Tamás Gáspár Miklós: Szelíd válasz Bartus Lászlónak 2013. május 12. vasárnap 20:08

 Tamás Gáspár Miklós: Szelíd válasz Bartus Lászlónak

 Kedves Laci,

figyelmesen elolvastam írásodat (http://nepszava.com/2013/05/velemeny/tgm-segito-jobbja-orbannak.html), és köszönöm, hogy foglalkoztál az Orbán Viktor miniszterelnök és közöttem megesett levélváltással és a miniszterelnök gesztusával.

Legfontosabb kérdésed az, hogy lehet-e érintkezésbe lépni a Magyarországon kiépülő tekintélyelvű rendszer vezérével. A te válaszod az, hogy aki ezt teszi: hazaáruló.

Mielőtt azonban evvel a kérdéssel foglalkoznám, szeretnék még pár kérdést magam is föltenni.

Helyes-e az, hogy az egyelőre még néhány alkotmányos garanciával rendelkező magyar állam közegei az őrizetükben lévő, általuk kihallgatott személyt agyonverik?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes-e az, hogy az üggyel kritikusan foglalkozó médiák a rémtettet avval relativizálják és trivializálják, hogy ismételten és nyomatékosan leszögezik: az áldozat román (valójában: romániai magyar)? (Vö. http://hvg.hu/velemeny/20130418_TGM_izsak_hataron_tuliak; a cikk megjelenése után is aláhúzottan „lerománozta” a megölt embert a 168 Óra.)

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes volna, ha a magyar állam illetékes vezetői nem ítélnék el ezt a borzalmat?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes lenne, ha a kormányzattal és a rendszerrel szemben álló közéleti szereplők nem figyelmeztetnék az állam vezetőit morális kötelességeikre?

Azt hiszem, hogy nem.

Helyes-e, ha az állam egyik legfontosabb vezetője – meglehetősen szokatlan módon – egyik ellenfelének fölszólítására teljesíti kötelességét, és kinyilvánítja részvétét?

Azt hiszem, hogy igen.

Kockáztatja-e evvel a miniszterelnök, hogy kiváltja híveinek neheztelését?

Látjuk, hogy igen.

Jól teszi-e a miniszterelnök, hogy evvel nem törődik?

Azt hiszem, hogy igen.

Jól teszem-e én, hogy nyílt levelem – és a miniszterelnök barátságos válasza – miatt kockáztatom az ellenzékiek neheztelését?

Hát magamnak nem használok vele.

Fontosabb-e Bara József kínhalála és a rendőri erőszak kérdése, mint Orbán Viktor viszonya hozzám, valamint az a kormányzati spin, amelynek egyelőre nyomát se látni, de amelyet te előre látni vélsz?

Azt hiszem, hogy igen.

Jól tettem-e, hogy nem alakoskodtam, és nem tettem úgy, mintha nem ismerném évtizedek óta Orbán Viktort? Jól tette-e Orbán Viktor, hogy kifejezte: jólesik neki, hogy nem tagadtam le a régi ismeretséget?

Ízlés dolga.

Akadályoz-e engem ez a levélváltás abban, hogy épp olyan kritikus legyek a mai rendszerrel szemben, mint eddig?

Azt hiszem, hogy nem.

És most térjünk rá a te kérdésedre.

A probléma nem egyszerű. Magam se vagyok föltétlen híve a párbeszédnek akkor, amikor az alkotmányos rendszer meginog, például a választási rendszer nem garantálja a kormányváltást még akkor se, ha a honpolgárok többsége a hatalmon lévő pártszövetséggel szemben foglal állást. Mint tudod, ezért javasoltam a március 17-i budapesti tüntetésen, hogy az ellenzéki pártok vonuljanak ki a jelenlegi Országgyűlésből (mondjanak le kollektívan a mandátumukról) és bojkottálják a következő általános választásokat, hiszen avval csak legitimálják az alakuló egyeduralmat. Ezt a demokratikusnak nevezett parlamenti pártok egységesen visszautasították, és többen javasolták, hogy ilyen fontos alkalmakkor engem többé ne hívjanak meg szónoknak. A „demokratikus ellenzék” tehát a Fidesz-KDNP-vel való kontaktus fönntartása mellett van, nem úgy, mint te. Igaz, ez az érintkezés ma már főleg abból áll, hogy az ellenzék hazug, tolvaj, útonálló bandának nevezi a kormánypártot, a kormánypárt pedig pofátlannak és maffiának az ellenzéket. Az ellenzéki tevékenység manapság főleg vizsgálatok kezdeményezéséből és bűnügyi följelentésekből áll. Nem világos, hogy mit ér ez a „párbeszéd”, amelytől az egész ország egyöntetűen undorodik. Engem is beleértve.

Mindeddig konszenzus volt a magyarországi demokraták között abban, hogy az emberi jogi ügyek a legfontosabbak, az írott jog, sőt: az alkotmányjog fölött is állhatnak. Meg kell-e várnunk valaminő elviselhetőbb kormányzat hivatalba lépését ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel föllépjünk legalább a habeas corpus betartása mellett? Mert ha igen, akkor be kellene szüntetni a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, az Amnesty International, a Transparency International, a Raoul Wallenberg Egyesület és a MEASZ működését.

Szabad-e latba vetnie valakinek a személyes tekintélyét és befolyását ahhoz, hogy előmozdítsa az emberi jogok betartását és betartatását, azért, hogy világossá váljék: nem szabad bántalmazni az őrizeteseket? Ez utóbbi már kényesebb kérdés, nem állítom, hogy van rá cáfolhatatlanul egyértelmű válasz, és nem lehetetlen, hogy tévedtem.

De most úgy érzem: avval, hogy Orbán Viktor – kérésemre – virágot vitt Bara József sírjára (ami bizony szép dolog), és nem törődött avval az esetleges látszattal, hogy „az ellenfél nyomásának enged”: kinyilvánította, hogy kormánya nem tűri a rendőri erőszakot. Ezt csak helyeselhetem. S ha evvel esetleg politikai előnyre tett szert – ha politikai előnyre tett szert annak révén, hogy elítélte a szegény sorsú és védtelen emberek agyonverését a rendőrőrsön – , az szerintem nem baj. Bár tenne szert ilyen előnyre bárki, aki ellenzi és – remélhetőleg – megakadályozza a kínzást. Ha Orbán Viktor politikai vereségét tekintjük a mai magyarországi politikában az egyetlen érdemleges célnak (ami a machiavellizmus jellegzetes esete volna), akkor le kellene mondanunk sok mindenről, amiért élni érdemes.

Ez a cél csak az egyik azok közül, amit óhajtani lehet, s ez a cél – elkerülhetetlenül – összeütközhet más, ugyancsak a honpolgári szabadságot szorgalmazó célkitűzésekkel. Nem lehet minden kívánatos politikai szándékot kizárólag az Orbán-ellenességre redukálni. És különösen nem az elvont, puszta gyűlölködésre. Evvel nem megyünk semmire – arról nem is szólva, hogy megkeseríti és megrontja a lelkünket.

Minden jót, kedves Bartus Laci, vigyázz magadra.

.

197 Reader’s Comments

 1. Gyurcsányt lejáratták a 2006-os rendőri intézkedéssel – többek között. Mert mit hallani, olvasni a neve hallatán? “Szemkilövető”.Hát akkor meg Orbán “agyonverető”. A 2006-os rendőri intézkedések következtében senkit nem vertek agyon, pedig azok a rendőrök akkor az életüket védték. Ez a mai rendőrség viszont elszabadulva érzi az ilyen intézkedéseket, mert felbátorítva érzik magukat, ugyanis egy maffizózó kormány vezeti az országot.

 2. Csakigazatmondó
  “a demokrácia ugyanis NEM egyenlő a hülyeséggel,kedves barátom!
  az pedig feltétlenül hülyeség, hogy egy valódi gyilkost, aki állandóan harcol, pusztít, nyomorba dönt, kifoszt, megbélyegez, rabszolgává tesz saját hazánkban, virágfüzérrel díszített koszorús szüzek éneklő karával várjunk, hátha éppen úgy hozza kedve, ma nem pusztít el. tudod ez azért is hülyeség, mert az általad évtizedes múltra tekintő ismeretséggel ismert huncut, pimasz, tolvaj, gazember maga mondta ki a maga által tulajdonolt mocskos, hazug szájával, hogy: ha megteheted ellenfeledet pusztítsd el!
  Tamás Gáspár Miklós, kisöcsém!
  téged is lelkiismeret furdalás nélkül elpusztít bármikor, ne reménykedj abban, ha segítő kezet nyújtasz neki, megkíméli rongyos életedet.”
  Ez a lényeg az egészben. A diktátorok csak használják az embereket és eldobják. Orbán és bandája pedig jókat röhög a felcsúti lugas alatt pálinkázás közben a haverokkal a nép(ség) vergődésén.

 3. oldberg
  2013. május 13. hétfő
  00:46
  ++++++++++

 4. Chamberlain és Hitler is elkávézgatott, vagy teázgatott. Beszélgettek is. Írogattak is valami egyezményt. Hitler ígérgetett is sok mindent. Hány millió halott lett az eredménye? A kígyót kis korában kell megölni, hogy egy klasszikust idézzek.:) Gonoszka jól célozz az @K-val.

 5. Szolid 2o13.o5.13.

  Oldberg hétfő

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 6. Kissé másik irányból közelíteném meg a kérdést. Az eset után egyből megjelentek pl Facebook-on a commentek, hogy magyarországi született magyar állampolgár hal meg, lesz öngyilkos az iszonyatos társadalmi szociális válság következtében. De úgylátszik őértük nem szól harang. Nem születik cikk TGM, hogy orbán menjen ki egy ilyen szerencsétlen sírjához, az ilyenhez nem szól még egy alpolgármester sem, nemhogy egy miniszterelnök. Persze tudom kissé más a képlet hiszen ezt a szerencsétlent agyonverte a rendőrség. Ugyanakkor újra érezhetően magára maradt ez az anyaországi 10 millió, sorsuk legfeljebb lerasszistázás lehet, ha esetleg szót mernének emelni a határ román oldaláról átjövő tolvajok ellen, hiszen a román törvények kemények ott börtön jár a láncfűrésztolvajnak, nálunk enye-benye.

 7. Helyes-e a diktátort nyílt levélben felszólítani a mulasztásának a pótlására, a hibájának a kijavítására?
  Igen? Akkor miért nem született TGM tollából nyílt levél a diktátorhoz akár naponta, vagy hetente a demokrácia lebontását és az önkényuralmi rendszer bebetonozását biztosító, nagyon sokszor alkotmánysértő és EU-s törvényeket is sértő kezdeményezések visszavonására/megszüntetésére történő kezdeményezéssel? Ennek így nincs egy kissé marketing-szaga?

 8. “bubu64
  2013. május 13. hétfő
  21:47

  Chamberlain és Hitler is elkávézgatott, vagy teázgatott. ”

  Nem voltam ott, ha ez igaz, de TGM nagyságrenddel okosabb és műveltebb Chamberlain-nél és hát sajnos Orbán is ravaszabb néha Hitlernél……A magyar nép átlagos műveltségével van nagy baj, ezért uralkodhat egy kis felcsúti bunkó.

 9. Miért kell vigyázzon magára (felszólítás by TGM) a Bartus Laci ? Mi ez a lekezelő atyáskodás (by TGM) ? Szenteltessék a Te neved (TGM) ? Amit (TGM) feltételez,mint párbeszéd a felcsúti emberrel , azt más földibb halandó nem így gondolja , hanem baromira sarkosan kiköp és kurvaanyázik ! Mert ez az egész felkérlekszépenviktor ez nem megy , nem működik és baromira etikátlan is. Még akkor is ha ez (by TGM )

 10. Hát igen, az ember már neveltetésénél fogva nem szivesen “anyázik”
  TGM-el, de akkor mit csináljon.? Ugyanis teljesen érthető az indulat és a késztetés ,hogy “beszoljon”
  Kedves TGM!!! Segits nekünk. Mondd azt: Gyerekek ezt elcsesztem.Sorry.
  Vagy valami ilyet.

 11. A vita valódi kérdéseit illetoen MINDEN kérdésben Bartus Lászlóval értek egyet. De! Szerintem TGMnek meg abban van igaza, hogy félti BL-t hogy nehogy igazság keresése pusztán vak gyűlöletbe forduljon es megmérgezze ôt es baráti/es elvi társainak kapcsolatát. Ezért írja TGM hogy féltve a zárszóban hogy vigyázzon magára Bartus László. Es azt gondolom ebben az egyben meg TGMnek van igaza, a sok (jogos) méreg is öl és kicsinalja az embert.
  Nem akarom a tutit persze megmondani, azt gondolom hogy itt a forum olvasóinak egyik közös nevezője, velem együtt, hogy joggal utáljuk Orbántól, gyűloljük azt amit tett ezzel az országgal. De (magamnak is mondom ezt) ebben is kell hogy legyen egy mérce, nehogy csak egy csaholó csürhe legyünk, bármilyen jo is a szándékunk. És hogy ez a mérgünk minket ne mérgezzen.
  Ezt mondja TGM es ezt mondom én is. – mégha most le is szeditek mindjárt a fejem ezért

 12. A szelsojobbot a gyűlölet tartja össze. Minket ne ez, hanem a rezsim kritikája, különben ugyanolyanokká válunk, mint ők

 13. HIstvan, ezzel kapcsolatban…
  Valahol a gyülölet és az imadat egy töröl fakad.
  Vegyük a jobbikot, vagy barmely naci partot : a «gyülölet», ha jobban megnézzük identitaszavar, azt «gyülöljük» leginkabb, akitöl tartunk (példaul a zsidokat…). Ez a savanyu a szölo effektus, ha mar az identitas tudatunk a pöcegödörben van, kisebbségi komplexusunk meg az égig ér, akkor ez a pszichopata mechanizmus mozgatja a tömegeken. Ezért harcolunk itt mi füvel-faval és ezért üldöz minket mindenki. Orban is erre hajaz. Ö maga is egy pszichopata és ezt hozza ki belölünk, mar akiböl lehet.
  Na most az elutasitas, (legyen az bojkott, vagy barmely mas hatarozott , magabiztos, az angolok az «assertive» attitude -öt hasznaljak rà, nem gyülölet.
  Bartus Laszlo hatarozottan visszautasit egy sor dolgot, de ez nem gyülölet, és ha TGM jatszmazik egy Orbannal az nem szeretet. Bartus Laszlo egy egészséges magatartasmodot alkalmaz, mig TGM nem, mert jatszmazik.
  Egyébként a «féltés» is egyfajta jatszmazas. Van egy könyv az Emberi jatszmak a cime. Egész jo.
  Azok akik itt allandoan attol tartanak, hogy az AN egy forditott kurucinfo, azok lehet, hogy a vilagot ilyen feketén-fehéren latjak. Ez baj, mert a két véglet között van az egészséges.

 14. Kedves HIstvan,
  igazat adok Önnek, egyetértek, ez a veszély mindig fennáll, és amikor ezt érzi az ember, akkor vissza kell húzódni, le kell nyugodni, pihenni kell. Szerencsére, én nem a magyar valóságban élek, és az a világ, amely engem körülvesz, mentes az efféle stresszektől. Jól működő társadalom, kedves és normális emberek. Időm nagy részét ebben a közegben élem, ebből lépek ki, amikor a magyar viszonyokra tekintek, majd ugyanebbe a normális világba lépek vissza. Amikor kilépek az ajtón, számomra megszűnik az, ami elől Önök menekülni sem tudnak. Most bemegyek New Yorkba, és egy más világban vagyok. Gondolja, hogy a Soho-ban engem az érdekel, hogy mit mondott valamelyik magyar paprikajancsi? Orbán Viktor és az ő együttműködési rendszere, és az egész országa New Yorkban nem éri el egy közlekedési lámpa ingerküszöbét. Ez engem megvéd attól, hogy túlságosan a szívemre vegyem azt, ami ott történik. Az elemzéseim és a véleményem mögött is ennek a világnak a szemlélete és értékítélete áll. Én ezt a tükröt tartom eléjük és a jó magyar emberek elé. De megértem, akik aggódnak, és azért mindig hálás vagyok, mert szeretet és féltés van benne, soha nem lehet elég ébernek lenni. Volt is nem egyszer, hogy az aljasságnak az a mértéke, ami abban az országban van, kiborított és túlságosan megviselt. De aztán megértem, hogy ez ilyen világ, nem tudom megváltoztatni. Csak elhagyni. A környezet, amelyben élek, és a tudat, hogy én soha életemben nem kívánok annak az országnak a lakója lenni, megnyugtat és bekötözi a sebeket. Vannak ugyanakkor olyanok, akik az aggódás formájában adják elő a manipulálást, és az egész mögött az áll, hogy belesimuljak az ottani átlagba, az ottani gondolkodásba, legyek “megértő”, vigyázzak magamra, ne konfrontáljak, legyek megalkuvó, stb.. Ezen én átlátok, és nem érdekel. Tamás Gáspár Miklós szavaiból őszinte kedvességet és aggódást olvasok ki, mint aki tudja, hogy igazságszerető ember lévén megvisel az aljasság, és képes vagyok szenvedni tőle. Ez így igaz, az alacsony ingerküszöböm ugyanakkor a legfontosabb munkaeszközöm is, de amilyen gyorsan felháborodok, olyan gyorsan meg is nyugszom, hamar meg is bocsátok. Szerető család vesz körül, a kislányom egy perc alatt elfeledtet velem minden gondot, és az a környezet, az békés és kedves, normális, vagány amerikai társadalom, amely körülvesz, gombostű méretekre zsugorítja Magyarországot és az ő problémáit. Ezzel együtt várom a pillanatot, amikor végre befejezem a magyar ügyekkel való foglalkozást, az újságírást, és magyar híreket sem olvasok, még az elérhetőségeimet is megszüntetem, és teljesen eltűnök a világban: nem akarok hallani a magyar viszonyokról, és rólam sem fognak hallani. Sokszor gondolok erre, várom ezt, és remélem, belátható időn belül be is következik. Látom, hogy nagyjából még mit kell elvégeznem, és utána biztosan úgy alakulnak majd a körülmények, hogy ezt megtehetem. Köszönöm az aggódást, az mindig jólesik, de igazából az én életem nem azzal telik, ami ott van. Most volt itt nálunk régi kedves barátom, Fazekas Csaba történész, aki a Galamusban írogat, nagyon meglepődött, mennyire más világba csöppent, és innen mennyivel másképp látni mindent. A maga óvatos módján most meg is írta, hogy milyen önkény van Magyarországon. Nagyon élvezte Amerikát, és megértette, mi a szabadság. A magyarok, akik be vannak zárva Orbán börtönébe, ezt nem tudják. Tamás Gáspár Miklós jól látja, és jól érzékeli, hogy én nem tudnám ezt elviselni, de szerencsére nem vagyok bezárva Orbán ketrecébe. Én kívül vagyok ezen. Nekem tehet egy szívességet a barátaival és az ellenzékével együtt. A legkisebb mértékben sem érdekel magyarországi emberek véleménye. Nem tartok elvbaráti kapcsolatokat sem. Megvannak a barátaim, akik ilyen jellegű igényeimet kielégítik, akikkel szavakból értjük egymást. Ha valamikor hazamegyek, nem is kívánok találkozni senkivel, csak néhány barátommal, akik nincsenek ebben a közéletben. És az AN olvasók szűkebb körével, legfeljebb. Nem igazítom az értékítéletemet ahhoz, hogy az kinek mennyire fog tetszeni. Tudom, hogy ez ott másképp van. De ez is a szabadságom része. Akik tényleg a barátaim, azokkal száz éve barátok vagyunk, és érdekes módon egyet is értünk mindenben. Nem ezek a dolgok tartanak bennünket össze, és azokból a közös, mély alapokból ugyanazokra a következtetésekre jutunk. Ezért aztán nem vigyázok arra, másoknak mennyire tetszik az, amiben biztos vagyok.
  Üdvözlettel, Bartus László

 15. Gyula Bognar, Jr.

  TGM csak irkál, dumál, aminek semmi haszna nincs, (na jó a viktor virágot tett a meggyilkolt fogoly sírjára-whoopty-doo!) mert egy olyan társadalomban él, ahol a kormányt, rendszert, bűnözőket kritizáló szavak, írások, vélemények és azok hirdetői le vannak nullázva. Magyarországon önkényuralom, diktatúra, korrupció, bűnpártolás, bűnözés a kormány és az uralmon lévő pártok szokásos, megkívánt, megengedett, eltűrt módszere. A hasonló módszerekkel való megélhetéshez hozzászokott, nemtörődöm, érdeklődés és ismeret nélküli birka népet így könnyedén irányíthatják, a politikus szakmára tért gazemberek. A kormány lop, csal, hazudik, mire a megélhetését vedő emberek sokasága, a nép tetemes része is lop, csal, hazudik, tisztelet a kivételnek, de becsülettel, szilárd demokratikus politikai meggyőződéssel egy rablóbanda, önkényuralom és maffia kormány ellen nincs sok esély sikerre. Aki az ilyen rendszert és működtetőit nem gyűlöli, az maga is csak egy könnyen terelhető bégető birka.

 16. A pávatáncos nem emelte fel szavát a rendőrsége által agyonvert ember mellett.
  Ez nagy-nagy hiba!
  Ezt nem lehet pótolni egy szál virággal. Ez semmit nem változtat meg.
  TGM jól tette, hogy felszólította, de pávatáncos megint álszent volt (mint mindig), meggondolta, hogy hogyan jöhet ez neki jól? Hát úgy, hogy videóra veszi és “kiszivárogtatja”, hogy ő egy ilyen ember. Szégyellhetné magát, még ebből is hasznot akar húzni.
  TGM helyében nem mennék el kávézni, mert visszaélt a felhívással, kampányeseményt csinált egy kegyeleti gesztusból, nem erre lett felszólítva.
  Igaz, megszokhattuk, tőle csak ez várható el (Csak a fidesz).

 17. Kedves miaszösz Kedves Bartus László es a többiek
  Csak annyit tudok mondani: köszönöm azt hiszem a lelkem most nekem is egy kicsit megnyugodott. Büszke vagyok rátok Önökre
  :-)

 18. HIstvan ))))))
  «Csak annyit tudok mondani: köszönöm azt hiszem a lelkem most nekem is egy kicsit megnyugodott.»
  Ha ennek én is része vagyok akkor hurràà!!

 19. Kedves miaszösz,
  erre még visszatérnék egy szó erejéig: egyetértek Önnel, az Amerikai Népszava nem “fordított kuruc.info”. Nem tudom, hogy Gazsi mit értett ez alatt, de azért nem reagáltam rá, mert nem hinném, hogy ezt ő úgy gondolta volna, ahogyan az ellenségeink, hogy az Amerikai Népszava “a baloldali kuruc.info”. Ez ostobaság. A kuruc.info egy gyűlöletportál, rasszista, antiszemita, amely faji és vallási alapon, a bőr színe alapján megkülönböztet és rangsorol embereket, tömeggyilkos ideológiákat vall. Az Amerikai Népszava nem vall tömeggyilkos ideológiákat. Aki ehhez hasonlítja az Amerikai Népszavát, az nem tudja, mit beszél. Az Amerikai Népszava liberális demokratikus értékeket képvisel, a jogállamiság híve, az emberi jogok harcosa, antirasszista, antifasiszta. Elítél minden erőszakot, jogfosztást, hátrányos megkülönböztetést. Mindezt nagyon határozottan, megalkuvás nélkül, következetesen teszi, a legtisztább jogállami és demokratikus elveket képviseli és követeli meg. Abban az értelemben “fordított” kuruc.info, hogy mindennek az ellenkezőjét képviseli, amit a kuruc.info mond. De abban az értelemben nem az, hogy ugyanolyan lenne, mint a kuruc.info, csak “baloldali” ideológiával. Ez nevetséges. A fasisztákat fasisztáknak nevezni, a nácikat náciknak nevezni, a diktatúrát gyökeresen elutasítani, a diktátorokat megvetni, nem szélsőséges magatartás, hanem normális. Ez a szabadság életereje, képviselete és védelme. A demokrácia önvédelmi reflexe. Ha a magyar demokrácia úgy reagál, ahogyan az Amerikai Népszava, akkor ma nem lenne Magyarország az Európai Unió első fasiszta állama. Üdv., BL

 20. Kedves Admin! Iménti nyilatkozata eléggé elkeserítő. Itt vagyunk, mondjuk Pesten,elég szerencsétlen helyzetben és Ön azzal kérkedik, hogy nem érdeklik a nyavalyás otthoniak, csak ha maradéktalanul osztják nézeteit./Az AN olvasók szűkebb köre./ Azzal dicsekszik, hogy egy pillanat alatt ki tud lépni szellemi mocsarunkból. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt a szándéka, de innen így hat.

 21. A kedd 17 50 bejegyzésre reagáltam

 22. Kedves Mester Olga,
  félreérti, és azt sem mondtam, hogy az AN olvasók szűkebb köre azokat jelenti, akik maradéktalanul osztják a nézeteimet. Nem tudom, van-e ilyen egyáltalán. Őn talán nem tudja, de a Kohányi Társaságnak vannak időnként rendezvényei, amelyre eljár az AN olvasók egy szűkebb köre. Velük néha skype kapcsolatot is létesítünk, legutóbb a Radnóti megemlékezés alkalmával tettük ezt. Ők említették, hogy amikor Budapesten leszek, szerveznének hasonló találkozót, ahol élőben is találkozhatnánk. Erre utaltam, hogy egy ilyen találkozóra biztosan szívesen elmennék. A “szűk kör” nem azt jelenti, hogy én szűkítem le a kört, hanem a megjelenők száma egy szűk körnek tekinthető. Találkoztam én az olvasók szűk körével a Washington-szobor koszorúzása alkalmáva is. Szűk kör volt, mert harmincan lehettünk, de mindenkit meghívtunk. Ennyien jöttek el.
  Az, hogy ki tudok lépni a magyarországi szellemi mocsárból, azt jelenti, hogy képes vagyok megőrizni a mentális és fizikai egészségemet. Magyarul, nem fogok belebetegedni abba, ami ott van, mivel erre utaltak a féltő hangok, hogy “vigyázzak magamra”. Erre képesnek kell lennie azoknak is, akik otthon vannak, mert az senkinek nem jó, ha belebetegszik abba, ami ott történik. Ebben az értelemben vagyok képes kikapcsolódni, de a felelősségérzetet tekintve a cikkeim talán önmagukért beszélnek. Elnézést, ha félreérthető voltam, de azt tényleg ne várják el tőlem, hogy bele is betegedjek. Nem fogok. Az senkinek nem lenne jó, nincs is rá szükség. Egészséges emberekre van szükség, akik tiszta fejjel és egészséges szívvel tudják elutasítani az emberi jogok és a szabadság korlátozását.
  Üdvözlettel, Bartus László

 23. Nos, akkor a legjobbakat. Szerintem kellett ez a kis kiegészítés. Maradtam tisztelettel! “Mester Olga”

 24. Nehezen szántam rá magam az írásra, de azt hiszem a becsület megkívánja.
  Én nem láttam, hogy TGM azt írta volna, az AN fordított k.info.
  Én valóban céloztam rá. Nem a portál szellemisége miatt, egyes hozzászólók stílusa miatt merült fel bennem a gondolat.
  Akkor én itt és most ellenség lennék?

 25. anonyme

  dehogy vagy ellenség, inkább túl érzékeny. Ha valakinek közülünk nem mindig OK
  a stilusa ,az még nem jelenti azt ,hogy olyan kurucinfós vagy cöf-ös agyatlan .barom. Szóval,nyugi….

 26. Üdv. Barry1 !

 27. anonyme,
  .

  nem, dehogy!! Én észre sem vettem, hogy te ilyet irtal.))
  Egyébként az egy kicsit megütött, hogy TGM is azon személyekhez csatlakozik, akik igy hivjak ezt az ujsagot. A Hirszerzo és hvg forumokon tøbszør talakoztam a kifejezéssel, tøbbnyire inkabb «baloldali» kritikusaink részérøl ( a «baloldalit» mindig idézøjelbe teszem. De volt aki idejøtt, megsértødøtt és ezt mondta, vagy volt akit kizartak és utana mondta ezt, mar nem tudom, de ez egy bevett szokas.
  .

  «S az sem fair, hogy régi írásaimra – amelyeket nyilván nem fog fölidézni az olvasó – hamisan, torzul hivatkoznak. Pl. a Csurka-nekrológra, amely kiváltotta a magyarországi jobboldal egyöntetű fölháborodását; itt pedig ennek a rák- és tükörmegfordításával találkozunk. A fordított kuruc.info…)» TGM

  .
  Ezzel senkit nem akartam megsérteni, csak tényként irtam le, hogy az ellenzék bizonyos része ezt latja ebben az ujsagban.

 28. anonymnak cimzett hsz-om nem jelenik meg…
  .
  “Akkor én itt és most ellenség lennék?”
  .
  Ezt cafolnàm a hsz-ban, de nem jelenik meg. Lehet, hogy a kurucos ujsag miatt, amiröl irok?

 29. Kedves Bartus Laci!
  Abban az esetben, ha TGM 2013. május 13. hétfő, 14:53 -i hozzaszolasat nem igy értelmezi, akkor ezt elfogadom. De ez a forditott szoösszetétel félreérthetö volt. Most szandékosan nem irom, hogy mit irt, mert akkor a hozzaszolasom nem jelenik meg.
  Én is remélem, hogy nem igy értette.
  Üdvözlettel,
  Lilla

 30. My Dear Mr Gyula Bognar Jr., amit TGM ügyében ír, az igazságtalan. Felteszem, nem ismeri munkásságát. Javaslom az interneten rákeresni és elolvasni az írásait. (Azokat is, amelyeket igazán nem könnyű…) Nem kell vele egyetéreni, a “csak írkál, dumál” minősítés nem őt, hanem önt minősiti. Le.

  TGM egyike annak az alig-egynéhány értelmiséginek, aki saját szellemi színvonalának jogán, szenzitíven reagál és véleményt próbál formálni.

 31. TGM levele Orbánhoz oly abszurd, oly fájdalmas és oly kártékony, akkora tévedés, hogy nem maradt más hang, mint a polémikus iróniáé. Számtalan korábbi pillanatot találhatott volna, ahol a jóérzés, az illem nevében figyelmeztethette volna a miniszterelnököt, amely esetekben a figyelmeztetés nemcsak a mázat, de a lényeget is el kellett volna találja.
  Azt, aki egyszemélyben is felelös Heller Ágnes meghurcolásában, a rokkantak kisemmizésében, a diákok félrevezetésében, az éhségmenet vagy egy polgármester kálváriájának tökéletes ignorálásában (a felsorolás nem fontossági rendben történik és messze nem teljes), azt nyilt levélben nem egy temetöi látogatás illendöségéröl érdemes elsöként felvilágosítani, s nem épp az egyik leginkább bemocskolódott sajtó oldalain. Hogy Orbán Viktor nem az illem ellen vétett, amiben egy kiigazítás helyreteszi a dolgot, ezt ne tudná a filozófus? Mindenesetre legkésöbb (?) Orbán-”Netuddki” nyegle válaszából lemérhette – de mintha nem akarná meglátni.
  Császári tánc- és illemtanárokat ért már keserves csalódás: Senecát egyenesen öngyilkosságra szólította fel Néró. Ezért:: vigyázzon magára Tamás Gáspár Miklós! Kár érte! Lásd még: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=209416&catid=65&Itemid=101

 32. Igazad van, Bécsi, néhány napja azon töprengek, hogy a bemocskolódott lapban milyen megelőző folyamatok eredményeképp jelenhetett meg? Mert senki nem gondolhatja,hogy orbán előzetes engedélye nélkül ott bármi – főleg ilyen – megjelenhet?
  TGM mesélhetne nekünk erről is…

 33. TMG válasz végének fordítása.

  TGM: “Ha Orbán Viktor politikai vereségét tekintjük a mai magyarországi politikában az egyetlen érdemleges célnak (ami a machiavellizmus jellegzetes esete volna), akkor le kellene mondanunk sok mindenről, amiért élni érdemes.”

  Érthetően:
  A mai magyarországi politikában az egyetlen érdemleges cél Orbán Viktor politikai veresége, mert akkor nem kell lemondanunk sok mindenről, amiért élni érdemes.

  TGM: “Ez a cél csak az egyik azok közül, amit óhajtani lehet, s ez a cél – elkerülhetetlenül – összeütközhet más, ugyancsak a honpolgári szabadságot szorgalmazó célkitűzésekkel.”

  Érthetően: Csak ez az egy cél van amit óhajtani lehet, s ez a cél – elkerülhetetlenül – összeütközhet más, nemzeti honpolgári szabadságot szorgalmazó célkitűzésekkel.

  TGM: “Nem lehet minden kívánatos politikai szándékot kizárólag az Orbán-ellenességre redukálni.”

  Érthetően: A cél érdekében minden kívánatos politikai szándékot kizárólag az Orbán-ellenességre lehet redukálni.”

  TGM: És különösen nem az elvont, puszta gyűlölködésre.

  Érthetően, nem elvontan: Ha a gyilkosra azt mondják, hogy gyilkos, az nem gyűlölködés hanem tény. Ha a tolvajra azt mondják hogy tolvaj, ha a rablóra azt mondják, hogy rabló, ha a hazug emberre azt mondják, hogy hazug az nem gyűlölködés, hanem tény.

  TGM: Evvel nem megyünk semmire – arról nem is szólva, hogy megkeseríti és megrontja a lelkünket.

  Érthetően: Evvel a – TGM-hez méltatlan – válasszal nem megyünk semmire, arról nem is szólva, hogy valószínű megkeserítette a szájízét és megrontotta a lelkét..

  Sok mindenért Tisztelhető TGM.

  1. Vannak helyzetek, amikor nincs helye a pávatáncnak – csak nem Öntől tanulta régebben – amikor színt kell vallani.
  2. “Dakota” közmondás: Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna.

 34. nyújthatjuk, rághatjuk, magyarázhatjuk, nincs értelme.
  orbán: diktátor.
  aki bármilyen fórumon együtt mutatkozik orbánnal: a diktatúra kiszolgálója, ergo hazaáruló.

 35. Kedves TGM!
  Tavalyi itteni megjelenésekor javasoltam, hogy írjon máskor is az AN-be, szívesen olvassuk. Most megtette.
  .
  Orbán Viktornak tett sírlátogatási javaslatával és annak kettős következményével párhuzamot vonva a kérdésem: hol és mikor kávézhatnánk együtt? Várom a kávézó helyéhez és az időponthoz az ötleteit. Köszönöm.
  (A nyilvánosság bevonásától és a tv-felvételtől szívesen eltekintek.)

 36. TGM lelvelének záró mondatában a “vigyázz magadra” valószínűleg az angolban szokásos “take care” átvétele. Nincs semmi negatív konnotációja vagy mögöttes tartalma.

 37. Ego, akkor miért nem ir angolul, ha minden egyes szavat anglicizmusként kell értelmezni?
  (De szeintem nem egészen errøl van szo. Egyébként is ez szo szerinti forditas lenne, és ebben az esetben megvaltozik a mondat értelme. A két mondat nem ugyanazt jelenti az egyik és a masik nyelvben. Ide inkabb irodalmi forditas kell. Ugy mint a német “wie gehts?, vagy a francia ça va?, stb ezek a mondatok nem sokat jelentenek, de leforditva màr sokkal «erösebb» az értelmük)

 38. miaszösz,
  Teljesen igazad van abban, hogy az egy-az-egyben lefordítás gyakran nem pontosan ugyanazt jelenti. Mégis jönnek át ezek a kifejezések, például a “have a nice day” is átjött “szép napot”, “legyen szép napod” formában, sőt, az internetes írás angolszász betűszavai (WTF, LMAO stb.) is gyakran megjelennek itthon.
  TGM nyilván sokat ír/olvas/levelez angolul, például a “reach across the aisle”-nak semmi magyar gyökere nincs, csak az angolból jöhetett, de torzítatlanul érthető a magyar fordítása.
  Nem kell TGM minden egyes szavát anglicizmusként értelmezni, értelmes az magyarul is. Az már az olvasón múlik, hogy saját, hatalmilag beszorított helyzetében esetleg ott is fenyegetést hall ki, ahol nincs is. A “vigyázz magadra” gondoskodó, szerető mondat TGM-től, és persze nyilván mást jelentene, ha egy nyomozó mondaná a kihallgatottnak.

 39. Ego, igen, ez az én hibàm, de valahogy nem tudok elvonatkoztatni attòl, hogy ez a mondat egy olyan embertøl jøn akit orban kàvéra invitalt egy olyan embernek, akit meg hazaàrulonak bélyegzett meg orban bandaja. De lehet, hogy tulanalizalom az eégszet… Jo ennek nincs is akkora jelentøsége, ez az ugynevezett “mind games” kategoria, hogy az angolnal maradjunk. Az egyik azt irja «vigyazz magadra”, a masik meg, hogy “baratsaggal”. Ha ugy forditom vissza, hogy “be careful”… az mar nem ugyanaz. De ezt mi ugysem tudhatjuk pontosan, hogy ez mit jelent. Ugyhogy én le is zarom a vitat azzal, hogy a lehetøségek igen sokszinüek, ami az értelmezést illeti.

 40. Ja még annyit, nem biztos , hogy ugyanabban a hangnemben irnék Bartus Lacinak egy privat levelet, mint egy nyilt levelet. TGM mivel køzszereplø, szerintem nala a valtas automatikus, észre sem veszi.

 41. Már nagyon tele van a tököm is TMG-vel, nem csak a hócipőm!

 42. molnár Géza

  Dobar dan, Bok!

  Kako ste? Zdravo Barry1

 43. TGM szinte minden beszéde elméleti síkon mozog. Csakhogy az OVisékat elméleti síkon nem lehet leváltani, sőt már gyakorlatilag demokratikus síkon sem!

 44. @Ego
  “Nem kell TGM minden egyes szavát anglicizmusként értelmezni, értelmes az magyarul is. …”
  Nagyon örülök ennek a bekezdésnek.

 45. hogy kormánya nem tűri a rendőri erőszakot.

  ugyan kérem mi a szokás ilyenkor egy demokráciában? Ennél kisebb dolgokért tudják a felső vezetők::: mi a dolguk…..talán erről is kellene írni?

 46. Gazsi szellemi leepulese nem mai kelletu. Mara mar annyira elvesztette itelo kepesseget, hogy nem veszi eszre, hogy az Orbannak irt levelevel egy magas labdat adott fel Orbannak, amit az azonnal lecsapott.
  Orban nem hagyta ki ezt a ziccert, hogy megmutassa, hogy o milyen szelid es jo ember, aki meg az ellenzek jo eszrevetelet sem hagyja figyelmen kivul. Szinpadias modon elment a rendorei altal agyonvert romaniai magyar sirjahoz es ahogy Gazsi neki tisztelettel javasolta, egy szal viragot helyezett az elhunyt sirjara. Azt elfelejtette Gazsi javasoni, hogy Orban legalabb anyagilag is tamogassa a csaladfo nelkul maradt csaladot.
  Igaz, Gazsi meg ostobabb is lehetett volna, ha elkiseri Orbant erre a cermoniara es utana mely hajlongassal (derekban kilencven fokkal meghajolva) megkoszoni Orbannak ezt a figyelmesseget.
  Gazsi ezzel a levelevel jo melyre elasta magat a magyar baloldal elott.

 47. O.V. és T.G.M. rokon lelkek.Mindkettőnek mentális problémája van.
  Kár, hogy megosztják a nyilvánossággal.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok