért konstatáltam, hogy az egyiknek szégyen futott át az arcán. Majd a szobában lévő hölgyeket interjuvoltam volna meg, de felálltak, és átmentek a másik szobába.
  -ok, akkor visszamegyek, és megkérdezem személyesen.
  Na ez után kijött a tanfelügyelő és behívott.
  Elnézést kért, és telefonálni kezdett.
  Mindjárt utalja. Ha, jól emlékszem, egy hét múlva teljesült a “mindjárt”
  Sajnáltam, mert láttam, mekkora káosz van. Mondhatnám szinte senki nem tud semmit, hogy ki mit hová küldjön.
  Jó azóta, lehet, hogy alakult a helyzet. Ez áprilisban történt.

 3. Lehet ezért engem megkövezni,de én nem sajnálom a pedagógusokat! Több mint 100 ezer ember lehajtott fejjel,CSENDBEN teszi a dolgát ebben a tűrhetetlen dilettáns rendszerben?
  Miért?Miért nem éltek a lehetőségeikkel?Miért nem akartak egy emberként szembe menni Rózsi néni hülye elképzeléseivel?Ki tiltotta meg nekik a TILTAKOZÁST?
  Elkövették azt a hibát,amit a társadalom. Kussoltak. Csakhogy ők nem egy mezei állampolgárok,akik a felelősséget átháríthatják! Nekik a jövő nemzedékét kellene tanítani,nevelni,olyan erkölcsi zsinórmérték alapján,amit lehajtott fejjel,és csukott szájjal, megtört gerinccel,nem tudnak megtenni!
  Milyen alapot tudnak adni a tanítványaiknak ezek után?
  Ha már rózsát kapnak,akkor maradjon a tövis,és emlékeztesse őket minden szúrás,az eltékozolt lehetőségekre!

 4. bumburi
  2013. május 30. csütörtök
  16:15
  Van benne valami.
  Az elmúlt évben ketten vonultunk ki a szakszervezeti tagok közül.
  Nem voltam/vagyok pedagógus.
  -na, demontstráljon nektek a ….
  -azért idén csak rászedtem magam, és vonultam velük.
  UTOLJÁRA

 5. Ebben az országban mindenki hagyja, hogy hülyítsék, és elzárkózik a pártok támogatásától.
  Itt nem csak mélyen nem tisztelt vezetőink teszik szemét dolgaikat magánemberként, hanem minden szervezet, és szakszervezetnek csúfolt gyülekezet.
  Sőt még nem tisztelt ellenzéki vezetőink is mintha önjáró módra, magánemberként tennék szerintük helyes dolgaikat.
  Így nem is fogunk ötről hatra jutni.
  .

 6. rupcsi
  Megértelek. Ebben az országban mindenki elvárja hogy szolidárisak legyenek vele,holott ő a szájkaratén kívül nem ismer mást.
  Egyébként én személy szerint nagyon fel vagyok háborodva Gallónén,és társain!A klikkesedés ami a tantestületekben van, az minden,csak nem összetartás!

 7. Bumburi! A tanár az egyik legkiszolgáltatottabb – lévén állami alkalmazott. Fizetése arra is alig elegendő, hogy rezsijét kifizesse. Az elmúlt időszakban a Fidesz által önkényesen kinevezett igazgatók terrorizálták, most a K.Kúró központ. Ráadásul, sajnos közöttük is rengeteg a hülye – anno a tanítóképző volt a legkisebb ellenállás iránya a diplomához. De igen, részben igazad van, többségük sajnos gyáva. A szakszervezetek meg impotensek, vagy megalkuvók. Reménykedjünk, hogy most az egyszer elég pofont kapunk ahhoz, hogy magunkra találjunk.

 8. “Quem dii odere, paedagogum fecere.”

  Itt, most kit is kell Istennek tekinteni???

 9. Az hiszem teljesen egyetértek bumburival!!!

 10. Za’Kant
  E-manual
  Reménykedjünk… +++++++++

 11. Klébelsberg egy fasiszta vadmarha volt, aki a “magyarság” “kultúrfölényének” dogmájával akarta igazolni a más népeket azok hazájában elnyomó és írtó “turáni” “felsőbbrendűséget”.
  Aczél viszont pontosan az ilyen szemét ellen, egy embernek való kultúrát képviselt.
  Aki tehát aczélellenes, bújjon vissza Szálasi hátsójába, ahonnan jött.

 12. “Hogy mindenki egyszerre lépjen, a pedagógusokat beterelik a kötelező pedagóguskarba.”
  .
  A Magyar Rendvédelmi Karról (MRK) az ég világon senki nem beszélt. Nemrég alakult, rendvédelmi szervek dolgozói kötelező tagok……..

 13. A KAR-ok a kormány mellett helyet foglaló baráti (elvtársi) szakszervezetek.
  Lassan minden szakma kialakítja. Pár kötelező után önként és danolva, talpat összeérintve, barackot majszolgatva, derékban meghajolva.

 14. Nem tudom, hányan vettük már észre!
  Ez a mai újfeudális-hatalom az általános európai demokratikus értékektől teljesen idegen és elfogadhatatlan oktatási-rendszert hozta létre annak érdekében, hogy az utánunk jövő generációk már hű szolgálói/alattvalói legyenek ennek a maffia-diktatúrának.
  Gyerekeink agymosását végzik éppen!!!

 15. Én nem csodálkozom a pedagógusokon, hogy féltve egzisztenciájukat, nem mernek hangoskodni – csak tudnám feledni, az emútnyócévben, miért is nem féltek?
  De megértem őket – 3 millió ember, 3000 milliárdját, jövőbeli nyugdíjukat elvették és csak 100 ezren mondtak nemet!
  Akko’?

 16. Nemzeti Alaptanterv ide- igazság oda, annak idején a mi kiugrott paptanárunk megtalálta a módját az 1956-os sajnálatos események tanításakor, hogy mindenki tudta, a fele sem igaz, ami a tankönyvben le van írva. Most is meg fogják találni. És Hofi Róza sem él örökké.

 17. Kb. 500-an voltunk ma a “nagy” pedagógusnapi tüntetésen. + 100 újságíró, Kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében.
  Amúgy szép volt – köszönhetően a fiataloknak -, sok feszültségtől szabadultunk meg, mi ötszázan. Utána fagyizás, egy gombóc. (Maradt 25 Ft, remélve, hogy holnap lesz fizetés.)
  A munkahelyen a rengeteg feljebbvaló egy szót sem szólt hozzánk eme jeles nap alkalmából. Nem szeretnék felesküdni, sem pályázni az állásomra. Hátha jön szembe valami értelmes dolog, legalább a jelenlegi fizetéssel őszig.

 18. santosh – ez a legszomorúbb, hogy az igazgató vagy az új “munkáltató” is levegőnek nézi a tanárokat az ünnepen.

  Hoffmann meséi: http://vizallasjelentes.blogspot.hu/2013/06/pedagogusnap.html


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók