Buják Attila: Az első hároméves terv 2013. május 30. csütörtök 14:49

Buják Attila: Az első hároméves terv

Három éves a fülkeforr. A József Attila és a Táncsics Alapítvány a nagy alkalmat közösen menedzselt, kitűnő tanulmánykötettel ünnepelte (ajánlom mindenkinek), és a sorban ez már a harmadik. Nem véletlenül mondta iróniával valaki: ráklikkelt a neten a Jókai százkötetesre, valóban száz kötet, s halványan reméli, hogy a szerzők nem lesznek ilyen termékenyek, a sorozatnak hamarosan vége. A mi reményeink korlátozottabbak. Szerintünk ez egy grandiózus, nyolckötetes mű lesz, ráadásul az epilógus végét már előzetesben olvassuk. De ne szaladjunk annyira előre.

Akárhogy számoljuk, három orbáni év méltánylandó idő. Akármi történjen a közelebbi jövőben, a születő új világ nyomelemekben sem emlékeztet majd a rendszerváltás utáni Magyarországra. Még áll a város, helyén van a Lánchíd, a rakparton is dübörög a forgalom, de a tüdőnkbe hatoló fullasztó levegő, a kétségbeesett vibrálás gyomortájékon, a mellünkre nehezedő szorongás nem sok jót sejtet. A lakosok vágy, jövőkép, életterv nélkül jönnek-mennek a városban fel-alá. Igen, ez a helyes kifejezés a mai Magyarországra: mászkálunk fel-alá. Működünk. Hogy lebomlott a demokrácia víziója, hogy nincs alkotmánybíróság, hogy ellopták a nyugdíjkasszát, hogy egy kivagyi, bugris rendszer nacsalnyikjai egrecíroztatják az állami adminisztrációt, nem sokat mond. Be kell látnunk, a magyarok – különböző okokból – nem kapaszkodtak tíz körömmel az ő kis demokráciájukba.

Három éves a fülkeforr, s három év – érthetetlen okból – kevés volt ahhoz, hogy tisztességes, legalább megközelítően reményteljes alternatívát szüljön a zavarodott ellenzék, amely még önmaga védelmére is képtelen, nemhogy a választói érdek tisztességes képviseletére. Az alapító atyák nagyon elhibáztak valamit az indulásnál. Az ostoba és értelmetlen kétharmados határ – amelyet eredetileg hatalomkorlátozó, biztonsági féknek szántak – elképesztő jogosítványokat ad egy gátlástalan, pimaszul arrogáns hatalmi formációnak. A végeredmény maga a káosz. A valósággal arcátlanul szembeszegezett kommunikáció tombolása. Az iskolarendszer satuba fogása. Magyarország maradék nemzetközi presztízsének földig rombolása. A nemzeti felső középosztály pökhendi és bugris híveinek állam által menedzselt, szemérmetlen gazdagodása. A magyar kultúra minden eddiginél partikulárisabb pályára állítása. Olyan országban élünk, ahol pillanatnyilag hatvan (!) Wass Albert szobor áll, s három emlékoszlopa van a szintén emigráns Márainak.

Három éves a fülkeforr. Uralma szilárdabb és stabilabb, mint a győzelmének fényes napjaiban. Így látom Budapestről 2013. május 30-án.

14 Reader’s Comments

 1. Szenzációs írás! Rövid , lényegre törő. Én a tehetetlen dühöt érzem belőle, vagy csak én érzem ezt magamban. Tök mindegy.
  “Még áll a város, helyén van a Lánchíd, a rakparton is dübörög a forgalom, de a tüdőnkbe hatoló fullasztó levegő, a kétségbeesett vibrálás gyomortájékon, a mellünkre nehezedő szorongás nem sok jót sejtet. A lakosok vágy, jövőkép, életterv nélkül jönnek-mennek a városban fel-alá. Igen, ez a helyes kifejezés a mai Magyarországra: mászkálunk fel alá.”

 2. Rákosi is a Hároméves Tervvel kezdte, de ő az első három évében , sőt az azt követő Ötéves Tervében is épített. Az akkor létrejövő “proletár” diktatúra, kezdetben még jelentős társadalmi változásokat is jelentett. A fejlődő ipar munkalehetőséget teremtett széles tömegek számára. Átstruktúrálodott a társadalom szerkezete. A felesleges mezőgazdasági munkaerő számára lehetőség volt az ipari munkássá válásra. A fiatalok előtt szinte korlátlan lehetőség nyílt a tanulásra. ezáltal egy új elsőgenerációs értelmiségi réteg jött létre. Orbán fasiszta diktatúrája szemben Rákosiéval eddig csak rombolt. Az elmult Három év a szabadrablás korszaka volt számukra, és mivel hatalmuk várhatóan a következő ötben is fennmarad, lehetőségük lesz a fasiszta rend megszilárdítására, a további korlátlan rablásra, és az ország további pusztítására. Orbánhoz képest Rákosi elvtárs nemzeti hős volt. Az ő diktatúrájában a háború okozta pusztítások ellnére sem éhezett az ország lakosságának negyven harminc százaléka. Én csóró proligyerek voltam, de szüleim minden reggel tudtak reggelit adni, sőt az iskolába tízórait is vittem. (igaz hogy az rendszerint zsíros vagy vajaskenyér volt ) Ebéd ,uzsonna és vacsora is jutott mindan nap. Nyáron uttörőtáborba is ingyen mentem iskolatársaimmal együtt. Ezért én akkor szerettem is Rákosi pajtást, mert úgy gondoltam, hogy:
  Országunk erős, szabad.
  Úttörök énekeljetek
  Rákosi pajtás bennünket
  Boldog jövőbe vezet.

 3. A jelenlegi káoszt vagy egy kemény diktatúra, vagy egy más fajta káosz követi, de talán az utóbbiból újjá születhet a negyedik köztársaság demokráciája – csak nagyobb immunitással a fasizmus irányában.

 4. ……… Magyarország HA összefognánk hegyeket tudnánk elmozdítani.

  DE nincs összefogás. INKÁBB széthúzás. És ez nem a kis egyszerű embereken múlik. Hanem a vezetőkön. És én TILTAKOZOM. A széthúzás és a hülyeség ellen. És még mesterházy akar min.elnök lenni. Azért dolgoznia kellene. Kiállni és kordont bontani, és kivonulni, az asztalra csapni, vagy legalább ……………..kár is írni. Lassan tényleg reménytelen Magyarország . A sötétség mindent beborít.

 5. Mínuszolók!
  Azt gondolom, hogy többnyire rendes emberek vagytok, de nem tudjátok elviselni, ha valaki másképpen gondolkodik mint Ti.

 6. Nem kell a minuszolókat bántani.A minuszolók, mivel értelmes,tagolt mondatokban nem tudják kifejezni magukat, csak a lefelé mutató hüvelykujj jelentését ismerik, ezért ezt használják véleményük kifejezésére.Ehhez írni-olvasni sem kell tudni. Meghallgatni a Kossuth rádióban, hogy Magyarország lekerült a szégyenpadról, sőt követnek bennünket. És ezek itt szidják Orbánt.Minusssssssssssssssssz!
  Az viszont nem jut el az eszükig-ami szintén mai hír- hogy Magyarország 2010 óta nyolc helyet esett a versenyképességi rangsorban.A lebecsült Románia megelőzött bennünket.Orbán néhány hete azt mondta, néhány éven belül Magyarország Európa öt legversenyképesebb országa lesz.Ehhez képest…
  Ez is olyan komolyságú kijelentés, mint az egymillió új munkahely. Az ellenzék vétke, hogy nem nyomják minden nap bele az orrukat. Amikor ezt Orbán mondta, tudatmódosító hatása alatt lehetett.

  Más. Az hogy Márai ennyire háttérbe szorult, az az Orbán rezsim szellemi színvonalának lenyomata.Futball, szotyi,Tormay Cecile,Wass Albert,házi pálinka.
  Nem véletlen, hogy Márai nem come il faut. Metszően pontos kritikája volt a két világháború közti ásatag, műveletlen uralkodó osztályról, amelyet most orbánék nem tudnak eléggé dicsőiteni.

 7. Csak úgy föltűnt, az előbb még + 7 volt. Így múlik el a világ dicsősége.

 8. Párezer ellen a milliók képtelenek tenni valamit…

 9. Csak emlékeztetnék arra a szólásmondásra, hogy ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket! A foci gyönyörű játék. Csak a pályán kellene játszani. A pálinka csodálatos minőségű ital, ha értő módon készítik. Még a “házipálinka” is. A szotyola nagyon egészséges, állítólag a tökmaghoz hasonlóan segít a prosztatabántalmak megelőzésében. Orbántól szabaduljunk meg!

 10. oldster!
  szerintem tévedsz
  nem rendesek és főleg: nem másként gondolkodnak
  sehogyan sem gondolkodnak

 11. Valóban áll még a város, lélegzik, forgalom is van, ezért aki úgy szeretné látni, láttatni mondhatja nyugodtan, kérem nincs itt semmi probléma.
  Akinek persze nincs hályog a szemén az látja már a romlás virágait. Látja a Blahán a kilométeres sort az ingyenkonyha pultja előtt. Látja a koldusok tömegeit, akiket minden áron el akar űzni a hatalom a város látóköréből.Rádió, TV éjjel, nappal bömböli a dicshimnuszokat a sikerekről és valóban, van pár százezer ember akiknek eljött a Kánaán. Hogy mi van a többivel? Egyszerű a képlet, ha adunk, azt valahonnan el kell venni, elvették hát a legszegényebbektől. Bogár úr ideológiát is fabrikált hozzá, állítva hogy azok az emberek végleg leszakadtak, nem lehet már segíteni rajtuk.
  Érthető a hatalmi logika! Most mi jövünk, majd Viktor úr megtölti a pénztárcánkat alleluja .
  Maradtak apró kérdések még, melyek megválaszolása várat magára: A sikerek mögött nincs teljesítmény, a gazdaság zsugorodik, a fiatal életerős munkaerő menekül az országból! Mi ezen tátott szájjal csodálkozunk és ölbe tett kézzel nézzük, hogy a Viktátor ezt tegye ezzel az országgal.
  Megérdemeljük!

 12. Az ország Tianic-ká vált.A fedélközben már fuldokolnak az emberek,de fent a szalonban még szól a zene.

 13. Egyre jobban közelítünk a Rákosi ötletekhez.
  És akkor ez még nem lenne diktatúra?
  Ezek után jön a kitelepítési javaslat?
  Egyre szebb és jobb nekünk! Hurrá!
  Így veheti el az Ön lakását is az állam
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_veheti_el_az_on_lakasat_is_az_allam_itt_az_uj_javaslat.555276.html

 14. Kedves Nyúl György, én is éltem Rákosi alatt, de nekem mások a tapasztalataim.
  Nagyszüleimet kitelepítették, lakásukat elvették, nagybátyám Kistarcsára lett internálva, felesége és unokatestvéreim szintén kitelepítve. Unokatesóm a nyolc általánost nyolc különböző iskolában végezte, (később mégis kutatóbiológus lett)
  az apám a közigazgatásban dolgozó jogász volt, de 52 után soha többé a szakmájában nem dolgozhatott, harisnyakötésből majd raktáros munkakörben dolgozhatott, ahogy anyámat is kirúgták minisztériumi gépírónői állásából. Én úgy mentem elsőbe 1955-ben, hogy a lelkemre kötötték, soha, semmilyen körülmények között nem szabad arról mesélni, otthon miről beszélgetnek a szüleim. Nagymamám vidékről küldött élelmiszercsomagot nekünk. Én ezért a Rákosi pajtást nem szerettem, és nem is látok semmiféle olyan előnyt, ami értékesebbnek mutatná őt fél évszázaddal későbbi utódjánál. Maradjunk annyiban, hogy a különböző diktatúrák kegyencei akkor is, ma is saját érdekeik szerint ítélik meg a diktátort – ezért is van Orbánnak még ma is annyi híve. De ez önmagában még nem jelent pozitívumot a diktátor megítélésénél.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók