Maradni, vagy megmaradni? 2013. április 1. hétfő 19:15 Forrás: Nolblog

Maradni, vagy megmaradni?

Budapest – Gerendás Péter búcsúlevélben közölte, hogy elmegy innen. Itt hagyja az országot, a szülőföldjét, az otthonát, itt hagyja a hazát. Itt hagy bennünket.

Mert azt látja, érzi, tapasztalja, hogy feltűnt a ház falán a jel.

Már nem elég visszatartó erő, hogy itt született. Hogy itt nőtt fel, itt lettek gyerekei, és ha néha lábához térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudja.

Már kevés a maradáshoz, hogy a magyar az anyanyelve. Hogy magyarul álmodik, és magyar költők sorai jutnak a leggyakrabban az eszébe.

Visszatartó erő lehetne mindez, de már nem az.

Megint kevesebben leszünk – egy kiváló zenész, egy nagyszerű barát hiányzik majd e hazából. Kevesebbek leszünk egy virtuóz gitárossal, aki soha senkivel nem pörölt, soha senkinek nem akart semmi rosszat. (Neki annál többen.)

Hányan is elmentek, s nem épp a jöttmentek, /hányan a fenébe elrohantak, /s nem épp a rohadtak.

Cseh Tamás énekelte ezt, jó harminc évvel ezelőtt. Persze, hogy mások voltak a viszonyok, de a lényeg mindig ugyanaz. Még élnek sokan, akik nem a dalból, hanem a történelemből tudják, hogy mindig ugyanúgy kezdődik el.

Gerendás megy a nála névtelenebbek után. Akik amúgy számosan vannak, és már régóta máshol élnek. Megy azok után, akik más országban keresik az életet, a boldogulást.

Nem másik hazát keresnek, mert haza csak egy van.

Mi többiek, még maradunk. Megszokásból, megalkuvásból. Vagy ahogy viccesen mondani szoktuk: kalandvágyból.

Gerendás Péter szereti ezt a hazát, de úgy tűnik, hogy a haza nem szereti őt eléggé.

Én még maradok.

Tisztelettel.

Címkék:

26 Reader’s Comments

 1. Részemről: Magyarországnak már csak kényszerűségből vagyok lakója, egyébként semmi közöm nem lehet egy törvénysértő országhoz, amelyik egy teljhatalmú illegitim kormánynak és egy illegális náci parlamenti pártnak és csatolt széleiknek meghunyászkodva, közmegegyezéssel, össznépileg masíroz egy új fasizmus felé.

 2. Sajnos nem mindenki mehet el.
  Valakinek be kell csukni a kaput.
  De akkor már orbán KAPUTT!

 3. Csatlakozom e-Vita véleményéhez.

 4. Aki tud menni, az menjen. Ne viselje el a megaláztatásokat, ha nem muszáj!

 5. Azért, amíg Esterházy, Spiró, Parti Nagy és még szerencsére lehet sorolni a névsort, addig azért talán megéri maradni.

 6. “…Nem másik hazát keresnek, mert haza csak egy van…”
  .
  - Ezt meg ki állítja?
  .
  Olyan fertelmes tr…gyakupac, mint orKbánisztán, nem “haza”. Legfeljebb kényszerlakhely.
  .
  Lehetett volna másképp is, de többségi lakossága ezzé tette. Ennyi.

 7. egopig
  .
  “…Azért, amíg Esterházy, Spiró, Parti Nagy és még szerencsére lehet sorolni a névsort, addig azért talán megéri maradni…”
  .
  - Igen?
  .
  1, Hol vannak ezek az urak, amikor nemzetközi fórumokon kellene lármásan riadóztatni az egész civilizált világot, mi folyik orKbánisztánban?
  .
  2, Ezek valóban nagy nevek, de ettől még a családom felfordul éhen, ha ott maradok. Változásra pedig igenis van kilátás; MÉG ROSSZABB LESZ MINDEN.
  .
  Ez van.

 8. A nemzetközi politikának számos eszköze van a szankciókon kívül is, mégsem alkalmazza. Tárgyalással ma már nem lehet semmit elérni, ezek hülyére vesznek mindenkit.

 9. Azért egy másik jóslata:
  http://www.youtube.com/watch?v=FWAekbh0J9U

 10. Kedves hozzászólók !
  Hogy hazánk nagyjai.. mármint a mai ellenzék, és amit ettöl remélhet bárki is…
  Idézet Bajnai Gordon ma megjelent Der Standart-nak adott interjuból :

  …..Bajnai kijelentette, nem támogatja, hogy Magyarországot szankciókkal sújtsa az Európai Bizottság. Azt mondta, hogy az embereket nem lehet azért büntetni, mert “rossz kormányuk” van. Magyarországnak szüksége van az uniós pénzekre ahhoz, hogy fejlődjön,…. és az ország demokrácia,….. ahogyan korábban is az volt….
  Figyelitek ? Bajnainak, még most is demokrácia van……………..
  Mit is gondoljak most ? Jol tettem e hogy 2010-ben összecsomagoltam, hogy nem akartam se alámerülni, se kibekkelni, de elviselni sem, hogyan csinálnak …nagyjaink ???.. élhetetlen országot a hozzá nem értés, a butaság, a hatalom és pénz vágy, a gyülölködéstöl vezérelve.
  Hogy az ellenzéknek nevezett önjelölt impotensek hogyan háritják el, az esetleges segitséget nyujtó, jószándéku Unio kezét….
  Ennek az országnak tényleg Mohács kell. Ujból és ujból. Nem értett meg semmit a saját történelméből. Ami nem csoda, hiszen annak formáloja is önmaga volt.
  S a sok valoban joszándéku kiszolgáltatott ember, aki elmenni képtelen, nyögheti, szenvedheti a bolondok dulását, ahogy eddig is, évszázadokon át.

 11. Ha maradsz (pedig mehetnel) akkor meg nem faj elegge. Ne izgulj fo gmeg jobban is fajni, csak akko rmar nem biztos hogy mehetsz !

 12. Az ilyen nagy nevekkel, mint Esterházy Péteré, aki nemzetközi fórumon ahelyett, hogy lármázna, nyilatkozik, hogy Magyarországon nincs diktatúra, nem sokra megy a nemzet.

 13. Commonsense
  Én 3 éve eljöttem.
  Nekem pont eléggé fájt.

 14. Jusef. Jol tetted ! Gondolom nem bantad meg. En 10 eve jottem el, rohadtol nem hianyzik. Honvagyam ? Azt sem tudom mi az ! Katonakoromban volt honvagyam utoljara, mikor nem engedtek haza.

 15. Ez a történet olaj kéne, hogy legyen a tűzre…
  .

 16. Ùgy làtom a “honvàgy” mint fogalom egyre inkàbb elveszti jelentöségét….S ez nem VÉLETLEN! Haza Ott van, ahol jòl érzi magàt az ember, ahol él, s a csalàdja és a baràtai vannak…..no meg normàlis politikai légkör, egy DEMOKRÁCIA!!!!!

  Én màr ezt 35 éve élem meg….

 17. Tisztelt e-Vita,és Jusef!
  Minden mondatukkal egyet tudok érteni.Ennél jobban más sem tudta volna megfogalmazni.Minden tiszteletem az önöké!

 18. Ha nem lennék 50 éves rokkantnyugdíjas én is elmennék

 19. dossi:
  .
  - Nem tudom, milyen betegséggel vagy rokkantságin, és mennyire vagy munkaképesség- csökkent.
  .
  De mondanám, hogy ha pl. az UK- ban jelentkezel egy munkára, és alkalmas vagy az elvégzésére, nem számít, hogy nézel ki, mennyi idős vagy, stb… csak végezd el a munkát.
  .
  Persze, ha valakinek van valami betegsége, azt be kell jelenteni. De ha az nem kizáró ok az adott munkára, és éppen van oda felvétel, a tiéd a meló. Betegség miatt itt nagyon szigorúan tilos diszkriminálni bárkit is, amennyiben a betegsége nem kimondottan akadály.
  .
  És ezt itt gyakorlatban is alkalmazzák, nem úgy, mint sz…rgyarországban. Szóval, ha van ajánlott mennyiségű kezdő pénz (kb. 800 font összesen), és alapfokú angoltudás, tessék jönni, és itt maradni.

 20. Ebben az országban az elmúlt 120 évben semmi változott, ha mégis irányba. Ady aktuálisabb, mint annak idején. Orbán keresztapa és maffiája, lassan ideje lesz a szobrait eltávolítani, a róla nevezett utcákat és intézményeket átkesztelni, írásait betiltani.
  Nem kell félni, a magyarok nagy részének nem hiányzik majd. :-(((

  KÖSZVÉNY-ORSZÁG MÁRCIUSA

  Március-Isten keresésre
  Indít ma minden friss szelet:
  Volt egy ország valaha, régen,
  Negyvennyolcnak nagy idejében
  S ez a szép ország elveszett.

  Az élén jártunk a világnak,
  Micsoda áldott, nagy tusák,
  Föltört a hunn szívből a láva,
  Mi voltunk a világ Japánja
  Akkor s maga az – Ifjuság.

  Nép volt az és nem rongyos horda,
  Az márciusban nem aludt:
  Sziken nőtt piros csoda-rózsa.
  Bámult is a vén Európa.
  Rómák lettek a hunn faluk.

  Mennyit tudtunk és mennyit mertünk.
  Bús egek, hát mi lett velünk?
  Barmok, akik mindent megszoknak,
  Helótái puhult latroknak:
  Ezek vagyunk, ezek leszünk.

  Grófok hű nyája, Köszvény-ország,
  Pupákok, senkik és vakok,
  Új ifjaink bódítva állnak,
  Mária-zsoltárt kornyikálnak
  S lesik az úri abrakot.

  Sodomás bölcs, komisz, vén kasznár,
  Pimasz pap, lelketlen cseléd,
  Mágnás-úr, zsivány oltja, oltja,
  Hogy föl ne csapjon nagy-lobogva,
  A régi március hevét.

  Bús Hunnia, podagra-nemzet,
  Kis Köszvény-ország, baj vagyon:
  Ma március van. Csúzod óvjad,
  Húzd magadra a takaródat,
  Szelek járnak víg hajnalon.

  Kossuth népe, Petőfi népe,
  Ma március van, ha tudod,
  Ha nem tudod, óh, meg ne kérdezd
  Urad, bíród, sorsod, köszvényed:
  Kegyelmes Franz von Kossuthot.
  Budapesti Napló, 1907. március 15.

 21. Én meg sajnos visszajöttem Amerikából. és életem legnagyobb hibáját követtem el!!!!

 22. Mar jeleztem korabban hogy megvettem az itunes-on levo Garendas dalokat.
  Most volt idom meghallgatni. Hat, fantasztikusok! Azt ajanlom Gerandas Peternek hogy tegye fel a tobbi lemezet is. Mindet meg fogom venni.

 23. Nekem is akkor tort volna el a kezem amikor megrendeltem a repulojegyet vissza Magyarorszagra! De ket honapos tultartozkodas vegett varok meg ket evet es huzok vissza mint a vadliba! Mivel 3-ev a buntetes!!! Aztan meg igenylem a vizumot!! Nagyon igaz az hogy az embernek az a hazaja ahol jol erzi magat!!! Sajnos Magyarorszag a siralom volgye lett!!!

 24. Amerika is elnezobb lehetne a tultartozkodas vegett! Hiszen o is nagyon jol tudja hogy milyen megalaztatas folyik a Magyar nep ellen! Akkor nem kene 3-evet varni hisz az ESTA ervenyes 2-evig! Persze joga volna hogy kit enged be! De amugy is fel kell tuntetni a EStAN hogy volt-e mar buntetve! Ezek kizaro okok lennenek es csak a becsuletes embereken segitene egy jobb jovo erdekeben!

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók