Vendéghy Kornél: Néhány szó az MSZP-ről és egy ítéletről 2013. március 23. szombat 15:41

“Nem lehet a magyar embereket, Magyarországot büntetni azért, mert a kormány és a miniszterelnök rosszul cselekszik” – mondta Brüsszelben Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője.
.
Eddig csak a kormánypárt égette az országot. Most versenyre kelt vele az állítólagos ellenzék legnagyobb pártjának elnöke. Ha az EU eleget akarna tenni ennek az óvodás színvonalat messze alulmúló kérésnek, nemigen tudná, mit tegyen. Ha már kicsodálkozta magát, hogy az MSZP miért használja oly magától értetődően a Fidesz frazeológiáját („magyar emberek” – tessék mondani, a „lakosság” szó kihalt? És ki más él még ebben az országban, mint magyarok? És ha vannak itt nem magyarok, akkor azokat lehet büntetni? Nincs ennek a pártnak egy szakembere – na jó, „PR-osa” –, aki tud magyarul is, meg gondolkodni is?) – szóval, ha mindezen kicsodálkozta magát, rátérhet a kérés lényegének felfogására.
.
Adott ugye egy ország, amelynek lakossága a választásokon a Fidesznek szavazott többséget. Ez nem lett volna akkora baj, ha már korábban nem fogad el egy teljesen aránytalan választási rendszert, amely ötvenkevés százalék szavazatra kétharmados többséget eredményez.
.
Ez a kétharmadot kapott párt (a „koalíciós partnerét” felejtsük el, amely olyan, mint a pont: létezik ugyan, de kiterjedése nincs) a hatalom átvétele óta páros lábbal ugrál az EU képviselte értékeken, közben szívja az EU pénzét és cserébe még pimaszkodik is. Teszi mindezt úgy, hogy az állítólagos ellenzék ott ül a parlamentben, asszisztál ehhez a politikai és gazdasági ön- és közveszélyokozáshoz, és amikor nagyon tiltakozni akar, akkor félhangosan enyebejnyézik (végső esetben tüntizget).
.
Most úgy néz ki, hogy Orbán elérkezett a falhoz, az EU végre megelégelte a folyamatos szemenköpést, és kemény gazdasági szankciókon gondolkodik.
.
És ekkor az ellenzék kardot ránt népe védelmében. Lefordítom magyarra, hogy mit mondott: „Ne tesszék minket bántani, báci kéjem, mi szemmijől szem tehetünk. Mi cak hatalomba juttattuk és nem isz zavajjuk nadon a dakojlászában. Tesszék cakisz aszt a cúna Ojbánt bántani, ő tehet mindenjől!”
.
Lehet ezt cifrázni, árnyalni, hogy ne legyen ennyire bántó, de ezt történt. Amúgy ez a szegény ártatlan lakosság (a sok „magyar ember”) aláírt egy szédelgőnek egy biankó csekket, mert annyira bízott benne, hogy még kormányprogramra sem tartott igényt (meg úgysem olvasta volna el), és még mindig támogatja annyira, hogy ha ma választanánk, megint nyerne. Erre odaáll Mesterházy, és azt meri mondani, hogy ez a nép nem tehet semmiről. Ha ez a nép a saját hülyeségét büntetésként élné meg, igaz lenne, hogy „megbűnhődte már e nép…”.
.
De nem, Mesterházy szerint MAGYARORSZÁG, mint olyan, nem tehet semmiről. Nem tehet a butaságáról, a zsigeri gyűlölködéséről, egy diktátorjelölt még mindig lelkes támogatásáról. Hát ki más tehet róla?!
.
És Mesterházy azt kéri az EU-tól, hogy ne büntesse a „magyar embereket”? Akkor hogyan képzeli? Hogy az EU menjen oda Orbánhoz és fenekelje el?
*
A Fővárosi  Törvényszék 2013. március 22-én meghozott elsőfokú ítélete szerint a Jobbik nem minősíthető neonácinak. Az ítélet szerint Karsai László történész megsértette a Jobbik jó hírnevét, amikor neonácinak nevezte, és ezért pénzbüntetéssel és bocsánatkéréssel tartozik.
.
Adott egy párt, amely első közelítésben szélsőjobboldali, további vizsgálat alapján – az aljas tiszaeszlári vérvád tavalyi felmelegítése, zsidók listázása, Gyöngyöspata, folytathatnám sort – antiszemita, cigányellenes, melegellenes és gyilkos indulatokat szít.
.
És adott egy történész – tehát a kérdés megítélésére (a bírósággal ellentétben) definíció szerint alkalmas szakember –, aki ezt a pártot egy tévébeszélgetésben nevén nevezte. Aannak, ami: neonácinak.
.
A bíróságnak Karsai kijelentésével az volt a baja, hogy az „nem a Jobbik politikai-ideológiai besorolásáról folyó vitában hangzott el”.
.
Ez az idióta érvelés gyakorlatilag betiltja a jelzős szerkezetek civil beszélgetésben való használatát: az ítélet analógiájára például “súlyos” katasztrófáról csak katasztrófavédelmi, “meleg” napsütésről csak meteorológiai, “éles” késről csak fizikai összefüggésben szabad beszélni, egyébként nem.

.A bíróság döntése szerint egy értelmiséginek mostantól nincs joga kifejezni a véleményét, ha az nem szigorúan szakmai beszélgetésben hangzik el. Eszerint például Hitler egy történészvitában nevezhető fasisztának, de azon kívül nem, mert az „sértené a jó hírnevét”. Kéretik ezt nem viccnek venni, egyrészt mert vannak, akik szerint van neki jó hírneve, másrészt, mert ez az ítélet tágra nyitja a kaput akár a fasizmus teljes újrafestése előtt is. (Ez egyébként már javában zajlik, elég megnézni a Hadtörténeti Intézet udvarának falaira kitett – részben egészen új – emléktáblákat.)

.Ha ez az ítélet másodfokon is érvényben marad, akkor kijelenthetjük, hogy immár nem a Jobbik, hanem Magyarország neonáci voltáról kell beszélnünk. És külföldön már beszélnek róla.

101 Reader’s Comments

  1. Egy magát normálisnak tartó egyszerű párttag sem mondhat ilyen baromságokat, nemhogy egy pártvezér. Aki nem tud arabusul (nem ismeri a politikai módszerek alapvetéseit sem) az ne beszéljen arabusul. Ilyen egyszerű.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók