Tamás Gáspár Miklós: Szelíd válasz Bartus Lászlónak 2013. május 12. vasárnap 20:08

 Tamás Gáspár Miklós: Szelíd válasz Bartus Lászlónak

 Kedves Laci,

figyelmesen elolvastam írásodat (http://nepszava.com/2013/05/velemeny/tgm-segito-jobbja-orbannak.html), és köszönöm, hogy foglalkoztál az Orbán Viktor miniszterelnök és közöttem megesett levélváltással és a miniszterelnök gesztusával.

Legfontosabb kérdésed az, hogy lehet-e érintkezésbe lépni a Magyarországon kiépülő tekintélyelvű rendszer vezérével. A te válaszod az, hogy aki ezt teszi: hazaáruló.

Mielőtt azonban evvel a kérdéssel foglalkoznám, szeretnék még pár kérdést magam is föltenni.

Helyes-e az, hogy az egyelőre még néhány alkotmányos garanciával rendelkező magyar állam közegei az őrizetükben lévő, általuk kihallgatott személyt agyonverik?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes-e az, hogy az üggyel kritikusan foglalkozó médiák a rémtettet avval relativizálják és trivializálják, hogy ismételten és nyomatékosan leszögezik: az áldozat román (valójában: romániai magyar)? (Vö. http://hvg.hu/velemeny/20130418_TGM_izsak_hataron_tuliak; a cikk megjelenése után is aláhúzottan „lerománozta” a megölt embert a 168 Óra.)

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes volna, ha a magyar állam illetékes vezetői nem ítélnék el ezt a borzalmat?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes lenne, ha a kormányzattal és a rendszerrel szemben álló közéleti szereplők nem figyelmeztetnék az állam vezetőit morális kötelességeikre?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes-e, ha az állam egyik legfontosabb vezetője – meglehetősen szokatlan módon – egyik ellenfelének fölszólítására teljesíti kötelességét, és kinyilvánítja részvétét?

Azt hiszem, hogy igen.

Kockáztatja-e evvel a miniszterelnök, hogy kiváltja híveinek neheztelését?

Látjuk, hogy igen.

Jól teszi-e a miniszterelnök, hogy evvel nem törődik?

Azt hiszem, hogy igen.

Jól teszem-e én, hogy nyílt levelem – és a miniszterelnök barátságos válasza – miatt kockáztatom az ellenzékiek neheztelését?

Hát magamnak nem használok vele.

Fontosabb-e Bara József kínhalála és a rendőri erőszak kérdése, mint Orbán Viktor viszonya hozzám, valamint az a kormányzati spin, amelynek egyelőre nyomát se látni, de amelyet te előre látni vélsz?

Azt hiszem, hogy igen.

Jól tettem-e, hogy nem alakoskodtam, és nem tettem úgy, mintha nem ismerném évtizedek óta Orbán Viktort? Jól tette-e Orbán Viktor, hogy kifejezte: jólesik neki, hogy nem tagadtam le a régi ismeretséget?

Ízlés dolga.

Akadályoz-e engem ez a levélváltás abban, hogy épp olyan kritikus legyek a mai rendszerrel szemben, mint eddig?

Azt hiszem, hogy nem.

És most térjünk rá a te kérdésedre.

A probléma nem egyszerű. Magam se vagyok föltétlen híve a párbeszédnek akkor, amikor az alkotmányos rendszer meginog, például a választási rendszer nem garantálja a kormányváltást még akkor se, ha a honpolgárok többsége a hatalmon lévő pártszövetséggel szemben foglal állást. Mint tudod, ezért javasoltam a március 17-i budapesti tüntetésen, hogy az ellenzéki pártok vonuljanak ki a jelenlegi Országgyűlésből (mondjanak le kollektívan a mandátumukról) és bojkottálják a következő általános választásokat, hiszen avval csak legitimálják az alakuló egyeduralmat. Ezt a demokratikusnak nevezett parlamenti pártok egységesen visszautasították, és többen javasolták, hogy ilyen fontos alkalmakkor engem többé ne hívjanak meg szónoknak. A „demokratikus ellenzék” tehát a Fidesz-KDNP-vel való kontaktus fönntartása mellett van, nem úgy, mint te. Igaz, ez az érintkezés ma már főleg abból áll, hogy az ellenzék hazug, tolvaj, útonálló bandának nevezi a kormánypártot, a kormánypárt pedig pofátlannak és maffiának az ellenzéket. Az ellenzéki tevékenység manapság főleg vizsgálatok kezdeményezéséből és bűnügyi följelentésekből áll. Nem világos, hogy mit ér ez a „párbeszéd”, amelytől az egész ország egyöntetűen undorodik. Engem is beleértve.

Mindeddig konszenzus volt a magyarországi demokraták között abban, hogy az emberi jogi ügyek a legfontosabbak, az írott jog, sőt: az alkotmányjog fölött is állhatnak. Meg kell-e várnunk valaminő elviselhetőbb kormányzat hivatalba lépését ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel föllépjünk legalább a habeas corpus betartása mellett? Mert ha igen, akkor be kellene szüntetni a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, az Amnesty International, a Transparency International, a Raoul Wallenberg Egyesület és a MEASZ működését.

Szabad-e latba vetnie valakinek a személyes tekintélyét és befolyását ahhoz, hogy előmozdítsa az emberi jogok betartását és betartatását, azért, hogy világossá váljék: nem szabad bántalmazni az őrizeteseket? Ez utóbbi már kényesebb kérdés, nem állítom, hogy van rá cáfolhatatlanul egyértelmű válasz, és nem lehetetlen, hogy tévedtem.

De most úgy érzem: avval, hogy Orbán Viktor – kérésemre – virágot vitt Bara József sírjára (ami bizony szép dolog), és nem törődött avval az esetleges látszattal, hogy „az ellenfél nyomásának enged”: kinyilvánította, hogy kormánya nem tűri a rendőri erőszakot. Ezt csak helyeselhetem. S ha evvel esetleg politikai előnyre tett szert – ha politikai előnyre tett szert annak révén, hogy elítélte a szegény sorsú és védtelen emberek agyonverését a rendőrőrsön – , az szerintem nem baj. Bár tenne szert ilyen előnyre bárki, aki ellenzi és – remélhetőleg – megakadályozza a kínzást. Ha Orbán Viktor politikai vereségét tekintjük a mai magyarországi politikában az egyetlen érdemleges célnak (ami a machiavellizmus jellegzetes esete volna), akkor le kellene mondanunk sok mindenről, amiért élni érdemes.

Ez a cél csak az egyik azok közül, amit óhajtani lehet, s ez a cél – elkerülhetetlenül – összeütközhet más, ugyancsak a honpolgári szabadságot szorgalmazó célkitűzésekkel. Nem lehet minden kívánatos politikai szándékot kizárólag az Orbán-ellenességre redukálni. És különösen nem az elvont, puszta gyűlölködésre. Evvel nem megyünk semmire – arról nem is szólva, hogy megkeseríti és megrontja a lelkünket.

Minden jót, kedves Bartus Laci, vigyázz magadra.

.

197 Reader’s Comments

 1. Egyik kommentelő társunk nehezményezte, hogy nálunk csak jobboldal van, meg baloldal.
  Lehet helyesbíteni.
  Van jobboldal, van baloldal és van Tamás Gáspár Miklós.

 2. Amikor egy olyan országban,
  ahol bárkit agyonverhet a fideSS-es “rendőrség” és egyéb más galádságok is előfordulhatnak….
  Agyonverjük a feleségünket (félig)
  http://444.hu/2013/04/29/eltorte-a-felesege-orrat-a-fideszes-kepviselo/
  http://www.stop.hu/belfold/botrany-osszeverte-szoptatas-kozben-feleseget-a-polgarmester/506493/
  Agyonverjük a munkatársunkat
  http://www.origo.hu/itthon/20130512-halalra-verte-munkatarsat-egy-ferfi-gyorben.html

  és erre a figyelmét fel kell hívni a miniszterelnöknek… ott nagy gondok vannak
  orbán is verte a nejét, meg nem csak a nejét
  nem csoda ha ebből nemzeti sport lett
  tgm-nek kár volt leveleznie a diktátorral

 3. Szolid 2o13.o5.12.

  Hát még egy filozófus is lehet ennyire naív? Persze , hogy nem helyes senkinek a megkínzása! De! Mikor történt a tragikus szörnyűség? Ki volt akkor pld. a miniszterelnök? Lemondatott bárkit is ?
  Most láttunk egy páva-piruettet . Ettől meg kell hatódni?Nem! Minden felelősnek le kellett volna mondania!!!!!!!!!!!

 4. Tisztelt Tamás Gáspár Miklós!
  Önben igen éles szemű, és karcosan fogalmazó kritikust ismerhettünk meg, aki mindig meglátja, és rávilágít a politikusok által előidézett faramuci helyzetek fonákságára, a hazugságokra, és az ezekkel leplezni kívánt aljas szándékra. Azonban most valami megzavarta a tisztánlátását! Kérem, hogy olvassa el még egyszer Orbán Viktor Önhöz intézett levelét, mert Ön most bizony téved! Az a levél nem barátságos hangú volt, hanem sütött belőle a cinizmus, és a lenézés.
  Lehet, és emberileg teljességgel érthető is, hogy Ön vágyna néha egy-egy baráti szóra az egykori harcostárstól, de azok az idők elmúltak. Önt már ellenfélszámba sem veszi a régi tanítvány! Ezért ne vegye rossz néven amit írok, de sajnos ki kell mondanom. Színtiszta önáltatáson alapszik az az elképzelése, hogy a miniszterelnök valaha is baráti szavakat intéz Tamás Gáspár Miklóshoz.

 5. Ez egy tok jo levelváltás. Van úgy hogy mindkettőjüknek lehet igaza. Örülök a hangnemnek es egymás tiszteletének.

 6. A baltas gyilkos kiadatoja egy szal rozsat helyezett el a temetöben. Az emberi jogok még sérülni fognak ebben az orszagban, milyen alnaiv dolog ezen örvendezni! Pintér, Orban még a helyén van. Kérdésem van Önhöz Tamas Gaspar Miklos : ön tényleg hiszi, hogy ez az ember személyesen atérzi ezt a tragédiat, ami Izsakon történt?
  Gondolom, hogy ismeri a «pavatanc» kifejezést ? Itt az illetékes el is magyarazza:
  http://www.youtube.com/watch?v=0s5gzvb87ZY
  Ha hiszi, akkor nem tudok mit mondani, ha nem hiszi, akkor meg nem értem, hogy mi értelme volt belemennie ebbe a pavatancba, ami, ezzel egyetértek, kifejezetten artalmas Önnek.
  A miniszterelnök ugy irta ala a valszat, hogy «Netuddki». Ez komolytalansagot feltételez. Ugy hajtja végre ezt a gesztust, hogy abban a pillanatban meg is kérdöjelezi ennek öszinteségét a szokasos pavatanc rend szerint. Itt az orszag hivalos miniszterelnökéhez fordult, aki igy valaszol, hogy «Netuddki».
  Van még egy ilyen orszag?
  Én nem hiszem egy szavat sem, de ez nem a gyülölködés miatt van.

 7. .
  Tamás Gáspár Miklós!
  .
  ezt írod:
  “Mielőtt azonban evvel a kérdéssel foglalkoznám, ”
  .
  úgy gondolom, ez így nem helyes.
  ez így helyes:
  mielőtt azonban ezzel a kérdéssel foglalkoznék,…
  .
  ha információim nem csalnak, kedves barátom, te erdélyországból lettél honi magyar. ami nem baj. de mégis. szóval az úgy van, hogy erdélyországi magyarjaink szép ízes magyar nyelvet beszélnek. de értelmetlent nem beszélnek. ha nem tudsz rendesen, akár erdélyországi magyarul sem, akkor mi a fenének jöttél ide közénk?
  .
  ami pedig orbánnal való évtizedes ismeretségedet, s ennek okán megírt leveledet, s az arra érkezett reakcióból levezetett félreértelmezését a “ki a valódi demokrata?” kérdésének illeti, néhány keresetlen szóval illetlek.
  .
  első: évtizedes ismeretséged egy mára fasiszta diktátorrá – valódi személyiségét teljes mértékben bemutatva – vált gazemberrel nem ok arra, hogy ebben az országban segítő kezet nyújtsál bármilyen formában orbánnak. ha még eleddig nem fogtad fel, avagy értetted meg, hogy ez az ember bőrbe bújt gyilkos mit követett el eddig ebben a kis kurvaországban ezzel a hihetetlenül primitív néppel, akkor te magad is csak egy vagy a hihetetlenül primitív nép tagjai közül. akkor meg mi fészkes firlefrancért tanultál annyit, miért nevezed magadat, s várod el másoktól is, hogy filozófusnak tekintsenek? hiszen nem vagy az. nem vagy gondolkodó ember, nem látod a fától az erdőt, avagy az orrodnál sem látsz távolabbra. ne csak a szakálladat nézzed, kedves barátom! vannak annál fontosabb dolgok is.
  .
  a demokrácia ugyanis NEM egyenlő a hülyeséggel,kedves barátom!
  az pedig feltétlenül hülyeség, hogy egy valódi gyilkost, aki állandóan harcol, pusztít, nyomorba dönt, kifoszt, megbélyegez, rabszolgává tesz saját hazánkban, virágfüzérrel díszített koszorús szüzek éneklő karával várjunk, hátha éppen úgy hozza kedve, ma nem pusztít el. tudod ez azért is hülyeség, mert az általad évtizedes múltra tekintő ismeretséggel ismert huncut, pimasz, tolvaj, gazember maga mondta ki a maga által tulajdonolt mocskos, hazug szájával, hogy: ha megteheted ellenfeledet pusztítsd el!
  Tamás Gáspár Miklós, kisöcsém!
  téged is lelkiismeret furdalás nélkül elpusztít bármikor, ne reménykedj abban, ha segítő kezet nyújtasz neki, megkíméli rongyos életedet.
  .
  de miért írkálok én neked?!
  hisz te nem értesz semmit!
  ülsz a karosszékedben, osztod az észt, szívogatod az orrod – nem megsérteni akarlak ezzel, csak felhívom becses figyelmedet az orr, fül, gége szakrendelésre. ott segítenek ezen a problémán – s többet ártasz, mint amannyit használsz ennek a kis kurvaországnak, s a benne élő kulturálatlan, tudatlan primitív népnek.
  .
  jó éccakát!

 8. Like-olni akartam TGM véleményét és nemtetszésemet kifejezni Bartus kommentárjával kapcsolatban. De csak egyszerre lehet állástfoglalni a levélváltásról. Ez így nem fair.

 9. Kedves T.G.M. Nem győztél meg! Te is felelős vagy azért, ami történni fog! Ne feledd…..

 10. Kecskeméti Károly

  Kedves TGM!
  Élvezetes olvasmány egy művelt, nagyszerűen érvelő, irigylésre méltó szellemi magalatokban repülő filozófustól. Attól tartok, ezúttal, a felhőkön keresztül nem látta eléggé pontosan, mi történik itt, alant éppen.

 11. Ez is beszédes. Frusztrált, looser ország.
  Előbb a fákat vágják, ki, utána meg ez itt

  http://leiterjakab.blog.hu/2013/05/11/turistamegallo?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_05_12&utm_campaign=index

 12. csakigazatmondo

  Én a fidesjobbik szerint hazaáruló vagyok mert támogatom a nyílt piacgazdaságot, és elvetem azt a protekcionizmust ami 1000 milliárdokat dob ki az ablakon csak azért, hogy a világpiacon eladathatatlan szart termelő mezőgazdaságot, “vállalkozásokat” támogassa.
  Az imént jutott tudomásomra, az ellenzék szerint is hazaáruló vagyok mert a párbeszédet támogatom az ellenzék és az állampárt között, a kivitelezhetetlen bojkott helyett.
  És valóban, hazaáruló vagyok abban a tekintetben is, hogy szégyenlem hogy olyan mocskos szájú, kirekesztő emberekkel vagyok kénytelen egy hazában élni mint ön.
  És legfőképp hülye is vagyok mert megpróbálok a hazám érdekében vitázni olyan primitív, mindenkit lenéző, butaságból fakadó, kioktató lényekkel mint ön.
  Nekem nincs identitás hiányom. Mindazon által mélységesen megvetem azokat akik miatt elúszott a demokráciánk, az én személyes szabadságjogaim, akik mára már a hazámat is ki akarják sajátítani és akik már arra is felhatalmazva érzik magukat, ők döntsék el, náluk lényegesen műveltebb emberek hülyeségeket írnak e.
  Így van ez kisöcsém!

 13. Kedves TGM!
  Bár én rendesen kifejtettem már előzőleg a véleményem, de próbálkozok választ kapni a következő kérdésekre.
  Miért gondolja, hogy Orbán volt az illetékes, egy temetőben a tiszteletteljes főhajtásra?
  Miért nem a belügyminiszternek küldte tiszteletteljes felhívását az illemre?
  Miért nem kifogásolta, hogy a vélelmezett gyilkosok főnökei, egészen a miniszterig nem adták be a lemondásukat?
  Miért volt olyan balga ( bocsánat), hogy elhiggye, a Netuddki egy Rejtő könyvből vett név, és nem arra gondolt, hogy Orbán bármikor letagadhatja e név mögé bújva a reakcióját?
  Miért volt most ez a levél, ha korábban felszólította Orbánt a távozásra?Ezzel a gesztussal meg szavazatokat , megerősítést gyűjt be Orbánnak?!
  Ha még a 2006-os eseményekre való reagálását is ide veszem, akkor teljesen érthetetlen lesz nem csak az én számomra, hanem nagyon sokunk számára is ez a mostani felkérése Orbánhoz…
  Nem értem.
  Alapjában tisztességes embernek tartom, de érthetetlenek az ambivalens megmozdulásai!
  Tudását, teljesítményét tisztelem, de nem találok választ a miértekre.
  Szeretném érteni, de nem értem!
  Lehet hogy korlátolt vagyok? Nem értem meg, hogy az írástudóknak,és a gondolkodóknak milyen srófra jár az agyuk???
  Lehet hogy jót nevet rajtam, de vállalom a kíváncsiságomat. Ebből is tanulok. Már ha válaszol egyáltalán… Tiszteletem

 14. anonyme
  Ne foglalkozz vele. Csodálom, hogy ide merészkedett ezzel az útszéli hanggal! Amikor utoljára itt járt, csúnyán megrágalmazott, de a válaszom óta eltűnt. Most megint felbukkant.Köpködni. Ez Ő.

 15. Kedves Olvasók,
  volt egy rövid reagálásom Tamás Gáspár Miklós levelére, de aztán lehúztam, mert így elegánsabb. Megírtam, amit akartam, ő erre válaszolt, és barátságosabb, ha ezt minden válasz nélkül közöljük. Elnézést, hogy nem azonnal ezt tettem.
  Bartus László

 16. …és amíg az ellenzék pártjai, személyei egymással vannak elfoglalva, addig orbán hatalma megingathatatlan. és ezt ő is tudja. félni pedig csak akkor kezd, amikor az ellenzék felől csönd áll be, megszűnnek a szétforgácsolódás jelei. de addig még várnunk kell.

 17. Kösz bumburi!
  Egy pillanatra elszállt az agyam.
  Mea culpa.

 18. Csacsicska Tamás

  Kedves Tamás Gáspár Miklós Úr!

  Hogy rövidre fogjam: a gyilkosság miatt – nevezzük nevén a dolgot! – Orbán előtt lényegében egyetlen lehetséges döntés volt: elzavarni az elkövető rendőrök szakmai és szervezeti vezetőit, Pintérrel bezárólag. Végül is egy „demokráciában” olyan viszonyokat kell kialakítani, ahol ilyen dolgok nem fordulhatnak elő. És most nem is a brutális gyilkosságra, hanem az annak eredményeként megszületett gyalázatos jegyzőkönyvre gondolok. Amit majdnem a halottal írattak meg…

  A rendőri erőszak ugyanis nem ismeretlen Magyarországon, csak éppen sem a rendőri, sem az ügyészi szervek nem árulnak el nagy buzgalmat az ilyen ügyek kivizsgálásában. Sőt, mint tudjuk, még a bíróság előtt is eléggé nehézkes a bizonyítás, tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások híján. Szóval a jó alapos veréseknek és az embertelen bánásmódnak nyoma sincs – ez a gyilkosság azért különbözött az eddigi rendőri erőszaktól, mert ott a tárgyi bizonyíték: a halott.

  Nos, végre rendet lehetett volna tenni a nyomozó szervek táján, erre Ön felajánlott egy olyan langyos, „mimóza” lehetőséget – mondjuk ki: egérutat – Orbánnak, amivel kibújhat a szigorú vizsgálat és a személyi felelősségre vonás terhe alól. Most majd azt halljuk lépten-nyomon, hogy Orbán bocsánatot kért – rajongói zokogni fognak a meghatottságtól – amivel persze az ügy nincs megoldva. Pontosabban majd valamikor 2028. október 32-én lesz egy közlemény, amely elítéli a két delikvenst – persze nem mint rendőröket, hanem mint civileket.

  Egy kormányzati hivatalban megölni valakit – a kormányzatra jellemző dolog. Itt nem egyéni, személyi mulasztásról van szó (hiszen tudjuk, egy harmadik rendőr is látta a történteket, de inkább kiment a vallató helyiségből), hanem arról, hogy ezt bárhol, bármikor meg lehet tenni Magyarországon – csak valahogy maradjon életben a letartóztatott. Orbán egy szál virágából sem a mezei rendőr, sem az országos rendőrfőkapitány nem tanul semmit.

  Ön ezt a tisztulási folyamatot állította meg a kedves javaslatával – konfrontálás helyett egy nagy, langyos puszit adott Orbánnak. Nem tette helyesen.

 19. Csacsicska Tamás: Egyetértek. TGM mentségére: nem gondolta, hogy ez lesz a következménye. A történtek normális ésszel nem voltak előre láthatók. Az más kérdés, hogy ezt TGM csak félig-meddig ismeri be, és nem nevezi O. (Nulladik) Viktor gesztusát annak, ami, azaz aljas propagandának, mert akkor el kellene ismernie, hogy hibázott nyílt levélnek álcázott publicisztikájával. Most kénytelen úgy tenni, mintha valami előremutató dolog történt volna. Normális párbeszéd, emberi gesztusok, a polgári élet annyira áhított illúziója… hol vagyunk már ettől… Tanulság: bármilyen nemes célt a visszájára fordíthat a cinikus aljasság. O. Viktor részéről csak egyetlen gesztus lenne elfogadható: kormányával együtt azonnal lemondana, és vállalná a politikai és büntetőjogi felelősséget a tetteiért.

 20. Kedves TGM, ón valóban azt hiszi, hogy ez egy őszinte gesztus volt és nem a hímringyó seggriszálása ?
  Engedje meg, hogy közöljem, ha a figyelmét elkerülte volna, Pintér Sándor még mindig belügyminiszter !
  A hétfátyoltánc közben tessék egy pillantást vetni a “műértő” közönségre is .
  Majdnem elfelejtettem, Győrött a nyílt utcán, nappal vertek agyon egy férfit, miközben sehol nem voltak a “gascognyi legénye”, élükön Pintér Sanya kapitánnyal.
  Nu ?

 21. Röviden. Gazsi, ezt benézted! Szeretem írásaid, de most elképesztő naivitásról tettél tanúbizonyságot. Gondold át ezt még egyszer alaposan.
  Errare humanum est. In errare perseverare stultum est.

 22. Nem Orbán szerzett magának szavazatokat, hanem TGM szerzett neki. Miért is volt ez jó? Esetleg van még néhány tanácsa, hogyan szilárdíthassa meg Orbán a hatalmát?

 23. Úgy látom, errefelé sokan átlátnak az üres gesztusokon. A megfelelő helyiértéken kezelik azt is, aki fényezi magát vele és azt is, aki feladta hozzá a magas labdát.

 24. Rohamléptekkel távolodunk Európától.
  Nem azokat az ellenzékieket illeti kritika akiknek KÖTELESSÉGÜK lett volna megszólalni a rendőri brutalitás ellen, hanem azt aki akárhogy is, de felemelte a szavát. Erősödik bennem az érzés, újra felülkerekedtek a népidemokrácia és a rendpártiság hívei.Akik most TGM-t illetik kritikával vagy nem értik őt, vagy ami rosszabb, nem értik a szituációt, ezzel is Orbán malmára hajtva a vizet.

 25. anonyme.

  egyezzünk meg abban ,hogy TGM egy kissé fura ,bogaras ,különc és néha bizony szélsőbalos is.
  Én a helyében nem állnék le egy emberevő diktátorral jópofizni. Mert bizony a neduddkki az jópofizás. Ez olyan orbános ,olyan jellemzően fideszes.
  Az mondjuk nekem is furcsa ,hogy miért pont a magyar nemzetben.?
  habonyék is elég gyorsan reagáltak. Ez valahogy nem teljesen kóser.
  TGM tisztességét, jó szándékát egy pillanatig se kérdőjelezem meg!!!!!!!!!!!!
  De szerintem most jégre vitték, olyan balek feelingje van az egésznek. Sajnálom.Gondold végig az elejétől még egyszer!!!!. Üdv. Barry1
  Ui: Ezzel együtt csakigazatmondó hangneme elfogadhatatlan!

 26. @csakigazatmondo: “FOGLAKOZNÁM” a helyes, hiszen ez ikes ige. Komoly világnézeti polémiák közben is legyünk tekintettel a magyar nyelvtanra.
  @mindenki: Köszönöm a hozzászólásokat, az energikus, őszinte, belemenős vitát.
  TGM

 27. Tisztelt Tamás Gáspár Miklós!
  Nagyon sajnálom, hogy olyan levelet írt Orbánnak, amilyet. El tudtam volna képzelni egy másmilyet, egy tetemrehívás-szerűt, de ez nem az volt. Ez olyan levél volt, amilyenről eddig a Fidesz propagandistái is legfeljebb álmodni mertek, mert pazarul megágyazott egy embertelen ember emberinek szánt álságos gesztusának. Nem feltételezem Önről, hogy ilyen szándék vezérelte volna, de az ember akkor is felelős a tetteiért, ha azok másként “sülnek el”, mint gondolta. Nem volt itt szükség semmiféle kormányzati “spin”-re: az Ön levele tökéletes koreográfiát kínált Orbánnak a probléma elegáns és gyors letudására. Egy jottányit sem lett volna szabad hozzátenni. Sajnos ez a levél gyilkosok főnöke főnökének adott menlevél lett.
  .
  Az ismétlés elkerülésére: egyetértek Csacsicska Tamás (2013. május 12. 22:19) véleményével. Csak az Ön által feltett kérdések egy részére reagálnék:
  .
  “Helyes volna, ha a magyar állam illetékes vezetői nem ítélnék el ezt a borzalmat?”
  — Szerintem rossz a kérdés. Ezt a borzalmat a magyar állam (legfelsőbb szintig értendő) illetékes vezetői tették lehetővé az erkölcs, a jog, a tisztesség, az emberség sok éve tartó rombolásával. Ezért nem gondolom, hogy el kéne ítélniük valamit, ami a cselekedeteik egyenes következménye.
  .
  “Helyes lenne, ha a kormányzattal és a rendszerrel szemben álló közéleti szereplők nem figyelmeztetnék az állam vezetőit morális kötelességeikre?”
  — Morális kötelesség arra hárul, aki morális lény. Ön Orbánt láthatólag morális lények tartja — én amorálisnak. Tud Ön Orbánnak csak egyetlen olyan tettéről, amelyet jó szívvel morálisnak nevezne? Én sokat az ellenkezőjére.
  .
  “Helyes-e, ha az állam egyik legfontosabb vezetője – meglehetősen szokatlan módon – egyik ellenfelének fölszólítására teljesíti kötelességét, és kinyilvánítja részvétét?”
  — Teljes mértékben helyes — egy olyan közegben, ahol számít a morál. Viszont a morál megcsúfolása, egy farce, önmaga paródiája, ha egy amorális ember politikai haszonszerzésért követi el. Csak mellékesen: Ön Orbán “ellenfelének” tartja magát — Orbán azonban nem ismer ellenfelet, csak ellenséget. Ön valóban elhiszi, hogy Orbán lelkében csoda ment végbe, megvilágosodott, és az Ön baráti tanácsára felismerte, mi a morális kötelessége?
  .
  “Kockáztatja-e evvel a miniszterelnök, hogy kiváltja híveinek neheztelését?”
  — Nem kockáztatja. A butábbja hisz benne és imádja, és különben is három nap alatt elfelejti. Az okosabbja, aki számít, elismerő csettintéssel adózik ekkora álságosság előtt, és ismételten igazolva látja, mekkora politikus Orbán.
  .
  Sajnálom és rosszallom azokat a lekezelő, indulatos, helyenként sértő kijelentéseket, amelyeket egyes kommentelők megengedtek maguknak Önnel szemben. De érteni vélem az indulat okát: én is csalódottnak érzem magam, hogy egy filozófus — Ön — morált feltételez egy pszichopatáról és erre a hitére (szerintem tévhitére) közszereplést alapoz.
  .
  Tisztelettel
  Ego

 28. Azért Tamás Gáspár úr elkísérhette volna Orbán urat oda a temetőbe,
  mint ötletgazda. Nem lett volna annyira magára maradva mély együttérzésében az a szegény árva miniszterelnök.
  Könnyekig meghatódtam a lesifotós képen, gondolom az arrafelé élő kettős állampolgárok is.
  Az úton, talán újra fellángolt volna szerelmetes barátságuk is.
  Az NMHH főnöki poszt éppen üres, alig van rá alkalmas ember.
  Az Orbán hívők pedig értik ám, amit kell.
  A rendőrségben még nem sikerült minden, elmúlt nyolcévről ott maradt alkalmatlan elemet kipucolni, de rajta van a vezér.
  Harcostársával, aki éppen nem ért rá, együtt harcol a belső ellenállók ellen, akik direkt , felbújtásra (na kiére?) így égetik a szervezetet.
  Ezért kellet a TEK, a jó, megbízható emberekből álló, tiszta, megbízható rendörség a nemzetnek.

 29. A temetői képet látva, hirtelen azt hittem, António de Oliveira Salazar sírját koszorúzza Portugáliában.

 30. Ott kezdem, hogy csakigazmondónak ezer százalékig igaza van. Meg se szólalnék, egyszer már elmondtam a magamét Bartus László hozzászólójaként, ha az olvasók nem mínuszolták volna le.
  Megdöbbent az A.N. hozzászólóinak magatartása: Orbán Ráhel szakdolgozatának ügyétől jobban begorombultak, mint most a “hímringyó seggriszálásától”, ahogy azért egyik hozzászóló mégis nevén nevezte Orbán gesztusát. Naná, hogy a pávatánc újabb piruettje! Hogy TGM nem tudta?! Nem számított rá? Ha ilyen naiv kiscserkész, akkor tényleg húzzon a francba a politikától. Evidens, hogy ilyen labdát ez a banda (mert Orbánnak van egy csapata is, ne feledjük) lecsap. Ezek, ahogy a Bartus cikkéhez írt hozzászólásomban mondtam, nem nyeretlen kétévesek, ezek Goebbels legjobb magyar tanítványai. Ebben – a propaganda gépezet működtetésében – jobbak, mint Horthy, Prohászka és Szálasi együtt.
  TGM tudta. De viszketett neki. A feltűnési viszketegsége. Ez is egyfajta betegség ám! Mindegy, mit mondanak róla, csak a név forogjon. Az ötlet maga is gusztustalan, hogy Orbán, aki itt nem egy agyonvert, lelőtt, öngyilkosságba kergetett ember haláláért felelős, aki ebben a nyomorba kergetett országban éhező milliók lassú pusztulásáért felelős, egy szál nemzetiszínű madzaggal elcsúfított virággal bohóckodjon egy, a saját hóhérlegényei által agyonvert ember sírjánál. Mit gondoltok, mínuszolók, a ti Gazsitok nem tudta, hány százezer új szavazatot hoz ez a jól megrendezett kanossza-járás a Fidesz konyhájára? Nem tételezem föl TGM-ről, hogy megrendelésre írta a nyílt levelét, el tudom képzelni, hogy ez a nyálas álhumanizmus, ami kapóra jött Orbánnak (régi harcostársának), a zavaros elméjéből spontán fakadt. Az ilyeneket nevezte Sztálin (más források szerint Lenin) hasznos idiótáknak.
  Miután kiderült, hogy kezdeményezésére Orbán dicsősége teljes pompájában egy szál virággal (meggyalázva Bara József emlékét), elintéz diktatúrát, erőszakot, rendőrterrort, TGM egyet tehetett volna: hogy magába száll és elhallgat. De ő rátett még újabb és újabb lapátokkal. Nem csak nyilatkozik, hogy Orbán jól tette, hogy megfogadta a tanácsát (erről előző hozzászólásomban írtam már), de most még van bőr a képén Bartussal is vitába szállni, és óriási mázlija van, hogy Bartus álláspontja ebben az ügyben az, hogy ő egyszer megmondta a magáét, és erre már nem reagál, mert ha ő még egyszer megvillantaná a kardot, miszlikbe szabdalná TGM-et az ő briliáns debattőri képességeivel.
  Arról nem beszélve, hogy még az igazság is Bartus mellett volna.

 31. A rendőri erőszak mindenhol felbukkan, még a demokratikus elvek érvényesüléséért sokat tevő országokban is. A rendőr mindenhol kifoghat olyan betegesen hergelésre, ellenkezésre, a másik fél végsőkig ingerlésére és megszégyenítésére kódolt, tehát alapvetően antiszociális, beteg viselkedésű, személyiséghibás embert, akivel szemben száz hóember közül is kilencvenkilenc előbb-utóbb elveszítené a hidegvérét. De még ez sem végződhet halállal, ez igaz.
  A rendőrjelöltek pszichológiai szűrése többek között pont erre lenne hivatott, hogy csak olyanokból legyen rendőr, akik még ilyem extrém idegi megterhelés közepette is képesek működtetni, valahol, a személyiségük legmélyén, a hidegvérhez visszatérni képes formájukat.
  Az adott esetben a két gyilkos rendőr egy időre abbahagyta Bara verését, de aztán folytatták. No ez egyértelművé teszi, hogy eszük ágában sem volt a saját lecsillapodásuk lehetőségét komolyan venni, ezek tényleg beteges szadista gyilkosok, életfogytiglanra érettek, akárcsak Péntek László, Bándy Kata gyilkosa. És súlyosan alkalmatlannak bizonyult az a kiválasztási rendszer is, amely ezeket rendőrré válni engedte, EME RENDSZER KIDOLGOZÓIVAL, TESZTELŐIVEL, MINŐSÍTŐIVEL, JÓVÁHAGYÓIVAL ÉS ALKALMAZÓIVAL EGYÜTT.
  .
  Tamás Gáspár Miklós korábban róla általam elképzelhetetlen mélyrepülést mutatott be. Ez az ember vakká vált, vagy azt tetteti. Természetesen tudnia kell, szerintem tudja is, hogy ez a sírra-virágot-helyezés lehet helyénvaló, a maga szerepében. Ez azt jelenti, hogy lehet helyénvaló, mint kísérő gesztus. Hogy mit kell kísérnie? Azt, hogy a miniszterelnök lépéseket tesz a jelenség megismétlődése ellen, de RENDSZERSZINTEN, ahogy az egy, a hierarchiában legfelső vezetőtől evidens is. Tehát lépéseket tesz annak érdekében, hogy a rendőrjelöltek előzetes pszichológiai szűrése, a kiképzés és a szolgálat során rögzített szabálytalanságok értékelése, a felelősségre vonási lehetőségek, szankciók stb rendszere alakuljon át, olyanná, hogy az eddiginél nagyobb hatékonysággal legyen képes megelőzni a Bara Józseféhez hasonló eseteket. Tehetné ezt a belügyminiszteren, a közreműködö pszichiátriai háttéren, az itt illetékes jogász specialistákon keresztül.
  .
  Csakhogy várható-e ilyen ötlet egy olyan politikustól (hm), aki pont az ilyen, betegesen hergelhető, a rendbontó önkontroll-vesztéstől boldog emberek csőcselékként utcára terelésével sütögette a pecsenyéjét? Ld. hídfoglalás 2002-ben, randalírozás 2006-ban.
  .
  Márpedig ilyen, a most megtörtént eset megismétlődését a rendszer alakításával megelőzni próbáló intézkedések nélkül ez a virágos ripacskodás inkább sírgyalázás, lehetetlen, hogy ezt TGM ne látná.

 32. Ego
  2013. május 13. hétfő
  00:20
  .
  Hiába, én lassan írok. Amíg én körmöltem, te összefoglaltad az alábbi néhány szóban: “pazarul megágyazott egy embertelen ember emberinek szánt álságos gesztusának.”
  .
  +++++++++++

 33. TGM-ben talán az intellektuális kalandvágy üzemzavara esett meg. Kár, ez nem méltó hozzá.

 34. MI AZ, HOGY VIGYAZZ MAGADRA?

 35. “De most úgy érzem: avval, hogy Orbán Viktor – kérésemre – virágot vitt Bara József sírjára (ami bizony szép dolog), és nem törődött avval az esetleges látszattal, hogy „az ellenfél nyomásának enged”: kinyilvánította, hogy kormánya nem tűri a rendőri erőszakot. Ezt csak helyeselhetem.”
  .
  Vitt virágot de hogyan? Újabb pofon és megaláztatás az áldozatnak. vagy úgy nézett ki ez az ember mint aki bánja ami történt és valóban őszintén lerója kegyeletét?? Egy pozőr sietve lezavart egyszemélyes produkciója.
  .
  Helyeselheti?? Igen lehetne ha azt tett volna Orbán amire a levelében kérte.

  .
  De nem azt tette, hanem ahogy Bartus írta leütötte a feladott labdát vissza az ön térfelére akkor most önön a sor megint. Az nem megy? Helyette inkább Bartusnak érvelve magyaráz a közönségnek és üzenget Orbánnak?
  Azért az AN en annyira nem naiv senki. Kár magáért kedves TGM .
  .
  Szóval hozza helyre szépen a dolgot és ne Bartuson keresztül magyarázkodjon.
  ,
  Nehezen megy? Nem akaródzik? Segítek. Itt a levélminta.

  ———

  Tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök úr,

  Az ön temetői látogatása egy újabb súlyos inzultus volt az áldozat és családja felé.
  De nem csak azért mert csak felszólításra volt hajlandó elmenni, hanem azért amilyen módon ezt tette.
  .
  Az ön belügyminisztere nem volt ott, pedig maga gondosan nagy kíséretet visz magával ahová csak megy, kivéve a jól koreografált eseteket amikor a nép barátja igazságos Mátyás királyt játssza.

  Nos az eset nemcsak a belügyminisztere lelkén szárad hanem az önén is mert ön adott neki szabad kezet amikor nyilvánosan is kijelentette, hogy vigyázzon mindenki, ne húzzon újat Pintérrel mintegy az ön fogdmegjével. Ki bátorítja Pintért, ki rekvirálja a jogot, hogy mindenben élet és halál kérdésében egyedül egy személyben döntsön, hogy egyes szám első személyeben szóljon a magyar néphez , ha nem ön?? Ki felelős mindezért ha nem ön és Pintér.
  .
  Ha már kiment és vitte a kamerákat akkor szólni kellet volna és bocsánatot kérni.
  Tudja maga miniszterelnök úr mi az a bocsánatkérés? Segítek.
  .
  1. Először is őszinte vallomás, elmondani, hogy mi történt, nevezetesen, hogy a despotikus önhatalmú államvezetés eredményeképpen a pribékek bestiálisan, önhatalmúlag döntöttek élet és halál felett, és egy egyszerű lopásért végrehajtottak egy halálos ítéletet.
  .
  2. Majd meg kell nevezni a felelősöket és megindokolni, őszinte magyarázatot adni, hogy hogyan történhetett mindez.
  .
  3. Kártalanítani minden érintett személyt és teljes garanciát adni, hogy ez többet nem történhet meg.

 36. Eddig nem is tudtam hogy TGM hivo.
  “…agyonverik ? Azt hiszem, hogy nem.”
  Nos pontosan itt van a problema. A kutyat nem erdekel hogy mit hisz TGM vagy akarki mas. Ezeket a dolgokat nem hinni hanem TUDNI kell.
  Valaki agyonveresenek az elitelese nem hitbeli kerdes. Alombol velkelve is rogton a valasz egy hatarozott NEM. meghozza orditva !

  A masik nagy hiba a nemzetiseg kerdese. Kit erdekel hogy mi a nemzetiseg az aldozatnak. Teljesen irrevelans a temat illetoleg. SENKIT sem szabad agyonveri, es ezt TGM jol hiszi. Persze sokkal jobb lenne ha tudná ezeket a dolgokat mint hinné.

  A harmadik TGM tenyleg azt hiszi hogy barmit is tett amivel elore vitte volna a dolgokat ? Maximum egy pici resze volt a propaganda gepezet elinditasanak, de pozitiva hatasa kb. olyan most ebben az orszagban mint ” Orkán idején a lepke fing”

 37. Ellenkezőleg, Tisztelt TGM!
  Éppen hogy annyira tűri az erőszakot Orbán és belügyminisztere, hogy ennek a két rendőrnek a főnökét azután nevezték ki oda, miután kényszervallatás következtében megvakított egy vallatottat. S aztán azt hazudta, hogy rossz volt a szék, amire az áldozata ült. (NOL)
  Azaz ezzel váltotta meg a beugrót a NER-be.
  Szóval a NER-ben mindig úgy esnek a dolgok, hogy az állam polgárai csak a vak véletlennek köszönhetik, hogy milyen székre ülnek, s életben maradnak-é, vagy sem.
  A NER-ben a rendőrök utasítást kaptak, hogy minden nap teljesíteni kell a penzumot: bírságolás, intézkedés, előállítás. Aki azt nem teljesíti, az jutalom megvonást, egyéb szankciókat von maga után (HVG). Nos ennek a szerencsétlen áldozatnak bűne pusztán annyi volt, hogy épp arra lakott, amerre ez két jól bevált NER-katona járőrözött, s még az aznapi penzum teljesítetlen volt. Azaz, ha nincs ez a NER-követelmény, Bara még ma is él.
  Soha nem tudhatjuk melyikünk lesz Orbán és Pintér következő áldozata, mikor állunk rossz helyen, mikor mutat ránk az ujj, hogy: – Gyere csak ide! nem te loptad el a Józsi bácsi láncfűrészét? Szerintem te voltál! Ellenkezel? Ne tedd, az orvosaink igazolni fogják, hogy hátra bilicselt kézzel ránk támadtál. Mert a NER orvosai nem tűrik az erőszakot, csak hát azok a rossz székek…
  Hogyan is hívják azokat, akik együttműködtek az ilyen NER-ekkel: megvan, kollaboránsok. Az anarchista státust erre felváltani? Hát.. Gusztus dolga. :(

 38. A hozzászólásokat, hogy ne befolyásoljanak, és ne tereljenek semmiféle csatatérre, nem olvastam még.

  Be kell vallanom, kedves Tamás Gáspár Miklós, hogy nehezen tudom feloldani magamban azt az ellentmondást, amelyet a két, említett fellépése nyomán érzek.
  Eleinte megdöbbentett kissé az a javaslata, mely szerint a bal oldali, úgy ahogy demokratikus ellenzéki pártoknak, gyakorlati jelentősége a jelenlétüknek jószerivel nem lévén, ki kellene vonulniuk az amúgy is egyoldalú jogalkotás fórumáról, jelezvén, hogy ebben (ti. a vállalt európai normákat immár nyíltan semmibe vevő, diktatórikus rezsim építésében) végképp nem kívánnak részt venni, még talmi demokratikus díszletként sem asszisztálnak ilyesmihez. Aztán, amikor latolgatni kezdtem az ötlete lehetséges következményeit, arra jutottam, hogy, az ördögbe is, nem is akkora butaság ez! Persze, minden konzekvenciát számításba venni nem tudok, de az biztos, hogy nemcsak hazai, hanem nemzetközi üzenete és kemény visszhangja is lett volna egy ilyen fordulatnak, bár tartok tőle, hogy az amúgy is borotvaélen táncoló társadalmi béke halálos sebet kaphatott volna: elszabadulhatott volna a pokol, s a jócskán manipulált istenadta eléggé kiszámíthatatlan eredményt csiholt volna ki egy ilyen, mindenképpen zavaros helyzetből – nem, mintha a jelenlegi nem lenne az, de legalább utcai patakvér nélküli “béke” van, s néha azt gondolom, ez is egy kisebb csoda ma Fél-Ázsiában. Meg az is, hogy itt pötyöghetek, mert hallom, készül a Navracsisc-kezdeményezte törvény, amely szerint a külhoni tárhelyről működő, “nemszeretem” internetes hírforrásokat akár blokkolni is lehetne, ha máshogy nem sikerül őket “jobb belátásra” (mondjuk hallgatásra :)) bírni.
  Másfelől pedig Ön, vitathatatlanul jó szándékkal bár, de olyasmire figyelmeztette legutóbb a miniszterelnököt, ami, ha magától nem tesz ilyen irányú gesztust, nyilvánvalóan távol áll tőle, s ha mégis megteszi az Ön, vagy bárki nyílt levele nyomán, az korántsem biztos, hogy őszinte mozdulat a részéről. Nem állítom, hogy Orbán titkon egyetértene a (köz?)hatalmat szolgáló, ilyesféle rendőri “határozottsággal”, de azt megkockáztatom, hogy eredendően nemigen tekinti a történteket a szívügyének, ha ugyan nem tartja a társadalom további megosztása és megfélemlítése hatékony eszközrendszere egyik, talán nem túl szerencsés kisülésének, miközben azt is tisztán értem, hogy miért színlelt hálát Önnek, és miért igyekezett a gesztust éghez vinni, csendben-látványosan-publikusan. Mert, tudja, mi, fél-ázsiaiak erőből értünk, ahogyan ő hangoztatta többször is, többféleképpen. Meg azt is tudjuk, immár a portugálok előtti kinyilatkoztatásából is, hogy a magyar nem olyan, mint a többi nép (nemzet), hanem szabadságharcos fajta, amely nem tűr semmiféle rabigát. Tőle tudok erről is, mármint a nyakamba akasztott rabigáról, amely, gyanítom, elsősorban éppen tőle, s a hatalomra és befolyásra ácsingózó holdudvarától származik, amelyet ő remekül, és egyre nagyobb elánnal ki is szolgál: kéz kezet mos, együtt menetelnek. Emlékeztet ez valamire, amit azonban jobb még itt is elhallgatnom, mert nagyon meredek, s remélem, nem is valós a hasonlóság, csak rémeket látok. Szoktam mostanában, vicces módon nem álmomban, hanem éppen akkor, amikor ébren vagyok. :)
  Szóval, ha nem neki címezte volna azt a figyelmeztetést, hanem egyszerűen a véleményeként tette volna közzé, hogy ilyen esetben azért az államhatalom egyik legfőbb közjogi méltóságának (szerintem leginkább a köztársasági elnöknek) illene lerónia a kegyeletét, nemcsak az állami erőszakszervezet, hanem az egész társadalom nevében is, megkövetve így az áldozat hozzátartozóit, barátait és minden magyar polgárt, biztosítva egyúttal mindenkit, hogy ilyesmi soha nem történhet meg még egyszer, azzal egyetértenék, és nem ráncolnám a homlokomat értetlenül…

  Kérem, ne értsen félre: mélyen tisztelem a törekvéseit és az állhatatosságát, amennyire meg tudom ítélni ismeretlenül, még a nézetei lényegét tekintve is közel azonos frekvencián formálódnak a gondolataink, különösen az erkölcsi és jogi normák prioritását illetően, de talán éppen ezért okoz fejtörést nekem is az említett két megnyilvánulása. Azt mondja, lehet, hogy tévedett, s miért ne, hisz Ön is ember. Ha pedig így van, akkor meg is nyugodtam. De ha tovább gondolom, lehet, hogy az Orbánnak címzett, ám némi gondolkodás után beláthatóan közérdekű indítványa is elfér az amúgy szigorú normáim határain belül. Ám, ismerve Önt, a jó szándékát semmi esetre sem vitatom, ha tévedett, ha nem. Egy biztos: nekem messze túl kellene lépnem a saját határaimon ahhoz, hogy egy sor, “amúgy” :) magyar emberrel, azaz kvázi honfitársammal akár egyetlen szót is képes legyek váltani. Nem állítom, hogy ez helyes, sőt, tudom, hogy nem az, hanem nagyon nagy baj, de ismerem magam, tudom, hol húzódnak azok az aknamezőim, amelyeken képtelen vagyok, még közérdekből is átgyalogolni. Nem mindig voltam ilyen, és remélem, nem is maradok örökké a polarizált erőtér, szigorúan számomra kijelölt pólusán. A legnagyobb baj – azt hiszem, ebben is egyetértünk -, hogy az egész magyar társadalom ilyen helyzetben van, s így mindenféle alkotó, közérdekű párbeszéd megkezdése gyakorlatilag esélytelen e pillanatban. Jól kifundálták, igaz, volt is idejük rá (mást se csináltak nyolc éven át), meg sajnos felhasználható tények és nyersanyag meg taposóakna is akadt bőven az elődöktől hátrahagyva, s a kivitelezés is példás, annyi szent!

  Nos, ahogyan sportnyelven mondják, innen szép nyerni, mondjuk demokratikus irányba fordítani a meccset. Csak el ne felejtsük közben, mi is az, mert letisztult, közös cél nélkül minden mozdulatunk önveszélyes lehet. Hogy kivel, kikkel az élen? Hát, bizony, ez is fogós kérdés ebben, a fene nagy magyar nihilben és kiábrándultságban. Nem lesz könnyű ébresztőt fújni, kivált, ha a szárnysegédek egymás kezéből igyekeznek kikapkodni a riadókürtöt, és a csapatzászló grafikája is a jövő ködébe vész (értsd: nincsenek tisztázottan közérdekű, képviselhető célok). Mert úgy látom, most, egyelőre ez a “hadi helyzet”.

  Novák László, Szeged

 39. Kedves TGM!
  Következő nyílt levélre egy javaslat:
  Vigyen kilenc bögre babgulyást az elítélt roma honfitársunknak a mi Kedves NER-vezetőnk:
  http://www.origo.hu/itthon/20130509-bortonbe-kuldik-a-magyarok-megolesere-buzdito-sajobabonyiakat.html

 40. TGM
  2013. május 12. vasárnap
  23:25
  Nem tartozik ugyan a téma érdeméhez, de ha már szóba hozta…
  A mutató névmás határozóragjából a hasonulás száműzése (azzal helyett “avval”) a közbeszédben elég gyakori, s bár nem helyes, egy élénk, főleg szóbeli vitában nem tekinthető komoly hibának.
  A “foglalkozik” ige valóban ikes, de a feltételes módja helyesen: foglalkoznék, foglalkoznál, foglalkozna (egyes szám harmadik személyben és magázódva, régiesen, de még elfogadottan: foglalkoznék), felszólító módban: foglalkozz, foglalkozzék, stb. A “foglalkoznám” alak tárgyas ragozást sejtet, de ennek, az alanyi ragozású igének nem létezik ilyen alakja, akkor sem, ha többnyire eszköz-, ritkábban társhatározóval együtt használatos (nem foglalkozom a politikával; a gyerekekkel foglalkozom – itt értsd: velük együtt tevékenykedem, egy foglalkozáson vagyok együtt velük, stb.).

  Kérem, ne vegye rossz néven az észrevételemet!
  Annak pedig szívből örülök, hogy higgadtan és köszönettel fogadta a nem éppen hízelgő, ám annál velősebb és elgondolkodtatóbb megjegyzéseket is!

 41. A ‘mutatónévmás’ egy szó, bocsánat!

 42. A sok részletes vélemény után nagyon nehéz ide mást is írni.
  Talán csak azt írnám ide, hogy bár intellektuálisan teljes mértékben megértem TGM-et, de valami óriási dolgot elfelejt.
  Az a régi Orbán Viktor már nincs többé. Kb. úgy lehetne ezt vizuálisan megmutatni mintha azt mondanánk hogy volt egy nagyon aranyos, helyes kis oroszlánkölyök.
  Lehetett vele játszadozni, stb.
  Pár év elmúltával ugyanakkor a kis oroszlánkölyökből vérszomjas ragadozó lett. Ha valaki most próbál vele ugyanúgy bánni, azt irgalmatlanul széttépi.
  Ez az amit TGM nem akar megérteni. Kár, nagy kár.

 43. Számomra a dolog lényege abban áll, hogy a magyar Miniszterelnöknek és összes tanácsadójának fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy egy demokráciában hogyan kell viselkednie ilyen esetben, az áldozattal kapcsollatban egy miniszterelnöknek. Orbán és stábja ezt nem tudta. Ami TGM nyílt levele után történt abból semmi sem az áldozat iránti kegyeletből, a gyilkosok megvetéséből eredt, hanem a Miniszterelnök demokrácia iránti elkötelezettségének láttatására irányuló PR-akció volt.
  Orbán úr azonban elkésett, mert önmaga nem gondolta úgy, hogy így kell cselekednie, mert számára az áldozatok (így általában) nem számítanak. Ezt bizonyítja eddigi tevékenysége, hiszen Ő maga teremti a konfliktusokat és tesz áldozattá milliókat. Szemrebbenés nélkül.

 44. TGM egy zavaros agyú filozófus,aki maga sem tudja,hol áll… A politikához semmi érzéke nincs,viszont közismerten feltűnési viszketegségben szenved,akinek mindig kell valami meglepő baromságot tenni vagy mondani…
  Nem érdemes vele foglalkozni,ennyo hozzászólást nem érdemel!

 45. De megérdemel.
  TGM nem egy zavaros fejű filozófus, mint az írásából is kiderül, épp elég rendszer van benne.
  Kevés izgalmasabb vitával találkoztam az utóbbi időben. Véleményemet már megírtam egy rövid hüledezés formájában TGM nyílt levelének közlésekor.

 46. Ha a miniszterelnöknek (és senkinek a hatalomból) a történtek kapcsán nem jutott az eszébe erkölcsi kötelessége, akkor mi más lett volna a helyes teendő?
  A választ kezdjük onnan, hogy a rendőri brutalitás agyonverte Bara Józsefet, az ezt elkövető rendőrökkel szemben megindult az eljárás…
  Ennyi?

 47. telekis
  2013. május 13. hétfő
  07:19
  Nem a rendőri brutalitás, hanem a közbiztonság védelmére felesküdött, és az ehhez szükséges hatalommal felruházott, azzal durván visszaélő, primitív személyiségű, egyenruhás gyilkosok ölték meg azt, a nekik, mint hivatalból eljáró hatóságnak (!) teljesen kiszolgáltatott helyzetű embert.
  Mi más lett volna a helyes? A teljes elhatárolódás nyílt és félreérthetetlen kifejezése, határozottan, de jogkövető módon. S ezzel együtt akár egy csendes gyászdemonstráció szervezése az áldozat sírja közelében, feltéve, hogy a hozzátartozói nem rettennek meg, és belegyeznek a közkegyelet ilyetén megnyilvánulásába, amely egyúttal csendes, de súlyos tiltakozás is a rezsim közömbös arroganciája ellen.
  Csak példaképpen, ha már kérdezte.
  Derűs napot!

 48. A baltás gyilkos cinkosa, bandája és rendszere elleni gyűlölet elvakít minket.
  (A gyűlölet ebben az esetben helyénvaló, de a vakság káros mellékhatás.)
  .
  Kétségtelen, hogy a b.gy.c.ának megkésett gesztusa csak PR-akció és pávatánc, kétségtelen, hogy felelőssége óriási, hogy saját tettei és szavai bujtották fel és biztatták az aktuális gyilkosokat.
  Mégis érdemes meggondolni TGM indítékait, érveit.
  .
  Szerintem TGM úgy látja, hogy a rendőri erőszak régebbi és mélyebben él a honi kultúrában, mint b.gy.c. tiszavirág-életű királysága. Ezért fontosnak tartotta, hogy csőbe húzza a b.gy.cát, aki bármily felemás és visszataszító módon, de mégis csak olyat lépett, ami ezzel a hagyománnyal megy szembe. Kénytelen volt megtenni, bármannyire nem akarta. Lehet, hogy ezt a gesztust az érintettek észre sem veszik, vagy lerázzák magukról, mégis hosszú távon az ilyen gesztusoknak van maradó hatásuk.
  Olyan ez, mint amikor az újnácik letagadják, hogy ők azok. Ebben csak részben van képmutatás, részben az van mögötte, hogy szégyenlik. Sajnos ezt is eredménynek kell tekintenünk.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok